Звіт

постійної комісії обласної ради з питань розвитку інфраструктури, будівництва та шляхів про роботу за 2021 рік

 

Постійна комісія з питань розвитку інфраструктури, будівництва та шляхів створена рішенням обласної ради І сесії VІІІ скликання від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

У складі постійної комісії шість депутатів, які працювали відповідно до плану роботи обласної ради на 2021 рік, плану роботи постійної комісії на 2021 рік та щотижневих планів основних заходів обласної ради.

Успішне виконання членами постійної комісії покладених на них завдань залежить від багатьох факторів. Це є ефективна організація праці, правильне  планування роботи та своєчасний системний контроль за станом виконання рішень після їх ухвалення на засіданнях постійної комісії та сесіях обласної ради.

Депутати постійної комісії, в межах компетенції постійної комісії, працювали в наступних напрямках:

·                здійснювали контроль за виконанням рішень обласної ради відповідно до профілю постійної комісії;

·                розглядали звернення громадян, підприємств, установ та організацій;

·                здійснювали прийом громадян, вживали відповідних заходів щодо вирішення порушених ними питань;

За звітний період було підготовлено та проведено 8 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 89 питань, з них рекомендовано винести на розгляд сесій обласної ради 13 питань; підготовлено спільно з профільними Департаментами Харківської обласної державної адміністрації та підтримано  6 профільних рішень обласної ради, а також 14 питань плану роботи постійної комісії на 2021 рік (в тому числі 6 питань – про розгляд уточнених переліків об'єктів будівництва, реконструкції, капітального та поточного середнього ремонту автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області, які у 2021 році пропонувалися для фінансування за рахунок субвенції з державного бюджету).

Важливим напрямком роботи постійної комісії, що сприяв розв’язанню завдань розвитку інфраструктури, будівництва, шляхового господарства є здійснення контролю за станом виконання ухвалених обласною радою рішень та рекомендацій постійної комісії.

Тож, депутати постійної комісії систематично здійснювали контроль за ходом виконання та виконанням обласних Програм, а саме:

-               обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки;

-               Програми створення та ведення містобудівного кадастру Харківської області на 2019-2022 роки;

-               обласної Програми надання підтримки учасникам  антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки;

-               заходів та рішень, ухвалених відповідно до Схеми планування території Харківської області;

-               Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016-2020 роки;

-               Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018 – 2020 роки.

Стосовно виконання Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018-2020 роки (далі – Програма), що звіт про виконання Програми було заслухано на засіданні постійної комісії у березні 2021 року. Рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 57-VІII його було взято до відома та Програму знято з контролю у зв’язку із закінченням терміну її дії. Протягом строку реалізації до неї вносились необхідні зміни, які визначались за результатами виконання заходів з урахуванням отриманої економії коштів від проведення тендерних процедур та виконання робіт. Визначення об’єктів ремонту здійснювалось за спільним відпрацюванням обласної державної адміністрації, постійної комісії обласної ради та органів місцевого самоврядування територіальних громад області, на принципах закладених у Державній цільовій економічній програмі розвитку автомобільних доріг загального користування державного значення на 2018-2022 роки з урахуванням пріоритетності ремонту автодоріг до опорних шкіл та лікарень, в тому числі, тих, які будуються за Проєктом Президента України щодо спорудження шкіл, садочків, стадіонів, з урахуванням фактичного стану автомобільних доріг, транспортної роботи та умов експлуатації автодоріг, забезпечення належного маршрутного орієнтування користувачів автомобільних доріг загального користування місцевого значення.

За час дії Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2018 - 2020 роки повністю відновлено поточним середнім ремонтом 252,3 км дорожнього покриття, капітально відремонтовано 6 мостів, серед яких найбільший за протяжністю (245 м) міст через річку Сіверський Донець, ямковим ремонтом відремонтовано більш ніж 700 км автодоріг.

За підтримки та рекомендації постійної комісії рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 12-VIII затверджено нову Програма розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021-2025 роки (далі Програма). Реалізація заходів щодо здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області здійснювалося відповідно до Програми яка вміщує переліки об’єктів, погоджених згідно чинного законодавства та положень Програми, в межах її ресурсного забезпечення на поточний рік.

Головним розпорядником коштів визначено Департамент капітального будівництва Харківської обласної державної адміністрації, виконавцем Програми – державне підприємство «Дороги Харківщини», на балансі якого з 01.03.2019 знаходяться автомобільні дороги загального користування місцевого значення Харківської області.

Відповідно до чинного законодавства та положень Програми переліки об’єктів будівництва, капітального та поточного середнього ремонтів автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності Харківської області (далі- Переліки) з зазначенням фінансового забезпечення виконання робіт, погоджувалися постійною комісією на своїх засіданнях (проведено 3 позачергові засідання) з подальшим затвердженням обласною державною адміністрацією, а також Державним агентством автомобільних доріг України.

У 2021 році Програмою передбачались кошти на реалізацію заходів щодо здійснення будівництва, реконструкції, ремонту та експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області у розмірі 1 473 264,214 тис.грн. (103 820,341 тис. грн. на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення (у тому числі штучні споруди та виготовлення проєктів капітальних ремонтів об’єктів наступних періодів); 865 092,718 тис. грн. на поточний середній ремонт автомобільних доріг загального користування місцевого значення; 298 000,000 тис.грн. на поточний дрібний ремонт та експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення; 206 351,155 тис. грн. на будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах). Фінансове забезпечення реалізації заходів Програми здійснюється за рахунок коштів дорожнього фонду Харківської області, створеного рішенням Харківської обласної ради від 07 грудня 2017 року № 559-VII (зі змінами) (далі – Фонд). Головним джерелом Фонду є Субвенція з державного бюджету Харківської області на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах (далі - Субвенція).

