ПІДСУМКОВИЙ ЗВІТ

про результати виконання

комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017- 2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 310-VII (зі змінами)

 

1. Основні дані.

 

Комплексну програму «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки» (далі – Програма) розроблено та затверджено обласною радою VIІ скликання в грудні 2016 року строком на 5 років. Виконавцями Програми визначені Харківська обласна рада, Харківська обласна державна адміністрація та її структурні підрозділи, Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області, комунальні підприємства та заклади Харківської обласної ради, Харківський університетський консорціум, відповідно до статті 140 Конституції України, законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про засади державної регіональної політики», «Про співробітництво територіальних громад», «Про асоціації органів місцевого самоврядування», «Про службу в органах місцевого самоврядування», згідно із Європейською хартією місцевого самоврядування.

 

2.Мета програми та результати її досягнення.

 

 Метою Програми було продовження впровадження комплексу заходів щодо розвитку місцевого самоврядування в Харківській області, створення належних умов роботи для органів місцевого самоврядування різних рівнів, надання допомоги у процесах їх трансформації та адаптації до нових політичних і соціально-економічних умов, організація злагодженої роботи органів місцевого самоврядування, депутатів місцевих рад, науковців, інститутів громадянського суспільства щодо вирішення нагальних проблем регіонального розвитку, покращення умов для самостійного вирішення територіальними громадами питань місцевого значення, заохочення громадських ініціатив і належної організації соціальних заходів, спрямованих на розвиток територіальних громад сіл, селищ, міст регіону, створення єдиної системи інформаційного забезпечення органів місцевого самоврядування.

В рамках Програми протягом 2017-2021 років проводились заходи, що стосувалися:

- забезпечення формування нормативно-правової бази розвитку місцевого самоврядування та роботи обласної ради і виконання депутатами доручень виборців;

- підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад;

- налагодження дієвого двостороннього зв’язку між органами місцевого самоврядування, громадами;

- розширення місцевого, міжрегіонального та міжнародного співробітництва органів місцевого самоврядування;

- заохочення громадської ініціативи з питань місцевого та регіонального розвитку;

- організації громадських та соціальних заходів.

 

3.Фінансування.

 

Для вирішення питань, визначених основними напрямами Програми, протягом 2017-2021 років Програмою було передбачено кошти в сумі 531 871,5 тис. гривень, профінансовано з обласного бюджету 292 590,5 тис. гривень, фактично використано 270 936,3 тис. гривень (93%), в тому числі по роках:

 

                                                                                                                        тис. грн

 

2017

2018

2019

2020

2021

ВСЬОГО

%

передбачено

Програмою

60 645,0

69 427,0

61 504,5

51 822,0

108 473,0

351 871,5

 

передбачено бюджетом

33 471,5

42 054,5

55 837,7

52 915,7

108 311,1

292 590,5

 

використано

33 045,1

37 988,9

53 125,1

47 118,8

99 658,4

270 936,3

93

 

 

4. Виконання заходів і завдань.

 

На виконання заходів розділу 1 Програми протягом звітного періоду передбачалися кошти в сумі 59 567,0 тис. гривень, виділено 54 341,2 тис. гривень, фактично використано 54 979,2 тис. гривень (93 %).

В рамках затверджених заходів обласною радою проводилася комплексна робота з аналізу та опрацювання проєктів нормативно-правових актів, обговорення та підготовки пропозицій щодо внесення змін до діючого законодавства України, що стосується реформи децентралізації влади та адміністративно-територіального устрою, а також проведення виборів до місцевих рад на новій територіальній основі.

З метою забезпечення систематизації електронних, інформаційної та нормативно-правової баз обласної ради здійснювалося постійне наповнення та оновлення інформації на офіційному веб-сайті Харківської обласної ради, зокрема у розділах «Обласні програми», «Перелік наборів даних, що підлягають оприлюдненню та оновленню Харківською обласною радою у формі відкритих даних», «Нормативно-правова база», «Запобігання корупції», «Керівництво та виконавчий апарат обласної ради», «Депутатський корпус» тощо.

Для науково-методичного забезпечення діяльності органів місцевого самоврядування обласною радою спільно з Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області, за інформаційної підтримки експертів Міністерства розвитку громад і територій та всеукраїнської газети «Місцеве самоврядування» щороку виготовлялися друковані видання з методичними та довідковими матеріалами для керівників органів місцевого самоврядування, депутатів, працівників виконавчих органів.

У рамках Меморандуму про співробітництво між Харківською обласною радою, Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області та Науково-дослідним інститутом державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України науковцями готувалися експертно-аналітичні матеріали.

