Інформація

про виконання бюджету, програм соціально-економічного та культурного розвитку Харківської області й делегованих обласною радою повноважень

за 2021 рік

 

 

Виконання бюджету

За оперативними даними, в цілому до зведеного бюджету області з урахуванням трансфертів за 2021 рік надійшло доходів 44 373,8 млн грн.

Доходів до загального фонду (без урахування трансфертів) надійшло у сумі 25 932,8 млн грн або 106,9% до плану на рік (+1 677,3 млн грн). У порівнянні з 2020 роком надходження збільшились на 5 105,3 млн грн або на 24,5%.

Доходів спеціального фонду (без урахування трансфертів) одержано 962,8 млн грн.

У повному обсязі до плану на рік з державного бюджету місцевим бюджетам області надійшли: базова дотація у сумі 573,5 млн грн, додаткова дотація на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 328,4 млн грн, додаткова дотація на компенсацію втрат доходів місцевих бюджетів внаслідок наданих державою податкових пільг зі сплати земельного податку суб'єктам космічної діяльності та літакобудування − 299,2 млн грн, додаткова дотація з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення розрахунків протягом опалювального періоду за комунальні послуги та енергоносії, які споживаються установами, організаціями, підприємствами, що утримуються за рахунок відповідних місцевих бюджетів − 58,4 млн грн.

Реверсна дотація з місцевих бюджетів області повністю перерахована до державного бюджету у сумі 481,4 млн грн.

До бюджету області надійшло цільових субвенцій з державного бюджету в сумі 16 233,1 млн грн при плані на рік 17 352,5 млн грн або 93,5%, виконано 16 217,2 млн грн.

Бюджетні кошти в області спрямовувались, у першу чергу, на фінансування видатків на виплату заробітної плати, оплату спожитих енергоносіїв та комунальних послуг, продукти харчування, медикаменти, інші захищені та соціально важливі видатки.

Станом на 01.01.2022 (за оперативними даними місцевих фінансових органів області) прострочена заборгованість по виплаті заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів, відсутня.

До обласного бюджету з урахуванням трансфертів у 2021 році надійшло доходів 15 631,1 млн грн.

До загального фонду (без урахування трансфертів) надійшло доходів у сумі 4 051,7 млн грн або 119,8% до плану на період (+670,8 млн грн). У порівнянні з відповідним періодом 2020 року надходження збільшились на 953,7 млн грн або на 30,8%.

Доходів спеціального фонду (без урахування трансфертів) одержано 246,8 млн грн.

 

 

Промисловість

 

За підсумками січня-листопада 2021 року в області зафіксовано уповільнення зменшення індексу промислової продукції, який склав 93,1% (у січні 2021 року-88,9%) на 4,2 в.п. На позитивну динаміку вплинуло зростання обсягів у: машинобудуванні - на 3,6%; виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції - на 9,1%; металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин і устаткування - на 1,7%; виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічній діяльності - на 15,2%; у текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів - на 5,5%. Загальна питома вага цих галузей в обсязі реалізації промисловості становить 26,4%.

Разом з тим, у порівнянні з січнем-листопадом 2020 року відбулось зменшення виробництва у добувній промисловості (на 7,9% через зменшення видобутку вуглеводнів на території області підприємствами АТ «Укргазвидобування»); електроенергії (на 25,0% через зменшення завантаження Зміївської ТЕС ПАТ «Центренерго» та ПАТ «Харківська ТЕЦ-5»), а також у галузі з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (на 8,0%, основна причина - зменшення виробництва тютюнових виробів, на яке припадає майже чверть обсягів реалізації галузі, через не вирішення питання стосовно внесення змін до податкового законодавства - поступового підвищення акцизного податку на тютюнововмiсні вироби для електричного нагрівання). Загальна питома вага зазначених галузей в обсязі реалізації промисловості становить 63,0%.

У січні-листопаді 2021 року обсяг реалізованої промислової продукції (товарів, послуг) склав 204,4 млрд. грн. (без ПДВ та акцизу), що становить 6,4% у загальному обсязі реалізації промисловості країни. За обсягами реалізації Харківська область посіла 6 місце серед регіонів України, після Дніпропетровської, Донецької, Запорізької, Полтавської областей та м. Києва.

У структурі промисловості Харківської області питома вага переробних галузей становить 54,9%. В переробній промисловості дві третини обсягів реалізованої продукції належать галузям: виробництво харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів (36,3%); машинобудування – (17,5%); виробництво гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції (12,3%).

В області розташовано понад 2,5 тис. промислових підприємств, на яких працює майже 148 тис. осіб. Формування обсягу реалізації на регіональному рівні значною мірою залежить від діяльності досить обмеженого кола підприємств, серед яких: філія ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазвидобування», виробничий підрозділ «Шебелинське відділення з переробки газового конденсату і нафти» АТ «Укргазвидобування», ПрАТ «Філіп Морріс Україна», Харківське відділення ПАТ «АбІнБев Ефес Україна», АТ «Турбоатом», ДП «Завод ім. Малишева», ПрАТ «Завод «Південкабель», ПАТ «ХМЗ «Світло шахтаря», АК «Харківобленерго», Зміївська ТЕС ПАТ «Центренерго», ПАТ «ХарківськаТЕЦ-5», ТОВ «Фармакомпанія «Здоров’я», ПАТ «Харківський плитковий завод», ПрАТ «Харківська бісквітна фабрика», ПрАТ «Купянський молочноконсервний комбінат», на які припадає 42% промислового обсягу реалізації продукції області. Ситуація на цих підприємствах безпосередньо впливає на показники роботи промислового комплексу області.

Світова фінансова криза, спричинена активним поширенням коронавірусу COVID-19, запровадження карантинних заходів створили ряд гострих проблем, зокрема й економічного характеру.

З метою вирішення проблемних питань, а саме забезпечення підприємств державними замовленнями на виготовлення продукції, та інших нагальних питань роботи конкретних промислових підприємств обласна державна адміністрація проводить системну роботу з центральними органами виконавчої влади.

Протягом 2020-2021 років обласною державною адміністрацією направлено понад 30 листів центральним органам виконавчої влади стосовно вирішення проблемних питань підприємств.

Крім того, питання розвитку промислових підприємств та вирішення їх проблемних питань розглядались на нарадах під головуванням або за участю керівництва обласної державної адміністрації, під час робочих зустрічей голови обласної державної адміністрації з Прем’єр-міністром України, керівництвом Фонду держмайна, профільних міністерств, ДКАУ та ДК «Укроборонпром».

4 лютого 2021 року Віце-прем’єр-міністр України - Міністр з питань стратегічних галузей промисловості в рамках робочої поїздки до м.Харків відвідав ДП «ХКБМ імені О.О. Морозова» – ознайомився з роботою підприємства та обговорив перспективи розвитку броне- танкобудування.

25 лютого 2021року на ПрАТ «ФЕД» відбулась робоча нарада компаній – виробників авіаційної техніки, комплектуючих виробів та представників замовників. Нарада пройшла за участю Віце-прем’єр-міністра України - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості та генерального директора ДК «Укроборонпром», народних депутатів, керівництва найбільших авіабудівних підприємств України – ДП «Антонов», АТ «МОТОР СІЧ», АТ «ФЕД» та інших підприємств, заступника голови обласної державної адміністрації О.Скакуна.

10 березня 2021 року за ініціативи обласної державної адміністрації відбулась нарада щодо створення робочої групи із залученням керівників провідних промислових підприємств області. Робоча група, яка має складатися з керівників-практиків, дозволить ефективніше налагодити співпрацю та донести проблемні питання та потреби харківських підприємств до центральних органів влади (Робоча група для напрацювання пропозицій щодо вирішення проблемних питань промислового комплексу області утворена розпорядженням голови обласної державної адміністрації від 08.07.2021 №390).

За результатами наради, як перший крок у діяльності робочої групи, було ухвалено рішення про створення майданчика для демонстрації та популяризації технологічних можливостей харківських підприємств шляхом проведення спеціалізованої промислової виставки-форуму «Kharkiv Prom Days».

24-26 березня 2021 року, за підтримки обласної державної адміністрації, було проведено міжнародну спеціалізовану промислову виставку-форум «Kharkiv Prom Days 2021». Основним завданням заходу була демонстрація технологічних перспектив місцевих підприємств, що, в свою чергу, дасть можливість розширити ринки збуту вітчизняної продукції.

21 травня 2021 року заступник голови Харківської обласної державної адміністрації О. Скакун прийняв участь у засіданні круглого столу «Шляхи вирішення проблемних питань функціонування АТ «Турбоатом» та ДП «Електроважмаш» міжфракційного депутатського об’єднання «Слобожанщина». На засіданні були розглянуті наступні питання: виконання фінансових зобов’язань перед АТ «Турбоатом» та ДП «Електроважмаш»; перспектива співпраці державних енергетичних компаній з АТ «Турбоатом» та ДП «Електроважмаш»; перспективи співпраці державних енергетичних компаній та нові ринки збуту продукції АТ «Турбоатом» та ДП «Електроважмаш».

16 червня 2021 року в м. Києві проходила конференція в рамках Міжнародного авіакосмічного салону «Авіасвіт - XXI». На конференції розглядалися питання стану та перспектив розвитку авіаційної промисловості України та реалізації рішення РНБО від 4 червня 2021 року щодо розвитку авіабудування. Особлива увага приділялась відновленню серійного виробництва літаків на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві. На першому етапі запланована добудова двох наявних на заводі літаків АН-74». У роботі конференції взяли участь представники уряду, Асоціації «Укравіапром», Об'єднання організацій роботодавців авіаційної промисловості України та Професійної спілки працівників авіабудування та машинобудування України.

27 червня 2021 року, за підтримки голови обласної державної адміністрації, проведено перший в історії країни Всеукраїнський з’їзд авіабудівників у м. Харкові, на якому обговорювались питання розвитку авіаційної галузі країни та ефективності роботи підприємств, що входять до складу ДК «Укроборонпром», зокрема відновлення виробництва літаків на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві.

Участь у з’їзді взяли представники провідних підприємств авіапромислової галузі, зокрема, ДК «Антонов», АТ «Мотор Січ», ДП «Івченко-Прогрес», компанія FED (АТ «ФЕД»), ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД».

14 серпня 2021 року у м. Харкові, за підтримки голови обласної державної адміністрації та за участю Віце-прем’єр-міністра України - Міністра з питань стратегічних галузей промисловості, відбувся другий етап першого в історії України Всеукраїнського з’їзду авіабудівників, де були обговорені перспективи збереження і розвитку авіаційної промисловості України.

Значні зусилля були прикладені до запуску процедури об’єднання АТ «Турбоатом» та ДП «Завод «Електроважмаш», по вирішенню питання неплатежів з боку Укргідроенерго та Енергоатома. Для цього було проведено цілу низку нарад – з Прем’єр-міністром України та підприємствами замовниками, з Віце-прем’єр-міністром – Міністром з питань стратегічних галузей промисловості, декілька зустрічей були проведені з керівництвом Фонду Державного майна України.

09 вересня 2021 року в обласній державній адміністрації під головуванням Віце-прем’єр-міністра – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості України відбулась нарада з питань розвитку промислових підприємств області, зокрема ХДАВП, ДП Завод «Електроважмаш» і АТ «Турбоатом», підприємств оборонно-промислового комплексу. У заході взяли участь голова Харківської обласної ради Т.Єгорова-Луценко, заступник генерального директора ДК «Укроборонпром» та керівники великих промислових підприємств регіону.

15 вересня 2021 року була проведена зустріч керівництва обласної державної адміністрації з представниками Азербайджану, на яку також було запрошено генерального директора АТ «Турбоатом». У ході зустрічі обговорили, зокрема, можливість розширення співпраці в сфері освіти, економіки, енергетичного машинобудування та туризму.

25 вересня 2021 року відбулась нарада за участю керівництва обласної державної адміністрації та обласної ради, народних депутатів України, керівників провідних підприємств області з розгляду нагальних питань функціонування підприємств та визначення проблемних питань, які потребують вирішення на законодавчому рівні.

У вересні 2021 керівництво ХОДА взяло участь у форумі «Авіафор-2021» у Словаччині на базі словацького МЗС у Братиславі, де презентовано авіабудівну та аерокосмічну галузі двох країн.

22 листопада 2021 року відбулося засідання міжфракційного депутатського об’єднання «Енергоефективна Україна», на якому були присутні керівники промислових підприємств та пройшло обговорення процесу злиття двох заводів Харківщини («Турбоатом» та «Електроважмаш») в єдиний концерн - в АТ «Українські енергетичні машини», а також вирішення проблемних питань Панютинського вагоноремонтного заводу, ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ДНВП «Об'єднання Комунар», ДП «Завод імені О. Малишева» та інших.

29 листопада 2021 року підписано Меморандум про відновлення випуску літаків на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві з метою є створення ефективної взаємодії щодо відновлення серійного випуску і сервісного обслуговування літаків та іншої авіаційної техніки на Харківському державному авіаційному виробничому підприємстві. Сторони планують протягом 5 років вийти на рівень випуску 5 літаків на рік, створивши 1500 робочих місць. Меморандум підписали т.в.о. голови ХОДА, голова Харківської обласної ради, президент АТ «МОТОР СІЧ», голова правління АТ «ФЕД», генеральний директор ПРАТ «АВІАКОМПАНІЯ КОНСТАНТА», голова Профспілки працівників авіабудування і машинобудування України.

Проведена робота у вирішенні проблемних питань промислових підприємств вже дала позитивні результати. За січень-листопад 2021 року обсяги виробництва у машинобудуванні збільшились на 3,6%. З початку 2021 року машинобудівними підприємствами області реалізовано продукції на 19,6 млрд.грн. На Харківщині виробляється 10,9% всієї машинобудівної продукції країни. За обсягами реалізованої продукції машинобудування Харківська область посідає друге місце серед регіонів України.

Зафіксовано збільшення обсягів виробництва продукції на: ПАТ ХМЗ «Світло шахтаря», ПрАТ «Завод «Південкабель», ПрАТ «Завод Фрунзе», ПрАТ «ФЕД», ПрАТ «Харківський підшипниковий завод», ПрАТ «Вовчанський агрегатний завод», ДНВП «Об’єднання «Комунар», ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод», АТ «Укпостач», ТОВ Фірма «Бріг», ТОВ «Промелектро Харків», ПрАТ «ХТЗ», питома вага яких в галузі становить майже 45%.

За січень - листопад 2021 року експортні поставки машинобудівної продукції становили 343,6 млн. дол.США та збільшились до відповідного періоду 2020 року на 17,2%. Частка машинобудівної продукції у загальному обсязі експорту області склала 21,5%. Поставки машинобудівної продукції до країн ЄС за січень-вересень 2021 року склали 70,9 млн. дол. США та збільшились до відповідного періоду 2020 року на 28,3%, їх частка становить 21,9% обсягу експорту до країн ЄС.

Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів є важливою складовою частиною промислового комплексу області, на яку припадає 19,9% обсягу реалізації промислової продукції та 22,5% експорту у товарній структурі зовнішньої торгівлі регіону, і має важливе соціальне значення.

Обсяг реалізованої продукції підприємствами з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за січень-листопад 2021 року склав 40,9 млрд.грн, Слід зазначити, що підприємства галузі не тільки забезпечують потреби внутрішнього ринку в більшості видів продукції, а також реалізують продукцію за межі України.

Індекс промислової продукції в галузі за січень-листопад 2021 року склав 92,0% (по Україні – 92,5%). Основною причиною ситуації стало зменшення виробництва харчових продуктів (питома вага в галузі – 66,1%) на 7,2%, а саме: хліба і хлібобулочних виробів, продуктів борошномельно-круп’яної промисловості, крохмалів та крохмальних продуктів, олії та тваринних жирів, перероблення та консервування риби, інших харчових продуктів. Зменшилось також виробництво тютюнових виробів, питома вага якого в галузі становить майже чверть (основна причина – не вирішення питання стосовно внесення змін до податкового законодавства - поступового підвищення акцизного податку на тютюнововмiсні вироби для електричного нагрівання), а також напоїв.

Разом з тим, у січні - листопаді 2021 року збільшилось виробництво м’яса та м’ясних продуктів на 11,0%, молочних продуктів - на 10,0%.

Підприємствами з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів за січень – листопад 2021 року експортовано продукції на 360,7 млн дол. США, що становить 22,5% загального експорту області.

До країн ЄС поставки харчових продуктів у січні-вересні 2021 року склали 60,6 млн дол. США, їх питома вага становить 18,7% експорту до ЄС і збільшились до відповідного періоду 2020 року на 5,2%..

Харківська область має досить розвинутий сектор будіндустрії (виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції), спроможний задовольнити потреби у будматеріалах як місцевих, так і позарегіональних споживачів. Область є одним з головних виробників цементу, плит і плиток керамічних, розчинів бетонних та інше. Частка регіону в загальнодержавному обсязі реалізації продукції будіндустрії становить 7,4%.

Зростання протягом 2021 року в області обсягів виконання будівельних робіт (за січень-листопад 2021 року на 11,4%) сприяло зростанню попиту на будівельну продукцію. За січень-листопад 2021 року у виробництві гумових і пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції обсяги виробництва збільшились на 9,1%, у тому числі виробництво іншої неметалевої мінеральної продукції (питома вага в галузі – 52,9%) збільшилось на 6,9%; гумових і пластмасових виробів (питома вага в галузі – 47,1%) збільшилось на 11,1%.

За січень-листопад 2021 року підприємствами галузі реалізовано продукції на 13,8 млрд.грн, що становить 6,7% обсягів реалізації промисловості.

Протягом 2021 року стабільно нарощувало обсяги виробництва провідне підприємство галузі - ПрАТ «Харківський плитковий завод».

 

Харківська область має розвинутий паливно-енергетичний комплекс, з урахуванням наявності природних ресурсів, генеруючих потужностей та виробництва нафтопродуктів.

На підприємства паливно-енергетичного комплексу припадає 46,1% загального обсягу реалізації промисловості. За січень-листопад 2021 року підприємствами комплексу реалізовано промислової продукції (виконано робіт, послуг) на суму 94,2 млрд. грн.

Основу паливно-енергетичного комплексу області становить добувна промисловість. Харківська область є одним із головних добувачів вуглеводнів в Україні.

У добувній промисловості і розробленні кар’єрів, питома вага якої становить – 27,0%, обсяги виробництва зменшились на 7,9%. У січні-листопаді 2021 року в області видобуто 7,7 млрд.м3 природного газу, що на 8,1% менше, ніж у відповідному періоді 2020 року, і становить 43,8% видобутку газу по Україні. Видобуток газового конденсату зменшився на 0,6% і склав 247,9 тис.т або 36,5% видобутку по Україні.

Основний видобуток природного газу припадає на ГПУ «Шебелинкагазвидобування» (72%). Будучи структурним підрозділом АТ «Укргазвидобування», газопромислове управління працює згідно з планами основного підприємства в межах чинного законодавства. Підприємством вживаються відповідні заходи зі стабілізації видобутку газу і нафти за рахунок інтенсифікації видобутку із діючих родовищ і свердловин та введення нових потужностей. У порівнянні з відповідним періодом 2020 року видобуток природного газу на підприємстві зменшився на 7,9%.

У виробництві коксу та продуктів нафтоперероблення (питома вага в промисловості – 2,6%) обсяги виробництва зменшились на 6,3% через зменшення виробництва продуктів нафтоперероблення на ВП «Шебелинське відділення з переробки газового конденсату і нафти» АТ «Укргазвидобування», яке забезпечує 90% реалізації продукції галузі. Підприємство перероблює, переважно, вітчизняну сировину , тому завантаження потужностей залежить від видобутку вуглеводнів підприємствами АТ «Укргазвидобування».

У галузі з постачання електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря (питома вага в промисловості – 16,5%) обсяги виробництва зменшились на 25%. Генеруючими підприємствами області у січні-листопаді 2021 році вироблено 3,3 млрд.кВт.год електричної енергії, що на 38,7% менше відповідного періоду 2020 року, у тому числі на Зміївській ТЕС ПАТ «Центренерго» електроенергії вироблено на 27,2% менше, ніж у січні-листопаді 2020 року; на ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5» обсяги виробництва електроенергії зменшились на 48,2%.

У 2021 році на Зміївській ТЕС ПАТ «Центренерго» першочергово завантажувались три енергоблоки, які працюють на вугіллі газової групи. Протягом опалювального періоду Зміївською ТЕС забезпечено теплопостачання сел. Слобожанське Чугуївського району. На 2022 рік планується технічне переоснащення систем подачі, приготування та спалювання вугілля марки «А» і «П» з переведенням котлоагрегатів № 4 на використання вугілля марки «Д» та «ДГ».

Надійне електропостачання в області забезпечується шляхом реалізації заходів АК «Харківобленерго» і Східного територіального управління обслуговування мережі НЕК «Укренерго» в рамках виконання довгострокових Планів розвитку та щорічних інвестиційних програм по реконструкції електричних мереж та енергооб’єктів.

