Звіт

постійної комісії обласної ради з питань спільної власності територіальних громад області про роботу за 2021 рік

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VIII на I сесії VIII скликання. До її персонального складу ввійшло 7 депутатів обласної ради. Рішенням обласної ради від 23 вересня 2021 року № 270-VIII до складу постійної комісії введено ТОВМАСЯНА Артура Едмаровича.

Свою роботу комісія здійснює відповідно до чинного законодавства України, плану роботи обласної ради, плану роботи постійної комісії, щотижневих планів основних заходів обласної ради та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

За звітний період  постійною комісією проведено 19 засідань, на яких розглянуто 311 питань. Усі засідання проходили з дотриманням Регламенту Харківської обласної ради та згідно з принципами демократичності й прозорості.

 

Одним із найважливіших і обов'язкових напрямів роботи постійної комісії є контроль за виконанням рішень обласної ради, а також висновків і рекомендацій постійної комісії.

 

За підтримки або ініціативи постійної комісії протягом року ухвалено 193 рішення обласної ради, контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію з питань спільної власності територіальних громад області, із них:

·  125 - з кадрових питань (звільнення з посади, призначення на посаду керівників комунальних підприємств, закладів та установ і подовження з ними трудових відносин);

·  18 питань стосовно орендних відносин, передачі майна зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та щодо його списання;

·  14 питань про внесення змін до чинних локальних нормативно-правових актів: програми, положень, переліків  та порядків, що прийняті обласною радою з метою забезпечення управління майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області;

·  36 – з інших питань,  контроль за виконанням яких покладено на постійну комісію з питань спільної власності територіальних громад області.

 

Також, протягом звітного періоду з метою врегулювання майнових та кадрових питань розглянуто понад 140 проєктів розпоряджень голови обласної ради.

З метою раціоналізації та підвищення ефективності управління суб’єктами господарювання та використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, була розроблена та діяла Програма сприяння ефективності використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області на 2017 – 2021 роки (далі – Програма), затверджена  рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 309-VІІ (зі змінами).

На виконання заходів Програми протягом звітного періоду було затверджено та передбачено  в обласному бюджеті  370 000 грн, з них освоєно 299635,50 грн, що дозволило здійснити забезпечення відео- та аудіофіксації усіх засідань конкурсних комісій із обрання керівників закладів культури, охорони здоров’я та освіти, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області; забезпечення трансляцій онлайн-жеребкування кандидатів від громадських організацій для включення до складу конкурсних комісій з обрання керівників закладів культури та охорони здоров’я; супровід та матеріально-технічне забезпечення автоматизованої системи «Майно» та забезпечити видатки на захист інтересів обласної ради з майнових питань у судових органах та органах державної виконавчої служби.

На VІІ сесії обласної ради за підтримки постійної комісії було затверджено нову Програму сприяння ефективності використання та збереження майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області на 2022 – 2024 роки.

 

Відповідно до повноважень, якими наділено постійну комісію, Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, протягом року члени комісії активно працювали у складі комісій з різних напрямків роботи, у тому числі постійно діючих комісій обласної ради: фінансової, з питань списання майна, передачі в оренду об'єктів спільної власності, брали участь в обласних заходах, засіданнях робочих груп, комісій спільно з фахівцями профільних структурних підрозділів обласної державної адміністрації.

Враховуючи вимоги чинного законодавства України та Положення про порядок призначення на посаду та звільнення із займаної посади керівників комунальних підприємств, установ, закладів, що є у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, члени постійної комісії взяли активну участь у 46 конкурсних комісіях з обрання керівників обласних комунальних підприємств та закладів.

 

Велика увага постійної комісії приділялася питанням контролю за ефективним використанням майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, а також виконанню умов контрактів керівниками комунальних підприємств, установ і закладів. Так, за участю членів постійної комісії було здійснено 14 перевірок.

Також, відповідно до Положення про постійні комісії Харківської обласної ради, постійну комісію визначено органом, за пропозицією якого вирішується питання щодо передачі комунальними підприємствами, установами, закладами, що перебувають у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, в оренду нерухомого майна, внесення змін до чинних договорів оренди стосовно перегляду умов договорів оренди, подовження термінів їхньої дії та з інших питань, що відносяться до компетенції уповноваженого органу управління, стосовно нерухомого майна, загальна площа якого не перевищує 200 квадратних метрів на одного балансоутримувача.

Так, у звітному періоді постійною комісією надано пропозиції щодо передачі в оренду 30 об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, у т.ч.: 19 об’єктів - із проведенням аукціону, 11 - без проведення аукціону.

