Пояснювальна записка

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про внесення змін до комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ (зі змінами)»

 

1. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

 

Пунктом 2.11 комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 27.02.2020 № 1199-VІІ (зі змінами), передбачено: «Забезпечити придбання електронних планшетів, відеореєстраторів, відеотехніки, сучасних засобів зв’язку для забезпечення груп швидкого реагування на повідомлення про правопорушення Головного управління Національної поліції в Харківській області».

Станом на 25.01.2022 кошти на придбання сучасних засобів зв’язку в 2020 – ­2021  роках Головному управлінню Національної поліції в Харківській області не виділялися.

На теперішній час підрозділи поліції Головного управління Національної поліції в Харківській області забезпечені радіостанціями різного виду: частина – радіостанціями аналогового зв'язку; друга частина – радіостанціями  цифрового формату, що не дозволяє здійснювати координацію дій нарядів під час виконання правоохоронних заходів.

З урахуванням викладеного є доцільним внести зміни до пункту 2.11 підрозділу II «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу IV «Заходи програми», а саме: передбачити у графі 8 «Орієнтовні обсяги фінансування (тис. грн)» фінансування у 2022 році в розмірі 6 000 тис. грн для придбання цифрових радіостанцій для нарядів реагування територіальних підрозділів поліції ГУНП в Харківській області в кількості 300 одиниць вартістю 20 тис. грн кожна.

Зазначені кошти планується витратити як капітальні видатки на придбання:

з/п

Найменування

Кількість,

шт.

Орієнтовна вартість за одиницю, тис. грн.

Загальна вартість, тис. грн.

1

 Цифрова радіостанція

300

20,0

6000,0

 

Відповідно до Законів України «Про місцеві державні адміністрації», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про Національну поліцію» органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, підрозділи Національної поліції виконують повноваження щодо забезпечення законності, правопорядку, охорони прав, свобод та законних інтересів громадян, у тому числі шляхом затвердження та реалізації програм у зазначеній сфері.

Відповідно до Указів Президента України від 30.09.2019 № 722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року», від 14.09.2020 № 392/2020 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 14 вересня 2020 року «Про Стратегію національної безпеки України», Програми діяльності Кабінету Міністрів України (постанова Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 471) здійснюються заходи з удосконалення системи цивільної безпеки в державі в цілому, а також в Харківській області, зокрема, побудова Єдиної комплексної системи якості та доступності для населення правоохоронних та поліцейських послуг у будь-якому куточку області, забезпечення реагування на правопорушення та надзвичайні ситуації в мінімально можливий час з метою надання своєчасної допомоги потерпілим особам.

Враховуючи вищевикладене, є доцільним внести відповідні зміни до Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, а саме: підрозділ II. «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу IV «Заходи програми» доповнити пунктом 2.26 такого змісту:

 

з/п

 

Зміст заходу

Термін вико-нання

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування

(тис. грн)

Очікуваний результат

Разом

2020

2021

2022

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2.26

Забезпечити придбання автомобілів спеціалізованого призначення; ситуаційного автомобілю типу міні-вен для передачі відеопотоку з місця проведення заходів за участі великої кількості людей до Ситуаційного центру ГУНП в Харківській області для аналізу оперативної обстановки, коригування дій, сил і засобів, залучених до забезпечення правопорядку, а також для нарядів реагування чергових частин територіальних підрозділів поліції в Харківській області

2022

Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохорон-ними органами Харківської обласної державної адміністрації, Головне управління Національної поліції в Харківській області

 

21800,0


за наяв­ності коштів

-

    -

 

 

21800,0

за наяв­ності коштів

Підвищення оперативності реагування на повідомлення про правопорушення та інші події, удосконалення заходів із попередження правопору-шень, скорочення часу прибуття нарядів реагування на місце учинення правопорушення та надання своєчасної допомоги потерпілим особам

 

Зазначені кошти планується витратити як капітальні видатки на придбання:

з/п

Найменування

Кількість,

шт.

Орієнтовна вартість за одиницю, тис. грн.

Загальна вартість, тис. грн.