З метою належного виконання депутатами своїх повноважень відповідно до закону, у 2021 році вперше в обласному бюджеті передбачено субвенцію бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на виконання депутатами обласної ради доручень виборців. Згідно з погодженими депутатами обласної ради пропозиціями, субвенція в сумі 58 813,0 тис. гривень спрямована на реалізацію проєктів у 45 громадах.

Фактично реалізовано 487 проєктів на загальну суму 54 510,5 тис. гривень.

Кошти субвенції спрямовано на наступні напрямки:

-                     житлово-комунальне господарство, виготовлення ПКД на проведення капітальних та поточних ремонтів об’єктів, проведення ремонтних робіт - 315 об’єктів;

-                     освіту, придбання обладнання та інвентарю для освітніх закладів -74 об’єкти;

-                     медицину (придбання медичного та діагностичного обладнання), соціальну сферу – 22 об’єкти;

-                     придбання та встановлення дитячих майданчиків, спортивних та воркаут майданчиків, обладнання для стадіонів, спортивних шкіл - 21 об’єкт;

-                     культуру, придбання обладнання та інвентарю для будинків культури, мистецьких закладів, бібліотек – 20 об’єктів;

-                     заходів із забезпечення безпеки руху, ремонт доріг, тротуарів відеоспостереження - 20 об’єктів;

-                     благоустрій територій населених пунктів -15 об’єктів.

 

По розділу 2 протягом звітного періоду Програмою передбачалися кошти в сумі 270,00 тис. гривень, але кошти з бюджету не виділялись, заходи проводилися без фінансування.

Обласною радою спільно з фахівцями Асоціації розроблялися та подавалися пропозиції Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо вдосконалення чинного законодавства України стосовно підготовки фахівців органів місцевого самоврядування, зокрема, ряд пропозицій щодо нової редакції Законів України "Про місцеве самоврядування в Україні" та «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України».

В рамках підвищення кваліфікації, до семінарів та нарад з посадовими особами місцевого самоврядування та депутатами місцевих рад, яких протягом звітного періоду проведено 13, були залучені науково-педагогічні і наукові працівники Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого; Науково-дослідного інституту державного будівництва та місцевого самоврядування Національної академії правових наук України; Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова; Харківського національного університету ім. Семена Кузнеця; Харківського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України, фахівці всеукраїнських видань «Місцеве самоврядування», «Держслужбовець», «Радник старости».

Щорічно, спільно з Харківським регіональним інститутом державного управління при Президентові України, Харківським національним економічним університетом імені Семена Кузнеця та Національним агентством України з питань державної служби з місцевими радами проводилася робота з підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування. Також, до заходів, що проводилися в рамках інформаційної роботи з депутатами та керівниками місцевих рад, долучалися керівники територіальних органів Нацполіції, Прокуратури, Управління Служби безпеки України, Головного управління Державної податкової служби, Пенсійного фонду, обласного центру зайнятості.

 

На виконання заходів, передбачених розділом 3 Програми передбачалося 10 379,0 тис. гривень, в обласному бюджеті виділено 9 335,7 тис. гривень, використано фактично 8 517,7 тис. гривень (91%).

Регулярно виготовлялися телепрограми «Наголос» (468 випусків) та «Обласна рада інформує» (81 випуск), які оприлюднені в мережі Інтернет на сторінках: You Tube, Facebook та на офіційному сайті Харківської обласної ради. На послуги з трансляції телепрограм, присвячених діяльності органів місцевого самоврядування укладено договори з телерадіокомпаніями, що здійснюють мовлення у Харкові, області, а також з районними ТРК.

Фахівцями виконавчого апарату обласної ради спільно з представниками Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення було проведено низку роз'яснювальних заходів та надання методологічної допомоги громадам щодо впровадження мовлення громад з метою стимулювання розвитку громадянського суспільства та підвищення компетентності місцевих спільнот у питаннях місцевого самоврядування. В результаті спільної роботи понад двадцяти громад області отримали можливість організувати власне мовлення в FM-частотах Харківщини.

Протягом терміну дії програми проведено 61 виїзний семінар-практикум та 6 міжрайонних семінарів за різними тематиками, актуальними для громад: організації співробітництва територіальних громад, застосування новацій земельного та бюджетного законодавства, використання рентних платежів від видобувної галузі, роботи молодіжних рад, взаємодії з органами самоорганізації населення та громадськими організаціями, підготовки інвестиційних проєктів для участі в обласному конкурсі мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє», у конкурсі інвестиційних програм (проєктів), що можуть реалізовуватися за рахунок коштів ДФРР та програм Міжнародної технічної допомоги.