У 2021 році Східним територіальним управлінням обслуговування мережі НЕК «Укренерго» в рамках реалізації Інвестиційної програми Північної ЕС на 2021 рік виконано переоснащення ПС 330 кВ «Первомайськ» та введено до експлуатації. Інші заплановані роботи по технічному переоснащенню ПС 330 кВ «Степова» та ВРП-330 кВ ПС «Лосєве» планується завершити у І кварталі 2022 року.

У 2021 році Східним територіальним управлінням обслуговування мережі НЕК «Укренерго» продовжено роботи по проекту будівництва ПС 330 кВ «Слобожанська», техніко-економічне обґрунтування якого реалізовано в 2014-2015 роках. У відповідності до схваленого постановою НКРЕКП від 03.04.2020 №764 «Плану розвитку системи передачі на 2020-2029 роки» та згідно з розпорядженням КМУ від 16.12.2020 № 1581 «Про затвердження переліку пріоритетних для держави інвестиційних проєктів до 2023 року», визначено будівництво пріоритетних об’єктів енергетичної галузі, серед яких «Нове будівництво ПС 330 кВ «Слобожанська» із заходами ПЛ 330 кВ, Харківська область». Фінансування проєкту заплановано здійснити за рахунок кредитних коштів Європейського Інвестиційного Банку.

17 вересня 2021 року Харківською обласною державною адміністрацією за участю представників НЕК «Укренерго» проведено робочу нараду з питань реалізації цього проєкту та розвитку співробітництва між НЕК «Укренерго» та Харківською обласною державною адміністрацією. За підсумками наради, згідно з розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 28.09.2021 № 491, створено робочу групу для визначення та опрацювання проблемних питань по реалізації вищезазначеного проєкту.

 

Сільське господарство

Харківська область займає 3 місце по Україні за площею сільгоспугідь (2411 тис. га) та за площею ріллі (1932 тис. га). У області зосереджено 6,4 % посівних площ сільськогосподарських культур України.

Виробничу діяльність в області здійснюють понад 2,1 тисячі сільськогосподарських підприємств різних форм власності і господарювання, в тому числі 1,3 тисячі фермерських господарств.

Частка області у загальному обсязі виробництва сільськогосподарської продукції по Україні за 2021 рік складає: по просу – 11,9%, гороху – 9,3%, пшениці та соняшнику – 8,7%, зернових і зернобобових – 5,9%, ячменю – 5,3%, гречці – 5,2%, овочах – 5,6% та молоку – 4,9%.

У структурі валового виробництва сільського господарства області рослинництво займає 84,9%, тваринництво – 15,1%.

Область має значний досвід в розвитку органічного землеробства. У звітному році 21 суб’єкт господарювання здійснював діяльність з виробництва органічної продукції.

На сьогодні аграрний сектор економіки забезпечує потреби внутрішнього ринку в більшості видів продукції та займає провідні позиції на зовнішніх ринках щодо експорту соняшникової олії та зернових культур. Харківська область - лідер серед інших регіонів України по валовому збору пшениці, соняшнику та інших культур.

Протягом 2021 року вживались заходи, спрямовані на забезпечення продовольчої безпеки області, підвищення конкурентоспроможності продукції аграрного сектора на внутрішньому та зовнішньому ринках, вирішення соціальних проблем села.

З метою поліпшення стану забезпеченості жителів сільської місцевості області житлом, створення умов для будівництва або придбання житла громадянами, які потребують покращення житлових умов, була розроблена Програма індивідуального житлового будівництва на селі «Власний дім» на 2021 рік, затверджена рішенням Харківської обласної ради від 24.12.2020 № 10-VIIІ (зі змінами від 11.03.2021 № 68- VIIІ та від 25.11.2021 № 284-VIIІ). На реалізацію Програми в 2021 році запланований обсяг фінансування складав 3665,0 тис. грн, у тому числі:

на надання кредитів – 3100,0 тис. грн (у тому числі: кошти державного бюджету – 1500,0 тис. грн; кошти місцевих бюджетів – 1000,0 тис. грн; кошти обласного бюджету – 600,0 тис. грн);

на забезпечення діяльності Фонду – 565,0 тис. грн (у тому числі: кошти обласного бюджету (кошти від повернення раніше наданих кредитів індивідуальним сільським забудовникам) – 110,0 тис. грн; кошти обласного бюджету (загальний фонд) – 455,0 тис. грн).

Фактично у 2021 році надійшли кошти з державного бюджету на кредитування в сумі 600,0 тис. грн (фактично використано - 453,0 тис. грн, із яких 173,0 тис. грн на будівництво та 280,0 тис. грн – на придбання жила) та на забезпечення діяльності Фонду з обласного бюджету (спецфонд) надійшли кошти в сумі 110,0 тис. грн (використано 110,0 тис. грн).

У 2021 році досягнуто збільшення середньомісячної заробітної плати у галузі сільського господарства на 38,8% (12137 грн), у порівнянні з показником 2020 року.

 

Сільськогосподарські підприємства завершують розрахунки за оренду землі з власниками земельних часток (паїв) за 2021 рік. Станом на 12.01.2022 сума виплати орендної плати склала 1096,5 млн грн або 97,1 % від загального розміру орендної плати.

Середній розмір плати за 1 гектар орендованої землі відповідно до укладених договорів складає 3014,2 грн, що на 251,2 грн більше у порівнянні з 2020 роком (2763 грн).

Розмір плати за оренду земельних часток (паїв) у 2021 році в середньому по області складає 9,4% від вартості земельної ділянки (у 2020 році цей показник становив 8,5%).

За підсумками 2021 року індекс валової продукції сільського господарства в усіх категоріях господарств склав 97,1% (по Україні – 114,4%), у тому числі в сільськогосподарських підприємствах – 98,5% (по Україні – 119,2%), в господарствах населення – 93,9% (по Україні –105,5%).

Індекс валової продукції по галузі рослинництва складає 99,4% (по Україні – 119,9%), у т.ч. у сільгосппідприємствах – 99,8% (по Україні – 124,0%), у господарствах населення – 98,2% (по Україні – 110,9%).

Господарствами області зібрано майже 5,0 млн тонн зерна зернових та зернобобових культур (5 місце по Україні), що на 2,6% більше показника 2020 року, з площі 1,1 млн га, середня урожайність склала 47,3 ц/га (урожайність у 2020 році – 48,1 ц/га).

Валовий збір пшениці (озимої та ярої) склав 2,9 млн тонн (1 місце серед регіонів України), що на 4,9% більше ніж у 2020 році.

У порівнянні з показником 2020 року відмічається збільшення валового збору по гороху на 5%, якого зібрано 54,3 тис. тонн (3 місце по Україні).

Валовий збір кукурудзи на зерно у 2021 році склав 1,5 млн тонн, що на 5,4% більше показника 2020 року.

Також область займає 1 місце серед регіонів України по виробництву ярого ячменю (444,1 тис. тонн) та 2 місце по виробництву проса (24,5 тис. тонн).

По валовому виробництву соняшника Харківська область на 2 місці по Україні, валовий збір становить 1,4 млн тонн, що на 5,4% більше ніж у 2020 році.

Цукрових буряків накопано 178,4 тис. тонн, що на 13,3% більше показника 2020 року, урожайність – 407,0 ц/га (у 2020 році – 390,7 ц/га).

Індекс виробництва валової продукції тваринництва за 2021 рік склав 84,1% (по Україні – 95,6%), у т.ч. у сільгосппідприємствах – 87,9% (по Україні – 97,6%), у господарствах населення – 80,5% (по Україні – 93,4%).

За 2021 рік усіма категоріями господарств реалізовано на забій сільськогосподарських тварин (у живій масі) 104,2 тис.т, вироблено 427,1 тис.т молока, одержано 481,0 млн.шт. яєць.

До 2020 року обсяги реалізації сільськогосподарських тварин зменшились на 17,0% (по Україні зменшились на 2,4%), виробництво молока зменшилось на 9,1% (по Україні зменшилось на 5,9%), виробництво яєць зменшилось на 24,4% (по Україні зменшилось на 13,0%).

Сільськогосподарськими підприємствами у 2021 році реалізовано худоби та птиці на забій (у живій масі) 53,1 тис. т, що на 14,1% менше, ніж у 2020 році (по Україні на рівні 2020 року), вироблено молока 245,8 тис. т (3 місце в Україні), що на 0,4% більше (по Україні на 0,4% менше), одержано 124,9 млн.шт яєць, що на 55,4% менше (по Україні на 21,7% менше).

Поголів'я великої рогатої худоби станом на 01.01.2022 у всіх категоріях господарств склало 134,2 тис. голів (на 11,7% менше ніж було на 01.01.2021), у сільськогосподарських підприємствах – 82,6 тис. голів (на 3,4% більше).

Поголів'я свиней в усіх категоріях господарств склало 157,1 тис. голів (на 18,5% менше ніж було на 01.01.2021), у сільськогосподарських підприємствах – 117,1 тис. голів (на 11,4% менше).

Поголів'я овець та кіз в усіх категоріях господарств склало 47,6 тис. голів (на 27,0% менше), у сільськогосподарських підприємствах – 6,1 тис. голів (на 1,7% більше).

Поголів'я птиці у всіх категоріях господарств склало 6263,1 тис. голів (на 16,2% менше), у сільськогосподарських підприємствах – 1483,1 тис. голів (на 21,8% менше).

Агропромисловий потенціал області сьогодні не тільки забезпечує потреби внутрішнього ринку в більшості видах продукції, а й займає провідні позиції на зовнішніх ринках з експорту соняшникової олії, зернових культур, а також ряду іншої продукції.

За січень-листопад 2021 року експорт продукції сільського господарства області склав 439,4 млн дол. США або 27,5 % до загального обсягу експорту і збільшився у порівнянні з відповідним періодом 2020 року на 39%.

Щорічно Харківська область представляє регіональну експозицію на Міжнародній агропромисловій виставці «Агро», що є найбільшою агропромисловою виставкою в Україні та Східній Європі, ефективною платформою для вдосконалення виробництва, впровадження інновацій, презентацій новинок в усіх сферах агропромислового комплексу, діловим заходом, який відкриває можливості для співпраці з країнами – лідерами світового аграрного сектору, а також унікальною нагодою для діалогу між приватним бізнесом і державою, асоціаціями та іноземними представниками.

У 2021 році на ХХХІІІ Міжнародній агропромисловій виставці «Агро-2021» регіон представили понад 40 підприємств харчової та переробної промисловості.

За результатами виставки та оцінками експертної комісії Міністерства аграрної політики та продовольства України за вагомий внесок у розвиток аграрного сектору Харківська область нагороджена Золотою медаллю в номінації «За найкращу виставкову експозицію серед областей України».

Також у серпні 2021 року спільно з Громадською організацією «Спілка пасічників Харківської області» було організовано та проведено ярмарок із продажу продукції бджільництва «Свято Слобожанського меду-2021».

На ярмарку було представлено продукцію понад 60 пасічників з Харківської області та регіонів України.

 

Інвестиційна діяльність

У цілому станом на 30.09.2021 загальний обсяг прямих інвестицій (інструменти участі в капіталі), залучених в область, склав 1039,3 млн. дол. США (9 місце серед регіонів України), у розрахунку на одну особу населення – 392,8 дол. США.

З країн ЄС в економіку Харківської області було внесено прямих інвестицій (інструменти участі в капіталі) 508,2 млн. дол. США (48,9%).

Внутрішні капітальні інвестиції за січень-вересень 2021 року склали 12535,1 млн грн (456,0 млн дол. США), що на 8,0% більше, ніж за відповідний період 2020 року (по Україні – на 9,7% більше). За обсягами капітальних інвестицій область посідає 7 місце серед регіонів України. За видами економічної діяльності найбільші обсяги капітальних інвестицій спрямовані у розвиток:      промисловості – 4486,2 млн. грн (35,8% до загального обсягу), у т.ч. переробну промисловість – 2958,7 млн грн;      будівництва – 2737,2 млн грн (21,8% до загального обсягу); сільського, лісового та рибного господарства – 1727,8 млн грн. (13,8% до загального обсягу).

У січні-листопаді 2021 року підприємствами області виконано будівельних робіт на суму 16553,1 млн грн (4 місце серед регіонів України). Індекс будівельної продукції порівняно з відповідним періодом 2020 року склав 111,4%.

За попередніми даними, за рахунок будівництва нових житлових будинків в області, станом на 25.12.2021 введено в експлуатацію житла загальною площею 560,1 тис.м2 (у відповідному періоді 2020 року введено 285,9 тис. м2), з них: 243 індивідуальних житлових будинків, загальною площею 83,0 тис.м2; 63 багатоквартирних житлових будинки, загальною площею 477,1 тис.м2.

У 2021 році за Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області було профінансовано будівництво, реконструкцію, капітальні ремонти 263 об’єктів на суму 1024,85 млн.грн.

Протягом 2021 року завдяки своєчасному фінансуванню з обласного бюджету було завершено ремонт будівель Оскільського та Липецького сільських будинків культури, ремонт 3-х ліцеїв Липецької сільської ради, відремонтовано покрівлю учбового корпусу Богодухівського медичного коледжу, реконструкцію будівлі обласного спеціалізованого будинку дитини «Гіппократ» тощо.

Одночасно, протягом звітного періоду за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів ремонтно-реставраційних та консерваційних робіт пам’яток культурної спадщини, що перебувають у комунальній власності, проводилися роботи на 2-х проєктах з реставрації пам'ятки архітектури місцевого значення (відновлення комори та реставрації будинку управляючого на території Національного літературно - меморіального музею Г. С. Сковороди в с. Сковородинівка), які включено до переліку проєктів програми «Велика реставрація». Будівельні роботи на зазначених об’єктах буде продовжено у 2022 році.

Одним із головних напрямків діяльності обласної державної адміністрації є створення належних умов функціонування закладів охорони здоров'я, зручності відвідування та перебування пацієнтів в лікувальних закладах, створення належних умов лікування, покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров'я.

Так, у 2021 році було продовжено виконання робіт з реконструкції та капітального ремонту 14 приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я Харківської області, які розпочато у 2020 році. Для завершення будівельних робіт було передбачено фінансування з різних джерел. Протягом 2021 року роботи завершено та введено в експлуатацію всі приймальні відділення.

Також, протягом 2021 року проведено будівельні роботи по 15 амбулаторіям загальної практики – сімейної медицини, з яких 11 введено в експлуатацію, по 4 амбулаторіям здійснюються заходи щодо отримання дозвільних документів для введення об’єктів в експлуатацію.

Крім того, в області розпочато розробку 7 проєктів з реконструкції 2-х обласних лікарень: КНП ХОР «Обласна дитяча клінічна лікарня» та КНП ХОР «Обласна клінічна лікарня». Одночасно з цим, розроблено 7 проєктів з термомодернізації опорних лікарень. Будівельні роботи з реалізації зазначених проєктів планується розпочати у 2022 році.

У рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України у 2021 році на двох об’єктах: Обласна дитяча клінічна лікарня № 1 та Обласна клінічна травматологічна лікарня у м. Харкові, виконано роботи із утеплення та опорядження фасаду корпусів, влаштування вхідної групи та внутрішніх мереж електропостачання, ремонт покрівлі тощо.

У 2021 році у Харківській області в рамках Програми Президента України «Велике будівництво» (далі – Програма) здійснювалася реалізація 13 проєктів з будівництва, реконструкції та капітального ремонту: 3-х закладів освіти, 5-ти закладів охорони здоров’я, 2-х закладів культури, 2-х фізкультурно-оздоровчих комплексів та 1 басейну.

Роботи завершено на 6 об’єктах будівництва (капітальний ремонт дитячого садку № 2 в м. Зміїв, капітальний ремонт фасаду Ізюмської школи № 2, реконструкція комплексу будівель Близнюківської ЦРЛ, реставрація та улаштування оглядового майданчика Держпром, капітальний ремонт будівлі Лозівського міського Палацу культури, реконструкція басейну у м. Балаклія (І пусковий комплекс). По двом об’єктам отримано дозвільну документацію про готовність об’єктів до експлуатації, по іншим здійснюються заходи щодо отримання відповідних дозволів.

Виконання будівельно-монтажних робіт на 6 об’єктах (будівництво обласного центру онкології в м. Харкові (І та ІІ черги), реконструкція обласної дитячої клінічної лікарні № 1 у м. Харкові; реконструкція обласної клінічної травматологічної лікарні у м. Харкові; реконструкція садку №3 «Теремок» в смт Пісочин; будівництво багатофункціонального фізкультурно-оздоровчого комплексу в м. Люботині) буде продовжено у 2022 році.

Щодо виконання у 2021 році заходів Програми розвитку дорожнього господарства Харківської області на 2021-2025 роки. Завданнями Програми було передбачено виконання ремонту на 91 об’єкті, з яких: 19 об’єктів - автомобільні дороги місцевого значення, 67 об’єктів - вулиці і дороги комунальної власності, 5 об’єктів - капітальний ремонт мостових споруд.

Окрім того, впродовж року постійно здійснювалось експлуатаційне утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, в межах якого виконувались роботи з ямкового ремонту дорожнього покриття (ліквідовано 297 813,4 тис. м² ямковості дорожнього покриття автодоріг), виконувались заходи з забезпечення безпеки дорожнього руху. До 5% від загального обсягу фінансування, в межах кошторисів на ремонт автодоріг та їх експлуатаційне утримання, передбачається на підтримання безпеки дорожнього руху, так, в межах зазначених заходів у 2021 році встановлено 3545 дорожніх знаків, 2300 пог. м. бар’єрного огородження, нанесено 735,7 км дорожньої розмітки.

Всі заплановані роботи виконано у повному обсязі.

Загальна протяжність ділянок ремонту складає – 121,81 км, з яких:

  - 75,6 км - протяжність ділянок ремонтів автодоріг місцевого значення;

  - 46,21 км - протяжність відремонтованих вулиць і доріг комунальної власності.

Відновлення дорожнього покриття на автодорогах дозволило значно підвищити безпеку дорожнього руху, підвищило економічність транспортних і пасажирських перевезень, сприяло задоволенню потреб мешканців прилеглих населених пунктів у транспортних послугах, скорочення часу для приїзду медичної допомоги.

Одними з найбільш значущих результатів реалізації заходів Програми у звітному році є відновлення 13,5 км дорожнього покриття на автомобільній дорозі С212518 «/Т-21-04/ до селища Елітне», на автомобільній дорозі С212011 Нова Іванівка – Орілька на Чернещину відновлено 10,3 км покриття, на автомобільній дорозі О-212553 Харків – Липці – Борисівка відновлено ділянку протяжністю 10,4 км.

Проведено капітальні ремонти ділянок автодоріг С212502 Під'їзд до села Вільхівка та С211028 Під`їзд до села Зелений Гай (загальна протяжність ділянок ремонту 3,749 км).

Виконано заплановані роботи на 5 мостових спорудах, в тому числі, капітально відремонтовано шляхопровід через залізницю на автомобільній дорозі О-211942 Куп’янськ – Кругляківка, км 6+915 поблизу с. Курилівка. Шляхопровід має важливе соціально-економічне значення для області, оскільки розташований на дорозі, яка поєднує Куп'янський та Ізюмський райони.

У м. Чугуїв реконструйовано пішохідний міст над автомобільною дорогою М-03 «Київ – Харків – Довжанський», який обладнано перильним огородженням і сучасним освітленням та влаштовано підйомник для маломобільних груп населення. Міст забезпечить безпечний перехід мешканців через автодорогу з інтенсивним рухом.

При виконанні ремонтних робіт особлива увага приділяється їх якості. Приймання виконаних робіт по поточному середньому ремонту здійснюється після підтвердження незалежною лабораторією з випробувань дорожньо-будівельних матеріалів їх якості та відповідності нормативним показникам.

Загальна сума спрямованих асигнувань у 2021 році становить 1 473 264,214 тис. грн., а касові видатки становлять 1 462 317,867 тис. грн. або 99,3 %, в тому числі, по об’єктам будівництва, реконструкції та капітального ремонту вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Харківської області касові видатки склали 197835,961 тис. грн., або 95,9 % від профінансованих коштів (206 351,155 тис. грн.).

Залишок коштів на рахунку в сумі 10 946,347 тис. грн. склався за рахунок економії від проведення тендерних процедур, різниці договірної ціни з актами форм КБ-2в по укладених договорах.

На території області реалізовувалася обласна Програма надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019 – 2021 роки.

У 2021 році проведені засідання Комісії з розгляду та погодження переліку об’єктів житлового будівництва, на будівництво яких можуть спрямовуватись кошти обласного бюджету, акцентовано 11 об’єктів, в яких вільними від зобов’язань перед третіми особами було 1368 квартири.

Проведені засідання Комісії щодо визначення списку кандидатів та черговості їх участі в обласній Програмі надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки.

На рахунок Одержувача бюджетних коштів (Харківське регіональне управління Державної спеціалізованої фінансової установи «Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву») перераховано 15,0 млн. грн; освоєно 14 991 035 грн, укладено 51 договір на будівництво 58 квартир загальною площею 2,8 тис. кв.м.

За період реалізації Програми надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва житла в Харківській області на 2019-2021 роки освоєно 44 968 299 грн, укладено 168 договорів на будівництво 179 квартир загальною площею 9,5 тис.м2.

