Проєкт

Звернення депутатів Харківської обласної ради до Верховної Ради України, Президента України та Кабінету Міністрів України щодо ситуації, яка склалася після визнання «ЛДНР» з боку Росії та вимог до влади

Ми депутати Харківської обласної ради категорично засуджуємо акт російської агресії щодо України, який продемонстрував повну зневагу до міжнародного права і суверенітету нашої країни.

Вважаємо, що визнання з боку Російської Федерації повністю підконтрольних їй маріонеткових утворень є новим етапом російської гібридної війни щодо всього цивілізованого світу.

Цинічні і неадекватні висловлювання Володимира Путіна, який поставив під сумнів сам факт існування української державності, його хворобливі зазіхання на світове панування, свідчать, що він не зупиниться на цьому і далі здійснюватиме агресію щодо України та інших країн Центральної та Східної Європи.

У цих умовах, керуючись ст.14, п.2 ст. 23 Закону України «Про основи національного спротиву» вимагаємо від української влади:

Негайно збільшити фінансування оборонних витрат за рахунок статей, які не є пріоритетними в умовах підвищеної військової загрози.

Налагодити дієву модель співпраці з регіональним органом військового управління Сил територіальної оборони Збройних Сил України щодо організації підготовки навчань (тренувань) підрозділів територіальної оборони.

Розробити кризовий сценарій створення військово-цивільних адміністрацій у районах ймовірних воєнних дій.

Відкрити кримінальні провадження проти всіх депутатів держдуми РФ, які голосували за визнання ЛДНР, а також вищих посадових осіб, які готували це рішення.

Прийняти закон України про відповідальність за колабораціонізм і російську пропаганду.

Ми депутати Харківської обласної ради закликаємо до єднання всіх українців перед загрозою ескалації російської агресії – незалежно від політичних переконань, симпатій чи емоцій. У цьому контексті засуджуємо практику політичних репресій та переслідування політичних опонентів влади, які могли б стати наріжним каменем українського спротиву проти російських імперських зазіхань.

Закликаємо партнерів України невідкладно запровадити весь пакет санкцій проти агресора, який узгодили країни ЄС і НАТО. Ми також висловлюємо щиру вдячність тим державам, лідери яких не лише заявили про підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, але й конкретними справами доводять прихильність до міжнародного права та демократичних цінностей.

Ми віримо в наші Збройні сили, територіальну оборону, у силу духу і героїзм українського народу. Україна і далі впевнено крокувати своїм шляхом у майбутнє у колі демократичних держав, зокрема у ЄС та НАТО.

За цей вибір ми заплатили високу ціну. Нам не треба чужого, але й свого не віддамо.

 

 

 

Розробник: депутат Харківської обласної ради Олександр СКОРИК