Проєкт

Звернення

депутатів Харківської обласної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України щодо негайного прийняття кадрових рішень: звільнення з посад міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, директора ДБР Олексія Сухачова, міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова

 

Українське суспільство сколихнула низка гучних скандалів за участю представників діючої влади, народних депутатів, очільників відомств, які засвідчили факти серйозних зловживань з боку влади, вибіркове правосуддя та використання закону як інструменту боротьби з політичними опонентами.

Скандал з оприлюдненням відео з камери поліцейського Сергія Петрика не лише підтвердив підозри про скоєння народним депутатом від «Слуги народу» Олександром Трухіним ДТП та спроби керівництва держави і правоохоронних органів приховати цей злочин, а також висвітлив системну проблему нинішньої влади – її глибоку корумпованість. І народні депутати України, і журналісти заявляли про існування у фракції «Слуги народу» у Верховній Раді України практики підкупу народних депутатів України через виплати їм незадекларованих коштів у «конвертах». Гроші, якими так вільно розпоряджався Трухін, з великою імовірністю є частиною таких виплат – на що також вказують і його колеги з парламенту, і журналісти.

Однак і  цей злочин влада ігнорує.

Досі ніхто не поніс відповідальність і за те, що з серпня 2021 року справа Трухіна не розслідувалася, що керівники МВС, ДБР Денис Монастирський і Олексій Сухачов вчиняли дії, які однозначно можна трактувати як приховування злочину і покриття винних у вчиненні злочину.

Тим не менше, у грудні 2021 року президент Зеленський з порушенням процедури підписав указ про призначення директором ДБР Олексія Сухачова. Останній, виконуючи обов’язки директора ДБР, відомий не лише своєю участю у справі Трухіна, а й бездіяльністю у розслідуванні провадження зі зриву операції «Авеню» (т.зв. справа ПВК «Вагнер»), участю у фабрикації політично мотивованих кримінальних провадженнях проти Петра Порошенка та підозрою у вчиненні інших службових злочинів. Як бачимо, це не стало перешкодою для його призначення директором ключового правоохоронного органу, з річним бюджетом в 2,68 млрд.грн.

Гучно заявлене «скасування депутатської недоторканності» у виконанні «слуг» виявилося фікцією. Адже перелік «недоторканних» з числа представників влади не обмежується Трухіним.

У вересні 2020 року помічника народного депутата від «Слуги народу» Олександра Юрченка спіймали на хабарі. За версією слідства, Юрченко в завуальованій формі попросив надати йому через посередника, свого помічника неправомірну вигоду в сумі 13 тисяч доларів за внесення пропозицій до законопроєкту «Про управління відходами» і надалі 200 тис. дол. для підкупу нардепів-членів відповідного комітету. Але Юрченко, які раніше, - народний депутат від «Слуги народу»  і спокійно ходить на засідання ВРУ.

Народний депутат від «Слуги народу» Євгеній Брагар потрапив у скандал за порушення прав водіння, його запідозрили в керуванні авто під наркотиками. І знову - жодного результату. Натомість покарали поліцейських, які його затримали.

Заступник глави Офісу Президента Олег Татаров був звинувачений в НАБУ в отриманні хабаря і фальсифікації документів. За нього Офіс Президента розпочав справжню війну з НАБУ і, як наслідок, Татаров досі на посаді.

Повне нехтування законом, ігнорування обіцянок, даних виборцям вищими посадовими особами, стає нормою поведінки і на нижчому управлінському рівні. І вже міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет дозволяє собі видавати волюнтаристський наказ про оголошення повторних виборів президента Національного університету «Києво-Могилянська академія» тільки тому, що йому не сподобався вибір університету.

Ми, депутати Харківської обласної ради - представники органів місцевого самоврядування, попереджаємо, що така бездіяльність влади, приховування злочинів, відверте ігнорування фактів злочинних дій високопосадовців, політичне прикриття народних депутатів зі «Слуги Народу» – це шлях до масових протестів і делегітимізації влади.

Ми, депутати Харківської обласної ради - представники органів місцевого самоврядування, вимагаємо негайного прийняття кадрових рішень: звільнення з посад міністра внутрішніх справ Дениса Монастирського, директора ДБР Олексія Сухачова, міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, заступника керівника Офісу Президента Олега Татарова.

 

 

 

Розробник: депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик