ПІДСУМКОВИЙ ЗВІТ

про результати виконання

 програми «Питна вода Харківської області» на 2021 рік,

затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 15-VIІІ

 

1.      Основні дані.

Програма «Питна вода Харківської області» на 2021 рік (далі – Програма) затверджена рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 15-VIІІ. Термін реалізації Програми – 2021 рік. Розробник та відповідальний виконавець Програми – Департамент житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної державної адміністрації.

 

2.      Мета програми та результати її досягнення.

Мета Програми – реалізація державної політики щодо забезпечення населення Харківської області якісною питною водою в необхідних обсягах відповідно до встановлених нормативів. 

Основні завдання Програми будівництво, реконструкція і капітальний ремонт водопровідних та каналізаційних споруд і мереж, що розташовані в області.

          Реалізація заходів, які включені до Програми, дозволило підвищити надійність та ефективність роботи систем водопостачання та водовідведення, рівень якості послуг з питного водопостачання, що надаються населенню області; забезпечити охорону і раціональне використання джерел питного водопостачання; впровадити на підприємствах водопровідно-каналізаційного господарства  сучасні технології, матеріали, обладнання тощо; знизити витрати матеріальних і енергетичних ресурсів у процесі водопостачання та водовідведення.

 

3.       Фінансування.

Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації заходів Програми, склав 118666,28 тис. грн, у тому числі:

кошти державного бюджету – 45000,00 тис. грн;

кошти обласного бюджету – 73666,28 тис. грн.

Фінансування у 2021 році заходів, які включені до Програми, здійснювалося за рахунок коштів бюджету розвитку та обласного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Станом на 01.01.2022 профінансовано – 25940,5 тис. грн, використано – 25940,5 тис. грн, у т. ч.:

– Капітальний ремонт мережі водогону від вул. Лугової (район КНС № 3) до вул. Молодіжної в с. Наталине. Профінансовано – 3386,1 тис. грн, використано – 3386,1 тис. грн;

– Реконструкція каналізаційного колектора в м. Чугуєві Харківської області (коригування). Профінансовано – 10979,7 тис. грн, використано – 10979,7 тис. грн;

– Реконструкція самопливного каналізаційного колектора по вул. Садова від вул. Давидова-Лучицького до КНС-1 L=2809 м, м. Куп’янськ, Харківської області. Профінансовано – 5644,2 тис. грн, використано – 5644,2 тис. грн;

 – Реконструкція напірного колектора від КНС-4 до очисних споруд м. Лозова Харківської області. Профінансовано –  5930,5 тис. грн, використано – 5930,5 тис. грн.

 

4.      Виконання заходів і завдань.

У 2021 році були завершені роботи з капітального ремонту водогону в с. Наталине (відремонтовано 0,82 км) та проводилися роботи з реконструкції каналізаційних колекторів в містах Куп’янськ, Лозова, Чугуїв відповідно до календарного графіку на 2021 рік.

 

5.      Оцінка ефективності виконання програми.

Забезпечення  населення  якісною питною водою є однією з найважливіших проблем, розв’язання якої потребує комплексного підходу, значного фінансового ресурсу та певного часу. Реалізація деяких заходів у сфері водопостачання та водовідведення області протягом 2021 року не вирішила повністю зазначену проблему, а дозволило покращити якість послуг та зменшити екологічне навантаження в окремих населених пунктах області.

Робота з вирішення питання якісного питного водопостачання споживачів області може бути продовжена в рамках програми «Питна вода Харківської області» на 2022 – 2026 роки, яку планується розробити відповідно до Загальнодержавної цільової соціальної програми «Питна вода України» на 2022-2026 роки. На сьогодні проєкт Закону України «Про Загальнодержавну цільову соціальну програму «Питна вода України» на 2022 – 2026 роки» підготовлено до прийняття Верховною Радою України у другому читанні.

 

Додаток: Інформація про результати виконання та стан фінансування заходів Програми на 1 арк. у 1 прим.

 

 

Директор Департаменту

житлово-комунального господарства

та паливно-енергетичного комплексу

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                                                Сергій МАГДИСЮК