1

Автомобіль спеціалізованого призначення: ситуаційний автомобіль типу міні-вен

1

5000,0

5000,0

2

Автомобілі спеціалізованого призначення: автомобілі для нарядів реагування підрозділів Головного управління Національної поліції в Харківській області

30

560,0

16800,0

 

Разом

 

 

21800,0

 

Рішенням сесії Харківської обласної ради від 11 березня 2021 року № 86-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради» від 24 грудня 2020 року № 26-VIII «Про обласний бюджет на 2021 рік» та додатків до нього (зі змінами)», було виділено субвенцію з місцевого бюджету державному бюджету в особі Департаменту патрульної поліції для потреб управління патрульної поліції в Харківській області на виконання заходів п. 2.20. комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки у сумі 3000,0 тис. грн. на придбання спеціалізованих транспортних засобів.

Виділені кошти у сумі 3000,0 тис. грн. не були використані в 2021 році та повернуті в повному обсязі на рахунок Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації у зв’язку з тим, що після укладання договору між Департаментом патрульної поліції та ТОВ «АВТОЦЕНТР КИЇВ» у постачальника виникли умови щодо неможливості виконання термінів договору через зупинку виробництва складових електронного управління системами автомобілів.

Враховуючи вищевикладене, є доцільним внести відповідні зміни до Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, а саме: виділити кошти на капітальні видатки в сумі 3000,0 тис. грн. на виконання п. 2.20 розділу IV. «Заходи програми» підрозділу II. «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» та передбачити фінансування при внесенні змін до бюджету на 2022 рік.

Зазначені кошти планується витратити як капітальні видатки на придбання спеціалізованих транспортних засобів:

п/п

Найменування

Кількість,

шт.

Орієнтовна вартість за одиницю, тис. грн.

Загальна вартість, тис. грн.

1

Автомобіль Toyota Corolla (бензин 1,6, варіатор)

4

750,0

3000,0

 

На державну установу «Харківський слідчий ізолятор» покладаються завдання щодо здійснення державної політики у сфері виконання кримінальних покарань. Установою здійснюється правозастосовна та правоохоронна функція, організація та здійснення охорони, належної ізоляції ув’язнених з метою забезпечення безпеки громадян України, профілактики злочинності та запобіганню злочинів. Завдяки виконанню покладених функцій держави досягається головна мета – захист суспільства від негативних проявів кримінального середовища.

З метою запобігання втеч з установи та недопущення несанкціонованого контактування осіб, схильних до скоєння втеч, із навколишнім середовищем, а також запобігання скоєнню злочинів є доцільним включити державну установу «Харківський слідчий ізолятор» до складу учасників комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ (зі змінами), доповнити підрозділ ІІ «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу ІV. «Заходи Програми» доповнити пунктами 2.27, 2.28 та розглянути питання щодо виділення коштів у сумі 2000,00 тис. грн для придбання спеціалізованого автотранспорту для конвоювання ув’язнених та придбання обладнання та апаратури для відеонагляду, спостереження, переговорних пристроїв, засобів сигналізації, засобів для догляду та допуску:

з/п

 

Зміст заходу

Термін вико-нання

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування

(тис. грн)

Очікуваний результат

Разом

2020

2021

2022

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2.27

Забезпечити придбання спеціального транспортного засобу для конвоювання ув’язнених працівниками Державної установи «Харківський слідчий ізолятор» з метою дотримання прав і законних інтересів та безпеки громадян під час конвоювання

2022

Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохорон-ними органами Харківської обласної державної адміністрації, державна установа «Харківський слідчий ізолятор»

963,0


за наяв­ності коштів

-

    -

 

 

963,0


за наяв­ності коштів

Забезпечення дотримання прав і законних інтересів та безпеки громадян під час конвоювання

2.28

Забезпечити придбання обладнання та апаратури для відеонагляду, спостереження, переговорних пристроїв, засобів сигналізації, засобів для догляду та допуску

2022

Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохорон-ними органами Харківської обласної державної адміністрації, державна установа «Харківський слідчий ізолятор»

1037,0

 

за наяв­ності коштів

-

     -

1037,0

 

за наяв­ності коштів

Підвищення захищеності об’єктів державної установи «Харківський слідчий ізолятор» та рівня захисту особового складу, попередження злочинів та інших правопорушень, зниження тиску злочинного середовища на громадян, недопущення загострення криміногенної ситуації в регіоні

 

Зазначені кошти планується витратити за капітальними видатками бюджету в сумі 1328,00 тис. грн. та поточними видатками бюджету в сумі 672,00 тис. грн. на придбання:

 

з/п

Найменування

Кількість (шт.) (м/п)

Вартість за одиницю (грн..)