Обласною радою започатковано «Дні громади», в рамках цієї ініціативи проведено 26 зустрічей в районах та громадах, під час яких, із залученням фахівців відповідного профілю, надавалися консультації щодо реформування місцевого самоврядування, організації співробітництва, з питань фінансів, соціального захисту, земельних та інших питань.

У 2020-2021 роках через карантинні обмеження, пов’язані з пандемією, навчальні заходи частіше проводилися дистанційно, тому обласною радою було налагоджено постійне інформування громад щодо навчальних заходів та організовано участь представників територіальних громад у понад 80 тренінгах, семінарах, навчаннях з питань формування місцевих бюджетів, місцевих податків та зборів, управління земельними ресурсами, цифрової комунікації, соціальних та адміністративних послуг, що проводилися у онлайн форматі за підтримки експертів міжнародних програм і проєктів.

З метою сприяння реалізації Закону України «Про співробітництво територіальних громад», активізації міжмуніципального співробітництва, обласною радою організовано навчальні візити для представників органів місцевого самоврядування області до Полтавської області та Дніпропетровської області з вивчення досвіду співробітництва (32 сільських, селищних голів та голів районних рад, депутати районного та обласного рівня).

Завдяки спільній роботі обласної ради та громад області, протягом 2017-2021 років укладено 61 договір співробітництва територіальних громад, зокрема, 1 договір щодо надання адміністративних послуг, 2 договори про створення спільних комунальних підприємств та 58 договорів на реалізацію спільних інвестиційних проєктів. За результатами співробітництва реалізовано 2 інвестиційні проєкти за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та 27 проєктів в рамках обласного конкурсу «Разом в майбутнє», спрямовані на покращення якості життя в громадах: встановлення майданчиків для збору ТПВ, придбання спецтехніки для благоустрою населених пунктів, ремонт об’єктів соціальної сфери, налагодження транспортного сполучення між громадами, утримання закладів охорони здоров’я, мистецьких шкіл, центрів надання адміністративних послуг.

 

По розділу 4 Програмою було передбачено 12 888,0 тис. гривень, в обласному бюджеті було передбачено 9 899,0 тис. гривень, фактично використано 8 608,1 тис. гривень.

Одним з пріоритетів Програми було визначено роботу із налагодження співробітництва між органами місцевого самоврядування на регіональному та державному рівнях і відповідними міжнародними організаціями та фондами.

На виконання зазначених завдань у 2018 році було організовано навчальний тур для старост новостворених громад та представників місцевих рад, які виявили ініціативу щодо об’єднання, до громад Хмельницької області та участь у Всеукраїнському форумі старост об’єднаних територіальних громад у м. Хмельницькому, метою якого було визначення пріоритетів розвитку старостинських округів, обмін позитивним досвідом, встановлення корисних та ефективних зв’язків.

Представники 19 органів місцевого самоврядування Харківської області брали участь у ІІІ Форумі місцевого розвитку, що відбувся у 2019 році в м. Трускавець Львівської області, інституційним партнером якого та організатором панельної дискусії «Місцевий та регіональний розвиток – Харківські практики» виступила Харківська обласна рада.

Участь у засіданні круглого столу «Зміцнення міжмуніципального співробітництва для посилення спроможності та розвитку громад» у липні 2019 року у м. Дніпрі в рамках програми DOBRE взяли фахівці обласної ради та громад Харківщини - партнерів програми: Золочівської, Малинівської, Старосалтівської.

Одним з дієвих інструментів співробітництва на міжрегіональному та міжнародному рівні стала участь Харківської обласної ради у пілотному проекті Робочої групи «Комітет регіонів ЄС – Україна» Ініціатива «Рівний-Рівному», що підтримується програмою «U-LEAD з Європою», спрямованому на вивчення та використання кращих практик і досвіду щодо місцевого економічного розвитку, утворення та функціонування інституцій підтримки сільських територій, залучення інвестицій, в рамках якого здійснено 2 навчальні візити та стажування спеціалістів у Великопольскому воєводстві (Польща), в яких взяли участь 32 представники органів місцевого самоврядування Харківської області, а також науковці, депутати місцевих рад та представники громадських організацій.

Також, в рамках Договору про співпрацю з програмою Study tours to Poland було організовано навчальний візит за темою «Місцеве самоврядування у Польщі. Регіональне планування», з метою ознайомлення із досвідом впровадження адміністративної реформи та децентралізації влади в Республіці Польща, участь в якому приймали 15 представників об’єднаних громад та місцевих рад.