Незважаючи на високі показники реалізації Програм, житлова проблема залишається актуальною для багатьох родин учасників антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

У зв’язку з цим, було розроблено та затверджено рішенням Харківської обласної ради від 25.11.2021 № 278-VII нову «Обласну Програму надання підтримки учасникам антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил для будівництва чи придбання житла в Харківській області на 2022 – 2025 роки».

 

Протягом 2021 року Харківською обласною державною адміністрацією здійснювались заходи щодо сприяння зміцненню інвестиційного потенціалу економіки області, збільшенню обсягів інвестицій в реальний сектор економіки.

У Харківській області реалізують свої проекти такі провідні міжнародні компанії, як: ПрАТ «Філіп Морріс Україна», ТОВ «Нестлє Україна», ТОВ «Амкор Спешіелті Картонз Україна», Харківське відділення ПрАТ «Абінбев Ефес Україна», ТОВ «Східно-українська компанія «Малтюроп», Спільне українсько-британське підприємство «Українська чайна фабрика «Ахмад-Ті» тощо.

 

Впродовж 2021 року обласною державною адміністрацією здійснювалося виконання Плану заходів з реалізації стратегії популяризації інвестиційного потенціалу України у світі на період до 2025 року у Харківській області, Плану завдань і заходів з реалізації Експортної стратегії України («дорожньої карти» стратегічного розвитку торгівлі) на 2017 – 2021 роки.

Створено Реєстр інвестиційних проектів (пропозицій), який включає 77 інвестиційних пропозицій (проєктів) загальною вартістю 1475,1 млн. дол. США (проєкти відносяться до таких сфер, як промисловість, сільське господарство, житлово-комунальне господарство, енергетика, медицина, екологія, ІТ). Зазначений реєстр постійно оновлюється.

З метою підготовки переліку потенційних об’єктів інвестування, які можуть бути запропоновані на розгляд інвесторам, обласною державною адміністрацією, на підставі інформації, отриманої від районних державних адміністрацій, виконкомів міських рад міст обласного значення та територіальних громад Харківської області, сформовано базу вільних земельних ділянок типу «Greenfield» та виробничих площ типу «Brownfield».

База налічує 27 земельних ділянок загальною площею 415,4 га (типу «Greenfield») та 14 вільних виробничих площ (типу «Brownfield») загальною площею 219,9 га, які можуть бути використані під час реалізації інвестиційних проєктів.

Аналіз щодо актуальності вищенаведених об’єктів проводиться на постійній основі спільно з органами місцевої виконавчої влади та органами місцевого самоврядування Харківської області.

З метою активізації роботи у сфері інвестиційної діяльності та створення привабливого інвестиційного іміджу регіону обласною державною адміністрацією у 2021 році проводились відповідні заходи.

16.02.2021 відбулась зустріч заступника голови обласної державної адміністрації з Аташе з питань оборони Посольства Швейцарської Конфедерації в Україні Д. Бадером.

03.03.2021 відбулась нарада голови обласної державної адміністрації за участю представників турецької підрядної компанії «Onur Taahhut Tasimacilik İnsaat Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi». Мета зустрічі – обговорення питань щодо реконструкції автомобільної дороги загального користування державного значення М-03 Київ-Харків-Довжанський.

04.03.2021 заступник голови обласної державної адміністрації брав участь в онлайн-форумі «LIM-MAKKAH. Проєкт довгострокової співпраці бізнесменів України та м. Мекка, Саудівська Аравія».

24.03.2021 організовано зустріч голови обласної державної адміністрації з Послом Французької Республіки в Україні Е. Понсеном.

25.03.2021 проведено зустріч голови обласної державної адміністрації з представниками ТОВ «Нестле Україна», у якій брали участь керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, керівник регіонального відділення Всеукраїнської громадської організації «Український союз промисловців і підприємців».

24–26 березня 2021 року у м. Харкові, за підтримки обласної державної адміністрації, проведено Міжнародну спеціалізовану промислову виставку-форум «Kharkiv Prom Days 2021» (далі – Форум). Основною метою Форуму було налагодження комунікації між підприємствами та потенційними замовниками, висвітлення технологічних можливостей підприємств Харківської області в промисловій сфері. Формат заходу паралельно з виставкою продукції підприємств – учасників передбачав онлайн презентації найбільших промислових підприємств Харківської області для іноземних замовників. У роботі Форуму брали участь представники посольств, торгових палат та бізнес-місій Пакистану, Туреччини, Німеччини, Італії, КНР, Саудівської Аравії, Ізраїлю та інших зацікавлених у співробітництві країн.

У роботі виставки брали участь представники Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України та керівники 15 найбільших закладів вищої освіти м. Харкова. На виставці була представлена продукція та презентовані технологічні можливості 38 промислових підприємств Харківщини.

05.04.2021 відбулась зустріч голови обласної державної адміністрації з Послом Федеративної Республіки Бразилія в Україні Нортоном де Андраде Мелло Рапеста.

07.04.2021 відбулась зустріч керівництва облдержадміністрації з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Бельгія в Україні Алексом Ленартсом.

11.05.2021 відбулась зустріч керівництва обласної державної адміністрації з директором та співзасновником The Fishermen International Aid and Relief Nonprofit А. Говеном (США). Мета зустрічі: обговорення питань щодо надання гуманітарної допомоги для забезпечення потреб Харківської області в медичній сфері.

24.05.2021 організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з представниками програми «Стійка Україна», яка впроваджується Міжнародним Центром Оборони та Безпеки (ICDS) за підтримки Міністерства закордонних справ Естонії. Мета зустрічі: обговорення можливості подальшого співробітництва в рамках проєкту «Посилення стійкості України шляхом розвитку регіонального досвіду з питань безпеки».

24.05.2021 проведено зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Почесним консулом Чорногорії в м. Харків О. Олексієнко.

25.05.2021 відбулась зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Турецької Республіки в Україні Ягмуром Ахметом Гюльдере. Мета зустрічі: обговорення поточного стану та перспектив співпраці на регіональному рівні в економічній сфері, зокрема питань, пов’язаних з турецькими представниками бізнесу у регіоні та можливості для здійснення турецьких інвестицій; проєктів державно-приватного партнерства; співробітництва Харківської області з Туреччиною в освітній сфері.

26.05.2021 організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Швейцарської Конфедерації в Україні К. Вільдом.

27.05.2021 директор Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації брав участь у заході «UkraineInvest Talks 2021: Dnipro», який відбувся у м. Дніпрі та був організований Державною установою «Офіс із залучення та підтримки інвестицій».

02.06.2021 організовано участь керівництва обласної державної адміністрації в онлайн-заході з нагоди презентації Мультидонорського фонду (організатор – Посольство Великої Британії в Україні). Мета заходу – інформування представників 8 областей України щодо Мультидонорського фонду, сфери його роботи, а також запрошення до участі у його діяльності.

03.06.2021 проведено зустріч з Послом Королівства Норвегія в Україні Е. Сведалом. Мета зустрічі – обговорення суспільно-політичної та економічної ситуації в регіоні, визначення подальших напрямів співпраці Харківської області з Норвегією, а також презентації проєкту NORLAU.

08.06.2021 проведено зустріч з Послом Республіки Кіпр в Україні Л. Телемаху, а також зустрічі з головою Центру міжнародних досліджень соціальних та політичних процесів Азербайджанської Республіки С. Адігозаллі і головою департаменту центру обстеження суспільно-політичних процесів Ш. Гасановим.

11.06.2021 проведено зустріч з Послом Об’єднаних Арабських Еміратів в Україні Салемом Ахмедом Аль-Каабі. Мета зустрічі – обговорення та визначення напрямів співпраці між Харківською областю та Об’єднаними Арабськими Еміратами.

14.06.2021 проведено зустріч з членом Українського Фонду Стартапів та співзасновником «eō – Business Incubators» Паном Чарльзом Уайтхедом. Мета зустрічі – презентація «eō Business Incubators»; обговорення проблем комерціалізації науково-технічних розробок харківських вчених, студентів ВУЗів та дослідників НДІ НАНУ; створення спеціальної окремої програми виведення Харківських розробок (стартапів) на глобальний ринок залучення венчурних інвестицій.

14.06.2021 організовано участь представників турецької підрядної компанії «Onur Taahhut Tasimacilik İnsaat Ticaret Ve Sanayi Anonim Sirketi» у нараді голови обласної державної адміністрації. Мета наради – обговорення питань щодо реконструкції автомобільної дороги загального користування державного значення М-03 Київ-Харків-Довжанський.

Того ж дня проведено зустріч голови Харківської обласної державної адміністрації з генеральним директором ПрАТ «Філіп Морріс Україна» К. Сальварасом. Мета зустрічі – обговорення можливих напрямів співпраці між Харківською областю та ПрАТ «Філіп Морріс Україна».

17.06.2021 керівництво Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації взяло участь у Форумі інноваційних виробництв, який відбувся в Індустріальному парку «Біла Церква».

23.06.2021 проведено зустріч з представниками команди СММ ОБСЄ у Харкові. Питання до зустрічі, які були запропоновані представниками ОБСЄ: розвиток спорту в Харківській області, зокрема передача Харківською обласною радою КП «Обласний спортивний комплекс «Металіст» у комунальну власність територіальної громади міста Харків; забезпечення реалізації державної мовної політики в Харківській області.

 

17.08.2021 організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Республіки Узбекистан в Україні А. Курмановим.

08.09.2021 проведено зустріч керівництва обласної державної адміністрації у форматі відеозв’язку з Почесним консулом України в м. Падуя Італійської Республіки, Президентом «Конфіндустрія Україна» М. Тозоном.

15.09.2021 проведено зустріч керівництва обласної державної адміністрації з першим заступником Міністра культури Азербайджанської Республіки Паном Ельнуром Алієвим.

17.09.2021 проведено зустріч керівництва обласної державної адміністрації з радником Посольства Сполучених Штатів Америки в Україні Оленою Кравців та з Тимчасово повіреним у справах Республіки Албанія в Україні А. Ресулі.

20-22 вересня керівництво обласної державної адміністрації здійснило візит до Словацької Республіки з метою участі в І міжнародному форумі «Україна – Словаччина 2021: Aerospace. Високоточне машинобудування. Проблеми і перспективи галузевої кооперації».

28.09.2021 проведено зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Італійської Республіки в Україні П. Ф. Дзадзо.

01.10.2021 проведено зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Тимчасово повіреною у справах Сполучених Штатів Америки в Україні К. Квін з метою обговорення питань щодо стану реалізації реформи децентралізації в Харківській області, ситуації з поширенням та протидією COVID-19 та безпеки кордонів.

02.11.2021 організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Почесним консулом Азербайджанської Республіки в м. Харків А. Салмановим. Під час зустрічі сторони обговорили стан співробітництва між Харківською областю та Азербайджанською Республікою, а також перспективні напрями співпраці.

05.11.2021 проведено зустріч керівництва обласної державної адміністрації з радником з міжнародних питань голови ради директорів турецької компанії «Ташйапи» Е. Сеідовим. У рамках зустрічі відбулось обговорення питання співпраці в будівельній галузі.

17.11.2021 відбулась зустріч керівництва обласної державної адміністрації у форматі відеозв’язку з Послом Республіки Узбекистан А. Курмановим. Під час зустрічі сторони обговорили питання подальшої співпраці Харківської області з Республікою Узбекистан в енергетичній сфері, харчовій та легкій промисловості.

07.12.2021 організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Держави Ізраїль в Україні М. Бродським. Мета зустрічі – обговорення суспільно-політичної та економічної ситуації в регіоні, а також визначення подальших напрямів співпраці між Харківською областю та Державою Ізраїль.

08.12.2021 забезпечено участь керівництва обласної державної адміністрації в економічному форумі за участі представників ділових кіл Харківської області та Ізраїлю; організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Аргентинської Республіки в Україні Е. Мікусінські. Мета зустрічі – обговорення суспільно-політичної та економічної ситуації в регіоні, а також визначення подальших напрямів співпраці між Харківською областю та Аргентинською Республікою.

10.12.2021 організовано воркшоп на тему «Інструменти державної та регіональної підтримки експортної діяльності в Харківській області». У заході взяли участь керівники Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації, представники бізнесу, асоціацій підприємців, банківських та фінансових установ Харківської області. Керівник ДУ «Офіс розвитку підприємництва та експорту» презентував наявні електронні сервіси, розроблені для просування вітчизняних виробників на зовнішні ринки, зокрема, каталог Українських експортерів та новітню ІТ-платформу експортерів. Представник ПрАТ «Експортно-кредитного агентства» (м. Київ) презентував фінансові інструменти державної підтримки експортерів: страхування зовнішньоекономічних договорів (контрактів) на пільгових умовах, страхування експортних кредитів та банківських гарантій. Представники банківських установ Харківської області розповіли про наявні програми співпраці з міжнародними фінансовими установами, зокрема ЄІБ, ЄБРР тощо.

13.12.2021 організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Федеративної Республіки Німеччина в Україні А. Фельдгузен. Мета зустрічі – обговорення суспільно-політичної та економічної ситуації в регіоні, а також визначення подальших напрямів співпраці між Харківською областю та Федеративною Республікою Німеччина.

14.12.2021 організовано зустріч керівництва обласної державної адміністрації з Послом Латвійської Республіки в Україні І. Клявою. Мета зустрічі – обговорення питань щодо співпраці в сферах економіки, IT, біомедицини та освіти, у тому числі поглиблення співробітництва в рамках Угоди про співпрацю між Національним технічним університетом «Харківський політехнічний інститут» та Ризьким технічним університетом.

21.12.2021 організовано участь керівництва обласної державної адміністрації у конференції «Феномен лідера у розвитку Азербайджану» на запрошення Почесного консула Азербайджанської Республіки в Харкові А. Салманова.

 

Житлово-комунальне господарство, енергетика та енергозбереження

У сфері житлово-комунального господарства області у рамках Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 24-VІІI, в 2021 році було освоєно коштів: з обласного бюджету – 34,746 млн грн, з обласного фонду охорони навколишнього природнього середовища – 48,250 млн грн, з Державного фонду регіонального розвитку – 45,825 млн грн, за рахунок яких реалізовувались проєкти з:

реконструкції:

-  каналізаційного колектора в м. Чугуєві Харківської області;

-  Південного самопливного каналізаційного колектора м. Лозова Харківської області;

-  самопливного каналізаційного колектора по вул. Карла Маркса до каналізаційної насосної станції № 2 у м. Лозова Харківської області;

-  напірного колектора від КНС-4 до очисних споруд м. Лозова Харківської області;

-   очисних споруд за адресою: вул. Садова, 1а в с. Бірки Зміївського району Харківської області;

-  самопливного каналізаційного колектора по вул. Садова від вул. Давидова-Лучицького до КНС-1 L=2809 м, м. Куп’янськ, Харківської області;

-   системи каналізації господарсько-побутових стічних вод, продуктивністю 25м3/добу Коломацького району, Харківської області за адресою: вул. Перемоги, смт. Коломак Коломацького району Харківської області;

-   очисних споруд КП ПСР «П`ятигірське», що розташовані за адресою: Харківська область, Балаклійський район, П`ятигірська сільська рада, Комплекс будівель та споруд № 20;

-  водопровідної магістралі від насосної станції у с. Катеринівка до резервуару V=200 м3 у смт. Великий Бурлук, Великобурлуцького району Харківської області;

-  очисних споруд в смт Малинівка Чугуївського району;

будівництва:

-  очисних споруд в м. Люботин по вулиці Шмідта;

-  КНС №1, КНС №2 мережі самопливної та напірної каналізації в м. Вовчанськ Харківської області, КНС №2 (Рубіжанське шосе) мережі самопливної та напірної каналізації;

-  водопровідної мережі по вул. Армійська, вул. Жарікова, вул. 1 Травня, вул. Станційна та водонапірної башти Рожновського в с. Ватутіне Нововодолазького району Харківської області;

-  водозабірної Башти Рожновського ємністю 15 м3 та будівництво водогонів по вул. Центральній, Чайковського в селі Олександрівка Зачепилівського району Харківської області;

-  башти Рожновського в с. Заводи Ізюмського району Харківської області;

капітального ремонту:

- мережі водогону від вул. Лугової (район КНС № 3) до вул. Молодіжної в с. Наталине;

- водопровідної мережі в межах (перехрестя вул. Робоча – вул. Гастелло, перехрестя вул. Робоча – вул. 8 Березня), вул. Робоча (від № 8 до № 74), вул. Гастелло (до перехрестя вул. Гастелло – вул. Злагоди), вул. Слюсарна (від №30 до № 40) (до перехрестя вул. Слюсарна – вул. Злагоди), вул. Кооперативна (від № 1 до № 11) (до перехрестя вул. Кооперативна – вул. Злагоди) в м. Люботин, Харківської області;

-  водопровідної мережі в межах (перехрестя вул. Злагоди – вул. Ветеринарна) вул. Ветеринарна (від № 36 до № 54), вул. Некрасова (від № 1 до № 33), вул. Марʹянівська (від № 3 до № 5), пров. Марʹянівський (від № 1 до № 13) (перехрестя вул. Кооперативна – пров. Марʹянівський) в м. Люботин, Харківської області;

-  водонапірної башти с. Лук'янці Харківського району Харківської області;

-  водопровідної мережі в межах вул. Шевченка, вул. Тарасівська, пров. Оранжерейний до вул. Гвардії генерала Гавенка Л.А., в м. Люботин, Харківської області;

-  аварійної свердловини № 5, розташованої по вул. Савинське шосе, 1 Б смт Савинці, Ізюмський район, Харківська область;

-  мережі водопроводу між житловими будинками по вулиці Ювілейна та Академічна в смт Мала Данилівка Дергачівського району Харківської області;

а також з розробки:

- проектно-кошторисної документації на реконструкцію системи позамайданчикового водопостачання м. Лозова, Харківська область;

- Регіонального плану управління відходами в Харківській області до 2030 року, запровадження та функціонування регіональної системи моніторингу навколишнього середовища.

 

Щодо реалізації Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2021 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 29 жовтня 2015 року № 1333-VІ (із змінами).

На державному рівні замість Урядової програми «теплих» кредитів, відповідно до якої розроблялась зазначена обласна програма, запроваджено новий механізм підтримки енергоефективних ініціатив ОСББ – Програма «ЕНЕРГОДІМ» ДУ «Фонд енергоефективності» (далі – Фонд), завдяки якій в багатоквартирних будинках ОСББ реалізуються проєкти з термомодернізації інженерних систем або комплексної термомодернізації із частковим відшкодуванням їх вартості за рахунок грантів Фонду.

Оскільки для впровадження енергоефективних заходів в рамках Програми «ЕНЕРГОДІМ» ОСББ можуть залучатися кредитні кошти, було прийняте рішення щодо продовження на 2021 рік дії Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій, згідно з якою ОСББ додатково відшкодовується з обласного бюджету 20% від суми кредиту на придбання енергоефективного обладнання та матеріалів.

У 2021 році до Фонду було подано 21 заявку ОСББ області щодо участі у програмі «ЕНЕРГОДІМ», проте, ураховуючи тривалу процедуру узгодження заявок та реалізації комплексу енергоефективних заходів, лише 3 ОСББ до кінця року завершили частину будівельних робіт, 2 з них – залучили кредитні кошти для придбання енергоефективного обладнання і матеріалів.

Прогнозний обсяг фінансування зазначеної обласної програми на 2021 рік складав 2000,0 тис. грн, з обласного бюджету було виділено 302,0 тис. грн. За рахунок цих коштів відшкодування частини суми кредитів отримали ОСББ «ВОСТОК-КООП» (м. Ізюм) на суму 232,0 тис. грн та ОСББ «НАША ОСЕЛЯ 2011» (м. Лозова) – 70,0 тис. грн.

У будинку ОСББ «ВОСТОК-КООП» виконані роботи з термомодернізації внутрішньобудинкової системи опалення та горища, в будинку ОСББ «НАША ОСЕЛЯ 2011» - з реконструкції індивідуального теплового пункту та термомодернізації внутрішньобудинкової системи опалення.

Усього за час дії Програми стимулювання об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, житлово-будівельних кооперативів Харківської області до впровадження енергоефективних технологій на 2016-2021 роки компенсацію з обласного бюджету було сплачено за 181 «теплим» кредитом на загальну суму 8 945,13 тис. грн.

 

Щодо реалізації Програми розвитку освітлення населених пунктів Харківської області «Енергія світла» на 2019 – 2021 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 23 вересня 2021 року № 209-VIII (із змінами).