Загальна вартість (грн.)

1.         

Автомобіль спеціальний, санітарний Типу-А

1

963000,00

963000,00

2.         

Відеореєстратор нагрудний Body cam

20

7500,00

150000,00

3.         

Іp- камера Dahua2 mp

85

1800,00

153000,00

4.         

Арочний металодетектор с функцією вимірювання температури ZKTeco ZK-D3180S(TD)

3

40000,00

120000,00

5.         

Рентгенівський сканер для посилок та передач

1

245000,00

245000,00

6.         

Радіостанція носима Hytera

15

3000,00

45000,00

7.         

Металошукач Titan

10

2440

24400,00

8.         

Кабель ТППэП, телефонний 30 пар

400

60,00

24000,00

9.         

SF18P-LM 16-канальний PoE комутатор

6

4 700,00

28200,00

10.      

Кабель кручена пара  UTP Одеса мідь (вулиця)

1525

12,00

18300,00

11.      

DHI-NVR2216-I 16-канальный AI мережевий відеореєстратор

2

5 625,00

11250,00

12.      

Монітор 32

4

6 000,00

24000,00

13.      

кабель аларм 4х0.22

1210

6,00

7620,00

14.      

WD62PURX-78 жорсткий диск

8

4 900,00

39200,00

15.      

Exit-PE Кнопка виходу

120

60,00

7200,00

16.      

переговорна трубка

24

260,00

6240,00

17.      

DS-3E0505D-E 5-ти портовий комутатор

4

500,00

2000,00

18.      

DH-NVR5232-4KS2 32-канальний відеорегістратор 1U 4K&H.265 Pro

3

9000,00

27000,00

19.      

Джерело безперебійного живлення

4

4 000,00

16000,00

20.      

Рупорний гучномовець BIG SC710 T

60

670

40200,00

21.      

Трансляційний підсилювач потужності 4all Audio MXMA

1

19950,00

19950,00

22.      

Дріт ШВВП 2*1

3555

8,00

28440,0

 

Разом:

 

 

2000000,00

 

На Департамент стратегічних розслідувань Національної поліції України покладаються завдання щодо боротьби з організованою злочинністю, злочинністю в органах державної влади та місцевого самоврядування, протидії корупції, захисту прав і свобод людини і громадянина та об’єктів права власності від протиправних посягань. Департаментом здійснюються заходи, спрямовані на координацію діяльності органів (підрозділів) поліції у сфері боротьби з тероризмом відповідно до компетенції, визначеної законодавством України; протидії корупції серед посадових осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», вжиття заходів з метою виявлення корупційних правопорушень і правопорушень, пов’язаних з корупцією, та їх припинення відповідно до законодавства України; здійснення оперативно- розшукової діяльності, спрямованої на здобуття інформації про криміногенні процеси в злочинному середовищі, пов’язані з протиправною діяльністю окремих осіб та злочинних угруповань, схеми легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом; організації та здійснення відповідно до законодавства України заходів захисту працівників ДСР, інших органів та підрозділів Національної поліції України, забезпечення безпеки учасників кримінального судочинства, членів їх сімей та близьких родичів цих осіб.

Враховуючи викладене, є доцільним включити Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України до складу учасників комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022  роки, доповнити підрозділ ІІ «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу ІV. «Заходи Програми» доповнити пунктом 2.29 та розглянути питання щодо виділення Управлінню стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України на його виконання у 2022 році грошових коштів в сумі 5000,00 тис. грн.:

 

з/п

 

Зміст заходу

Термін вико-нання

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування

(тис. грн)

Очікуваний результат

Разом

2020

2021

2022

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2.29

Забезпечити

придбання

спеціалізованого

автотранспорту для Управління

стратегічних

розслідувань в

Харківській області

Департаменту

стратегічних

розслідувань

Національної

поліції України з метою

використання під час проведення оперативних заходів та розкриття злочинів, учинених у складі організованих груп, документування та припинення діяльності транснаціональ-них організованих груп та злочинних організацій, екстремістських та радикальних злочинних груп, злочинів в органах державної влади та місцевого самоврядування, протидії корупції, захисту прав і свобод людини і громадянина та об’єктів права власності від протиправних посягань

2022

Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохорон-ними органами Харківської обласної державної адміністрації, Управління

стратегічних

розслідувань в

Харківській області

Департаменту

стратегічних

розслідувань

Національної

поліції України, державна установа «Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України»

5000,0

 

за наяв­ності коштів

-

    -

5000,0

 

за наяв­ності коштів

Удосконалення роботи Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України щодо виявлення та розкриття злочинів, а також попередження та запобігання їх вчиненню, шляхом забезпечення автотранспор-том Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України

Зазначені кошти планується витратити як капітальні видатки на придбання:

№ з/п

Найменування

Кількість (шт.)

