ЗВІТ

постійної комісії обласної ради з питань розвитку транспорту і зв’язку про роботу за 2021 рік

 

Постійна комісія з питань розвитку   транспорту  і зв’язку створена на І сесії VІІІ скликання рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VІІІ.

У складі постійної комісії п’ять депутатів, які працювали відповідно до планів роботи обласної ради на 2021 рік, постійної комісії на 2021 рік та щотижневих планів основних заходів обласної ради.

Депутати постійної комісії, в межах компетенції постійної комісії, відповідально працювали в наступних напрямах:

контроль за виконанням рішень обласної ради відповідно до профілю постійної комісії;

розгляд звернень громадян, підприємств, установ та організацій;

прийом громадян, вжиття відповідних заходів щодо вирішення порушених ними питань;

розгляд клопотань і погодження подань на нагородження, на вшанування відзнаками та присвоєння звань працівників у галузі транспорту та зв’язку.

Важливим напрямком роботи постійної комісії, що сприяв розв’язанню завдань розвитку  транспортної галузі, є здійснення контролю за станом виконання ухвалених обласною радою рішень та рекомендацій постійної комісії.

За звітний період було проведено 5 засідань постійної комісії, на яких розглянуто 37 питань, із них рекомендовано винести на сесію обласної ради 2 питання; підготовлено спільно з профільним  Управлінням Харківської обласної державної адміністрації та підтримано 1 рішення обласної ради.

За ініціативи голови постійної комісії Харківської обласної ради були внесені зміни до Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 24–VІІІ, з метою створення сучасної моделі ефективного державно-приватного партнерства в галузі залізничних пасажирських перевезень, що стосувались комплексної підготовки пілотного проєкту щодо створення регіональної залізничної пасажирської компанії «Слобожанщина».

У 2021 році у Харківській області при системній підтримці членів постійної комісії тривала цілеспрямована підготовка, розроблення економічного обґрунтування та фінансового планування щодо реалізації пілотного проєкту зі створення регіональної залізничної пасажирської компанії «Слобожанщина» (участь у підготовці розпорядження голови обласної державної адміністрації  від 14 вересня 2021 року № 476 «Про створення робочої групи з підготовки економічного обґрунтування та фінансового планування пілотного проєкту щодо створення регіональної залізничної пасажирської компанії «Слобожанщина»; створення та функціонування робочої групи з питань реалізації пілотного проєкту; розроблення бізнес-плану та дорожньої карти з реалізації даного регіонального проєкту тощо).

На засіданні постійної комісії 15 грудня 2021 року при розгляді проєкту рішення обласної ради «Про затвердження Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2022 рік» постійною комісією було ініційовано створення при Управлінні транспорту Харківської ОДА відділу організації утворення і супроводу діяльності РЗПК «Слобожанщина» у кількості 7 штатних одиниць.

Голова постійної комісії під час пленарного засідання ІІ сесії обласної ради ініціював підготовку проєкту звернення до центральних та місцевих органів влади стосовно необхідності розробки та затвердження Державної цільової програми розчищення річок басейну Сіверського Дінця та покращення стану цих водних ресурсів.

Також, постійна комісія систематично брала участь у опрацюванні завдань, визначених Програмою розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 12-VIIІ. У межах заходів Програми, за активною участю членів постійної комісії, відпрацьовувалися варіанти місць розташування майданчиків вагового контролю для подальшого їхнього будівництва. 

Постійна комісія у 2021 році тісно співпрацювала в напрямку розвитку підвищення  рівня безпеки дорожнього руху на території Харківської області з Управлінням транспорту Харківської обласної державної адміністрації, структурними підрозділами обласної державної адміністрації, регіональною філією «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця», Службою автомобільних доріг у Харківській області, ДП «Дороги Харківщини», Слобожанським міжрегіональним управлінням Укртрансбезпеки Державної служби України з безпеки на транспорті, Управлінням патрульної поліції в Харківській області.

Тож, результатом плідної роботи постійної комісії стало прийняття на пленарному засіданні сесії обласної ради 21 грудня 2021 року рішення обласної ради № 328-VIIІ «Про затвердження регіональної Програми підвищення  рівня безпеки дорожнього руху на території Харківської області на період до 2023 року», що визначає пріоритети у сфері безпеки дорожнього руху на регіональному рівні, формує напрями і способи їхнього досягнення, розуміння важливості проблеми смертності внаслідок дорожньо-транспортних пригод, перспектив і орієнтирів для забезпечення належного стану безпеки дорожнього руху в Харківській області.

Протягом звітного періоду на засіданнях постійної комісії депутати розглядали питання пільгового проїзду окремих категорій громадян за участю Департаменту економіки та міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, Управління з питань розвитку транспорту Харківської обласної державної адміністрації. Постійна комісія тримає на контролі вищезазначене питання та продовжує роботу щодо напрацювання шляхів його вирішення.

Постійна комісія упродовж року взаємодіяла  з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, шляхом листування задля вирішення актуальних питань, що перебувають у компетенції постійної комісії.

З метою здійснення дієвого контролю за станом використання місцевими бюджетами субвенцій з державного бюджету в рамках повноважень, депутати постійної комісії періодично розглядали зазначені питання на засіданнях комісії із запрошенням керівників профільних структурних підрозділів Харківської обласної державної адміністрації.

         Члени постійної комісії регулярно проводили прийоми виборців у закріплених районах, вирішували або сприяли вирішенню проблемних питань.

Протягом звітного періоду постійна комісія розглядала звернення громадян з питань забезпечення якості зв’язку, пасажирських перевезень, забезпечення пільгового проїзду окремих категорій громадян, стану доріг та інших. Всі проблемні питання вирішувались в установлені законодавством терміни, по деяких були направлені запити до профільних структурних підрозділів Харківської облдержадміністрації та Харківської міської ради, обласних служб із наступним інформуванням заявників.

Співпраця депутатів постійної комісії будується на засадах колегіальності,  поєднання місцевих і державних інтересів та націлена, насамперед, на забезпечення зростання рівня економічного розвитку та спроможності територіальних громад.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                   Віктор ОСТАПЧУК