У квітні 2019 року делегація Харківської області приймала участь у V Європейському конгресі місцевого самоврядування у м. Краків (Польща), що є платформою для зустрічі лідерів самоврядування й регіональних еліт з представниками державного управління, неурядових організацій та бізнесу. Конгрес організовано Фондом «Інститут Східноєвропейських Досліджень».

У рамках Меморандуму про співпрацю Харківської обласної ради з Регіональною радою Південної Карелії Фінляндської Республіки у грудні 2019 року відбувся візит представників Харківської області до Південної Карелії з метою розширення наукових та гуманітарних зв’язків та вивчення досвіду міжмуніципального співробітництва з розвитку пізнавального геотуризму і рекреації.

За ініціативою Харківської обласної ради та Асоціації європейських прикордонних регіонів у Харківській області у 2018 році вперше в Україні пройшов Х Молодіжний Форум Асоціації європейських прикордонних регіонів, що став майданчиком для ініціативної молоді і студентства з України та 10 європейських країн.

У рамках X Міжнародного економічного форуму «Інновації. Інвестиції. Харківські ініціативи!» Харківською обласною радою організовано та проведено дискусійну панель на тему: «Децентралізація та місцевий розвиток: нові можливості для бізнесу», під час якої розглядались питання щодо формування нової системи управління та місцевого розвитку, територіального маркетингу, прозорості публічних закупівель в умовах децентралізації. Участь в дискусії взяли понад 120 учасників.

Обласною радою спільно з Асоціацією проведено також Перший регіональний Форум старост, що проходив в грудні 2021 року з метою обговорення інформаційно-методичного та правового забезпечення інституту старост, питань координації роботи старост та взаємодії між громадами, а також формування місцевих бюджетів із дотриманням інтересів старостинських округів. Перший форум, участь в якому взяли майже 450 представників органів місцевого самоврядування Харківської області, в тому числі понад 300 старост, показав себе як ефективний майданчик для спільної роботи і пошуку важливих рішень.

Щорічно за підтримки Української асоціації районних та обласних рад проходили Всеукраїнські наради-семінари з актуальних питань децентралізації у сел. Затока Одеської області.

Також голова Харківської обласної ради брала участь у ХХ Міжнародному економічному форумі, який походив у Львові 16 вересня 2021 року, що є потужною платформою для діалогу між владою та бізнесом, активізації транскордонної співпраці, залучення інвестицій, встановлення контактів між українськими і зарубіжними діловими колами та формування нової концепції економічного розвитку в умовах пандемії.

Протягом 2017-2021 років тривала активна робота з налагодження та поглиблення співпраці Харківської області з органами місцевого самоврядування іноземних держав, а також міжнародними організаціями: Південною Карелією Фінляндської Республіки; Великопольським та Люблінським воєводствами (Республіка Польща), Вільною Землею Баварія та Землею Нижня Саксонія Федеративної Республіки Німеччина, Асоціацією Європейських Прикордонних Регіонів (АЄПР), Радою Європи.

Протягом всього періоду Харківська обласна рада провела та взяла участь у близько 470 заходах міжнародного та міжрегіонального характеру:

-                здійснено 28 закордонних поїздок до Королівства Бельгія, Республіки Білорусь, Індії, Королівства Іспанії, Італійської Республіки, Королівства Данія, Федеративної Республіки Німеччина, Республіки Польща, Республіки Вірменія, Турецької Республіки, Фінляндської Республіки та Французької Республіки;

-                взято участь у 348 заходах, що відбувались у Харківській області та інших містах України, взято участь у 125 зустрічах за участі представників дипломатичних кіл і консульських установ, а також міжнародних організацій.

 Укладено 11 документів договірного характеру, Меморандумів та угод про співпрацю в частині підтримки місцевих, національних та міжнародних ініціатив, які спрямовані на розбудову демократичних цінностей, децентралізацію та сталий регіональний розвиток.

 

На виконання заходів розділу 5 Програмою було передбачено 265 517,5 тис. гривень, в обласному бюджеті передбачено 211 548,8 тис. гривень, фактично використано 196 889,4 тис. гривень (93%).

Протягом звітного періоду тривала активна робота з підтримки участі органів місцевого самоврядування області у конкурсах і проектах, спрямованих на розвиток сільських територій.