Вартість
за од. (
тис.грн.)

Загальна вартість

(тис. грн.)

1.    

Toyota Corolla NG, 1.6 Valvematic, 6 M/T, CITY

7

546,0

3822,0

2.    

Toyota Corolla NG, 1.6 Valvematic, 6 M/T, CITY

1

534,0

534,0

3.    

Toyota Corolla NG, 1.6 Valvematic, Multidrive S (CVT), LIVE (з пакетними опціями)

1

644,0

644,0

4.    

Разом

 

 

5000,0

На сьогоднішній день Харківський науково-дослідний експертно- криміналістичний центр МВС України (Харківський НДЕКЦ МВС) є єдиною державною судово - експертною установою на території Харківської області, яка виконує повний цикл експертних досліджень наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів та сильнодіючих і отруйних лікарських засобів, акредитованою відповідно до вимог ДСТУ ІSО/ІЕS 17025:2017 та має ліцензію МОЗ України, завдяки чому забезпечує судово - експертне супроводження майже 100% всіх кримінальних порушень у зазначеній сфері, які порушені або розслідуються будь-якими правоохоронними органами (Генеральною прокуратурою України, військовою прокуратурою об’єднаних сил, НАБУ, ДБР, прокуратурами, Управлінням СБУ, судами та ГУНП в Харківській області).

Завдяки зазначеному вище, колектив Харківського НДЕКЦ МВС одним з перших відчув різке зростання кількості наркотичних речовин, які вилучаються з незаконного обігу та потребують експертного дослідження. Лише за останні 5 років (2016-2020) кількість виконаних судових експертиз за даним напрямком зросла у два рази за рік (з 1907 до 3788), а кількість досліджених об’єктів майже у три рази за рік (з 6,7 тисяч до 17 тисяч).

А вже за 2021 рік кількість виконаних судових експертиз наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів та отруйних лікарських засобів склала 4454, а кількість об’єктів дослідження сягла позначки 21600.

Крім того, за останні декілька років значно змінився хімічний склад нарковмісних речовин, з’явилися так звані синтетичні дешеві наркотичні засоби – синтетичні канабіноїди, РУР, 2-СВ, метадон тощо. Їх дослідження без хромато-мас-спектрометрів неможливе, а дослідження на приладах, що наявні на базі Харківського НДЕКЦ МВС, малопродуктивні та тривалі за часом.

Все це призводить до суттєвого перевантаження як персоналу, так приладової бази, яка має граничні параметри експлуатації.

Разом з тим, уповільнене оновлення парку технічних засобів, неможливість їх самостійного придбання та відсутність коштів на поліпшення умов роботи судових експертів об’єктивно знижують ефективність роботи фахівців Харківського НДЕКЦ МВС.

У 2021 році Харківський НДЕКЦ МВС було включено у комплексну регіональну Програму забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2022 роки, затверджену рішенням XXIII сесії VII скликання від 27 лютого 2020 року № 1199-VII, та підрозділ IX «Протидія незаконному обігу наркотичних психотропних, сильнодіючих речовин, їх аналогів та прекурсорів» розділу IV «Заходи Програми» доповнено п. 9.10 «Забезпечення придбання комплекту газового одноквадрупольного хромато-мас-спектрометра Thermo Fisher Scientific ISQ 7000 та іншого обладнання для Харківського науково-дослідного експертно- криміналістичного центру МВС України з метою виконання судових експертиз наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, які призначаються правоохоронними органами у кримінальних провадженнях», та заплановано на 2021 рік бюджетні призначення на капітальні видатки у розмірі 7900,0 тис.грн. (сім мільйонів дев’ятсот тисяч гривень).

Але зазначені кошти у 2021 році не було профінансовано.

