ІНФОРМАЦІЯ

до звіту (інформації) про результати виконання та стан фінансування заходів регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 14-VIII (зі змінами)

за 2021 рік

 

З метою забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин і умов, що можуть призвести до проявів тероризму, захисту людини і громадянина, суспільства і держави від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичній діяльності, мінімізації її наслідків 24 грудня 2020 року рішенням ІІ сесії VІII скликання Харківської обласної ради № 14-VIІI затверджено регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2022 роки (далі – регіональна Програма).

Ініціаторами розроблення регіональної Програми є Харківська обласна державна адміністрація та Управління Служби безпеки України в Харківській області.

Відповідальні виконавці регіональної Програми: Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації та Управління Служби безпеки України в Харківській області.

Відповідно до регіональної Програми суб’єктами боротьби з тероризмом у межах своїх повноважень у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, де існує небезпека вчинення злочинних діянь, які здійснюються з терористичною метою, протягом 2021 року здійснено низку організаційних та практичних заходів, спрямованих на її виконання, а саме:

 

Управління Служби безпеки України в Харківській області

 

Управлінням Служби безпеки України в Харківській області (далі – Управління) в рамках координаційної групи Антитерористичного центру при УСБУ в Харківській області (далі - КГ АТЦ) на виконання регіональної Програми з урахуванням внутрішніх та зовнішніх загроз, розвитку обстановки в регіоні згідно до встановленого рішенням керівника АТЦ при Службі безпеки України для Харківської області рівня терористичної загрози «ЖОВТИЙ» на постійній основі проводяться заходи з протидії терористичним проявам в регіоні.

Так, в ході моніторингу обстановки за лінією протидії тероризму та прогнозування терористичних загроз в області, з урахуванням отриманих матеріалів здійснюється своєчасне інформування місцевих органів виконавчої влади і органів місцевого самоврядування для вироблення і прийняття організаційно-управлінських рішень та вжиття спільних заходів з метою недопущення або локалізації надзвичайних ситуацій терористичного характеру. Забезпечено оптимізацію інформаційних потоків та розподіл повноважень між суб’єктами боротьби з тероризмом, виявлення, попередження і припинення дій осіб і організацій, спрямованих на підготовку і вчинення злочинів терористичного характеру або надання сприяння такій діяльності.

На території регіону запроваджено постійний моніторинг та супроводження громадсько-політичних і масових заходів. В разі отримання відомостей про ймовірність загострення ситуації, підвищення терористичної загрози, створюються умови по мінімізації ймовірних ризиків, для чого забезпечено належну взаємодію регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування щодо оперативного обміну інформацією, додатково узгоджений алгоритм дій при виникненні позаштатних ситуацій. Також запроваджено вжиття посилених заходів безпеки та антитерористичного захисту уразливих об’єктів напередодні та під час проведення публічних акцій з нагоди державних, релігійних свят та інших заходів з масовим перебуванням людей.     

В рамках КГ АТЦ регіональними органами та підрозділами суб’єктів боротьби з тероризмом у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування вжиті заходи щодо посилення охорони місць, які ймовірно можуть бути обрані зловмисниками у якості об'єктів протиправних посягань. При визначенні постів та розробці маршрутів передбачено максимальне перекриття патрульно-постовими нарядами прилеглих територій визначених важливих та потенційно небезпечних об’єктів, а також місць масового перебування людей. Запроваджені посилені заходи охорони та безпеки стратегічно-важливих об’єктів інфраструктури, у тому числі, будівель органів державної влади, військових, промислових та транспортних об’єктів, місць масового скупчення людей тощо.

Водночас, вжиті заходи щодо посилення контролю за транспортними засобами, що переміщаються територією міста Харкова та Харківської області, на предмет виявлення зброї та боєприпасів, вибухівки, наркотиків та інших вантажів кримінального характеру, а також вжиті заходи з виявлення та профілактики осіб, груп громадян, які викликають нагнітання соціальної напруги серед населення та провокують до участі у протиправних діях.

В рамках КГ АТЦ забезпечено скоординовану роботу з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями, громадськими об'єднаннями у сфері захисту населення та уразливих об'єктів регіону від терористичних та диверсійних посягань. Зокрема, забезпечено цілодобовий обмін інформацією між місцевими органами державної влади та черговими підрозділами регіональних суб'єктів боротьби з тероризмом, додатково опрацьовано інструкції дій чергових служб при отриманні інформації про вчинення або загрозу вчинення злочинів терористичного характеру.

На системній основі забезпечено проведення перевірок надійності систем охорони та безпеки об'єктів можливих терористичних та диверсійних посягань на терористично уразливих та інших об'єктах регіону.

