ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення обласної ради «Про хід виконання у 2021 році обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області

на 2018 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 07 червня 2018 року № 722-VІІ (зі змінами)»

 

Проєкт рішення підготовлений з метою інформування Харківської обласної ради про хід виконання заходів обласної Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року №722–VIІ зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 64-VІІІ (далі – Програма).

Мета та основні завдання програми – реалізація комплексу заходів щодо забезпечення належного функціонування та використання пам’яток архітектури, створення ефективних і сприятливих умов для їх збереження, а також подальшого розвитку пам’яткоохоронної сфери.  

Згідно Паспорту Програми у 2021 році витрати на реалізацію Програми складали 30500,00 тис.грн., в тому числі: за рахунок обласного бюджету – 6700,00 тис.грн., за рахунок місцевих бюджетів – 16000,00 тис.грн., за рахунок інших джерел, не заборонених чинним законодавством – 7800, 00 тис.грн. 

Незважаючи та те, що обласною радою кошти на реалізацію заходів Програми у 2021 році не виділялися, в рамках реалізації її заходів продовжується вирішення актуальних питань пам’яткоохоронної сфери.

За координуванням Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації (далі – Департамент) продовжується розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць Харківської області, замовниками на їх розробку виступають відповідні органи місцевого самоврядування.

У 2021 році науково-проектна документація «Історико-архітектурний опорний план смт Краснокутськ Харківської області. Проект визначення меж та режимів зон охорони пам’яток історичного ареалу» розглянута та схвалена на засіданні тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури облдержадміністрації, створеної наказом директора Департаменту від 30.06.2020 № 11.

Проведена організаційна робота з науковцями Державного підприємства «Всеукраїнський науково-методичний та дослідно-інформаційний центр архітектурної спадщини» (м. Київ) щодо розроблення номінаційного досьє, необхідного для продовження процедури занесення будівлі Держпрому до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, визначена його попередню вартість.

Здійснено страхування 12 пам’яток  архітектури, що перебувають на балансі Департаменту та не мають користувачів (за рахунок спецфонду державного бюджету у сумі 98,33 тис.грн.).

Відповідно до концепції Програми Департамент співпрацює з Харківською обласною прокуратурою та її підрозділами в частині дотримання чинного пам’яткоохоронного законодавства власниками пам’яток, та замовниками будівельних робіт, що проводяться в зонах охорони пам’яток.

Протягом 2021 року проведено 8 засідань Тимчасової комісії Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, на яких розглянуто документацію та концептуальні рішення стосовно проведення робіт по 52 об’єктам регіону.

Реалізовані у 2021 році заходи створюють ефективні і сприятливі умови для використання у суспільному житті архітектурної спадщини Харківщини, забезпечують належний рівень збереження пам’яток архітектури та містобудування.

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний

архітектор області                                                                Антон КОРОТОВСЬКИХ