з  в  і  т

постійної комісії обласної ради з питань бюджету

про роботу за 2021 рік

        

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету створена рішенням обласної ради від 11 грудня 2020 року № 5-VIІІ на І сесії VІІІ скликання. До її складу входять 11 депутатів обласної ради.

 

Згідно з Положенням про постійні комісії обласної ради, до основних повноважень постійної комісії з питань бюджету відноситься попередній розгляд:

-     проектів програм і внесення змін та доповнень до діючих програм економічного, соціального і культурного розвитку області та їх фінансове забезпечення;

-     проектів цільових програм і внесення змін до діючих цільових програм та їх фінансове забезпечення;

-     проектів обласного бюджету та внесення змін до бюджету;

-     пропозицій щодо розподілу субвенцій з державного бюджету;

-     питань щодо контролю за виконанням бюджету та рішень обласної ради за напрямками діяльності комісії, власних висновків та рекомендацій;

-     звітів про виконання обласного бюджету та програм.

 

Робота постійної комісії ведеться відповідно до плану роботи обласної ради, плану роботи комісії та окремих доручень голови і заступників голови обласної ради.

 

Постійна комісія тісно співпрацює з галузевими структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації, керівники яких беруть активну участь у роботі комісії.

 

Через постійну комісію Харківської обласної ради з питань бюджету проходить близько 40 %  питань, що розглядаються на пленарних засіданнях.

 

І хід реалізації обласних програм, і питання фінансування обласних комунальних закладів розглядаються на засіданнях постійної комісії.

 

Робота з фінансами – це живий механізм. Обласний бюджет отримує трансферти з державного бюджету. Це, в першу чергу, цільові субвенції – на освіту і на охорону здоров'я. Члени постійної комісії оперують цифрами обласного бюджету, контролюють розподіл і використання коштів, за рахунок яких фінансуються обласні комунальні заклади у галузі охорони здоров'я, освіти, соціальній сфері тощо.

 

Під час формування обласного бюджету на 2021 рік та внесення змін до нього одним з головних своїх завдань постійна комісія вбачала пошук нових джерел, методів і шляхів по наповненню дохідної частини обласного бюджету в умовах бюджетної децентралізації.

Тими ж принципами керувалися члени постійної комісії і при формуванні обласного бюджету на 2022 рік.

 

В умовах карантинних обмежень у зв'язку з пандемією COVID-19, з метою забезпечення оперативного вирішення актуальних питань постійною комісією впроваджувалися дистанційні форми роботи із застосуванням веб-платформи Webex та інших інтернет-ресурсів. 

 

За звітний період постійною комісією з питань бюджету було проведено 31 засідання, на яких розглянуто 230 питань (у тому числі й оперативних щодо перерозподілу бюджетних коштів), погоджено та рекомендовано для розгляду на сесії близько 150 проєктів рішень з різних питань.

Активно працювала постійна комісія у міжсесійний період – проведено 19 засідань, на яких розглядалися питання, що потребували негайного вирішення, зокрема стосовно:

 

-       погодження розподілу коштів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я та на заходи, спрямовані на боротьбу з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2;

-       погодження розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю опорними закладами охорони здоров'я послуг щодо проєктування та встановлення кисневих станцій;

-       погодження розподілу у 2021 році коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію інфраструктурних проєктів та розвиток об’єктів соціально-культурної сфери, зокрема, придбання мультифункціональних спортивних майданчиків;

-       розподілу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення для внутрішньо переміщених осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення, у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганських областях, забезпеченні їх здійснення, перебуваючи безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, та визнані особами з інвалідністю внаслідок війни ІІІ групи відповідно до пунктів 11-14 частини другої статті 7 або учасниками бойових дій відповідно до пунктів 19-20 частини першої статті 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», та які потребують поліпшення житлових умов, на 2021 рік;

-       погодження розподілу обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на забезпечення якісної, сучасної та доступної загальної середньої освіти "Нова українська школа" у 2021 році;

-       перерозподілу обсягів залишку освітньої субвенції з державного бюджету, передбачених в обласному бюджеті Харківської області на 2021 рік;

-       погодження розподілу коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів у рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України на 2021 рік;

-       погодження розподілу у 2021 році субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проєктів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам'яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності.

 

Велика увага постійної комісії приділяється контролю за ефективним цільовим використанням бюджетних коштів.

Постійна комісії з питань бюджету працює у тісній співпраці з Департаментом фінансів Харківської обласної державної адміністрації та Головним управлінням Державної казначейської служби України у Харківській області.

За погодженням з постійною комісією з питань бюджету протягом 2021 року тимчасово вільні кошти обласного бюджету розміщувалися на депозитних рахунках в АТ "Ощадбанк", АБ "Укргазбанк" та АТ "Укрексімбанк". В результаті за рік отримано плати за розміщення вказаних коштів на депозитних рахунках у банках в обсязі 40,2 млн. грн. 

В зоні уваги постійної комісії залишається питання надходжень 5 % рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу та газового конденсату.

У 2021 році до обласного та місцевих бюджетів надійшло рентної плати в загальному обсязі 905,23 млн. грн. (з них: 10,26 млн. грн. -  за користування надрами для видобування нафти; 846,14 млн. грн. - за користування надрами для видобування природного газу; 48,83 млн. грн. - за користування надрами для видобування газового конденсату).