Прогнозний обсяг фінансування зазначеної обласної програми на 2021 рік складав 77 000,0 тис. грн, з яких 69 300,0 тис. грн – кошти обласного бюджету. У 2021 році з обласного бюджету було виділено 4 697,328 тис. грн, за рахунок яких планувалось виконати роботи з реконструкції та капітального ремонту на 11 об’єктах зовнішнього освітлення у населених пунктах області:

-   реконструкція вуличного освітлення по вул. Академічна, вул. Ювілейна, вул. Малоданилівський шлях, пров. Привокзальний в смт Мала Данилівка Дергачівського району Харківської області – 1 017,547 тис. грн;

-   реконструкція вуличного освітлення по вул. Панаса Луньова в с. Пархомівка Краснокутського району Харківської області – 448,952 тис. грн;

-   капітальний ремонт вуличного освітлення по вул. Чугуївська, смт Кочеток Чугуївського району Харківської області – 516,050 тис. грн;

-   капітальний ремонт вуличного освітлення з заміною світильників на світлодіодні по вул. Харківська в м. Чугуїв Харківської області – 1 001,900 тис. грн;

-   капітальний ремонт вуличного освітлення по вулиці 1-го Травня, м. Куп'янськ – 364,208 тис. грн;

-   капітальний ремонт мережі вуличного освітлення (відновлення елементів благоустрою) в селі Піски-Радьківські Харківської області від КТП-151 по вул. Кільцевій, вул. Центральній – 236,780 тис. грн;

-   капітальний ремонт мережі вуличного освітлення (відновлення елементів благоустрою) в селі Піски-Радьківські Харківської області від ЗТП-307 по пров. Робітничому – 158,972 тис. грн;

-   капітальний ремонт вуличного освітлення по вул. Першотравнева, вул. Біжка, вул. Зарічна, с. Загризове Ізюмського району Харківської області – 225,689 тис. грн;

-   капітальний ремонт вуличного освітлення по вул. Перемоги, вул. Кленова, вул. Степова, с. Загризове Ізюмського району Харківської області – 263,518 тис. грн;

-   капітальний ремонт вуличного освітлення по площі Миру, смт Есхар Чугуївського району Харківської області – 255,135 тис. грн;

-   капітальний ремонт вуличного освітлення по вул. В. Вішталя, смт Новопокровка Чугуївського району Харківської області – 208,577 тис. грн.

Протягом 2021 року на всіх 11 об’єктах роботи виконані в повному обсязі, загальна вартість склала 4 551,313 тис. грн. Готовність об’єктів – 100 %.

У результаті виконаних робіт замінено 203 світильники, 8759 метрів електропроводів, 28 залізобетонних опор.

За весь період дії Програми розвитку освітлення населених пунктів Харківської області «Енергія світла» на 2019 – 2021 роки виконано роботи з реконструкції та капітального ремонту на 52 об’єктах зовнішнього освітлення у населених пунктах області на загальну суму 24 446,625 тис. грн.

 

У рамках Комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2017 – 2021 роки», затвердженої рішенням сесії обласної ради від 08 грудня 2016 року № 310-VII (із змінами), у 2021 році реалізовано спільний проєкт КП ХОР «Регіональний центр природних ресурсів та екології» та ГО «Фонд підтримки місцевого розвитку» «Let`s do it», що потрапив до переліку переможців обласного конкурсу міні-проєктів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє». На реалізацію зазначеного проєкту з обласного бюджету було виділено 1045,8 тис. грн, фактично використано 1016,9 тис. грн. Крім цього, співфінансування з бюджету Безлюдівської територіальної громади склало 448,2 тис. грн. За рахунок вказаних коштів було придбано систему подрібнення, миття та сушки пластика, лінію гранулювання, 98 контейнерів для ТПВ та 68 контейнерів-сіток для пластику; виготовлено 12,53 тис. одиниць друкованої продукції (інформаційні таблички, інформаційно-роз’яснювальні листівки); влаштовано 30 майданчиків під контейнери для ТПВ.

 

Щодо реалізації Регіональної Програми підвищення енергоефективності, енергозбереження та зменшення споживання енергоресурсів у Харківській області на 2016 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 08 грудня 2016 року №307-VII (зі змінами).

Зазначену Програму було розроблено відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 17 грудня 2008 року № 1567-р «Про програми підвищення енергоефективності та зменшення споживання енергоресурсів».

Програмою було передбачено фінансування за рахунок коштів державного, обласного і місцевих бюджетів, інших джерел, передбачених чинним законодавством. У 2021 році кошти на реалізацію заходів Програми з обласного бюджету не виділялися.

Усього, за інформацією місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування області, на реалізацію заходів з енергозбереження та енергоефективності в області в 2021 році використано 1 150,5 млн грн, з них: коштів місцевих бюджетів – 46,4 млн грн; власних коштів підприємств – 1 079,4 млн грн; з інших джерел фінансування (гранти, кредити, позики тощо) – 24,7 млн. грн.

Зазначені кошти у 2021 році було спрямовано:

на впровадження заходів з енергоефективності:

- на провідних промислових підприємствах – 5,5 млн грн (власні кошти підприємств);

- на підприємствах комунального господарства – 1 117,2 млн грн (28,4 млн грн – кошти місцевих бюджетів, 1 073,8 млн грн – власні кошти підприємств, 15,0 млн грн – інші джерела);

на впровадження заходів з енергозбереження (прибудинкове та внутрішньобудинкове освітлення, термомодернізація будівель соціальної сфери, заміна вікон та дверей та інше):

- у житлово-комунальній сфері – 11,42 млн грн (11,4 млн грн – кошти місцевих бюджетів; 0,02 млн грн – власні кошти підприємств);

- на об’єктах охорони здоров’я – 8,3 млн грн (3,7 млн. грн. – кошти місцевих бюджетів, 4,6 млн грн – інші джерела);

- на об’єктах науки і освіти – 8,0 млн грн (3,0 млн грн – кошти місцевих бюджетів, 5 млн грн – інші джерела);

- на об’єктах культури на суму 0,03 млн грн (власні кошти установ).

За рахунок цих коштів заходи з енергозбереження та енергоефективності впроваджено в 69 закладах, організаціях, установах, зокрема: на 9 об’єктах – проведено капітальні ремонти з використанням енергозберігаючих матеріалів (термомодернізація), на 15 об’єктах – замінено вікна та двері, на 11 об’єктах – замінено лампи на світлодіодні, на 26 об’єктах – замінено інженерні мережі, на 3 об’єктах – модернізовано котельне обладнання, на 4 об’єктах виконано роботи із заміною контрольно-вимірювальних приладів та автоматики, на 1 об’єкті – проведено енергоаудит.

 

Щодо реалізації Програми відшкодування відсотків за кредитами, отриманими населенням Харківської області на впровадження енергозберігаючих заходів, на 2016 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 17 грудня 2015 року № 14-VІІ (зі змінами).

Програмою передбачено додаткове відшкодування з обласного бюджету 15% річної ставки (але не більше ніж відсоткова ставка, передбачена кредитною угодою) за отриманими кредитами на придбання населенням енергоефективного обладнання та/або матеріалів.

Прогнозний обсяг фінансування зазначеної обласної програми на 2021 рік складав 700,0 тис. грн, кошти з обласного бюджету на її реалізацію у 2021 році не виділялись.

 

Програма «Питна вода Харківської області» на 2021 рік, затверджена рішенням обласної ради від 24 грудня 2021 року № 15-VIІІ, у 2021 році з обласного бюджету не фінансувалась.

 

Екологія

Висока концентрація промислового, сільськогосподарського виробництва, транспортної інфраструктури на території області в поєднанні із значною щільністю населення створюють достатньо велике навантаження на біосферу.

Основними стаціонарними забруднювачами атмосферного повітря у Харківській області є підприємства теплоенергетичної та нафтогазовидобувної промисловості. Це такі підприємства, як Зміївська ТЕС ПАТ «Центренерго», Філія «Теплоелектроцентраль» ТОВ «ДВ Нафтогазовидобувна компанія», ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5», філія ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазвидобування», ТОВ «Куп’янськспецпереробка». Сумарний вклад зазначених підприємств у забруднення атмосферного повітря стаціонарними джерелами викидів області в 2020році склав 58,5%.

Переважну більшість викидів від пересувних джерел в Харківській області дає автомобільний транспорт, значно менше – виробничий транспорт, роль залізничного, авіаційного у забрудненні атмосферного повітря є незначною.

За даними Головного управління статистики у Харківській області, викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря від стаціонарних джерел у 2020 році склали 94,1 тис. тонн (у 2019 – 106,5 тис. тонн, у 2018 році – 44,7 тис. тонн).

Переважна частина викидів забруднюючих речовин у атмосферне повітря надійшла від процесів спалювання в енергетиці (75,4% від загального обсягу викидів), технологічних процесів добувної промисловості і розроблення кар’єрів (13,4 %), а також переробної промисловості (5,4%).

На теперішній час статистичні дані за 2021 рік перебувають в стадії опрацювання. По Харківській області прогнозується зниження обсягів викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря у 2021 році від підприємств теплоенергетичної галузі – основних забруднювачів, що пов’язано, в першу чергу, зі скороченням виробництва електроенергії.

Спостереження за забрудненням атмосферного повітря міста Харкова проводяться Харківським регіональним центром з гідрометеорології на 10 стаціонарних пунктах спостереження (ПСЗ), обладнаних комплексними лабораторіями «ПОСТ-1» та «ПОСТ-2». Спостереження проводяться щоденно, крім святкових днів.

Триває реалізація Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок (далі – НПСВ). НПСВ було розроблено на виконання зобов’язань України перед Енергетичним Співтовариством (директива ЄС 2001/80/ЄС) та прийнято розпорядженням Кабінету Міністрів України від 08.11.2017 № 796-р «Про Національний план скорочення викидів від великих спалювальних установок». Його мета – поступове скорочення викидів діоксиду сірки, оксидів азоту та пилу від великих спалювальних установок (номінальною тепловою потужністю 50 МВт і більше) до 31 грудня 2033 року.

До операторів Харківської області, на спалювальних установках яких передбачено скорочення викидів зазначених забруднюючих речовин та впровадження заходів з будівництва очисного обладнання, відносяться: Зміївська ТЕС ПАТ «Центренерго», Філія «Теплоелектроцентраль» ТОВ «ДВ нафтогазовидобувна компанія», ПрАТ «Харківська ТЕЦ-5» та об’єкти Комунального підприємства «Харківські теплові мережі», а саме: ТЕЦ-3, ТЕЦ-4, котельні Павлового Поля та котельні Салтівського житлового масиву.

В області утворено комісію з питань здійснення державного моніторингу в галузі охорони атмосферного повітря та управління якістю атмосферного повітря, до складу якої увійшли представники Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної державної адміністрації, Державної екологічної інспекції у Харківській області, Науково-дослідної установи «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» Міндовкілля (далі – НДУ «УкрНДІЕП»), Харківського регіонального центру з гідрометеорології, Державної установи «Харківський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

 

Однією з найгостріших проблем в області є стан поводження з твердими побутовими відходами.

На території області проводиться робота щодо збільшення частки населених пунктів, охопленої роздільним збиранням корисних компонентів твердих побутових відходів. Внаслідок вжитих у 2021 році організаційних заходів, кількість населених пунктів, в яких запроваджується роздільне збирання корисних компонентів твердих побутових відходів, збільшилася (у порівнянні з 2020 роком) з 280 до 350 одиниць. На цей час частка населених пунктів, у яких запроваджено роздільне збирання, становить 20% від загальної кількості населених пунктів Харківської області. За вказаним показником Харківська область посідає 3 місце в Україні.

Після впровадження адміністративно-територіальної реформи проведено роботу з органами місцевого самоврядування та районними державними адміністраціями щодо наявності місць видалення твердих побутових відходів, їх належності та стану експлуатації з метою визначення відношення об’єктів поводження з відходами до тієї чи іншої територіальних громад, районів та для подальшого відпрацювання спільних заходів з покращення існуючого стану справ. Згідно з отриманими даними, на території області на цей час обліковується 79 місць видалення твердих побутових відходів, з них паспортизовано 49 об’єктів.

Завершується будівництво комплексу з переробки твердих побутових відходів з системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії в м. Дергачі Харківської області (потужністю 30‑40 тис. тонн/рік).

На виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 №117-р «Про затвердження Національного плану управління відходами до 2030 року», в області розроблено проєкт «Регіональний план управління відходами в Харківській області». Зазначеним документом передбачається комплекс заходів у сфері поводження з відходами, які потребують реалізації на території Харківської області, у тому числі розраховано кількість місць видалення відходів, яку необхідно буде побудувати, реконструювати, закрити, провести рекультивацію тощо. Регіональний план управління відходами в Харківській області буде підставою для фінансування заходів у сфері поводження з відходами.

В області забезпечено складання та ведення реєстру місць видалення відходів, реєстру об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, які щорічно направляються до Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області та Державної екологічної інспекції у Харківській області для здійснення відповідного контролю у сфері поводження з відходами.

Забезпечено розгляд та опрацювання звернень громадян, які надходять до створеного Міністерством екології та природних ресурсів України електронного сервісу «Інтерактивна мапа сміттєзвалищ» («Ecomapa.gov.ua»). Упродовж 2021 року було розглянуто 286 звернень щодо утворення несанкціонованих сміттєзвалищ.

Згідно з розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 13.05.2020 № 222 «Про проведення в Харківській області щорічної всеукраїнської акції «За чисте довкілля» та дня благоустрою територій населених пунктів», в області у квітні - травні було організовано та проведено всеукраїнську акцію з благоустрою «За чисте довкілля». Упродовж акції в області ліквідовано 1862 несанкціонованих сміттєзвалища. Висаджено 189,3 тис. дерев, 52,2 тис. кущів. Приведено в належний санітарний стан майже 11,0 млн.м2 газонів, 518,4 тис.м2 квітників. Очищено від сміття 1372,8 тис.м2 берегів водойм. Прибрано прибудинкових територій площею 25 млн.м2, приведено до належного стану 864 парки та сквери, впорядковано 2098 кладовищ, 1433 братських могил, меморіальних комплексів та місць почесних поховань. Акцію проведено у всіх населених пунктах області, в заходах якої взяло участь понад 345 тис. осіб.

Харківська область розташована на межах басейнів річки Сіверський Донець (21,93 тис.км2 або 69,8% території області) і річки Дніпро (9,47 тис. км2 або 30,2% території області).

Водні ресурси Харківської області формуються як за рахунок атмосферних опадів (місцевий річковий стік, ґрунтова волога, підземні води), так і за рахунок зовнішнього притоку з суміжних територій. Регіон має надзвичайно низьку забезпеченість водними ресурсами – 1,8% від загальних водних ресурсів України.

Харківська область має один з найбільш розвинутих народногосподарських комплексів і є однією з великих областей по території та кількості населення.

Джерелом покриття потреб у водних ресурсах по області є підземні води та поверхневі води басейну річок Сіверського Донця та Дніпра. Крім того, у маловодні регіони області (Лозівський, Первомайський, Харківський райони) та м. Харків здійснюється перекидання води по системі каналу Дніпро-Донбас в Краснопавлівське водосховище, що є наливним та служить джерелом для задоволення питних потреб населення області.

Кількість підприємств, що мають скиди зворотних вод до поверхневих водних об’єктів, становить 101. Із них 85 – в басейні р. Сіверський Донець, 16 – в басейні Дніпра. ГПУ «Шебелинкагазвидобування» АТ «Укргазвидобування» здійснює скид у 2-х басейнах.

Ефективну очистку забезпечують очисні споруди 34 водокористувачів, що складає 33,7% від загальної кількості водокористувачів, що скидають стічні води після очистки, в тому числі по видам очистки: біологічної очистки – 23, фізико-хімічної очистки – 2, механічної очистки – 9.

Потужність очисних споруд за 2020 рік становить – 483,2 млн.м³, в тому числі перед скидом до водного об’єкту – 479,1 млн.м³. Статистичні дані за 2021 рік наразі в стадії опрацювання і узагальнення.

У 2021 році за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища в рамках комплексної Програми охорони навколишнього природного середовища Харківської області на 2021-2027 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24.12.2020 № 9-VІІІ (далі – Програма), передбачено фінансування природоохоронних заходів, направлених на реконструкцію та будівництво очисних споруд, на загальну суму 49 243,6 тис. грн, Фактично по розділу «Охорона і раціональне використання водних ресурсів» профінансовано 47 830,2 тис. грн, освоєно 47 270,2тис. грн (98,0% від запланованих обсягів та 98,0% від профінансованих).

 

В рамках виконання Державної стратегії регіонального розвитку на 2021-2027 роки, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 05.08.2020 № 695, та Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки, в області проводиться робота щодо створення нових об’єктів природно-заповідного фонду в межах підпорядкованих територій.

Підготовлено відповідні матеріали та рішенням Харківської обласної ради від 10.06.2021 № 158-III на території Харківського району Харківської області оголошено гідрологічний заказник місцевого значення «Руськолозівський» площею 33,5 га.

З метою забезпечення збереження біорізноманіття в регіоні, в Харківській області організовано роботу з розширення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду:

– щодо розширення меж (збільшення на 1,5 тис.га) національного природного парку «Дворічанський», Міністерством захисту довкілля та природних ресурсів України (далі – Міндовкілля) підготовлено проєкт Указу Президента України, на цей час проєкт Указу пройшов погодження в Кабінеті Міністрів України;

– стосовно підготовки матеріалів та проєкту рішення Харківської обласної ради щодо зміни меж регіонального ландшафтного парку «Фельдман-Екопарк» (збільшення на 450 га), рішення не підтримано депутатами обласної ради;

– з розгляду та схвалення клопотання стосовно створення регіонального ландшафтного парку «Смарагдове джерело» орієнтовною площею 6,1 тис. га, проводиться робота з визначення землевласників і землекористувачів територій, запропонованих до заповідання, та погодження включення земельних ділянок до природно-заповідного фонду, для вирішення проблемних питань створено робочу групу;

– щодо оголошення ботанічних пам’яток природи «Козацькі дуби» (0,35 га) на території Зміївської міської ради та «Багатовіковий дуб» (0,15 га) на території Новопокровської селищної ради Харківської області, робота триває;

– щодо включення до складу ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Сад ім. Т.Г. Шевченка» 14 дубів-велетнів, підготовлено лист до НДУ «Український науково-дослідний інститут екологічних проблем» з проханням щодо розробки проєкту розширення меж ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Сад ім. Т.Г. Шевченка».

Станом на 01.01.2022 природно-заповідний фонд Харківської області налічує 247 заповідних об’єктів, загальна площа природно-заповідного фонду становить 74,876 тис. га. Із загальної кількості 13 об’єктів природно-заповідного фонду загальнодержавного значення і 234 – місцевого значення.

Питома вага площі природно-заповідного фонду у площі адміністративно-територіальної одиниці складає 2,4%.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 17.07.2020 № 807-IX «Про утворення та ліквідацію районів» та розпорядження Кабінету Міністрів України від 12.06.2020 № 725-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Харківської області» відбулися зміни в адміністративно-територіальному устрої області. Крім того, відбувається реорганізація лісогосподарських підприємств області.

Згідно з Інструкцією щодо оформлення охоронних зобов’язань на території та об’єкти природно-заповідного фонду, затвердженої наказом Міністерства екології та природних ресурсів України від 25.02.2013 № 65, охоронне зобов’язання підлягає переоформленню у разі зміни форм власності на землю чи зміни землекористувача території, на якій розташовані об’єкти природно-заповідного фонду. Ураховуючи адміністративно-територіальні зміни в області, проводилася робота з переоформлення охоронних зобов’язань по 137 заповідним територіям Харківської області.

З метою збільшення кількості суб’єктів господарювання Харківської області, які отримали дозвільно-погоджувальну документацію у сфері екології та природних ресурсів, проводиться координаційна робота з органами місцевого самоврядування, здійснюється аналіз інформації, отриманої від територіальних громад та безпосередньо громадян, стосовно виявлених на відповідній адміністративній одиниці суб’єктів, які працюють без дозвільно-погоджувальної документації. Опрацьована інформація направляється до Державної екологічної інспекції у Харківській області для вжиття відповідних заходів реагування, а також до Харківської міської ради та інших органів місцевого самоврядування.

Стан отримання економічно активними суб’єктами господарювання дозвільно-погоджувальної природоохоронної документації перебуває на постійному контролі обласної державної адміністрації. Протягом 2021 року:

– надано суб’єктам господарювання 60 висновків з оцінки впливу на довкілля щодо допустимості впровадження планованої діяльності;

– видано 475 дозволів на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами суб’єктами господарювання м. Харкова та Харківської області, з них 122 – підприємства, що віднесені до 2 групи, та 353 – до 3 групи, 154 документи було направлено на доопрацювання;

– надано 2 дозволи на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій природно-заповідного фонду загальнодержавного значення;

– зареєстровано 484 звіти по інвентаризації викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря;

– погоджено 8 проєктів землеустрою щодо відведення земельної ділянки (повноваження скасовано на підставі Закону № 1423-IX від 28.04.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»);

– у відповідності до вимог п. 10 ст. 186 Земельного кодексу України погоджено 14 проєктів землеустрою щодо технічної рекультивації земельних ділянок (повноваження скасовано на підставі Закону № 1423-IX від 28.04.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин»);

– розглянуто та надано 8 листів щодо інформації про обмеження у використанні земель, додержання режиму охорони та використання відповідної території та вимоги природоохоронного законодавства;

– розглянуто та погоджено 11 індивідуальних поточних технологічних нормативів використання питної води;

– розглянуто та погоджено 2 проекти організації зон санітарної охорони водних об’єктів;

– розглянуто 1256 декларацій про відходи, з них зареєстровано – 812, 444 направлено на доопрацювання;

– розглянуто 168 матеріалів щодо погодження паспортів та відомостей інвентаризації промислових відходів, з них погоджено 146, направлено на доопрацювання 22;

– розглянуто 169 матеріалів реєстрових карт об’єктів утворення, оброблення та утилізації відходів, з них затверджено 104, повернуто на доопрацювання 65;

– розглянуто 45 заяв про визначення обсягу стратегічної екологічної оцінки проєкту документа державного планування місцевого та регіонального рівнів, з них по 35 – надані зауваження та пропозиції, 10 – залишено без розгляду;

– розглянуто 39 проєктів документів державного планування та звіт про стратегічну екологічну оцінку, з них по 30 – надані зауваження та пропозиції, 9 – повернуто на доопрацювання.