Так, за результатом аналізу наявних проблемних питань, пов’язаних з об’єктами підвищеної уразливості, які розташовані на території області, КГ АТЦ запроваджено проведення антитерористичних та протидиверсійних тренувань та навчань по виявленню можливих шляхів проникнення та внесення вибухових пристроїв на територію об’єктів підвищеної небезпеки та стратегічно-важливих об’єктів регіону, уразливих у терористичному відношенні, військових об’єктів, а також на об’єктах транспорту, системи життєзабезпечення, паливно-енергетичної сфери та в місцях масового скупчення людей.

Загалом у 2021 році проведено 53 вищевказаних тренувань. За їх підсумками в ході робочих нарад КГ АТЦ спільно з керівниками об’єктів можливих терористичних спрямувань розроблені та вживаються практичні заходи з усунення виявлених недоліків.

Також проведене 1 тактико-спеціальне та 1 командно-штабне навчання на одному з об’єктів можливих терористичних посягань, в ході якого відбулося закріплення теоретичних знань та практичних навичок членами КГ АТЦ, її штабу та старшими оперативних груп в підготовці та проведенні учбової антитерористичної операції (далі – АТО), удосконалення злагодженості та оперативності під час роботи членів оперативного штабу управління операцією, перевірка дієвості наявних схем оповіщення членів КГ АТЦ та її штабу, сил і засобів суб’єктів боротьби з тероризмом, що залучаються до АТО.

Водночас, за результатами проведення складних та довготривалих спеціальних тренувань, які проводились КГ АТЦ у квітні-травні 2021 року, враховуючи обсяг проведених заходів та досягнені кінцеві результати, штабом АТЦ прийняте рішення визнати зазначені тренування в якості проведення тактико-спеціального навчання.

Реалізовані заходи щодо інформування населення про порядок дій в умовах загрози здійснення терористичного акту, а також щодо підвищення рівня антитерористичної захищеності і безпеки шляхом сприяння правоохоронним органам у попередженні терактів та надання своєчасних даних про можливу підготовку до них, виявлення предметів, схожих на вибухові пристрої, через поширення відповідних інформаційних матеріалів з використанням можливостей засобів масової інформації, мережі Інтернет тощо. Управлінням вжиті заходи інформування громадськості про основні результати оперативно-службової діяльності по визначеній лінії роботи шляхом висвітлення їх у засобах масової інформації ( далі – ЗМІ).

Загалом в 2021 року через загальнодержавні та місцеві електронні й друковані ЗМІ були опубліковані 26 матеріалів з тематики боротьби з тероризмом та екстремізмом, які оприлюднювались на сайті Служби безпеки України, центральних і регіональних засобах масової інформації, а також на офіційній сторінці Управління у мережі Фейсбук (на сьогодні її інтернет аудиторія перевищує 20 тис. осіб, серед яких журналісти найбільш рейтингових видань регіону і України). Аналіз статистики публікацій у соціальних мережах свідчить, що матеріалами по антитерору було охоплено близько 700 тисяч осіб. Як інформаційні приводи для підготовки вказаних матеріалів використовувалися результати роботи Управління з виявлення, затримання або засудження терористів, диверсантів, екстремістів і найманців, авторів анонімних повідомлень щодо загроз вчинення диверсій та терактів.

Протягом 2021 року на системній основі запроваджувалися заходи по виявленню та блокуванню елементів інформаційної війни структур суміжної держави проти України по дискредитації державних органів влади та дестабілізації ситуації.

Рішенням Харківської обласної ради від 11.03.2021 № 86-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)» та рішенням Харківської обласної ради від 23.09.2021 № 216-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)» на виконання регіональної Програми у 2021 році були виділені кошти обласного бюджету в сумі 24 100,0 тис. грн.

Протягом 2021 року Управлінням на виконання заходів регіональної Програми з придбання спеціального обладнання та спеціалізованих технічних засобів тощо, використано 16 476,3 тис. грн. (68,37%), грошові кошти в сумі 7 623,7 тис. грн. були повернуті до обласного бюджету. 

Профінансовані кошти використані Управлінням в інтересах покращення матеріальної бази груп оперативного шикування антитерористичної операції. Придбане спеціалізоване обладнання, спеціалізовані технічні засоби, спецавтотранспорт тощо, були скеровані на зміцнення рівня мобільності та технічного забезпечення груп оперативного шикування, що значно підвищило якість виконання завдань в інтересах забезпечення ефективного проведення антитерористичної операції та запобігання терористичним актам на території регіону.

Управлінням продовжується проведення заходів, спрямованих на недопущення вчинення терористичних актів та диверсій на території України, а також виявлення та припинення вчинення інших злочинів, що здійснюються з терористичною метою. Здійснюються заходи з реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом, підвищення рівня антитерористичного захисту та безпеки важливих об’єктів, місць масового перебування людей та критичної інфраструктури регіону.

В 2021 році не допущено скоєння в регіоні терористичних актів.