Враховуючи викладене, є доцільним внести відповідні зміни до зазначеного заходу, а саме: передбачити фінансування у розмірі 7900,0 тис. грн. (сім мільонів дев’ятсот тисяч гривень) на 2022 рік.

 

4 прикордонний загін (військова частина 9951) Державної прикордонної служби України здійснює охорону та захист державного кордону в межах Харківської області. Прикордонний загін є основною оперативно-службовою ланкою Державної прикордонної служби України, на яку покладаються завдання з охорони ділянки державного кордону, забезпечення дотримання режиму державного кордону і прикордонного режиму, а також здійснення в установленому порядку прикордонного контролю і пропуску через державний кордон України осіб, транспортних засобів, вантажів. Особовий склад прикордонного загону виконує надскладні завдання, особливо враховуючи складну суспільно-політичну ситуацію на кордоні з суміжною стороною.

З метою протидії незаконному проникненню на територію Харківської області нелегальних мігрантів, екстремістські налаштованих осіб, бойовиків, членів розвідувально-диверсійних груп, переміщенню зброї та боєприпасів, вибухівки, наркотичних засобів, отруйних речовин, хімічних та радіоактивних матеріалів, відсічі збройної агресії проти України, припинення збройного конфлікту на державному кордоні України та для підвищення мобільності дій прикордонних нарядів, доцільним є доповнити підрозділ XI «Запобігання нелегальній міграції» розділу IV «Заходи Програми» комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VII, пунктом 11.5. та розглянути питання щодо виділення 4 прикордонному загону (військовій частині 9951) Державної прикордонної служби України на його виконання у 2022 році грошових коштів в сумі 1000,00 тис. грн.:

 

з/п

Зміст заходу

Термін вико-нання

Відповідальні виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування

тис. Грн

Очікуваний результат

Разом

2021

2022

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

11.5

Забезпечити придбання спеціалізованих транспортних засобів підвищеної прохідності для військової частини 9951

2022

Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної державної адміністрації, військова частина 9951

1000,00

 

за наяв-ності

коштів

 

 

1000,00

 

за наяв-ності

коштів

Підвищення  швидкості реагування прикордонних підрозділів на вчинення порушень на державному кордоні

 

Зазначені кошти планується витратити як капітальні видатки на придбання:

№ з/п

Найменування

Кількість (шт.)

Вартість
за од. (
тис.грн.)

Загальна вартість

(тис. грн.)

5.    

Автомобіль Renault Duster (дизель 1,5 (110 к.с.) Євро-6 4х4 МКП-6)

2

500,0

1000,00

 

Військова частина 3005 Національної гвардії України здійснює охорону громадського порядку на території міста Харкова та Харківської області. Військова частина 3005 Національної гвардії України є одним з найбільш значущим підрозділом Східного територіального управління Національної гвардії України, на яку покладаються завдання з охорони громадського порядку, дипломатичних представництв, консульських установ та органів державної влади на території міста Харкова та Харківської області, конвоювання, екстрадиції та охорони підсудних. Особовий склад частини виконує надскладні завдання, особливо враховуючи складну суспільно-політичну ситуацію, яка склалася в Україні та в світі.

Так, протягом 2021 року особовим складом військової частини було затримано 137 осіб за підозрою у вчинені кримінальних правопорушень та 5751 особу за підозрою у вчинені адміністративних правопорушень. Більшість затриманих осіб становили значну суспільну небезпеку у місті Харкові та Харківській області. Також особовим складом було забезпечено публічну безпеку на багатьох масових заходах, що проходили в м. Харкові та Харківській області. Особовий склад частини щоденно виконує завдання з конвоювання та охорони спецконтингенту у місті Харкові, а також екстрадицію спецконтингенту. Додатково особовий склад частини постійно залучається до заходів з пошуку безвісті зниклих осіб (у тому числі дітей) із залученням різного роду спеціальних засобів.

З метою покращення ефективності, збільшення результативності та зменшення часу реагування на правопорушення під час проведення заходів з охорони громадського порядку та забезпечення публічної безпеки, збільшення результативності під час заходів з пошуку безвісти зниклих осіб, а також з метою підвищення рівня безпеки особового складу військової частини під час виконання вищезазначених заходів та заходів з конвоювання, екстрадиції та охорони підсудних доцільним є включити військову частину 3005 Національної гвардії України до складу учасників комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ (зі змінами), доповнити підрозділ ІІ «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу ІV. «Заходи Програми» доповнити пунктом 2.30 та розглянути питання щодо виділення військовій частині 3005 Національної гвардії України на його виконання у 2022 році грошових коштів в сумі 2 500,00 тис. грн.