На виконання вимог Закону України «Про оцінку впливу на довкілля» забезпечується гласність в процесі оцінки впливу на довкілля, а саме, оприлюднюється шляхом розміщення на офіційному вебсайті обласної державної адміністрації інформація про висновки з оцінки впливу на довкілля.

 

Розвиток малого підприємництва

За даними Головного управління статистики у Харківській області, станом на 01.01.2021 в області здійснювали діяльність 1 259 середніх підприємств, що склало 5,0% від загальної кількості підприємств, та 23 867 малих підприємств, що склало 94,9% від загальної кількості підприємств регіону.

За кількістю середніх підприємств Харківська область посідає 3 місце після м. Київ та Дніпропетровської області та 4 місце за кількістю малих підприємств після м. Київ, Одеської та Дніпропетровської областей.

Станом на 01.01.2021 обсяг реалізованої продукції середніми підприємствами області становив 221 094,5 млн. грн., що склало 50,3% від загального обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг), та обсяг реалізованої продукції малими підприємствами області становив 144 334,6 млн. грн., що склало 32,9% від загального обсягу реалізованої продукції (товарів, послуг).

Станом на 01.01.2021 у сфері малого підприємства працювало 120 265 осіб; у сфері середнього підприємництва – 238 307 осіб (кількість зайнятих працівників, за даними Головного управління статистики у Харківській області).

За даними Головного управління статистики у Харківській області, за 2021 рік в Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України по Харківській області включено 3786 новостворених юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб.

У Харківській області функціонує одна з найпотужніших в Україні ринкових інфраструктур, яка створює сприятливі умови для розвитку підприємництва та повністю орієнтована на потреби місцевих його суб’єктів.

Робота щодо створення нових об’єктів інфраструктури підтримки підприємництва, необхідних для підприємців, проводиться з орієнтацією на їх місцеві потреби.

Станом на 01.01.2022 інфраструктура підтримки малого та середнього підприємництва складалась із 30 бізнес-центрів, 3 бізнес-інкубаторів, 21 технопарку, 11 кластерів, 44 бірж, 9 лізингових центрів, 7 координаційних центрів, 45 страхових компаній, 143 аудиторських фірм, 3 інноваційних фондів, 178 інвестиційних компаній, 43 громадських об’єднань підприємців, 8 фондів підтримки підприємництва, 471 установи, які надають консультування з питань комерційної діяльності й керування, 405 небанківських фінансових установ.

У 2021 році місцевими органами виконавчої влади здійснювалось подальше впровадження державної регуляторної політики відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» шляхом відстеження результативності регуляторних актів обласної та районних державних адміністрацій.

З метою підвищення ефективності роботи із забезпечення державної регуляторної політики на території регіону діє розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03 грудня 2018 року № 638 «Про забезпечення реалізації державної регуляторної політики в Харківській області».

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної адміністрації щомісячно проводилась підготовка та надавалась інформація Державній регуляторній службі України стосовно виконання окремих пунктів протокольних рішень засідань міжрегіональної робочої групи при Державній регуляторній службі України з питань здійснення державної регуляторної політики та проведення дерегуляції у сфері господарської діяльності на регіональному та місцевому рівнях.

Для забезпечення вільного доступу підприємців та їх громадських об’єднань до інформації з питань регуляторної діяльності, на сайті Харківської обласної державної адміністрації створено розділ «Регуляторна політика». У вказаному розділі розміщено інформацію щодо здійснення регуляторної діяльності Харківською обласною державною адміністрацією, План діяльності з підготовки проектів регуляторних актів та План-графік проведення заходів із відстеження результативності дії прийнятих регуляторних актів Харківської обласної державної адміністрації на 2021 рік, затверджені 09 грудня 2021 року та оприлюднені 14 грудня 2021 року.

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації ведеться реєстр діючих регуляторних актів, розробниками яких виступають структурні підрозділи Харківської обласної державної адміністрації, що дозволяє здійснювати системний моніторинг за переглядом, прийняттям регуляторних актів та проведенням відстежень результативності регуляторних актів.

У цілому, стан реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності в Харківській області визначає стабільну тенденцію з упорядкування регуляторних процесів відповідно до вимог нормативно-правової бази, а впровадження принципів регуляторної політики дозволяє врахувати баланс інтересів влади та суб’єктів господарювання.

З метою активізації співпраці підприємницьких кіл з органами виконавчої влади регіону, здійснює свою діяльність Регіональна рада підприємців у Харківській області, сформована з числа представників суб’єктів господарювання, громадських організацій підприємців, об’єднань підприємців, організацій роботодавців.

Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва на постійній основі здійснюється координація діяльності бізнес-центрів, надається методична допомога, інформаційна підтримка розвитку бізнесу, проводяться семінари для підприємців.

З метою належного дотримання запроваджених Кабінетом Міністрів України карантинних заходів щодо запобігання розповсюдженню коронавірусної хвороби COVID-19, Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва здійснюється організація заходів, також, за допомогою платформи Zoom в он-лайн режимі.

Харківською обласною громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» продовжено реалізацію проєкту «Новий відлік», спрямованого на підтримку, започаткування, розвиток або відновлення підприємницької діяльності для внутрішньо переміщених осіб, учасників АТО/ООС та членів їх родин.

Учасники проєкту взяли участь у бізнес-навчанні щодо планування та ефективного ведення підприємницької діяльності.

В області проводиться постійна системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо орієнтації незайнятих осіб на започаткування ними власної справи, розвитку та підтримки підприємницьких ініціатив. Протягом звітного періоду службою зайнятості проводились семінари, надавались безоплатні індивідуальні і групові консультації з питань організації та провадження підприємницької діяльності.

До проведення таких консультацій залучаються спеціалісти органів державної влади, представники органів місцевого самоврядування, об’єднань роботодавців, профспілок, асоціацій підприємців, банківських установ, бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, фондів підтримки малого підприємництва, лізингових компаній, консультативних центрів, інших підприємств, установ та організацій, які за напрямами діяльності сприяють розвитку та підтримці малого і середнього підприємництва.

Задля сприяння розвитку малого підприємництва в Харківській області, належного виконання Закону України «Про доступ до публічної інформації», кожного місяця оновлюється сторінка web-сайту Харківського обласного центру зайнятості в рубриці «Власна справа».

Таким чином, в області постійно проводиться робота, спрямована на побудову ефективної системи підтримки суб’єктів малого і середнього підприємництва та створення сприятливих умов для здійснення підприємницької діяльності.

Протягом звітного періоду продовжено роботу із проведення робочих зустрічей з представниками Робочої групи для напрацювання пропозицій щодо вирішення проблемних питань діяльності представників малого та мікробізнесу, утвореної розпорядженням голови Харківської обласної державної адміністрації від 21 грудня 2020 року № 804, та проведено ряд робочих зустрічей, на які були запрошені незалежні експерти.

За результатами засідань, до Ради з питань сприяння розвитку малого підприємництва при Президентові України було направлено листи із відповідними напрацюваннями Робочої групи, які дозволять знайти шляхи об’єднання інтересів малого й мікро підприємництва України та держави заради економічного розвитку та соціальної злагоди у суспільстві.

 

Надання адміністративних послуг

Відповідно до положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації мережі та функціонування центрів надання адміністративних послуг та удосконалення доступу до адміністративних послуг, які надаються в електронній формі» від 03.11.2020 № 943-IX (далі – Закон) ЦНАП обов’язково утворюються:

в населених пунктах — адміністративних центрах районів (станом на 01.01.2020) - до 01.01.2022;

в громадах із населенням понад 10 тисяч мешканців - до 01.01.2023;

в громадах із населенням менше 10 тисяч мешканців - до 01.01.2024.

На даний час з 27 ЦНАП РДА - 17 ЦНАП РДА були трансформовані у відповідні ЦНАП ОМС. У 3 населених пунктах – колишніх адміністративних центрах районів (станом на 01.01.2020), а саме у селищах Коломак, Краснокутськ та Печеніги трансформовані ЦНАП РДА у ЦНАП ОМС з 01.10.2019, 20.01.2020 та 05.05.2020 відповідно. У 7 населених пунктах - колишніх адміністративних центрах районів (станом на 01.01.2020), а саме у містах Ізюм, Куп’янськ, Лозова, Первомайськ, Харків, Чугуїв були створені ЦНАП ОМС у 2013 році та у селищі Нова Водолага ЦНАП ОМС був створений у 2017 році.

Тобто станом на 31.12.2021, відповідно до пункту 2 розділу ІІ Закону, всі ЦНАП Харківської області, які були утворені при РДА, припинили свою діяльність, та ЦНАП при ОМС створені та надають адміністративні послуги мешканцям відповідних територіальних громад.

У 4 новостворених громадах були створені нові ЦНАП (Куньєвська, Олексіївська, Біляївська, Слобожанська), які вже надають адміністративні послуги мешканцям громад.

На підставі аналізу існуючої мережі ЦНАП, на території 16 із 56 територіальних громад (Ізюмський район: Оскільська; Куп’янський район: Вільхуватська, Кіндрашівська, Курилівська, Петропавлівська; Харківський район: Безлюдівська, Височанська, Вільхівська, Липецька, Малоданилівська, Пісочинська, Роганська, Циркунівська; Чугуївський район: Малинівська, Новопокровська, Чкаловська) ЦНАП ОМС не створені.

Відсоток громад, де утворені ЦНАП ОМС, від загальної кількості громад 71,4 %.

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» за бюджетною програмою КПКВК № 2911050 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг» були відібрані 7 громад Харківської області, а саме: Ізюмська міська рада Ізюмського району, Коломацька селищна рада Богодухівського району, Лозівська міська рада Лозівського району, Мереф'янська міська рада Харківського району, Нововодолазька селищна територіальна громада Харківського району, Первомайська міська рада Лозівського району та Чугуївська міська рада Чугуївського району, які отримали субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на розвиток мережі центрів надання адміністративних послуг за напрямом 2 (облаштування будівель та приміщень, де розміщений центр, а також забезпечення центрів (включаючи їх територіальні підрозділи і віддалені робочі місця) обладнанням, зокрема обладнанням для видачі паспортних документів, посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів, технічними та програмними засобами, електронними системами документообігу та інформаційної взаємодії) у сумі 249462 тис. грн. За підсумками тендерів були використані кошти з державного бюджету - 2491,128 тис. грн. та місцевих бюджетів - 111,2 тис. грн. За рахунок субвенції була здійснена закупівля 5 робочих станцій для оформлення та видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм або паспорта громадянина України у формі ID-картки, а також 4 робочих станції для оформлення та видачі посвідчення водія і державної реєстрації транспортних засобів (програмно-апаратний комплекс).

До розбудови мережі ЦНАП були залучені міжнародні донори.

15.03.2021 у Великобурлуцькій громаді Харківської області розпочав роботу новий ЦНАП, створений за підтримки Програми ЄС «U-LEAD з Європою». Громаді були надані консультації та навчання, а також матеріальна допомога (розробка зонування приміщення ЦНАП, капітальний ремонт приміщення, придбання меблів та офісної техніки), яка склала 1024,254 тис.грн. У модернізованій енергоефективній будівлі ЦНАП облаштовано сім робочих місць, у тому числі місце для самообслуговування відвідувачів. Новостворений ЦНАП надає послуги понад п’ятнадцяти тисячам жителів громади, більше 150 послуг, включно з найнеобхіднішими для громадян та бізнесу. Громада співфінансувала благоустрій прилеглої території та встановлення систем безпеки приміщення.

Також, за кошти міжнародної програми «U-LEAD з Європою» (майже півтора мільйони гривень) був придбаний мобільний ЦНАП у Лозівську міську територіальну громаду, який запрацював з 01.06.2021. Мобільний ЦНАП – це спеціальне авто для прийому громадян, в якому надаватимуть адміністративні послуги у форматі «єдиного вікна» для всіх, хто не може скористатися послугами безпосередньо у ЦНАП або онлайн. Усього там надається 214 адмінпослуг. За допомогою цього ЦНАП здійснюється прийом громадян за затвердженим графіком та маршрутами три рази на тиждень, наближаючи адміністративні послуги до мешканців віддалених населених пунктів громади. Для комфортного і повноцінного прийому мобільний ЦНАП облаштований двома робочими місцями, необхідною офісною технікою, платіжним терміналом, пандусом, кондиціонером, системою обігріву, відеоспостереженням. Для людей з особливими потребами придбали спеціальне обладнання, щоб фахівці могли обслуговувати їх вдома.

 

Впровадження системи електронних закупівель «ProZorro»

У 2021 році структурними підрозділами Харківської обласної державної адміністрації (з урахуванням підвідомчих підприємств, установ, організацій), проведено 37757 закупівель на суму 5205,51 млн. грн. З них закупівлі на суму 4691,2 млн. гривень (93%) здійснено із застосуванням електронної системи Prozorro.

 

Стан внутрішнього ринку

Оборот роздрібної торгівлі, який включає дані щодо роздрібного товарообороту підприємств (юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), основним видом економічної діяльності яких є роздрібна торгівля, у січні – листопаді 2021 року становив 87153,3 млн.грн (5 місце серед регіонів України). Індекс фізичного обсягу обороту роздрібної торгівлі, у порівнянних цінах, за січень – листопад 2021 року збільшився проти відповідного періоду попереднього року на 1,7 %.

 

Соціальний захист населення

Згідно з Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 24-VIII, заплановано проведення капітальних ремонтів 9 будинків-інтернатів системи соціального захисту населення. На ці цілі в обласному бюджеті передбачено 12,3 млн. грн. Освоєно протягом 2021 року 11,4 млн. грн на здійснення ремонту: даху та встановлено пожежний резервуар для забезпечення зовнішнім запасом води у КУ Богодухівський геріатричний пансіонат; харчоблоку та вентиляційних каналів у КУ Зміївський геріатричний пансіонат; системи газопостачання та житлових приміщень, утеплення фасаду у КУ Богодухівський психоневрологічний інтернат; душової кімнати житлового корпусу та системи газопостачання у КУ Липецький психоневрологічний інтернат; артезіанської свердловини у КУ Комарівський психоневрологічний інтернат; приміщення головного житлового корпусу № 1 (із заміною полів в житлових кімнатах, заміною системи опалення та водопостачання) та утеплено стіни головного житлового корпусу у КУ Ржавецький психоневрологічний інтернат; варочного цеху та прилеглих приміщень з заміною вентиляції, даху продовольчого складу у КУ Оскільський психоневрологічний інтернат; опалювальної системи житлового корпусу та окремої ділянки зовнішньої мережі водопостачання у КУ Богодухівський дитячий будинок-інтернат; медпункту зі встановленням пандусу та території майданчику (асфальтування території, альтанок, гойдалок) КУ Панютинський психоневрологічний інтернат; будівництва двох свердловин у КУ Хорошевський геріатричний пансіонат.

У рамках реалізації Програми реалізовувалися заходи, направлені на соціальний захист працюючого населення, підвищення рівня заробітної плати, погашення заборгованості з її виплати, забезпеченість зайнятості населення та розвитку соціальних послуг у громадах.

Так, середньомісячна заробітна плата у січні - листопаді 2021 року в порівнянні з відповідним періодом 2020 року збільшилася на 20,5 % і склала 11799 грн. Темп росту середньомісячної заробітної плати в області становить 120,5% (по Україні – 120,7 %). Реальна заробітна плата працівників області за січень - листопад 2021 року зросла на 10,3 % у порівнянні з відповідним періодом 2020 року.

Станом на 01.12.2021 загальна заборгованість із заробітної плати в області складає 488,6 млн грн, збільшилася в порівнянні з початком 2021 року на 81,4 млн грн (на 20,0%). На державних підприємствах зосереджено 358,7 млн грн (73,4% від загальної). Найбільші борги мають державні підприємства, підпорядковані Державному концерну «Укроборонпром» - 296,9 млн грн, з них найбільша сума боргу у ДП «Харківське державне авіаційне виробниче підприємство» – 277,3 млн грн (56,7% загального боргу по області).

Заборгованість з оплати праці в бюджетній сфері області та з соціальних виплат відсутня.

У 2021 році за участю правоохоронних та контролюючих органів проведено 15 засідань обласної тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат. Відповідні комісії працюють в усіх районах та містах області, на 131 їх засіданнях заслухано 296 звітів керівників підприємств -боржників. За їх результатами керівників підприємств-боржників попереджено про адміністративну та кримінальну відповідальність у разі несвоєчасної виплати заробітної плати.

Моніторингом з питань оплати праці охоплені всі підприємства-боржники. Інформація про виявлені в ході моніторингу порушення чинного законодавства з праці передається до Головного управління Державної служби з питань праці у Харківській області для вжиття заходів в межах її повноважень.

У 2021 році Головним управлінням Держпраці у Харківській області вжиті заходи інспекційної діяльності щодо 29 підприємств-боржників із виплати заробітної плати. По 5 підприємствам винесено постанову за ознакою ст.188-6 КУпАП про накладення штрафу за невиконання приписів та створення перешкод в діяльності державних інспекторів праці.

По всіх перевірених підприємствах-боржниках матеріали направлені до правоохоронних органів за результатами виявлених грубих порушень законодавства про працю. По посадових особах 9 підприємств-боржників, щодо яких внесені відомості до Єдиного Реєстру, триває досудове розслідування.

Припинено трудові відносини з 8 керівниками підприємств-боржників.

З метою сприяння у погашенні боргів із заробітної плати облдержадміністрацією у 2021 році направлені листи до центральних органів виконавчої влади щодо 28 підприємств-боржників державної форми власності, у сфері управління яких вони знаходяться.

Протягом 2021 року робота була спрямована на реалізацію активної політики зайнятості, забезпечення соціального захисту населення від безробіття, розширення сфери застосування праці, стимулювання діяльності роботодавців, спрямованої на створення нових робочих місць та працевлаштування безробітних, у тому числі внутрішньо переміщених осіб та демобілізованих учасників проведення АТО/OOC, залучення до цієї роботи місцевих органів влади, зокрема утворених територіальних громад. Основним викликом для ринку праці області у 2021 році стали карантинні обмеження, введені з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

З метою сприяння зайнятості населення та регулювання процесів на ринку праці в області реалізується Програма зайнятості населення Харківської області на період 2021 – 2023 років, затверджена рішенням Харківської обласної ради від 11.03.2021 № 56-VІІІ.

Проводилась робота з охоплення безробітних заходами активної політики зайнятості (працевлаштування, залучення до громадських та інших робіт тимчасового характеру, проходження професійного навчання).

Всього протягом 2021 року за сприянням служби зайнятості: працевлаштовано 30,7 тис. безробітних, з них 500 осіб працевлаштовано на нові робочі місця із здійсненням компенсації витрат роботодавцю у розмірі єдиного соціального внеску; до професійного навчання залучено 9,6 тис. осіб, 68 осіб отримали ваучери для здійснення перепідготовки та підвищення кваліфікації; виплачено допомогу по безробіттю одноразово для організації підприємницької діяльності 11 особам.

До громадських та інших робіт тимчасового характеру за січень - грудень 2021 року залучено 9,4 тис. осіб. Рівень охоплення тимчасовою зайнятістю в середньому по області становив 11,0 %. На їх організацію направлено: 5,6 млн. грн. з Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття; 20,1 млн. грн. - з місцевих бюджетів територіальних громад області. За цим показником область займає 1 місце серед регіонів України.

Протягом 2021 року послуги служби зайнятості отримали: 1854 особи з числа внутрішньо переміщених (з них працевлаштовано – 422 особи) та 492 особи з числа демобілізованих військовослужбовців, які брали участь в АТО/ООС (з них працевлаштовано – 300 осіб). Крім цього, 166 учасників АТО/ООС були залучені до заходів із соціальної та професійної адаптації, на їх навчання використано більше 1,0 млн. грн. коштів державного бюджету.

На особливому контролі знаходиться питання легалізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення. За ініціативою обласної державної адміністрації в області спільно з зацікавленими державними органами, об’єднаннями профспілок та роботодавців області реалізувався Комплексний план першочергових заходів щодо підвищення рівня оплати праці та легалізації трудових відносин на 2021 рік, затверджений обласною державною адміністрацією.

Забезпечено діяльність обласної та районних (міських) робочих груп з питань підвищення мінімальної заробітної плати, рівня оплати праці та легалізації зайнятості (протягом 2021 року проведено 217 їх засідань, на яких з питань легалізації виплати заробітної плати та низького рівня оплати праці заслухано 2,5 тис. роботодавців).

В районах області та містах обласного значення проводиться системна інформаційно-роз’яснювальна робота щодо недопущення використання роботодавцями праці найманих працівників без офіційного оформлення трудових відносин. Проведено 4,6 тис. семінарів, нарад та «круглих» столів за участю 10,5 тис. роботодавців, у численних організаційних заходах (зустрічі, семінари, «круглі» столи тощо), спрямованих на поширення інформованості населення щодо переваг офіційної зайнятості, приймало участь 26,3 тис. громадян.

