ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про затвердження обласної Програми зі створення безбарєрного простору в Харківській області на 2022 – 2026 роки»

 

Обґрунтування, підстави

 

Обласна Програма зі створення безбар’єрного простору в Харківській області на 2022 – 2026 роки (далі – Програма) стане конкретним кроком з забезпечення у Харківській області безперешкодного середовища для всіх груп населення. Програма передбачає створення умов для забезпечення рівних можливостей кожній людині реалізовувати свої права, отримувати послуги на рівні з іншими шляхом інтегрування фізичної, інформаційної, цифрової, соціальної та громадянської, економічної та освітньої безбар’єрності до всіх сфер державної політики. Практичне виконання заходів Програми сприятиме поліпшенню умов життєдіяльності та реалізації права кожної людини на рівний доступ до всіх об’єктів інфраструктури.

Програма розроблена відповідно до Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні», розпорядження Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 року № 366-р «Про схвалення Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року» .

 

Проблеми

 

У суспільстві існує комплекс викликів, пов’язаний із наявністю проблем для різних маломобільних груп стосовно можливості повноцінного, безбар’єрного доступу до освіти, зайнятості, отримання адміністративних послуг держави. Актуальними залишаються питання формування безперешкодного життєвого середовища в публічному просторі та доступ до інфраструктурних об’єктів.

 

Мета і основні завдання Програми

 

Метою Програми є створення належних умов щодо безперешкодного доступу людей з інвалідністю та маломобільних груп населення до об’єктів фізичного оточення.

Основними завданнями Програми є:

отримати рівні умови участі у всіх сферах життя суспільства;

отримати умови та рівні можливості для занять фізичною культурою та спортом;

отримати рівні умови та можливості для культурного (мистецького) та/або креативного вираження, провадження культурної діяльності; доступу до культурних послуг, культурних цінностей, культурної спадщини та інформації про них;

брати участь у політичних процесах та громадській діяльності та ін.

Фінансове забезпечення Програми

 

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів (бюджетів територіальних громад), інших джерел фінансування, не заборонених чинним законодавством України.

 

Очікувана ефективність від реалізації Програми

Сприятиме створенню безбар’єрного простору в Харківській області.

 

Контроль за реалізацією Програми

Контроль за реалізацією Програми здійснюється Харківською обласною радою. Координація виконання Програми здійснюється Харківською обласною державною адміністрацією.

 

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний

архітектор області                                                           Антон КОРОТОВСЬКИХ