 

з/п

 

Зміст заходу

Термін вико-нання

Виконавці

Орієнтовні обсяги фінансування

(тис. грн)

Очікуваний результат

Разом

2020

2021

2022

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

2.30

Забезпечити придбання планшетних пристроїв, автомобільних та нагрудних відеореєстраторів з акумуляторними батареями із зарядними пристроями до них, відеокамер, компьютерів, оргтехники, гучномовників, квадрокоптера, сучасних засобів звязку з елементами живлення та іншого спеціального обладнання для військової частини 3005 Національної гвардії України

 з метою підвищення ефективності та швидкості реагування на правопорушення під час проведення заходів з охорони громадського порядку та безпеки, заходів з пошуку безвісти зниклих осіб, а також з метою підвищення рівня безпеки особового складу військової частини під час несення служби

2022

Департамент оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохорон-ними органами Харківської обласної державної адміністрації, військова частина 3005 Національної гвардії України

 

2500,0

 

за наяв­ності коштів

-

    -

2500,0

 

за наяв­ності коштів

Покращення ефективності та результативності несення служби з охорони громадського порядку, охорони органів державної влади, конвоювання, екстрадиції, охорони спецконтинген-ту, а також забезпечення публічної безпеки під час проведення масових заходів, пошуку безвісті зниклих осіб тощо

 

 

Зазначені кошти планується витратити як поточні та капітальні видатки на закупівлю наступного обладнання:

-          поточні видатки:

№ з/п

Найменування

Кількість

(шт.)

Орієнтовна вартість за одиницю (тис.грн.)

Орієнтовна загальна вартість (тис.грн.)

1.

Бодікамера Patrul х-04/64 Гб

50 шт.

7,324

366,2

2.

Сервер для зарядки 10 бодікамер

3 шт.

13,5

40,50

3.

Акумуляторна батарея для бодікамери

10 шт.

0,8

8,0

4.

Екран для бодікамери

10 шт.

0,98

9,8

5.

Планшет захищений Hugerock Т71

17 шт.

20,0

340,0

6.

Відеореєстратор автомобільний 70mai Dash Cam

15 шт.

1,5

22,5

7.

Мегафон BIG HW-66SU

3 шт.

2,132

6,396

8.

Відеокамера PANASONIC HC-V260 Black (HC-V260EE-K)

1 шт.

9,799

9,799

9.

Радіостанція цифрова Motorola DP 4800е

70 шт.

19,606

1372,42

10.

АКБ до радіостанцій Motorola 1650 mAh

70 шт.

3,0

210,0

11.

Ноутбук HP Pavilion Laptop 15-ehl000ua (4L5Z3EA)

3 шт.

18,5

55,5

12.

МФУ лазерне HP Laser MFP 135a (4ZB82A)

3 шт.

6,1

18,3

 

 

-          капітальні видатки:

№ з/п

Найменування

Кількість

(шт.)

Орієнтовна вартість за одиницю (тис.грн.)

Орієнтовна загальна вартість (тис.грн.)

1.

Квадрокоптер DJI Phantom 4 Pro V2.0UA CERT

1 шт.

67,999

67,999

 

2. Мета і завдання прийняття рішення.

 

Метою прийняття рішення є виділення коштів:

Головному управлінню Національної поліції в Харківській області для придбання цифрових радіостанцій для нарядів реагування територіальних підрозділів поліції ГУНП в Харківській області, а також для придбання автомобілів спеціалізованого призначення та ситуаційного автомобілю типу міні-вен;

Департаменту патрульної поліції для потреб управління патрульної поліції в Харківській області для придбання спеціалізованих транспортних засобів;

державній установі «Харківський слідчий ізолятор» для придбання спеціалізованого автотранспорту для конвоювання ув’язнених та придбання обладнання та апаратури для відеонагляду, спостереження, переговорних пристроїв, засобів сигналізації, засобів для догляду та допуску;

Управлінню стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України придбання для придбання спеціалізованого автотранспорту;