Встановленими завданнями Програмою було передбачено виконання ремонту на 91 об’єкті, з яких 19 об’єктів -  автомобільні дороги місцевого значення, 67 об’єктів - вулиці і дороги комунальної власності, 5 - капітальний ремонт мостових споруд.

Всі заплановані роботи виконано у повному обсязі.

Загальна протяжність ділянок ремонту  складає – 121,81 км, з яких: 75,6 км - протяжність ділянок ремонтів автодоріг місцевого значення; 46,21 км - протяжність відремонтованих вулиць і доріг комунальної власності.

Безпека дорожнього руху завжди буде пріоритетним питанням при здійсненні ремонтів автодоріг. З метою сприяння зменшенню кількості дорожньо-транспортних пригод з тяжкими наслідками депутати постійної комісії у грудні 2021 року на засіданні постійної комісії підтримали та рекомендували для розгляду на IX сесії обласної ради регіональну Програму підвищення рівня безпеки дорожнього руху на території Харківської області на період до 2023 року, яка була затверджена рішенням №328-VIII від 21 грудня 2021 року. Загальний обсяг фінансових ресурсів становить 132 000 тис.грн з державного бюджету та з обласного бюджету – 34 630 тис.грн.

Також постійна комісія здійснювала контроль за виконанням Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2016 – 2020 роки (далі – Програма). Звіт про виконання Програми було заслухано на засіданні постійної комісії у березні 2021 року. Рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 59-VІII його було взято до відома та знято з контролю у зв’язку із закінченням терміну дії Програми. За час дії Програми відбувалося збільшення темпу розроблення містобудівної документації. Затверджено понад 240 проєктів містобудівної документації. Дана документація успішно реалізовувалася, забудова та освоєння територій для містобудівних потреб відповідних територій відбувалася з дотриманням їх положень. Впродовж останніх років освоєно понад 39,0 млн. грн., в тому числі і на оновлення картографічної основи. Фінансування здійснювалось за рахунок місцевих бюджетів.

На ІV сесії обласної ради за підтримки та рекомендаціями постійної комісії було затверджено нову Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2021– 2025 роки. Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів, інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України. Орієнтовні обсяги та джерела фінансування Програми 59 547,30 тис. грн у тому числі: за рахунок коштів 10014,41 тис.грн.; бюджету міст та районів 49532,89 тис. грн. Реалізація Програми буде сприяє додержанню норм містобудівного та земельного законодавства при регулюванні використання територій шляхом забезпечення дотримання рішень затвердженої містобудівної документації, що надає можливість здійснювати комплексну забудову територій, збільшити темпи залучення і освоєння інвестицій, містобудівного освоєння територій населених пунктів.

Також, в області реалізовувалася обласна Програма надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки, метою якої було поліпшення стану забезпечення житлом учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил, створення умов для будівництва чи придбання ними житла. Стан виконання Програми буде розглянуто на черговому засіданні постійної комісії у І кварталі 2022 року. У листопаді 2021 року постійною комісією було розглянуто та рекомендовано для розгляду на VIII сесії обласної ради проєкт нової обласної Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва чи придбання житла в Харківській області на 2022-2025 роки (далі Програма). Рішенням обласної ради №278-VIII від 25 листопада 2021 року її було затверджено. Зазначеним рішенням було доручено Харківській обласній державній адміністрації щороку під час формування проєкту обласного бюджету передбачати кошти на реалізацію заходів. Розробити Порядок використання коштів обласного бюджету з метою надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва чи придбання житла в Харківській області, який планується для розгляду на засіданні постійної комісії у І кварталі 2022 року. Реалізація заходів Програми сприятиме поліпшенню житлових умов 332 учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил. Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання програми становить 275 мільйонів гривень.

На постійному контролі в комісії знаходяться питання щодо підготовки господарського комплексу та об’єктів соціальної сфери до сталого функціонування в осінньо-зимовий період 2021/2022 років.

З метою здійснення дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках повноважень депутати постійної комісії періодично розглядають зазначені питання на засіданнях комісії із запрошенням керівників профільних структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації.

Члени постійної комісії регулярно проводять прийоми виборців у закріплених районах, вирішують або сприяють вирішенню проблемних питань.

Протягом звітного періоду постійна комісія розглядала звернення громадян з питань розвитку інфраструктури, стану доріг та інших. Всі проблемні питання вирішувались в установлені законодавством терміни, по деяких були направлені запити до профільних структурних підрозділів Харківської облдержадміністрації та Харківської міської ради, обласних служб з наступним інформуванням заявників.

Зважаючи на необхідність виконання доручень виборців депутати постійної комісії сприяли у вирішенні проблемних питань в територіальних громадах, а саме, за рахунок субвенції з обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на виконання доручень виборців депутатами обласної ради, активно допомагали громадам в частині придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю; забезпечення проведення культурно-масових, спортивних заходів органами місцевого самоврядування територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області; забезпечення проведення благоустрою населених пунктів відповідної територіальної громади Харківської області; забезпечення заходів з енергоефективності та енергозбереження; здійснити придбання житла в межах норм, передбачених чинним законодавством, для осіб, що перебувають на обліку як такі, які потребують поліпшення  житлових  умов; виготовлення проектно-кошторисної документації, проведення поточного та капітального ремонту об’єктів та інше.

 

Членів постійної комісії об'єднує відповідальна депутатська діяльність та активна життєва позиція. Постійна комісія здійснює свою діяльність на належному рівні, працює злагоджено та професійно. Депутати постійної комісії поважають думку один одного та колег, що дає можливість швидко і без перешкод вирішувати проблемні питання та приймати необхідні рішення.

 

 

Заступник голови постійної комісії                    Степан МАСЕЛЬСЬКИЙ