У рамках Угоди про співпрацю між Українським фондом соціальних інвестицій, Харківською обласною радою та Харківською обласною державною адміністрацією в області впроваджувався Проект «Сприяння розвитку соціальної інфраструктури УФСІ» за допомогою фінансування Урядом Німеччини через банк KfW, у співробітництві з яким громади мали можливість виконати комплекс енергоефективних заходів та термомодернізацію будівель закладів освіти та медицини, а також забезпечити належні житлові умови для внутрішньо переміщених осіб.

Відповідно до Меморандуму про співпрацю між Харківською обласною радою та Німецьким бюро міжнародної співпраці «Deutsche Gesellschaftfur Internationale Zusammenarbeit» (GIZ), яке діє за дорученням Уряду Німеччини, в громадах Харківщини реалізувався проект «Зміцнення спроможності українських територіальних громад до прийняття внутрішньо переміщених осіб в Україні».

У 2018-2019 роках обласна рада виступила координатором у реалізації річної Програми місцевого системного розвитку проєкту USAID «Підтримка аграрного і сільського розвитку», яка виконувалася Фондом Східна Європа у партнерстві з ТОВ «БломІнфо-Юкрейн» та громадською організацією «ДЕСПРО» і була спрямована на посилення спроможності територіальних громад в управлінні земельними ресурсами та активізації залучення інвестицій для місцевого економічного розвитку.

У рамках Меморандуму про співпрацю та взаємодію між Харківською обласною радою та організацією Глобал Комьюнітіз (Global Communities), що реалізує в Україні Програму «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» (DOBRE) Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), обласна рада забезпечувала створення сприятливих організаційних та економічних умов для розвитку громад Харківської області, зокрема партнерів Програми: Мереф’янської, Старосалтівської, Золочівської, Малинівської.

Також, на базі обласної ради Програмою DOBRE для територіальних громад області було організовано та проведено серію семінарів щодо застосування в роботі ОМС інструментів та методики оцінювання успішності територіальної громади – Індексу спроможності місцевої влади (ІСМВ).

Крім того, обласна рада виступила партнером в організації Форуму об’єднаних територіальних громад Харківщини «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» в рамках програми USAID (DOBRE)», що проходив у місті Мерефі, де громадами-партнерами були презентовані результати впровадження бюджету участі як інструменту активізації мешканців громад в місцевому самоврядуванні.

Як територіальний координатор європейської ініціативи «Угода Мерів» з 2014 року, Харківська обласна рада продовжувала роботу відповідно до Угоди про співпрацю з Генеральним Директоратом з Енергетики Європейської Комісії у реалізації енергоефективних заходів на території Харківської області. На Харківщині до «Угоди Мерів» приєдналася 31 громада, які взяли на себе зобов’язання по впровадженню енергоефективної політики та здійсненню енергоефективних та енергозберігаючих заходів.

З метою виконання одного з напрямків проєкту щодо професійного енергоменеджменту та енергоаудиту в громадах області, у 2019-2020 роках на базі Харківського національного університету міського господарства ім. О. М. Бекетова, в рамках Меморандуму з Харківською обласною радою, підготовлено 27 енергоменеджерів для громад за програмою інтенсивного навчання «Енергетичний менеджмент».

У липні 2021 року для представників територіальних громад Харківщини – підписантів «Угоди мерів – Схід» проведено дводенний семінар-практикум в місті Миргороді, де вивчалися кращі практики впровадження в громадах енергетичної політики.

У рамках продовження співпраці між Харківською обласною радою, Харківською обласною державною адміністрацією та Програмою розвитку Організації Об’єднаних Націй, розпочато дворічний Проект «Об’єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень» (HOUSES). В рамках проєкту HOUSES на базі обласної ради із залученням відповідних експертів проведено 5 навчальних семінарів щодо вивчення законодавства, регулює створення і діяльність ОСББ, 148 тренінгів з представниками ОСББ, місцевих рад.

З метою сприяння сталому соціально-економічному розвитку на місцевому та регіональному рівні, розширення можливостей громад щодо вирішення соціально значущих питань, активізації співробітництва громад і громадських ініціатив, обласною радою десять років поспіль проводився обласний конкурс мініпроєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє».

За період 2017-2020 років на обласний конкурс «Разом в майбутнє» від місцевих рад Харківської області, громадських організацій, органів самоорганізації населення, об’єднань співвласників багатоповерхових будинків надійшло 3 686 заявок на загальну суму 780 300,0 тис. гривень. Переможцями визначено 1243 проєкти, з яких 1226 проєктів реалізовані на загальну суму 272 900,0 тис. гривень, в тому числі за рахунок співфінансування з обласного бюджету, яке склало 131 600,0 тис. гривень.