Харківському науково-дослідному експертно- криміналістичному центру МВС України для придбання комплекту газового одноквадрупольного хромато-мас-спектрометра Thermo Fisher Scientific ISQ 7000 та іншого обладнання;

 4 прикордонному загону (військовій частині 9951) Державної прикордонної служби України для придбання спеціалізованих транспортних засобів підвищеної прохідності для військової частини 9951;

військовій частині 3005 Національної гвардії України для придбання планшетних пристроїв, автомобільних та нагрудних відеореєстраторів з акумуляторними батареями із зарядними пристроями до них, відеокамер, компьютерів, оргтехники, гучномовників, квадрокоптера, сучасних засобів звязку з елементами живлення та іншого спеціального обладнання.

 

3. Загальна характеристика та основні положення проєкту рішення.

 

Зазначеним проєктом рішення передбачається внесення змін до чинної комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020  2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ.

 

4. Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання.

 

Цей проєкт рішення розроблено відповідно до комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ (зі змінами).

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Реалізація проєкту рішення «Про внесення змін до комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ (зі змінами)» здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету Харківської області на відповідний рік в межах його фінансових можливостей.

 

6. Прогноз соціально-економічних та інших наслідків реалізації рішення.

 

Прийняття рішення дозволить забезпечити наряди поліції сучасними засобами радіозв’язку, ефективну координацію дій, сил і засобів, які залучаються до виконання функцій забезпечення публічної безпеки і порядку, швидке маневрування наявними силами та їх оперативне переміщення до місця ускладнення обстановки з метою припинення та попередження правопорушень, а також дозволить підвищити мобільність нарядів поліції територіальних підрозділів ГУНП в Харківській області, скоротити час прибуття поліцейських до місця учинення кримінального, адміністративного правопорушення або іншої події, забезпечити їх припинення та надання своєчасної допомоги потерпілим особам, буде сприяти   підвищенню ефективності роботи щодо встановлення осіб, які вчиняють правопорушення, зниженню рівня злочинності на Харківщині.

Прийняття рішення позитивно вплине на якість надання поліцейських послуг управлінням патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції, а саме: забезпечення на території Харківської області безпеки дорожнього руху, безпеки при проведенні масових заходів та реагування на виклики населення, що надходять до спеціальної лінії «102».

Прийняття рішення про включення державної установи «Харківський слідчий ізолятор» до складу учасників комплексної регіональної Програми та виділення фінансових коштів забезпечить підвищення рівня забезпечення безпеки громадян України, профілактики злочинності та запобіганню вчиненню злочинів тощо.

Прийняття рішення про включення Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України до складу учасників комплексної регіональної Програми та виділення фінансових коштів забезпечить удосконалення роботи щодо виявлення та розкриття злочинів, а також попередження та запобігання їх вчиненню шляхом забезпечення автотранспортом Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України.

Придбання комплекту газового одноквадрупольного хромато-мас-спектрометра Thermo Fisher Scientific ISQ 7000 та іншого обладнання для Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичному центру МВС України підвищить ефективність роботи експертів Харківського НДЕКЦ МВС для дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів та сильнодіючих і отруйних лікарських засобів та судово-експертного супроводження правоохоронних органів за цим напрямком, перш за все, на території Харківської області.

Прийняття рішення дозволить збільшити маневреність, мобільність прикордонних нарядів і, як наслідок, підвищить ефективність протидії підрозділів 4 прикордонного загону (військової частини 9951) Державної прикордонної служби України незаконному проникненню на територію Харківської області екстремістські налаштованих осіб, бойовиків, членів розвідувально-диверсійних груп, переміщенню зброї та боєприпасів, вибухівки, наркотичних засобів, отруйних речовин, хімічних та радіоактивних матеріалів.

Прийняття рішення про включення військової частини 3005 Національної гвардії України до складу учасників комплексної регіональної Програми та виділення вищевказаних фінансових коштів забезпечить підвищення рівня ефективності та швидкості реагування на правопорушення під час проведення заходів з охорони громадського порядку та безпеки, заходів з пошуку безвісти зниклих осіб, а також з метою підвищення рівня безпеки особового складу військової частини під час несення служби.

 

 

 

Директор Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії з

правоохоронними органами Харківської

обласної державної адміністрації                                       Олексій МАКСИМОВ