 

4 прикордонний загін (військова частина 9951)

Державної прикордонної служби України

 

На виконання заходів регіональної Програми, рішенням Харківської обласної ради від 10.06.2021 № 151-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)» виділено коштів обласного бюджету у сумі 1500,00 тис. грн. для модернізації спеціальних технічних засобів комплексної системи охорони державного кордону на ділянці 4 прикордонного загону (військової частини 9951) Державної прикордонної служби України, які застосовуються для постійного відстеження обстановки в прикордонні, ведення інформаційно-аналітичної та оперативно-розшукової діяльності в інтересах забезпечення захисту державного кордону України, а також участі у боротьбі з організованою злочинністю та протидії незаконній міграції на державному кордоні України.

Протягом 2021 року на придбання обладнання і предметів довгострокового користування 4 прикордонним загоном (військова частина 9951) Державної прикордонної служби України витрачено коштів у сумі 1 363,1 тис. грн. (90,87 %), невикористані кошти в сумі 136, 9 тис. грн. повернуті до обласного бюджету.

Фінансування регіональної Програми забезпечить підвищення рівня надійності охорони державного кордону, створення сприятливих умов для оперативного реагування прикордонних нарядів на зміни в обстановці та виникненні нестандартних (кризових) ситуацій, в тому числі антитерористичної направленості, через модернізацію матеріально-технічної бази 4 прикордонного загону.

Так, за результатами проведених заходів протягом 2021 року: - 3 068 особам відмовлено в пропуску; - затримано 371 порушник державного кордону;

- виявлено: 7 од. зброї, 131 од. боєприпасів, 7,069 кг наркотичних речовин, 10,172 грам психотропних засобів.

Загальна сума оцінки вилучених товарів на вантажів склала  7 019, 815 тис. грн.

Складено 4736 протоколів про адміністративні правопорушення, віднесених до компетенції Держаної прикордонної служби України, за якими накладено штрафів на загальну суму 9 678, 644 тис. грн.

З паспортної роботи в пунктах пропуску виявлено 6 підроблених документів, 1 чужий, 798 недійсних документів.

В рамках протидії незаконній міграції, затримано 1 нелегального мігранта (гр. Бангладеш).

Винесено 8 обвинувальних вироків суду відносно 12 осіб: - за ст.201 КК України – відносно 1 особи; - за ст.204 КК України – відносно 1 особи; - за ст. 332 КК України – відносно 8 осіб; - за ст. 369 КК України – відносно 1 особи; - за ст. 436-1 КК України – відносно 1 особи.

Оцінюючи виконання регіональної Програми, слід відзначити, що в рамках завдань, покладених на підрозділи 4 прикордонного загону (військова частина 9951) Державної прикордонної служби України, заходи є ефективними та дієвими.

 

Харківський національний університет внутрішніх справ

 

Харківський національний університет внутрішніх справ (далі –ХНУВС) є виконавцем заходів п.п. 1.6, 1.7 регіональної Програми, а саме «Розроблення (оновлення) та виготовлення інформаційних матеріалів (пам’яток, буклетів, довідників, науково-методичних рекомендацій тощо) для забезпечення проведення практичних заходів, передбачених Програмою» та «Виготовлення та поширення соціальної реклами, телепередач, агітаційних відеоматеріалів, спрямованих на попередження та протидію терористичній діяльності в Харківській області. Інформування населення стосовно позитивних прикладів протидії тероризму».

Рішенням Харківської обласної ради від 23.09.2021 № 216-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)» на виконання заходів п. 1.6 регіональної Програми ХНУВС виділено коштів із обласного бюджету  у сумі 350,0 тис. грн., які використані у розмірі 349,94  тис.грн. (99,98%), повернуто до обласного бюджету 0,06 тис.грн.

Здійснено закупівлю необхідного обладнання, канцелярських та витратних матеріалів. Науково-педагогічним та адміністративним складом університету проводиться підготовча наукова робота та реалізуються матеріально-технічні заходи, які спрямовані на належне використання виділених коштів.

Реалізація ХНУВС вищеперерахованих заходів регіональної Програми сприятиме підвищенню інформаційної обізнаності працівників місцевих органів виконавчої влади, громадських організацій, громадян у частині формування безпечної поведінки, протидії спробам вчинення терористичних актів.  

Разом з тим, у 2021 році фінансування ХНУВС для реалізації заходів, передбачених пунктом 1.7 регіональної Програми не проводилось.

 

Департамент масових комунікацій

та забезпечення доступу до публічної інформації

Харківської обласної державної адміністрації

 

На виконання регіональної Програми Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної державної адміністрації інформує про висвітлення зазначеної тематики в засобах масової інформації області.

Аналіз регіональної преси за відповідний період свідчить про те, що друковані засоби масової інформації подавали матеріали названої тематики.