Також щоквартально розглядалися матеріали щодо подовження термінів дії договорів оренди комунального майна. За результатами розгляду депутатами вносились необхідні пропозиції та надавались рекомендації. Протягом звітного періоду  з підстав, зазначених у абзаці 6 ч.1 ст.19 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», комісією було рекомендовано не подовжувати договірні відносини з  7 орендарями.

Ураховуючи постанову Кабінету Міністрів України від 09.12.2020 № 1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», на виконання п.3 рішення обласної ради від 28.05.2020 № 1303-VIІ «Про деякі питання нарахування та сплати орендної плати за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області під час дії карантину» постійною комісією протягом  2021 року розглянуто велика кількість питань та надано відповідних висновків щодо звільнення від сплати, нарахування орендної плати у розмірі 50 % за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та щодо відмови у звільненні від сплати орендної плати  на період дії карантину.

 

На виконання рішень обласної ради з питань прийняття об’єктів у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області  та передачі об’єктів зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області депутати прийняли участь у роботі 6 комісій з приймання-передачі об’єктів у спільну власність територіальних громад та відповідних адміністративно-територіальних одиниць області,  у т.ч. майна КП ОСК «МЕТАЛІСТ» та модульної котельні в м. Куп’янськ.

 

На контролі постійної комісії перебувають питання щодо: діяльності КП ХОР «ФАРМАЦІЯ»; дотримання умов контракту директором КЗ  «ХАРКІВСЬКИЙ МУЗИЧНИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ІМ. Б.М. ЛЯТОШИНСЬКОГО» ХОР - у частині ефективного використання і зберігання майна, закріпленого за закладом на праві оперативного управління; стану виконання рішення Господарського суду Харківської області по справі № 922/1209/20 (КНП «ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР ОНКОЛОГІЇ»).

 

З метою раціонального використання майна, встановлення справедливої ринкової вартості об’єктів спільної власності, що перебувають в оренді, передаються в оренду та підлягають продажу шляхом списання, на засіданнях постійної комісії було розглянуто та погоджено понад 140 висновків суб’єктів оціночної діяльності про незалежну оцінку вартості цих об’єктів.

 

Основну увагу протягом звітного періоду було приділено питанням, пов’язаним з необхідністю усунення причин погіршення фінансово-економічного стану та запобігання банкрутства обласних комунальних підприємств. З цією метою заслуховувались керівники цих підприємств, котрим надавались пропозиції та рекомендації стосовно шляхів і механізмів покращення фінансово-господарської діяльності.

 

З метою поліпшення фінансового стану деяких комунальних підприємств, відповідно до абзацу третього пункту 5 статті 17 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» та статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» постійною комісією було запропоновано спрямовувати у 2022 році 100 % орендної плати, нарахованої за оренду нерухомого майна, що знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та обліковується на балансах:

- КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНА ДИТЯЧА КЛІНІЧНА ЛІКАРНЯ № 1»;

- КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНА КЛІНІЧНА ІНФЕКЦІЙНА ЛІКАРНЯ»;

- ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕРЖПРОМ»,

- ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЗНАХІДКА», - із зобов’язаннями щодо надання обласній раді щоквартальних звітів про надходження та використання коштів.

 

Крім того, згідно з повноваженнями постійної комісії з питань спільної власності територіальних громад області та з ініціативи її членів на засіданнях постійної комісії розглядаються аналітичні довідки стосовно показників фінансово-господарської діяльності та  питання про:

- припинення обласних комунальних підприємств та звіти про хід ліквідації обласних комунальних підприємств;

- стан укладання договорів оренди комунального майна;

- заборгованість з орендної плати за укладеними договорами оренди;

- погодження кадрового резерву керівників обласних комунальних підприємств;

- результати перевірок стану та ефективності використання майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області.

 

Члени постійної комісії активно долучаються до повсякденного життя громад  області, проводять прийоми громадян у районах області, за потреби надають дієву допомогу; сприяють у вирішенні проблемних питань в територіальних громадах, а саме, за рахунок субвенції з обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на виконання доручень виборців, депутати обласної ради активно допомагали громадам в частині придбання обладнання та інвентаря; забезпечення проведення культурно-масових, спортивних заходів органами місцевого самоврядування територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області; забезпечення проведення благоустрою населених пунктів відповідної територіальної громади Харківської області, виготовлення проєктно-кошторисної документації, проведення поточних та капітальних ремонтів об’єктів та інше.

 

Постійна комісія з питань спільної власності територіальних громад області тісно співпрацює з іншими постійними комісіями обласної ради. Членів постійної комісії об’єднує відповідальна депутатська діяльність, активна життєва й громадська позиції й плідна співпраця задля розвитку регіону.

 

 

 

 

Голова постійної комісії                                                   Ганна КУЗНЕЦОВА