 

Протягом року членами постійної комісії з питань бюджету уважно вивчалися матеріали про хід виконання обласного бюджету на 2021 рік, надавалися відповідні рекомендації Департаменту фінансів та іншим галузевим підрозділам Харківської обласної державної адміністрації. 

 

За 2021 рік до зведеного бюджету області з урахуванням трансфертів за  2021 рік надійшло 44,4 мільярдів гривень (з них: за рахунок трансфертів з державного бюджету – 17,5 мільярдів гривень, зокрема субвенція на погашення заборгованості з різниці в тарифах – 7,9 мільярдів гривень).

Обласний бюджет з урахуванням трансфертів отримав 15,6 мільярдів гривень (з них: за рахунок трансфертів з державного бюджету – 11,3 мільярдів гривень, зокрема субвенція на погашення заборгованості з різниці в тарифах – 7,9 мільярдів гривень).

 

В порядку контролю за виконанням рішень обласної ради на засіданнях постійної комісії з питань бюджету протягом звітного періоду розглянуто понад 20 питань про хід виконання обласних програм. Крім цього, постійною комісією вивчається інша інформація відповідно до  прийнятих обласною радою рішень.

 

Також не залишаються поза увагою інші нагальні питання соціальної сфери, які потребують термінового вирішення.

 

До процесу спрямування бюджетних коштів на вирішення тих чи інших завдань важливо залучати громадян. Один з таких прикладів – обласний конкурс проєктів місцевого та регіонального розвитку "Разом в майбутнє".

Члени постійної комісії уважно слідкують за проведенням цього конкурсу, за своєчасним та ефективним використанням конкурсантами-переможцями коштів субвенцій обласного бюджету, які надаються на умовах співфінансування.

У 2021 році реалізовано проєктів місцевого та регіонального розвитку – переможців обласного конкурсу «Разом в майбутнє» на суму 42,3 млн. грн., у тому числі співфінансування з обласного бюджету – 22,4 млн. грн.  

 

Голова постійної комісії Немикіна Л.П. бере активну участь у роботі Регіональної комісії з оцінки та забезпечення проведення попереднього конкурсного відбору інвестиційних програм та проєктів регіонального розвитку, що можуть реалізовуватися за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку.

 

За ініціативи голови постійної комісії з питань бюджету Немикіної Л.П. було підготовлено проєкт рішення обласної ради і, в подальшому, внесено зміни до Порядку використання субвенції з обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на виконання доручень виборців депутатами обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 85-VIII.

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету приділяє велику увагу роботі обласних комунальних підприємств, депутатами – членами  постійної комісії – уважно вивчаються аналітичні матеріали щодо їх фінансово-господарської діяльності, вносяться необхідні пропозиції та рекомендації.

Члени постійної комісії працюють у складі фінансової та конкурсних комісій з передачі в оренду об'єктів спільної власності, робочих груп, комісій та ін. дорадчих органів обласної ради і Харківської облдержадміністрації (Конкурсна комісія із визначення програм (проєктів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства соціального спрямування, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка за рахунок коштів обласного бюджету (Заколодяжний В.Д.); Конкурсна комісія з визначення переможців для надання фінансової підтримки інститутам громадянського суспільства для реалізації проєктів у сферах державної молодіжної політики та національно-патріотичного виховання молоді (Скорик О.О.); Комісія з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації (Скорик О.О.) та ін.).

 

Однією з важливих ділянок роботи постійної комісії з питань бюджету є участь в опрацюванні проектів законодавчих актів, які розглядаються на засіданнях Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України і стосуються бюджетних питань.

 

Протягом 2021 року голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Немикіна Л.П. брала участь у засіданнях Української асоціації районних та обласних рад, робочих груп Верховної Ради України з підготовки змін до Бюджетного та Податкового кодексів України, в консультаціях Міністерства фінансів України щодо обговорення проєкту Закону України "Про Державний бюджет України на 2022 рік" в частині місцевих бюджетів та міжбюджетних відносин.

 

До органів центральної влади неодноразово надсилалися пропозиції по удосконаленню бюджетного та податкового законодавства з метою збільшення ресурсної бази місцевих бюджетів, зокрема до Комітету з питань бюджету та Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики  Верховної Ради України стосовно фінансового забезпечення новоутворених районних рад без зменшення фінансових ресурсів місцевих рад базового та регіонального рівнів.

 

Велика увага постійної комісії з питань бюджету приділяється будівництву, реконструкції, капітальному і поточному ремонту, а також  утриманню автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області. На засіданнях постійної комісії неодноразово розглядалися питання щодо погодження переліків відповідних об’єктів та забезпечення необхідного фінансування.

 

Однією з найважливіших ділянок депутатської діяльності є робота в закріплених територіальних громадах. Члени постійної комісії проводять прийоми громадян в територіальних громадах області. Депутати опікуються проблемами жителів області, за необхідності надають дієву допомогу, оперативно і кваліфіковано працюють над розв’язанням проблем.

 

Основними принципами, якими керуються члени постійної комісії у своїй діяльності, є законність, гласність, колективне обговорення питань та колегіальне ухвалення висновків та рекомендацій.

 

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету тісно співпрацює з іншими постійними комісіями, за необхідності надається консультаційна допомога.

 

 

 

Голова постійної комісії                                                   Людмила Немикіна