Завдяки участі у конкурсі громадам вдалося вирішити багато соціально важливих питань та реалізувати місцеві ініціативи, які значно покращили життя громад.

В рамках оновленого у 2021 році конкурсу проєктів місцевого та регіонального розвитку «Разом в майбутнє» реалізовано 29 проєктів на загальну суму 42 301,0 тис. гривень, в тому числі співфінансування з обласного бюджету становило 22 369,0 тис. гривень.

В результаті реалізації проєктів в територіальних громадах проведено капітальні та поточні ремонти в 5 медичних закладах та 2 бібліотеках; придбано 21 одиницю медичного обладнання, 7 тренажерів, меблі, кухонне приладдя, облаштовано зони відпочинку та фізичного розвитку в реабілітаційному центрі; придбано комп’ютерну та оргтехніку, меблі, звукове, фото- і відео- обладнання; 2 легкових автомобіля для центрів первинної ланки сімейної медицини; 4 автобуси (1 - з підйомником) для забезпечення соціальних перевезень; пересувний кінотеатр; сміттєвоз; створено центр розвитку та дозвілля, хаб ремесел, відеостудію; організовано та проведено 3 фестивалі (2 музичних та 1 мистецтв); створено веб-сайт для інформації та консультування малих сільськогосподарських кооперативів; відновлено 2 спортивних майданчика, придбано спортивне обладнання для баскетболу та волейболу; облаштовано приміщення під ЦНАП комп’ютерною технікою та меблями; встановлено 70 одиниць відеоспостереження.

Проект Європейського Союзу «Ефективна первинна медицина в громаді» протягом 2018-2020 років виконувалася обласною радою в партнерстві з Асоціацією органів місцевого самоврядування в Харківській області, Громадською організацією «Агенція змін «Перспектива» та Громадською спілкою «Українсько-Німецька Медична Асоціація» в рамках програми ЄС «Підтримка громадянського суспільства, місцевих влад та прав людини в Україні». Мета проекту - сприяння розбудові ефективної первинної медико-санітарної допомоги у громадах Харківської області.

Бюджет проекту - 457,2 тис. євро, термін реалізації: 32 місяці, починаючи з вересня 2018 року.

Проект включав 4 основні компоненти:

-                     створення Ресурсного центру - доступного сучасного простору для проведення семінарів, зустрічей, обговорення, місцем роботи проектної команди;

-                     навчально-методична складова: проведення спеціалізованих тренінгів та вебінарів із залученням українських та міжнародних експертів, навчальні поїздки по Україні та закордон;

-                     адвокаційна компанія з питань медичної реформи, що включає проведення медичних ярмарок та просвітницької компанії;

-                     надання міні-грантів на умовах конкурсу громадам області та ФОП-медичним практикам для покращення матеріальної бази та придбання спеціального медичного обладнання.

Один із важливих компонентів Проєкту, виконавцем якого була обласна рада, - це програма мінігрантів для медичних стартапів, органів місцевого самоврядування і центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Протягом 2019-2020 років зі 105 поданих проєктів на конкурсній основі визначені переможцями та успішно реалізовані 25 проєктів на загальну суму 6 900,0 тис. гривень, з яких співфінансування з обласного бюджету– 5 900,0 тис. гривень, кошти місцевих бюджетів та власний внесок конкурсантів - 1 000,0 тис. гривень.

            У 2021 році в підтвердження сталості проєкту Європейського Союзу, обласною радою започатковано обласний конкурс мініпроєктів «Ефективна медицина в громаді».

На участь у конкурсі громадами подано 42 мініпроєкти, перемогу отримав 31 проєкт на загальну суму 14 300,0 тис. гривень, у тому числі співфінансування з обласного бюджету склало 9 708,9 тис. гривень. Усі реалізовані проєкти мають велике соціальне значення, спрямовані на підвищення ефективності надання медичних послуг населенню не тільки первинної, а й вторинної ланок медицини, покращення матеріальної бази закладів охорони здоров’я, а саме: придбання сучасного діагностичного та лабораторного обладнання.

У 2021 році Харківська обласна рада виступила ініціатором проведення нового обласного конкурсу кращих практик місцевого самоврядування «Крок до успіху». До конкурсної комісії надійшло 34 заявки від громад Богодухівського району (6 практик), Ізюмського району (3), Красноградського району (2), Куп’янського району (2), Харківського району (9), Лозівського району (2), Чугуївського району (10). Конкурс проводиться в трьох номінаціях: "Забезпечення самодостатності територіальної громади", "Формування безпечного та привабливого життєвого середовища", "Практики розвитку, засновані на власних проєктах, програмах та конкурсах", де шляхом голосування визначається по 3 переможця, що нагороджуються дипломами та кубками, а також заохочувальними подарунками.

