Інформація

до звіту про хід виконання у 2021 році

обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки,

затвердженої рішенням обласної ради

від 07 червня 2018 року №722–VIІ (зі змінами)

 

Обласна Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року №722–VIІ (зі змінами) (далі – Програма), є комплексною програмою у сфері охорони пам’яток архітектури, містобудування, науки і техніки, садово-паркового мистецтва, ландшафтних і включає сукупність заходів щодо створення ефективних і сприятливих умов для розвитку та збереження архітектурної спадщини Харківщини, забезпечення належного рівня збереження та використання пам’яток архітектури та містобудування у суспільному житті.

Незважаючи та те, що обласною радою кошти на реалізацію заходів обласної Програми збереження архітектурної спадщини на 2018-2023 роки у 2021 році не виділялися, в рамках реалізації її заходів продовжується вирішення актуальних питань пам’яткоохоронної сфери.

За координуванням Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації (далі – Департамент) продовжується розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць Харківської області - замовниками на їх розробку виступають відповідні органи місцевого самоврядування.

Протягом 2021 року на засіданні Тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури облдержадміністрації, створеної наказом директора Департаменту від 30.06.2020 № 11, розглянуто та схвалено науково-проектну документацію «Історико-архітектурний опорний план смт Краснокутськ Харківської області. Проект визначення меж та режимів зон охорони пам’яток історичного ареалу».

Проведена організаційна робота з науковцями Державного підприємства «Всеукраїнський науково-методичний та дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини» (м. Київ) щодо розроблення номінаційного досьє, необхідного для продовження процедури занесення будівлі Держпрому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, визначена його попередня вартість.

Здійснено страхування пам’яток 12 архітектури, що перебувають на балансі Департаменту та не мають користувачів (за рахунок спецфонду державного бюджету у сумі 98,33 тис.грн.).

Відповідно до концепції Програми Департамент співпрацює з Харківською обласною прокуратурою та її підрозділами в частині дотримання чинного пам’яткоохоронного законодавства власниками пам’яток, та замовниками будівельних робіт, що проводяться в зонах охорони пам’яток.

Протягом 2021 року проведено 8 засідань Тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, на яких розглянуто документацію та концептуальні рішення стосовно проведення робіт по 52 об’єктам регіону.

 

 

Директор Департаменту містобудування

та архітектури Харківської обласної

державної адміністрації, головний

архітектор області                                                               Антон КОРОТОВСЬКИХ