Завдяки проведеній великій інформаційно-роз’яснювальній роботі, зокрема інспекційної кампанії «Виходь на світло», було легалізовано понад 7 тис. робочих місць.

Крім цього, у 2021 році державними інспекторами праці проведено 153 інспекційних відвідування з питань оформлення трудових відносин. Всього за результатами перевірок виявлено 150 суб’єктів господарювання, які використовують найману працю без належного оформлення трудових відносин, на яких використовується праця 1270 працівників, з них легалізовано - 221. За результатами заходів 75 матеріалів направлено до правоохоронних органів. На підставі абз. 2 ч. 2 ст. 265 КЗпП, на 36 підприємств накладено штрафні санкції на загальну суму 29,7 млн. грн.

У зв’язку з карантинними обмеженнями, у травні 2021 року майже 50 тисяч працівників та підприємців області повністю призупиняли свою діяльність. Завдяки активній інформаційно-роз’яснювальній роботі, яка проводилась в області на виконання рішення Уряду, 34,3 тис. осіб оформили заявку через застосунок «Дія» та отримали одноразову матеріальну допомогу з державного бюджету у розмірі 8 тис. грн.. на загальну суму майже 274,5 млн. грн.. За кількістю ФОП (17,7 тис.), які отримали допомогу від держави, Харківська область на першому місці серед регіонів України.

Крім цього, дві територіальні громади області прийняли рішення та додатково виплатили допомогу своїм мешканцям з місцевих бюджетів: Харківська міська громада – 25,6 тис. осіб на загальну суму 51,2 млн.грн.; Донецька селищна громада – 36 особам на загальну суму 100,7 тис. грн.

Обласною службою зайнятості реалізувалась програма надання фінансової допомоги по частковому безробіттю виробничим підприємствам області, які призупиняли роботу на період карантину, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 03.02.2021 №74. У 2021 році таку допомогу за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття отримали 46 підприємств на суму 14,1 млн. грн., що дозволило зберегти 2,3 тис. робочих місць.

Завдяки реалізованим заходам, активному застосуванню в області державних та місцевих компенсаторних механізмів, станом на 01.10.2021 кількість застрахованих осіб, що сплачують ЄСВ, в області склала 980,4 тис. осіб (з урахуванням великих платників податків інших областей), до січня 2021 року збільшилась на 7,5 тис. осіб (0,8 %).

З 9 місяців 2021 року (останні наявні дані) в області створено 29,4 тис. робочих місць, з них 21,2 тис. або 72,1% за рахунок фізичних осіб – підприємців.

Кількість економічно активного населення області віком 15-70 років, у середньому за січень - вересень 2021 року, становила 1276,9 тис. осіб, з них 1193,2 тис. осіб були зайняті економічною діяльністю.

Рівень зайнятості населення у віці 15-70 років за 9 місяців 2021 року у Харківській області склав 59,9 % від загальної кількості населення відповідного віку. Серед регіонів країни за рівнем зайнятості область посіла друге місце.

Рівень безробіття населення у віці 15-70 років (за методологією МОП) за цей період склав 6,6 % і залишається нижчим, ніж в цілому по Україні (9,7 %). Серед регіонів країни за найнижчим рівнем безробіття населення у віці 15-70 років область займає перше рейтингове місце.

 

В області функціонує розвинена мережа суб’єктів, якими надаються соціальні послуги з урахуванням особливостей і потреб різних категорій населення (територіальні центри соціального обслуговування (надання соціальних послуг), центри надання соціальних послуг, відділення з надання соціальних послуг у територіальних громадах, інтернатні установи та недержавні організації).

На сьогодні по області до Реєстру надавачів соціальних послуг включено 191 надавача соцпослуг, з них 40 недержавних організацій (благодійні, громадські організації, товариства з обмеженою відповідальністю), 14 з яких - фізичні особи - підприємці.

Протягом 2021 року понад 90 тис. осіб отримали соціальні послуги, з них надомним обслуговуванням охоплено 26,2 тис. осіб.

У минулому році року відбулася повна передача майна комунальних установ на баланс новоствореним територіальним громадам.

Проводиться робота щодо розширення спектру соціальних послуг: догляду вдома, у тому числі за особами з інвалідністю з психічними захворюваннями; соціальна адаптація, натуральна допомога, консультування, транспортні послуги, паліативного догляду, стаціонарного догляду, кризового та екстреного втручання, яка спрямована на допомогу особам, постраждалим від кризової ситуації, у тому числі насильства в сім’ї, денного догляду, що надається особам похилого віку, у трьох територіальних центрах надання соціальних послуг міста Харкова при відділеннях денного перебування.

 

У рамках виконання делегованих повноважень, з метою надання додаткової соціальної підтримки, в області забезпечено реалізацію комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на період 2021-2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15.10.2020 № 1338-VII (зі змінами) (далі – комплексна Програма). На реалізацію заходів комплексної Програми у 2021 році планувалися видатки у сумі 110,0 млн. грн., профінансовано – 92,5 млн.грн., використано – 77,6 млн грн (83,8%). Основною причиною неповного освоєння коштів стали рішення Комісії з питань надання одноразової адресної грошової допомоги мешканцям Харківської області, які опинилися в скрутній життєвій ситуації, про відмову у наданні такої допомоги понад 2,0 тис. громадянам, які за нею зверталися (29% від загальної кількості звернень). Загальна кількість громадян, що отримали адресну допомогу, становить 16937 осіб, з обласного бюджету використано 48,2 млн. грн.

 

Санаторно-курортне лікування

Зважаючи, що на державному рівні у повній мірі не забезпечується оздоровлення пільгової категорії громадян (особи з інвалідністю, ветерани, «чорнобильці», учасники АТО та члени їх сімей, члени сімей загиблих), тривалий час (з 2016 року) громадяни, які мають право безоплатного отримання санаторно-курортної путівки, оздоровлюються за рахунок коштів обласного бюджету.

Так, у 2021 році у санаторно-курортних закладах Харківської області відпочили 3407 осіб, загальна сума фінансування склала – 27,6 млн. грн.

 

Підтримка діяльності громадських об’єднань осіб з інвалідністю, ветеранів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

У 2021 році фінансову підтримку з обласного бюджету отримали 9 інститутів громадянського суспільства соціального спрямування (на конкурсній основі) для виконання 15 програм (проєктів, заходів) на загальну суму 1,5 млн. грн. Усі проекти успішно реалізовані, підсумкові звіти надані.

Таким чином, виконання завдань, передбачених комплексною Програмою, дозволило фінансово підтримати вразливі категорії населення, покращити психоемоційний стан учасників АТО/ООС та членів сімей загиблих, забезпечити розвиток громадянського суспільства, підвищити фаховий рівень керівників, фахівців служб охорони праці та інших фахівців підприємств, установ, організацій області.

Також сприяло розвитку громадянського суспільства проведення конкурсів соціальних проєктів з подолання гендерних стереотипів у рамках Програми забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року у Харківській області, затвердженої рішенням обласної ради від 30.08.2018 № 773-VII (зі змінами). У 2021 році реалізовано 2 проєкти на загальну суму 129,0 тис. грн.

Значним напрямом підтримки нужденних верств населення є своєчасне призначення та виплата допомог сім'ям з дітьми, малозабезпеченим сім'ям, тимчасової допомоги дітям, грошової допомоги особам, які здійснюють догляд за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу, надання житлової субсидії та щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, за рахунок коштів державного бюджету.

У 2021 році державні соціальні допомоги (малозабезпеченим сім'ям, сім'ям з дітьми, дітям інвалідам та інвалідам з дитинства, тимчасова допомога дітям, допомога по догляду за інвалідом I чи II групи внаслідок психічного розладу) профінансовано на суму 3,2 млрд.грн. Щомісячну адресну допомогу для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, отримують майже 19 тис. сімей. Соціальні стипендії за рахунок коштів державного бюджету профінансовано на суму 75,0 млн. грн.

Натуральну допомогу «пакунок малюка» отримала 4 208 осіб. Компенсацію вартості «пакунку малюка» призначено 11 141 особі.

Допомогу при народженні дитини через послугу «е-малятко» з початку запровадження проєкту (з січня 2020 року) призначено 11 045 особам.

На кінець опалювального сезону 2020-2021 років житлову субсидію отримували 235,2 тис. сімей. (21,0 % від загальної кількості домогосподарств – 1 мільйон 118 тисяч). На кінець 2021 року житлову субсидію отримували 206 тис. сімей. Загальна сума нарахованих у 2021 році субсидій – 2,3 млрд грн. Майже 100 тис. сімей користувалися пільгами на оплату житлово-комунальних послуг. Видатки з державного бюджету на ці цілі становили 751,3 млн грн.

Видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян у місцевих бюджетах (без м. Харкова) профінансовано у 2021 році на суму 52,4 млн. грн.

 

Вирішення проблемних питань громадян - переселенців

з тимчасово окупованої території України та районів проведення АТО

У Харківській області організована і налагоджена робота з надання всебічної комплексної допомоги та вирішення проблемних питань громадян - переселенців з тимчасово окупованої території України та районів проведення антитерористичної операції. Станом на 20.01.2022 за даними рай(міськ)управлінь соціального захисту населення, на обліку перебувають 138,1 тис. внутрішньо переміщених осіб (113,3 тис. сімей).

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 01.10.2014 № 505 «Про надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг» (зі змінами) допомогу отримують 19,0 тис. сімей. Середній розмір допомоги становить 1404 грн на сім’ю на місяць.

Станом на 24.01.2022, за оперативними даними місцевих органів управління у сфері освіти, влаштовано до закладів дошкільної освіти – 1 394 дитини, до закладів середньої освіти - 4700 учнів, до закладів професійно-технічної освіти – 174 учні, до закладів фахової передвищої освіти – 340 студентів; до вищих навчальних закладів – 4 511 студентів, які переміщені з території Донецької, Луганської областей.

37 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проживають у 31 сім’ї опікунів (піклувальників). У 5 прийомних сім’ях виховується 9 дітей - сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

 

Освіта

В області діє обласна програма розвитку освіти «Новий освітній простір Харківщини» на 2019 – 2023 роки, затверджена рішенням Харківської обласної ради від 06.12.2018 № 817-VIІ (зі змінами).

Станом на 01.01.2021 в області налічується 753 заклади дошкільної освіти (далі – ЗДО) всіх типів та форм власності, з них 212 дошкільних підрозділів у складі закладів загальної середньої освіти, у т.ч. 8 закладів обласного підпорядкування. Протягом 2021 року у містах і селищах функціонувало 429 закладів, у селах – 324 заклади. Із загальної кількості закладів нараховується 725 закладів дошкільної освіти комунальної форми власності; 2 – державної форми власності; 26 – приватної форми власності.

Протягом 2021 року в області створено додатково 817 місць (відкрито 9 ЗДО та 26 додаткових груп у діючих закладах).

Станом на 01.01.2021 заклади дошкільної освіти відвідували 74,0 тис. дітей віком від 1 до 6 років.

Показник охоплення дітей старшого дошкільного віку різними формами дошкільної освіти по області складає 100 %, у т.ч. у ЗДО – 95,4 % (на кінець 2021 року).

У 2021/2022 навчальному році в області функціонують 715 закладів загальної середньої освіти усіх типів і форм власності, де навчаються близько 260,9 тис. учнів. В області функціонують 60 опорних закладів загальної середньої освіти, до складу яких входять 60 філій, де навчаються 26,24 тис. учнів.

У 2021/2022 навчальному році інклюзивне навчання організовано у 320 закладах загальної середньої освіти для 1379 учнів різних нозологій захворювання та у 138 групах 94 закладів дошкільної освіти для 249 дітей з особливими освітніми потребами. Функціонує 1 спеціальний клас (9 учнів із затримкою психічного розвитку в 1 –му класі) у Балаклійській школі І-ІІІ ступенів № 2. Працюють 35 інклюзивно-ресурсних центрів, 35 ресурсних кімнат, 26 медіатек.

Функціонує ресурсний центр з підтримки інклюзивної освіти на базі Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти».

За статистичними даними станом на 01.01.2021 у територіальних громадах Харківської області налічується 35 інклюзивно-ресурсних центрів, 166 педагогічних працівників, із них - 35 директорів, 51 практичний психолог, 38 вчителів-логопедів, 21 вчитель-дефектолог, 21 вчитель-реабілітолог.

Мережа ІРЦ по районах Харківської області: Богодухівський район – 5 громад, 5 ІРЦ; Ізюмський район – 8 громад, 4 ІРЦ; Красноградський район – 6 громад, 3 ІРЦ, Куп’янський – 8 громад, 5 ІРЦ; Лозівський район – 5 громад, 5 ІРЦ; Харківський район - 16 громад – 7 ІРЦ, в цей район входить Харківська міська громада, в якій працює 1 ІРЦ; Чугуївський район – 9 громад, 6 ІРЦ.

Відповідно до законодавства України у сфері освіти, Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, виконання Програми реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Харківській області на 2018-2026 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 30.08.2018 № 774-VІІ, Департаментом науки і освіти було організовано та скоординовано роботу щодо реформування закладів освіти інтернатного типу обласного підпорядкування, проведено заходи щодо приведення діяльності закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування до вимог чинного законодавства шляхом зміни типу та їх перейменування.

В області функціонують 25 закладів загальної середньої освіти обласного підпорядкування.

Щороку понад півтори тисячі дітей Харківщини беруть участь у Конкурсі-захисті Малої Академії Наук; близько п’ятисот із них перемагають в обласному етапі; понад 60 школярів представляють нашу область у всеукраїнському етапі цих престижних учнівських змагань.

Завдяки створеній системі роботи з обдарованими дітьми Харківська область у конкурсі-захисті МАН багато років залишається в трійці лідерів серед регіонів України.

Минулорічний успішний виступ нашої команди також підтвердив високу якість знань: із 64-х учасників заключного етапу 8 учасників нагороджені золотими медалями, 19 – срібними, 16 – бронзовими. Серед учнів із закладів загальної середньої освіти сільської місцевості, які увійшли до складу команди області, 6 стали переможцями. 13 здобувачів освіти з числа переможців фінального етапу Конкурсу-захисту МАН 2021 року стали лауреатами стипендій Президента України, отримали дипломи та карти.

У міжнародній математичній олімпіаді Romanian Master in Mathematics, яка проходила у режимі онлайн, учні закладів загальної середньої освіти м. Харкова здобули 1 срібну та 1 бронзову медалі; у І Відкритому турнірі юних хіміків учні Харківщини показали такі результати: 1 команда посіла І місце, 1 – ІІІ місце, 1 – отримала диплом учасника; у XVII Міжнародній Жаутиківській олімпіаді з математики, фізики та інформатики в дистанційному режимі від Харківської області взяли участь 5 учнів КЗ «Харківський фізико-математичний ліцей №27 Харківської міської ради Харківської області» (здобули 3 золоті, 1 срібну та 1 бронзову медалі).

В області функціонують 112 закладів позашкільної освіти, із них: 110 комунальної форми власності, 1 – державної, 1 – приватної, де у 7411 гуртках (секціях) навчається 123914 вихованців. Охоплення дітей позашкільною освітою в закладах позашкільної освіти (у тому числі і в дитячо-юнацьких спортивних школах) складає 49,3%. Також у закладах загальної середньої освіти області організовано роботу гуртків (секцій), у яких позашкільною освітою охоплено 114825 дітей (45,6 %). У цілому різними формами позашкільної освіти охоплено 238739 (94,9 %) дітей регіону, які спроможні за станом здоров’я й фізичними можливостями відвідувати гуртки (секції) в закладах.

За рейтинговим показником охоплення дітей позашкільною освітою Харківська область другий рік поспіль посідає ІІ місце серед 24 областей України та міста Києва.

До занять у закладах позашкільної освіти залучено 584 дитини з особливими освітніми потребами, 556 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 2739 дітей із малозабезпечених сімей, 380 дітей внутрішньо переміщених осіб, 194 дитини, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, 10 дітей, батьки яких загинули під час виконання службових обов’язків.

Мережа закладів позашкільної освіти Харківщини: центри (будинки) дитячої та юнацької творчості (46), дитячо-юнацькі спортивні школи (40), станції юних техніків (2), станції юних натуралістів (4), центри туризму і краєзнавства (4), клуби фізичної підготовки (3), центри позашкільної освіти (7), інші (6).

Заклади позашкільної освіти пропонують учням заняття за інтересами в гуртках близько 200 найменувань. 40 дитячо-юнацьких спортивних шкіл, 4 заклади позашкільної освіти спортивного профілю організовують заняття в секціях із 42 видів спорту. Навчальна, спортивна та фізкультурно-оздоровча робота проводиться на власних спортивних базах.

Мережа державних закладів професійної (професійно-технічної) освіти у Харківській області: 15 центрів професійної (професійно-технічної) освіти; 4 вищих професійних училища; 7 професійних ліцеїв; 1 професійно-технічне училище; 6 навчальних центрів при кримінально-виконавчій установі закритого типу.

Підготовка кваліфікованих робітників здійснюється за 93 професіями.

Загальний контингент учнів та слухачів закладів професійної (професійно-технічної) освіти у 2021/2022 навчальному році складає 14,3 тис. осіб.

У 2021 році створено два регіональних центра професійної (професійно-технічної) освіти, проведено укрупнення 3-х регіональних центрів.

Продовжується робота щодо впровадження дуальної форми здобуття освіти в 11 закладах професійної (професійно-технічної) освіти за 19 професіями, із них: монопрофесії – 9, інтегровані – 10. Кількість роботодавців, які уклали договори щодо спільної діяльності, становить: двосторонні – 65, тристоронні – 118.

У 2021 році здійснювалася робота щодо формування змісту освіти та впровадження стандартів професійної (професійно-технічної) освіти для підготовки здобувачів з окремих професій: «Монтажник гіпсокартонних конструкцій»; «Електромонтажник з освітлення та освітлювальних мереж»; «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»; «Провідник пасажирського вагона»; «Швачка»; «Слюсар з ремонту колісних транспортних засобів»; «Муляр»; «Електрогазозварник».

У Харківській області стабільно функціонують 75 закладів вищої та фахової передвищої освіти державної, комунальної та приватної форм власності, в яких навчаються 153,7 тис. осіб, з них за денною формою - 120,9 тис. осіб.

У 30 закладах вищої освіти ведеться підготовка майже 20 тис. іноземних громадян із 114 країн світу.

У 2021 році на 1 курс до закладів вищої та фахової передвищої освіти зараховано на навчання за освітніми ступенями молодший бакалавр, бакалавр, магістр, фаховий молодший бакалавр 32,5 тис. студентів. 39 кращих студентів отримують обласну стипендію.

13 провідних харківських вишів увійшли до ста закладів вищої освіти України щорічного університетського рейтингу «Топ 200 - Україна».

Закладами вищої освіти та науковими установами укладено 1100 міжнародних угод із 78 країн світу; реалізується 24 проєкти міжнародної технічної допомоги.

Департамент науки і освіти, Рада ректорів (директорів) закладів вищої та фахової передвищої освіти Харківської області, Харківський університетський консорціум реалізують спільні проекти, серед яких: «Вища школа Харківщини – кращі імена», «Найкращий молодий науковець Харківщини», акція «Мистецтво об’єднує молодь», мистецький фестиваль «Гаудеамус opera», Фестиваль науки, конкурс «Молодий новатор Харківщини» тощо.

Науковий потенціал Харківщини представлений 200 науковими установами, серед них: 18 установ Національної академії наук України, 24 заклади вищої освіти, 4 національні наукові центри, 26 об’єктів, що мають статус національного надбання України, 6 наукових парків.

144 академіки і члени-кореспонденти представляють Харківщину в національних академіях наук України; 12,5 тис. фахівців займаються виконанням наукових та науково-технічних робіт. 20 видатних та 20 обдарованих молодих науковців є обласними стипендіатами в галузі наук; 6 талановитих молодих науковців - переможців обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» отримали грошові винагороди.

Мережа установ регіональної інноваційної структури включає понад 200 об’єктів, серед них: бізнес-інкубатори, наукові парки, центри інновацій та трансферу технологій, центри підтримки технологій та інновацій (TISC); центри колективного користування науковим обладнанням тощо.

У закладах вищої та фахової передвищої освіти працюють 14,3 тис. науково–педагогічних та педагогічних працівників, з них: 1906 докторів наук та 1535 професорів; 5380 доцентів та 7360 кандидатів наук. У минулому навчальному році захищено 833 дисертації, в т. ч. 224 докторські та 609 кандидатських.

Указами Президента України від 16 грудня 2021р. №660/2021 «Про присудження Національної премії України імені Бориса Патона 2021 року» та від 16 грудня 2021р. №659 «Про присудження премій Президента України для молодих вчених 2021 року» 20 харківським науковцям призначено національні та державні премії.

У рамках підготовки закладів освіти області до нового 2021/2022 навчального року з бюджетів усіх рівнів на капітальні та поточні ремонти виділено кошти в сумі 288,1 млн.грн., у тому числі: державний бюджет – 70,46 млн. грн (субвенції); обласний бюджет – 131,867 млн. грн; місцеві бюджети – 85,78 млн. грн (у тому числі співфінансування).