Переможцями за результатами рейтингового оцінювання визначено 9 практик місцевого самоврядування, також 2 практики отримали спеціальну відзнаку Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

 

З метою стимулювання розвитку та соціальної підтримки талантів Харківської області, виявлення обдарованої молоді, з 2007 року запроваджено конкурс ім. О.С. Масельського на кращий літературний твір.

Всього за весь час існування конкурсу членами журі було розглянуто 2651 роботу. З них переважна більшість склали поетичні збірки – 1248, прозових – 787, публіцистичних - 504, в номінації «Драматургія» - 112. За всі роки існування конкурсу 640 учнів шкіл, коледжів, середніх навчальних закладів стали його учасниками.

У 2021 році на Харківщині пройшов ювілейний п’ятнадцятий обласний конкурс імені О.С. Масельського на кращий літературний твір, в якому зі 136 учасників 13 стали лауреатами та отримали премії, а ще 4 учасники - дипломантами.

У період з 2017 по 2021 роки на організацію та проведення конкурсу передбачалось Програмою 925,0 тис. гривень, використано – 667,1 тис. гривень.

З 2009 року щовересня на Харківщині проходить Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко», заснований Харківською обласною радою, що став знаковою подією у культурно-мистецькому житті Харківщини.

За 2017-2021 роки до оргкомітету фестивалю надійшло майже 7 000 робіт. Щороку взяти участь у фестивалі претендували творчі колективи приблизно зі 128 країн світу. Для участі у конкурсі всього було відібрано 887 робіт. В цілому від заснування фестивалю «Дитятко» оргкомітет отримав понад 10 000 робіт. Серед робіт – переможці та лауреати міжнародних дитячих кінофестивалів зі всього світу, дебютні роботи та фільми від провідних міжнародних кінокомпаній.

Фестиваль має партнерські стосунки з дитячими кінофестивалями світу та міжнародними організаціями, підтримується Радою Європи, є членом CIFEJ - Міжнародного центру фільмів для дітей та молоді та ECFA - Европейської асоціації дитячих фільмів.

Завдячуючи підтримці з боку Ради Європи, у рамках фестивалю призери номінації "Місцеве самоврядування – це ми!" (3 дитячі студії з Чугуєва, Харкова та Житомира) у листопаді 2019 року відвідали Світовий форум демократії у Страсбурзі та штаб-квартиру Ради Європи. На підготовку і проведення Дитячого міжнародного медіафестивалю «Дитятко» протягом 2017-2021 років спрямовано 3 830,9 тис. гривень.

Проведення обласного конкурсу для дітей та молоді «Місцеве самоврядування - це ми!» запроваджено з метою популяризації діяльності органів місцевого самоврядування в Україні серед молоді та підвищення їх рівня знань у сфері публічного управління.

Активне впровадження конкурсу відбувалося впродовж 2017-2019 років та було тимчасово призупинене через низьку кількість поданих робіт, що пов’язано із карантинними заходами у навчальних закладах. Впродовж 2017-2019 років у конкурсі взяли участь понад 1 000 осіб з усіх районів області.

У 2018 році конкурс було визнано кращою практикою органів місцевого самоврядування в Україні, а обласній раді вручено відповідний сертифікат від Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та Офісу Ради Європи в Україні.

З 2017 року обласною радою також започатковано Обласний конкурс журналістських робіт «Історії успіху громад», що проводився серед журналістських робіт, розміщених у регіональних та місцевих ЗМІ усіх типів: теле- та радіокомпанії, друковані та онлайн-медіа та шкільні ЗМІ. Загалом у конкурсі взяли участь понад 200 журналістів, які подали 250 робіт.

У партнерстві з Шарівською селищною та Богодухівською міською радами, Громадською організацією «Асоціація дизайнерів - графіків «4 Блок» та Комунальним підприємством Харківської обласної ради «ЗНАХІДКА» обласною радою реалізовано проєкт “Арт-фестиваль “Культурний ХАКАТОН” з метою промоції Палацо-паркового комплексу "Садиба" як території інтелектуального туризму, привернення уваги до об’єкту культурної спадщини. Фестиваль став одним з 8 переможців 2018 року конкурсу Міністерства культури України "Малі міста – великі враження".