Департаментом масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації обласної державної адміністрації створені та продовжуються транслюватися на регіональних ТРК 2 відеоролика «Запобігання тероризму», «Вибухівка. Диверсанти» (хронометражем – по 30 сек.), в яких зазначені телефони «гарячої лінії» правоохоронних органів. Аудіоролики за цією темою транслюються також на обласному радіо.

З метою недопущення терористичних актів, диверсій та інших надзвичайних подій регіональні ЗМІ області також постійно публікують звернення Управління Служби безпеки України в Харківській області до населення бути пильними і у разі підозрілих дій окремих осіб та виявлення безхазяйних предметів і об’єктів терміново повідомляти до Управління Служби безпеки України в Харківській області за телефонами: (057) 700-34-50; 700-16-61; 067-570-10-77; 099-040-96-11.

На вебсайті Харківської обласної державної адміністрації створено банер «Правила безпеки при загрозі терористичного акту» на сторінках якого дані рекомендації стосовно правил безпеки при загрозі терористичного акту, а також щодо дій у разі виявлення підозрілого предмету, правил поведінки при захопленні і утриманні заручників, при евакуації тощо.

Фінансування заходів регіональної Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його реальних можливостей, та інших джерел, не заборонених законодавством.

11.03.2021 рішенням Харківської обласної ради № 71-VІІI внесені зміни до регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 14-VIІI, а саме:

- підрозділ 2. «Матеріально-технічне забезпечення координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні СБУ в Харківській області» розділу VI. «Заходи Програми» доповнено пунктом 2.3. «Придбання спеціальних технічних засобів, системи виявлення ідентифікаторів мобільних пристроїв стандарта GSM/UMTS/ LTE на базі автомобіля» та передбачено фінансування цих заходів у 2021 році Управлінню в розмірі 7 400,0 тис. грн. та пунктом 2.4 «Модернізація спеціальних технічних засобів, апаратно-програмного комплексу виявлення ідентифікаторів мобільних терміналів» та передбачено фінансування цих заходів у 2021 році Управлінню в розмірі 4 200,0 тис. грн.

У зв’язку із внесенням вищевказаних змін орієнтовний обсяг фінансування заходів цієї регіональної Програми було збільшено до 38 100,0 тис. грн.

Рішенням Харківської обласної ради від 11.03.2021 № 86-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)» на виконання заходів регіональної Програми затверджено видатки Управлінню в сумі 24 450,0 тис. грн.

10.06.2021 рішенням Харківської обласної ради від № 141-VІІI внесені зміни до регіональної Програми, а саме:

- підрозділ 2. «Матеріально-технічне забезпечення координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні СБУ в Харківській області» розділу VI. «Заходи Програми» доповнено пунктом 2.5. «Модернізація спеціальних технічних засобів комплексної системи охорони державного кордону України на ділянці Харківського прикордонного загону Державної прикордонної служби України (військової частини 9951)» та передбачено фінансування цих заходів у 2021 році Харківському прикордонному загону Державної прикордонної служби України (військовій частини 9951) в розмірі 1 500,0 тис. грн.

У зв’язку із внесенням вищевказаних змін орієнтовний обсяг фінансування заходів регіональної Програми було збільшено з 38 100,0 тис. грн. до 39 600,0 тис.грн.

Рішенням Харківської обласної ради від 10.06.2021 № 151-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)» на виконання заходів регіональної Програми затверджено видатки Харківському прикордонному загону Державної прикордонної служби України (військовій частині 9951) в сумі 1 500,0 тис. грн.

Рішенням Харківської обласної ради від 23.09.2021 № 216-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)» на виконання заходів регіональної Програми затверджено видатки ХНУВС у сумі 350,0 тис. грн., а видатки Управлінню за цією регіональною Програмою визначено у розмірі 24 100,0 тис. грн.

Джерела фінансування

Орієнтовний обсяг фінансування (тис. грн)

(за наявності коштів)

У тому числі за роками (тис. грн)

2021

(за наявності коштів)

2022

(за наявності коштів)

Обласний бюджет та інші джерела, не заборонені законодавством

39600,0

26350,0

13250,0

Усього

39600,0

26350,0

13250,0

Протягом 2021 року на виконання заходів регіональної Програми за рахунок коштів обласного бюджету профінансовано 25 950,0 тис. грн., з яких освоєно 18 189,3 тис. грн (70,1 %). Повернуто до обласного бюджету 7 760, 7 тис. грн.

Робота щодо виконання заходів, передбачених регіональною Програмою протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2022 роки, триває і знаходиться на постійному контролі керівництва обласної державної адміністрації.

 

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної державної

адміністрації                                                                         Олексій МАКСИМОВ

 

 

 

Тетяна Головко 700 39 04

Ольга Луценко 

Михайло Парфьонов 705 49 99