На виділені кошти проведено роботи на 124 об’єктах освіти (72 ЗНЗ, 25 ДНЗ, 27 закладів освіти обласного підпорядкування), відремонтовано 5,413 тис. м² м’якої покрівлі та 12,632 тис. м² шатрових покрівель, 39 систем внутрішньої та зовнішньої тепломереж, 2,169 тис. м/п систем водопостачання та водовідведення, 31 харчоблок, 11 їдалень, відремонтовано 16 спортивних зал, 2 актових зали, 89 туалетів, замінено 2,689 тис. м² вікон та дверей на енергозберігаючі, проведено загальнобудівельні роботи на 74-х об’єктах, відремонтовано 24 котельні, проведено капітальний ремонт вхідної групи та ганку центрального входу у 2 закладах, збудовано 1 спортивну залу, капітально відремонтовано 3 спортивних майданчики, відремонтовано 9,787 тис. м² фасадів будівель.

У 2021 році у рамках реформування загальної середньої освіти «Нова українська школа» за кошти бюджетів усіх рівнів та із залученням фінансової спонсорської допомоги для 1043 перших класів 635 закладів загальної середньої освіти області та м. Харкова було закуплено 11695 сучасних комплектів учнівських парт, 44 комплекти меблів для вчителя (стіл + стілець), 7711 одиниць інших видів меблів, 1440 одиниць комп’ютерного обладнання, 1265 одиниць цифрового/мультимедійного обладнання, 12294 одиниць інших видів засобів навчання та обладнання.

З метою впровадження дистанційної форми навчання в умовах пандемії та розширення можливостей шкіл для застосування змішаної форми навчання в рамках реалізації спільного проєкту Міністерства освіти і науки України та Міністерства цифрової трансформації України «Ноутбук кожному вчителю» було придбано 3287 ноутбуків для 9691 педагогічних працівників 342 закладів загальної середньої освіти області на загальну суму 56270,972 тис. грн. (з яких 43494,670 тис. грн. - це кошти державної субвенції, 12776,302 тис. грн. – кошти місцевих бюджетів).

За програмою «Спроможна школа для кращих результатів» придбано 10 навчально-комп’ютерних комплексів для 10 закладів загальної середньої освіти м. Харкова, сучасні засоби навчання та обладнання для 20 кабінетів природничо-математичного циклу закладів загальної середньої освіти 5-ти територіальних громад області, лінгафонний кабінет для закладу освіти Старосалтівської громади. На ці цілі з державного бюджету було використано 11400,349 тис. грн., з місцевих бюджетів 4274,761 тис. грн. (всього 15675,110 тис. грн. ).

Водночас за кошти з бюджетів усіх рівнів закуповувалося обладнання для 39 навчальних кабінетів і 3 STEM-лабораторій. У 68 закладах освіти області проведено роботи по модернізації мережі Інтернет з метою збільшення швидкості доступу до Інтернету.

У рамках реформи шкільного харчування за кошти державної субвенції (2625,736 тис. грн.) та місцевих бюджетів (1040,181 тис. грн.) було придбано нове сучасне обладнання (в тому числі і технологічне) для зміцнення матеріально-технічної бази харчоблоків (їдалень) 30 закладів загальної середньої освіти області та м. Харкова, в тому числі для 8 закладів освіти інтернатного типу обласного підпорядкування.

У 2021 році для забезпечення конституційного права на освіту дітей з особливими освітніми потребами КЗ «Харківська спеціальна школа ім. В. Г. Короленка» Харківської обласної ради, в якому навчаються учні з ураженням зору, за рахунок виділених коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 365,80 тис. грн. (розпорядження Кабінету Міністрів України від 19.05.2021 №468-р) та обласного бюджету в сумі 99,10 тис. грн. було придбано 4 од. спеціального обладнання, один набір лінз для офтальмології та електричну плиту для харчоблоку. Крім того, у 10 закладах загальної середньої освіти 4-х територіальних громад та м. Харків і 2-х закладів інтернатного типу були збудовані зовнішні пандуси.

У 2021 році на придбання 32 шкільних автобусів (у тому числі одного спеціального автобусу для перевезення дітей на кріслах колісних) всього було використано 63109,500 тис. грн. 21 шкільний автобус був закуплений Департаментом науки і освіти обласної державної адміністрації на умовах співфінансування за кошти субвенції та місцевих бюджетів, ще 11 шкільних автобусів було придбано за кошти з різних джерел фінансування (з яких 9 – автобусів за рахунок коштів місцевих бюджетів, 1 – автобус придбаний на умовах співфінансування за результатами конкурсу «Разом в майбутнє» та 1 – автобус за кошти субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій).

 

Культура

Протягом 2021 року впроваджено нову модель проведення культурно-мистецьких заходів, зокрема проведення заходів на туристичних локаціях та на базі територіальних громад області. На території ОКЗ «Національний літературно-меморіальний музей Г.С. Сковороди» проведено традиційне культурно-мистецьке свято «Містерії Купала з Григорієм Сковородою» та свято «Масляна у Сковороди». На території Шарівського палацово-паркового комплексу «Садиба» (Богодухівський р-н, смт Шарівка) відбувся концерт Харківської обласної філармонії просто неба у межах Всеукраїнської мистецької акції «Музика Просто Неба», концерт Великого академічного Слобожанського ансамблю пісні і танцю на туристичному об’єкті «Співочі тераси» (Богодухівський район).

Проведено заходи щодо відзначення 30-ї річниці Незалежності України:

- конкурси до 30-ї річниці Незалежності України короткометражних фільмів до 30-річчя Незалежності України, аматорського мистецтва «Слобожанський сувенір», малюнка та скульптури;

- на сходинках Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.В. Лисенка відбувся урочистий концерт із залученням сучасних виконавців;

- тематичні заходи в закладах культури області тощо.

Відбувся Міжнародний дитячий медіафестиваль «Дитятко».

Започатковано виїзди театрально-концертних установ до територіальних громад (Театр ляльок виїздив до міста Ізюм, Театр юного глядача до міста Богодухів).

Театрами презентовано 15 прем’єр.

У бібліотеках проведено 102 семінарів та вебінарів, 62 тренінга, 676 соціокультурних заходів та 5379 соціокультурних заходів у режимі онлайн. 30 стипендіатам вручені 30 стипендій «Надія Слобожанщини».

Найяскравішими заходами 2021 року були: ІІІ відкритий обласний конкурс мистецтв «Народні джерела», ІV Всеукраїнський відкритий конкурс-виставка декоративно-прикладного мистецтва «Слобожанські візерунки», Всеукраїнський конкурс «СОЛЬФЕДЖІАДА», обласний конкурс молодих та юних художників «Незалежність України. Погляд молодих».

05 серпня 2021 року відбулася урочиста церемонія вручення премії імені І.Ю. Рєпіна.

Проведено 20 урочистих заходів до державних свят, пам’ятних подій та постатей, відповідно до Указів Президента України.

Здійснено роботу щодо охорони нерухомої культурної спадщини: укладено 79 охоронних договорів з власниками пам’яток пам’ятки культурної спадщини; внесено до електронного реєстру об’єктів культурної спадщини Міністерства культури та інформаційної політики України дані про 9449 об’єктів культурної спадщини Харківської області (100%); проведено інвентаризації пам’яток культурної спадщини – 164 одиниці; складено 171 паспорт на пам’ятки археологічної спадщини; видано книгу «Звід пам’яток історії та культури України: Харківська область. Куп’янський район. Великобурлуцька, Вільхуватська, Дворічанська, Шевченківська територіальні громади»; створений перший в Україні подібного типу інформаційний ресурс «Пам’ятки культурної спадщини Харківщини» («база даних»).

Проведено атестацію 84 педагогічних працівників на присвоєння/підтвердження тарифних розрядів, кваліфікаційних категорій, педагогічних звань. Атестаційною комісією Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації з підтвердження (присвоєння) звання «народний (зразковий) аматорський колектив (студія)» в 2021 році атестовано 53 аматорських колективи Харківської області.

Презентовано туристичний потенціал Харківської області на Міжнародній туристичній виставці UITT: «Україна – Подорожі та Туризм» та Всеукраїнському фестивалі «Мандруй Україною».

Відкрито експозицію «Харків. Ракурси історії» на оглядовому майданчику на будівлі Держпром із сучасним мультимедійним обладнанням.

Лінійка поліграфії туристичного спрямування у 2021 році була доповнена новими 26 видами українською та англійською мовами.

Працює в новому форматі сайт Харківського обласного туристсько- інформаційного центру.

Згідно із запланованими заходами з підготовки закладів культури до роботи в осінньо-зимовий період на 2021/2022 рр., за рахунок різних джерел фінансування, проведено 16 капітальних ремонтів на суму 17 млн. 655,4тис. грн, 316 поточних ремонтів на суму 9 млн. 565,6 тис. грн, відремонтовано та відновлено 52 опалювальних системи на суму 4 млн. 320,2 тис. грн.

У плановому порядку здійснювалися заходи по технічному нагляду та обслуговуванню систем теплопостачання. Формувалися запаси твердого та біопалива відповідно до затверджених графіків.

У закладах культури проводяться комплексні енергозберігаючі заходи: теплоізоляція комунікаційних труб, утеплення вікон, дверей, перевірка димовентиляційних каналів та лічильників, заміна ламп накалювання на енергозберігаючі. Здійснюється контроль за входженням в граничні ліміти споживання електро та водопостачання.

Одним із показників діяльності закладів культури є обсяг платних послуг, наданих населенню. Від надання платних послуг населенню закладами культури обласного підпорядкування отримано 28,6 млн. грн., у т.ч. театрально-концертними установами - 19,2 млн. грн.

На виконання заходів Програми розвитку культури, туризму та охорони нерухомої культурної спадщини Харківської області на 2019-2013 роки на 2021 рік програмою передбачено видатки у сумі 261,379 млн. грн., обласним бюджетом затверджено видатки у сумі 197,332 млн. грн., касові видатки склали 196,628 млн. грн.

 

Охорона здоров’я

В умовах глобальних світових викликів сьогодення питання щодо реалізації державної політики в охороні здоров’я у контексті розбудови пацієнтоорієнтовної моделі справедливого доступу до якісної медичної допомоги, формування спроможної мережі надавачів медичних послуг, створення умов для забезпечення стабільної та ефективної роботи галузевих підприємств, профілактики та зниження захворюваності серед населення, протидії поширенню коронавірусної хвороби COVID-19 залишаються пріоритетними у діяльності місцевих органів влади.

Роботу галузі забезпечують 230 закладів охорони здоров’я різних форм форми власності та рівнів підпорядкування, понад 15,0 тис. лікарів та 20,0 тис. молодших спеціалістів з медичною освітою.

Консолідований (сукупність усіх видів бюджетів) бюджет охорони здоров'я Харківської області на 2021 рік склав 9 млрд 90,9 млн грн (близько 330,6 млн дол. США), у тому числі - за Програмою державних медичних гарантій (НСЗУ) - 7 млрд 524,3 млн грн, у т.ч.:

- високоспеціалізовані заклади охорони здоров'я та лікарні обласного підпорядкування, а також служба екстреної медичної допомоги (обласний бюджет) – 3 млрд 248,6 млн грн (35,7%), у тому числі кошти НСЗУ – 2 млрд 462,8 млн грн;

- спеціалізовані заклади вторинного рівня медичної допомоги територіальних громад області та міст обласного значення – 4 млрд 256,0 млн грн (46,8%), у тому числі кошти НСЗУ – 3 млрд 660,9 млн грн;

- заклади первинної медико-санітарної допомоги територіальних громад області та міст обласного значення – 1 млрд 586,3 млн грн (17,5%), у тому числі кошти НСЗУ – 1 млрд 400,6 млн грн.

Питання щодо покращення матеріально-технічного стану закладів перебуває на постійному контролі місцевих органів влади.

За звітний період на капітальний ремонт та реконструкцію 28 об’єктів охорони здоров’я з бюджетів усіх рівнів профінансовано 27,6 млн грн.

Завершено будівництво 15 сільських амбулаторій з житлом для медичних працівників вартістю 48,4 млн грн та 14 приймальних відділень опорних лікарень у рамках програми президента України «Велике будівництво» – 158,7 млн грн.

Також, за рахунок різних джерел фінансування закладами охорони здоров’я регіону придбано 2 540 одиниць медичного обладнання на загальну суму 405,0 млн грн та 91 одиницю автотранспорту на суму 168,63 млн грн, у т.ч. 85 сучасних автівок для служби екстреної медичної допомоги.

Пріоритетним залишається питання щодо протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19.

Згідно з розпорядженням керівника робіт з ліквідації наслідків медико-біологічної надзвичайної ситуації природного характеру державного рівня, пов’язаної із поширенням коронавірусної хвороби COVID-19, від 27 жовтня 2021 року № 79 для Харківської області визначено перелік з 27 закладів охорони здоров’я першої, другої та резервної хвилі для госпіталізації пацієнтів з гострою респіраторною хворобою COVID-19, спричиненою коронавірусом SARS-CoV-2, із ліжковим фондом понад 5,0 тис. ліжок, які на 100% забезпечені подачею кисню. За звітний період на підтримку 24 «ковідних» лікарень профінансовано з бюджетів усіх рівнів 135,1 млн грн.

За дорученням голови Робочої групи при обласній державній адміністрації з питань напрацювання пропозицій щодо вирішення актуальних питань протидії поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 та проведення кампанії з вакцинації на території Харківської області, 9 засідань якої відбулись протягом 2021 року, проводиться щотижневий моніторинг з виконання поставлених завдань на рівні закладів охорони здоров’я, що надають допомогу пацієнтам з СOVID-19.

За даними офіційного сайту МОЗ України, на території міста Харкова та у районах області функціонують 35 центрів масової вакцинації та 169 пунктів вакцинації населення проти COVID-19 для щеплення жителів Харківської регіону.

З метою інформування населення щодо перебігу COVID-19 функціонують телефони регіональної «гарячої лінії» на базі обласних закладів: КНП ХОР «Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», КНП ХОР «Обласна інфекційна клінічна лікарня» та КНП ХОР «Обласний центр громадського здоров’я».

Загальний обсяг фінансування, що передбачений у показниках обласного бюджету на 2021 рік для реалізації завдань та заходів комплексної обласної програми «Здоров'я Слобожанщини» на 2021-2022 роки, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 24.12.2020 року № 7-VIII (зі змінами), складав 592 306,4 тис грн.

За рахунок зазначених обсягів фінансування впродовж 2021 року були вжиті наступні заходи:

  - надання медичної допомоги (відповідно до Закону України «Основи законодавства України про охорону здоров’я») хворим – мешканцям Харківської області в комунальних некомерційних підприємствах, що перетворені з комунальних закладів охорони здоров’я та знаходяться у спільній власності територіальних громад області – 419 655,9 тис грн (фінансування закладів охорони здоров’я обласного підпорядкування у статусі комунальних некомерційних підприємств);

  - оснащення медичним та іншим (у тому числі спеціалізованим автотранспортом) обладнанням комунальних закладів охорони здоров’я області та закладів, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області – 630,0 тис грн (ліжка для Обласної дитячої клінічної лікарні №1», ємність для води будинку дитини «Зелений Гай»);

  - забезпечення комунальних закладів охорони здоров’я (комунальних некомерційних підприємств), необхідними засобами протипожежної безпеки (у тому числі блискавкозахист, пожежна сигналізація і т.ін.) – 1 425,2 тис грн (встановлення пожежної сигналізації у Слобожанській міській лікарні Чугуївського району);

  - упровадження нових сучасних технологій діагностики, лікування та реабілітації, спрямованих, зокрема, на медичну реабілітацію та відновлення працездатності пацієнтів, учасникам бойових дій, які брали участь в антитерористичній операції, воїнів-інтернаціоналістів, інвалідів та ветеранів війни – 19 305,8 тис грн (створення реабілітаційного центру на базі господарського корпусу Госпіталю ветеранів війни);

  - забезпечення хворих на інсулінозалежний тип цукрового діабету, у тому числі, дітей та хворих на нецукровий діабет, препаратами інсуліну та десмопресину за рахунок цільових видатків медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам та видатків місцевих бюджетів шляхом використання механізму відшкодування вартості препаратів інсуліну та десмопресину під час забезпечення хворих на цукровий та нецукровий діабет жителів відповідних адміністративно-територіальних одиниць через аптечні підприємства всіх форм власності – 84 794,8 тис. грн;

  - розвиток системи надання медичної допомоги хворим нефрологічного профілю в частині забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення КНП ХОР «Обласний медичний клінічний центр урології і нефрології ім. В.І. Шаповала» для надання медичної допомоги хворим на хронічну хворобу нирок за життєвими показаннями – 32 000,0 тис грн (придбання лікарських засобів для лікування хворих на хронічну ниркову недостатність методом перитонеального діалізу, а також хворих, які перенесли трансплантацію органів – імуносупресивними препаратами);

  - виплата одноразової грошової допомоги (10 тис. грн) медичним та іншим працівникам закладів охорони здоров’я, які захворіли на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2 – 3 810,0 тис грн;

  - забезпечення лікарськими засобами хворих, які страждають на онкологічну патологію, для проведення хіміотерапії за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів Харківської області, в межах їх реальних можливостей, а також інших джерел, не заборонених законодавством, у тому числі гуманітарної допомоги, на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року № 160 – 5 644,7 тис.            грн (лікарські засоби для лікування онкологічної патології передміхурової залози та забезпечення хворих на фенілкетонурію продуктами харчування для спеціального дієтичного споживання);

  - забезпечення механізму запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів епідемій та пандемій гострої респіраторної хвороби COVID-19 – 25 040,0 тис. грн (проведення капітального ремонту реанімаційного відділення Обласної клінічної інфекційної лікарні, забезпечення ліжкового фонду лікарень, що надають медичну допомогу хворим на COVID-19, киснем (кисневі ємності, киснева мережа, тощо), і т. ін.).

Питання реалізації державної політики у сфері охорони здоров’я на регіональному рівні перебуває на постійному контролі профільного структурного підрозділу Харківської обласної державної адміністрації.

 

Реалізація державної молодіжної політики

та національно-патріотичне виховання

Загальна кількість заходів щодо реалізації молодіжної політики, проведених на території Харківської області у 2021 році, становить 7858 заходів, що на 10% більше 2020 року. Всього заходами було охоплено близько 400,1 тисяч осіб з числа дітей та молоді. Сума витрачених з усіх джерел фінансування коштів на заходи з реалізації молодіжної політики та національно-патріотичного виховання в 2021 році становить 13 млн.141,2 тис. грн.

Із загальної кількості було проведено 3069 заходів національно – патріотичного спрямування, з них 1 всеукраїнського рівня: Всеукраїнський семінар-тренінг «Школа вихователів Джур – V». Метою заходу є навчання та підготовка фахівців національно-патріотичного виховання – тренерів-вихователів, громадських активістів із різних областей України для організації та проведення на місцях національно-патріотичних ігор для молоді, у тому числі Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»), що, в свою чергу, сприятиме активному залученню молоді до процесу національно-патріотичного виховання, формуванню ціннісних орієнтирів і громадянської свідомості молоді, її фізичному загартуванню.

Протягом 2021 року проведені заходи: обласний вишкіл «Пласт від витоків до сучасності. Крайові зв’язкові»; акція «Нащадки вільних» для студентів закладів вищої освіти Харківської області; обласний вишкіл для підготовки тренерів-вихователів з організації національно-патріотичних ігор для молоді із числа громадських активістів, які залучаються до організації і проведення Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура»); Пластовий етнографічний фестиваль; акцію «Патріот»; фестиваль «Козацька Слобожанщина»; наметовий табір «Шляхами незалежності»; пленер «Основи розвитку сфери національно патріотичного виховання молоді»; пленер «Герої не вмирають»; фестиваль «Андріївські вечорниці»; фестиваль-зльот «Покрова Героїв».

Обсяг фінансування заходів національно-патріотичного виховання з усіх джерел фінансування у 2021 році склав 1 598,8 тис. грн, що на 11 % більше суми 2020 року.

 

Оздоровлення та відпочинок дітей

За підсумками 2021 року оздоровленням та відпочинком охоплено 94 тисячі дітей, що склало 34,8% від загальної чисельність дітей 7 - 17 років (факт 2020 року – 81,1 тис. дітей, що склало 30%). Фактичне зменшення протягом 2020-2021 років охоплення дітей оздоровленням та відпочинком є наслідком заборони діяльності дитячих закладів оздоровлення та відпочинку усіх типів у 2020 році та карантинних обмежень щодо діяльності оздоровчих закладів і перебування громадян у суспільних місцях у 2021 році.

Із загальної кількості оздоровленням та відпочинком за соціально-незахищеними категоріями у 2021 році охоплено 57,4 тисяч дітей, що склало 37,7% від їх загальної кількості.

На фінансування оздоровчої кампанії витрачено 595,2 млн. грн., у т.ч. 115,2 млн. грн. з місцевих бюджетів різних рівнів, включаючи обласний.