У партнерстві та за підтримки Харківської обласної ради протягом липня-жовтня 2019 року впроваджувався проєкт «Азимут культурного розвитку», що став переможцем конкурсу Українського культурного фонду за програмою «Навчання. Обміни. Резиденції. Дебюти.». Проєкт виконувався Комунальним закладом «Харківський історичний музей імені М.Ф. Сумцова» та був спрямований на переформатування роботи музеїв Харківщини шляхом надання працівникам історико-краєзнавчих музеїв та представникам органів місцевого самоврядування Харківської області знань і навичок в частині сучасних форм розвитку музейної справи, налагодження комунікації, розробки концепцій розвитку музеїв, які б стали вагомою частиною Стратегії розвитку громади.

Співфінансування обласної ради за проєктом становило 100,0 тис. гривень.

У 2016 році обласною радою започатковано найвищу обласну відзнаку - звання «Почесний громадянин Харківської області», що присвоюється жителям Харківської області, регіонів України та громадянам інших країн в знак великої поваги до їх політичної та громадської діяльності, а також за вагомий внесок у розвиток Харківського регіону у сферах економіки, культури, мистецтва, спорту, науки та інших сферах суспільно-громадського життя.

Протягом 2017-2021 років почесне звання присвоєно 20 особам.

Відповідно до Положення, ведеться Книга Почесних громадян Харківської області, що містить інформацію про визначні досягнення кожного з нагороджуваних. Видатки за 5 років на виплату щомісячної стипендії 60 особам, яким присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», становили 14 786,2 тис. гривень.

 

Розділом 6 Програми було передбачено 3 250,0 тис. гривень, обласним бюджетом передбачено 2 465,8 тис. гривень, фактично витрачено 1 941,9 тис. гривень (79%).

За участі обласної ради щорічно проводилися заходи з нагоди загальнодержавних свят, відзначення пам’ятних та ювілейних дат, а також професійних свят за участі творчих колективів обласних комунальних закладів, концертних установ та підприємств, що працюють у сфери культури.

До професійних свят та ювілейних дат відзнаками Харківської обласної ради були нагороджені трудові колективи, громадські організації, окремі особи, які досягли високого професіоналізму і значних успіхів у різних сферах діяльності, внесли вагомий внесок у створення матеріальних та духовних цінностей та мають інші заслуги перед Харківщиною, відзнаками, заснованими обласною радою, а саме: Почесною відзнакою обласної ради «Слобожанська слава» - 248 осіб, заохочувальною відзнакою «Цінний подарунок-годинник з логотипом “Голова Харківської обласної ради”» - 356 осіб, Грамотою Харківської обласної ради – 3 453 особи та Подякою голови Харківської обласної ради – 2 721 особа, а також спільними відзнаками Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради.

Програмою також передбачалось забезпечення проведення заходів, присвячених відзначенню професійного свята - Дня місцевого самоврядування, але пандемія внесла свої корективи, що вплинуло на обмеження планування та проведення заходів. Так, у період з 2017 по 2021 роки на організацію відзначення Дня місцевого самоврядування було передбачено кошти на суму 650,0 тис. гривень, використано 100,0 тис. гривень.

Протягом 2017-2019 років за організаційної допомоги Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області було проведено низку спортивних змагань серед депутатів та працівників органів місцевого самоврядування області з метою популяризації спорту і здорового способу життя, а також забезпечено участь депутатів та працівників органів місцевого самоврядування області у всеукраїнських і міжрегіональних змаганнях з різних видів спорту.

 

6. Оцінка ефективності виконання Програми.

 

Завдяки фінансуванню з обласного бюджету, залученню коштів громад, грантових коштів міжнародних партнерів та коштів з інших джерел, не заборонених чинним законодавством, забезпечено виконання основних завдань і напрямів, визначених Програмою, в повному обсязі. Реалізація передбачених Програмою заходів здійснювалася в межах виділеного фінансування. Відсоток використаних коштів до передбачених в обласному бюджеті на виконання заходів комплексної програми становить 93%.

Проведена робота в рамках комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки», затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року № 310-VII (зі змінами), сприяла сталому розвитку місцевого самоврядування в області, підвищенню спроможності територіальних громад, створенню сприятливого клімату для співпраці органів місцевого самоврядування всіх рівнів для спільного вирішення питань місцевого і регіонального розвитку.

 

Додаток: Інформація про результати виконання та стан фінансування заходів комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017-2021 роки» на ___ арк. у 1 прим.