 

Розвиток фізичної культури та спорту

З метою створення необхідних умов для гармонійного виховання, фізичного розвитку, повноцінного оздоровлення, змістовного відпочинку і дозвілля дітей та молоді, самореалізації, набуття навичок здорового способу життя, підготовки спортивного резерву на території Харківської області працює 71 дитячо-юнацька спортивна школа, з них 18 підпорядковані обласним організаціям фізкультурно-спортивних товариств (12 – ХОО ФСТ «Україна», 4 – ХОО ФСТ «Колос», 1 – ХОО ФСТ «Динамо» України, 1- ХОО ФСТ «Спартак»), 37 підпорядковані закладам освіти та 16 закладам фізичної культури і спорту, в яких займаються 43203 дітей та молоді, з них віком від 6 до 18 років – 42323 особи. Загалом усіма видами фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи у Харківській області охоплено близько 300 тис. осіб.

Для подальшого розвитку фізичних здібностей та досягнення максимального результату з обраного виду спорту в Харківській області функціонують: 3 навчальних заклади спортивного профілю; 2 школи вищої спортивної майстерності; центр олімпійської підготовки зимових видів спорту; комунальна установа «Харківський регіональний центр з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт» Харківської обласної ради; роботу з населенням всіх вікових груп проводять 13 центрів фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

Підготовка провідних спортсменів області відбувається на 6 спортивних базах олімпійської і паралімпійської підготовки, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 18 січня 2006 року № 30 (зі змінами): фізкультурно-спортивний комплекс «Локомотив» ім. Героя України Г. Кірпи регіональної філії «Південна залізниця» АТ «Укрзалізниця»; Комунальний заклад «Міська спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа Олімпійського резерву»; Колективне підприємство «Олімпійський учбово-спортивний центр «Акварена»; спортивний комплекс ХОО ФСТ «Динамо» України; споруда спортивно-оздоровчого призначення (поле для гри в гольф) ТОВ «ФОРС-С»; Комунальне підприємство «Обласний спортивний комплекс «Металіст». Усі бази утримуються у належному стані.

Рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 819-VІI затверджено «Соціальну Програму розвитку фізичної культури і спорту, молодіжних ініціатив та формування здорового способу життя у Харківській області на 2019 – 2023 роки».

Заходами Програми, зокрема, передбачено: створення умов для забезпечення оптимальної рухової активності різних груп населення; забезпечення функціонування та удосконалення мережі закладів фізичної культури; підтримка та розвиток олімпійського, неолімпійського, параолімпійського та дефлімпійського руху; організація оздоровлення та відпочинку дітей.

У 2021 році зусилля обласної державної адміністрації були направлені на зміцнення матеріально-технічної бази. Так, у 2021 році введено в експлуатацію фізкультурно-оздоровчі комплекси у м. Дергачі, сел. Краснокутськ та завершено реконструкцію фізкультурно-оздоровчого комплексу «Донець» з влаштуванням басейну у м. Ізюм. Також закінчується будівництво фізкультурно-оздоровчого комплексу у сел. Новопокровка, будівництво якого почалося у 2019 році. Наразі завершено будівельно-монтажні роботи, тривають внутрішньо-оздоблювальні роботи та приєднання його до всіх систем забезпечення та комунікацій.

Окрім того, у рамках програми Президента України «Велике будівництво» у 2021 році розпочато будівництво фізкультурно-оздоровчих комплексів у м. Чугуїв, м. Люботин. Станом на 01.01.2022 у м. Чугуєві завершено будівельно-монтажні роботи та приєднано його до всіх систем забезпечення та комунікацій, тривають внутрішньо-оздоблювальні роботи. У м. Люботині зведено каркас спортивно-оздоровчого комплексу, виконані роботи з перекладки інженерних мереж, а саме: водопровід і каналізація, у 2022 році планується завершити всі будівельно-монтажні роботи.

На виконання Указу Президента України від 17.12.2020 № 574 «Про започаткування соціального проекту «Активні парки – локації здорової України» та постанови Кабінету Міністрів України від 07.04.2021 № 326 «Про затвердження Положення про соціальний проект «Активні парки – локації здорової України» (далі – соціальний проєкт) Харківська обласна державна адміністрація проводила адресну роботу з органами місцевого самоврядування Харківської області, зокрема з облаштування локацій на території територіальних громад.

На виконання протокольного рішення за результатами селекторної наради під головуванням Заступника Керівника Офісу президента України К. Тимошенка від 25 січня 2021 року, Управлінням у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації було визначено 202 спортивних майданчиків для включення в програму «Здорова Україна» у 2021 році, з них – 80 у м. Харкові, 122 – Харківська область. Станом на 01.01.2022 у Харківській області побудовано 77 багатофункціональних спортивних майданчиків.

У 2021 році за рахунок обласного бюджету на території Харківської області проведено 1344 заходи (обласні змагання, підготовка збірних команд області до всеукраїнських змагань та їх відрядження на всеукраїнські змагання).

Спортсмени Харківської області у складі збірної команди України взяли участь у XХXII літніх Олімпійських іграх у Токіо-2020. За підсумками Олімпійських ігор збірна команда України з плавання синхронного, яка складається виключно з харківських спортсменок, виборола бронзові медалі. Окрім того, харківська спортсменка Еліна Світоліна також виборола бронзову медаль з тенісу.

Також, спортсмени з обмеженими фізичними можливостями взяли участь у міжнародних змаганнях, зокрема у XVI літніх Паралімпійських іграх, які пройшли у Токіо-2020. За підсумками змагань спортсмени Харківської області у складі збірної команди України завоювали 18 медалей, з них 7 золотих, 6 срібних та 5 бронзових нагород. Найтитулованішим спортсменом Паралімпіади-2020 також став українець, харківський спортсмен Максим Крипак, який здобув сім медалей, із яких – п’ять золотих, одна срібна та одна бронзова.

Загалом спортсменами Харківської області на чемпіонатах, кубках світу та Європи, міжнародних змаганнях завойовано 439 медалей різного ґатунку, а саме: 209 – з олімпійських видів спорту, 114 – з неолімпійських видів спорту, 116 – з видів спорту інвалідів з ураженням опорно-рухового апарату, вадами зору, слуху та розумового і фізичного розвитку.

Спортсменам області, досягнення яких сприяють утвердженню авторитету регіону на міжнародній арені, з метою підвищення їх соціального захисту, заохочення до успішних виступів на Всеукраїнських та міжнародних змаганнях, за кошти обласного бюджету виплачуються грошові винагороди відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 09.02.2006 № 67 «Про встановлення винагород спортсменам області – чемпіонам та призерам зимових і літніх Олімпійських ігор, зимових і літніх Паралімпійських ігор, зимових і літніх Дефлімпійських ігор, чемпіонатів світу та Європи та їх тренерам».

Також, з метою підтримки і стимулювання розвитку спорту вищих досягнень у Харківській області, морального і матеріального заохочення спортсменів для досягнення вищих результатів за кошти обласного бюджету 100 перспективним спортсменам області виплачуються стипендії у розмірі мінімального прожиткового мінімуму відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації від 03 жовтня 2016 року № 422 «Про стипендії голови обласної державної адміністрації ста перспективним спортсменам Харківської області».

Протягом 2021 року спортсменам та тренерам Харківської області присвоєно почесні спортивні звання: «Майстер спорту України» – 183; «Майстер спорту України міжнародного класу» – 38; «Заслужений майстер спорту України» – 3; «Заслужений тренер України» – 3.

 

Захист дітей

В області створено систему соціально-правового захисту кожної дитини, зокрема, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

На обліку служб у справах дітей територіальних громад станом на 01.01.2022 перебуває 4376 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що складає 1,0 % від загальної кількості дитячого населення регіону. Даний показник, порівняно з аналогічним періодом 2020 року, зменшився на 17 осіб (01.01.2021 – 4393).

Із загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на обліку служб у справах дітей територіальних громад, в сім’ях опікунів/піклувальників виховується 3034 дитини (69,3%), в дитячих будинках сімейного типу – 817 дітей (18,7%), в прийомних сім’ях - 408 дітей (9,3%), потребують влаштування до сімейних форм виховання (перебувають в державних закладах, закладах соціального захисту дітей, санаторіях, лікарнях, тимчасово влаштовані до сімей родичів, знайомих) – 118 дітей (2,7%).

Всього сімейними формами виховання за підсумками 2021 року охоплено 4259 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 97,3 %. В цьому напрямку спостерігається позитивна динаміка, у порівнянні з аналогічним періодом 2020 року (за підсумками 2020 року до сімейних форм виховання влаштовано 4238 дітей, що становить 96,5%).

Протягом 2021 року за рішеннями місцевих судів усиновлено 100 дітей, з них 88 дітей усиновлено громадянами України (88%) та 12 дітей усиновлено іноземними громадянами (12%).

З початку 2021 року до сімейних форм виховання за рішеннями органів опіки та піклування, місцевих судів влаштовано 648 дітей, з них 211 дітей влаштовано до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, 437 дітей влаштовано під опіку, піклування фізичних осіб.

В регіоні продовжують розвиватися такі форми сімейного виховання, як прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу. Станом на 01.01.2022 в Харківській області функціонує 126 дитячих будинків сімейного типу та 244 прийомні сім’ї. В зазначених формах виховується 1395 осіб (з урахуванням осіб віком від 18 до 23 років) з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, що становить 31,8 % від загальної кількості дітей цієї категорії.

Протягом останніх років відсоток дітей, влаштованих до прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, в регіоні є вищим за середньоукраїнський.

Протягом 2021 року на території області утворено 4 дитячі будинки сімейного типу та 18 прийомних сімей. До новоутворених та раніше створених сімей протягом звітного періоду влаштовано 211 дітей.

З початку року за рішеннями органів опіки та піклування 639 дітям надано статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування. З даної категорії дітей до сімейних форм виховання влаштовано 540 дітей, що становить 84,5 % від загальної кількості дітей, які отримали правовий статус протягом 2021 року.

На постійному контролі продовжує перебувати питання дотримання прав дітей, які переселилися з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, на охорону життя і здоров’я, освіту, опіку, піклування та соціальний захист, передбачених вимогами чинного законодавства.

Станом на 01.01.2022 на території області проживає 5 таких прийомних сімей, у яких на вихованні перебуває 5 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та 4 особи з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. На підставі укладених договорів функціонують 5 прийомних сімей із районів проведення антитерористичної операції на території наступних районів та міст: Ізюмського району (1 сім’я), Чугуївського району (1 сім’я), Харківського району (1 сім’я), м. Куп’янська (1 сім’я), м. Харків (1 сім’я); 31 сім’я опікунів, піклувальників, на вихованні яких перебуває 37 осіб, з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

В області запроваджено патронат над дитиною. В 32 сім’ях патронатних вихователів отримали послугу 209 дітей (2 - з інвалідністю), з них: 71 дитину було повернуто до біологічних родин, 87 дітей отримали правовий статус та були влаштовані до сімейних форм виховання. Станом на 01.01.2022 у сім’ях патронатних вихователів продовжують отримувати послуги 50 дітей. В Харківській області найбільша кількість функціонуючих сімей патронатних вихователів у порівнянні з іншими областями України.

 

Забезпечення законності, прав, свобод та інтересів громадян

Питання стану криміногенної ситуації в області, додержання антикорупційного законодавства та ефективності заходів, які вживаються для боротьби зі злочинністю та корупцією в області, а також забезпечення законності, прав, свобод та інтересів громадян систематично розглядаються на нарадах обласної державної адміністрації за участю керівників територіальних правоохоронних органів, а також на засіданнях постійних комісій обласної ради та на сесіях обласної ради.

У 2021 році належним чином забезпечено координацію заходів щодо виконання регіональних програм правоохоронного спрямування.

З метою забезпечення захисту людини і громадянина, суспільства і держави від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичній діяльності, мінімізації її наслідків рішенням Харківської обласної ради від 24.12.2020 № 14-VIII затверджено регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021 – 2022 роки (далі – Програма).

Реалізація Програми здійснюється Управлінням Служби безпеки України в Харківській області та суб'єктами боротьби з тероризмом у межах повноважень, визначених чинним законодавством України.

Орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми на 2021 рік передбачено в обсязі 13 250,0 тис. грн, а у подальшому, у зв’язку із внесенням відповідних змін до регіональної Програми, орієнтовний обсяг фінансування на 2021 рік було збільшено до 26 350,0 тис. грн.

Протягом 2021 року на виконання заходів Програми, передбачених підрозділами 1 «Організаційно-практичні та інформаційно-пропагандистські заходи щодо протидії терористичній діяльності» та 2 «Матеріально-технічне забезпечення координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Харківській області» розділу VІ «Заходи Програми», виділено 25 950, 0 тис. грн, з них:

11 000,0 тис. грн – для забезпечення виготовлення, придбання, встановлення та введення в експлуатацію для Управління Служби безпеки України в Харківській області, груп оперативного шикування антитерористичної операції та координаційної групи Антитерористичного центру при Управлінні Служби безпеки України в Харківській області (далі – КГ АТЦ) спеціалізованого та спеціального обладнання, засобів, техніки та спорядження, спеціальних засобів індивідуального захисту, елементів екіпірування, спецавтотранспорту, автотранспорту з метою використання під час виконання заходів щодо виявлення, попередження та запобігання вчиненню терористичних актів щодо уразливих об’єктів та публічних місць перебування людей на території регіону (використано – 10786,6 тис. грн (98,1%), повернуто до обласного бюджету 213 423,59 грн);

1 500,0 тис. грн – для придбання устаткування та технічних засобів для розбудови і функціонування єдиної системи спеціального радіозв’язку на базі КГ АТЦ (використано коштів – 1 489,8 тис. грн (99,3%), повернуто до обласного бюджету 10210,68 грн);

7 400,0 тис. грн – для придбання спеціальних технічних засобів, системи виявлення ідентифікаторів мобільних пристроїв стандарту GSM/UMTS/ LTE на базі автомобіля (повернуто до обласного бюджету 7 400,0 тис. грн невикористаних коштів);

4 200,0 тис. грн – для модернізації спеціальних технічних засобів, апаратно-програмного комплексу виявлення ідентифікаторів мобільних терміналів (використано 4 199,9 грн (майже 100 %), повернуто до обласного бюджету 100 грн);

1 500,0 тис. грн – для модернізації спеціальних технічних засобів комплексної системи охорони державного кордону України на ділянці Харківського прикордонного загону Державної прикордонної служби України (використано 1 363,1 тис. грн (90,9%), повернуто до обласного бюджету 136910,04 грн);

350 тис. грн (використано 349,9 тис. грн (майже 100 %), повернуто до обласного бюджету 58,16 грн) – на розроблення (оновлення) та виготовлення інформаційних матеріалів (пам’ятки, буклети, довідники, науково-методичні рекомендації) для забезпечення проведення практичних заходів, передбачених Програмою.

Із виділених у 2021 році 25 950,0 тис. грн використано 18 189,3 грн (процент використання 70,1%), повернуто до обласного бюджету 7 760 702, 47 грн.

27 лютого 2020 року рішенням № 1199-VII Харківської обласної ради затверджено комплексну регіональну Програму забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки.

Основною метою Програми є удосконалення системи забезпечення публічної безпеки та порядку в Харківській області, реалізація заходів із попередження та припинення злочинів та інших правопорушень, організація взаємодії та налагодження координації із зазначених питань органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, територіальних правоохоронних та контролюючих органів, громадських інститутів та населення з метою захисту конституційних прав і свобод фізичних та юридичних осіб, зниження тиску злочинного середовища на громадян, недопущення загострення криміногенної ситуації в регіоні, підвищення захищеності об’єктів інфраструктури області, проведення інформаційно-просвітницьких заходів серед населення регіону, підвищення його правової свідомості та заохочення до участі у заходах із забезпечення публічної безпеки і порядку, налагодження дієвої комунікації в правоохоронній сфері з інститутами громадянського суспільства, створення умов для продуктивного та ефективного розвитку економічного, культурного, науково-технічного потенціалу Харківщини.

Загальний орієнтовний обсяг фінансування заходів регіональної Програми на 2021 рік був передбачений у розмірі 7532,5 тис. грн, а у подальшому, у зв’язку із внесенням відповідних змін до регіональної Програми, загальний орієнтовний обсяг фінансування збільшено до 61432,5 тис. грн.

Протягом 2021 року на виконання заходів Програми виділено 34 100,0 тис. грн., з них:

600,0 тис. грн – для обладнання в Харківському університеті внутрішніх справ майданчика спеціальної функціональної підготовки з метою проведення практичних занять та окремих тактико-спеціальних навчань за участі представників місцевих органів виконавчої влади, громадських формувань з охорони громадського порядку і державного кордону та інших правоохоронних органів і служб, організації міжвідомчих та регіональних змагань (використано коштів – 600,0 тис. грн. (100 %), повернуто до обласного бюджету 16,30 грн);

15 000,0 тис. грн – для забезпечення придбання планшетних пристроїв, відеореєстраторів, відеотехніки, сучасних засобів зв’язку, робочих станцій, серверного обладнання, обладнання для відеоспостереження та відеоаналітики для забезпечення груп швидкого реагування, слідчо-оперативних груп та підрозділів превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Харківській області (використано – 14 998,8 (майже 100%), повернуто до обласного бюджету 1207,47 грн);

7 000,0 тис. грн – для забезпечення придбання спеціальних транспортних засобів для груп швидкого реагування, слідчих підрозділів та оперативних служб Головного управління Національної поліції в Харківській області (використано 6 996,0 тис. грн (майже 100%), повернуто до обласного бюджету 3950,0 грн);

3000, тис. грн – для забезпечення придбання спеціальних технічних засобів, апаратно-програмного комплексу пошуку мобільних терміналів та наборів спецтехніки для оперативних служб Головного управління Національної поліції в Харківській області (використано 3000 тис. грн (100%));

600,0 тис. грн – для забезпечення придбання відеореєстраторів у комплекті з картою пам’яті (з розширеною оглядовістю), сучасного технічного обладнання для управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції (використано 596,4 тис. грн (99,4%), повернуто до обласного бюджету 3615,0 грн);

3 000,0 тис. грн – для забезпечення придбання спеціалізованих транспортних засобів для управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції (повернуто до обласного бюджету 3 000,0 тис. грн);

1 000,0 тис. грн – для забезпечення контролю за дотриманням законних прав, свобод та інтересів громадян з боку працівників територіальних підрозділів Головного управління Національної поліції в Харківській області, у тому числі розташованих у віддалених населених пунктах, під час несення служби, шляхом придбання автотранспорту, обладнання і техніки (використано 989,5 тис. грн (99%), повернуто до обласного бюджету 10534,99 грн);

300,0 тис. грн – для облаштування комплексами сучасних технічних засобів безпеки Державної установи «Олексіївська виправна колонія (№ 25)» у зв’язку з невідкладною необхідністю профілактики втеч із місць позбавлення волі та недопущення несанкціонованого контактування осіб, які схильні до скоєння втечі, із навколишнім середовищем (використано 300,0 тис. грн (100%));

800,0 тис. грн – для забезпечення придбання обладнання і предметів довгострокового користування, а також оплати послуг (крім комунальних) на придбання предметів, матеріалів, обладнання та інвентарю з метою забезпечення в області більш дієвого і належного стану державного фінансового контролю, спрямованого на оцінку ефективного, законного, цільового, результативного використання та збереження матеріальних ресурсів, необоротних та інших активів, досягнення економії бюджетних коштів, а також з метою виявлення, припинення фактів розкрадання та нецільового використання службовими особами всіх рівнів бюджетних коштів, коштів, виділених на реалізацію соціально-економічних програм, підтримку оборонно-промислового комплексу, розвиток бюджетоутворюючих секторів економіки (використано 775,6 тис. грн (97%), повернуто до обласного бюджету 24384,0 грн);

600,0 тис. грн – для забезпечення придбання криміналістичного обладнання, а саме: апаратно-програмного комплексу на базі хроматографа «Хроматек-Кристал 5000» та стереомікроскопу Leica серії S9D (використано 600,0 тис. грн (100%));

2200,0 тис. грн – для забезпечення придбання для Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України 2-х спеціалізованих пересувних лабораторій на базі шасі підвищеної прохідності, для забезпечення виїзду фахівців на місця резонансних злочинів у складних метеорологічних умовах; 5-ти робочих місць експертів-фоноскопістів, які виконують функції з дослідження відео та звукових файлів, кількість яких збільшується, у зв’язку з впровадженням смарт-технологій «Розумне місто» (використано 2180,0 тис. грн (99,1%), повернуто до обласного бюджету 20000 грн).

Із виділених у 2021 році 34 100,0 тис. грн використано 31 036,3 тис. грн (процент використання 91%), повернуто до обласного бюджету 3 063 707,76 грн.

У 2021 році відповідно до розділу 4.4. «Фінансування заходів по допризовній підготовці та призову громадян України на строкову військову службу в Харківській області» частини IV Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2021 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 24 грудня 2020 року № 24-VIII, Харківському обласному територіальному центру комплектування та соціальної підтримки виділено кошти у сумі 1 957 000 грн. з них: на поточні видатки – 1 759 000 грн., на капітальні видатки – 198 000 грн. Для забезпечення проведення призову громадян України на строкову військову службу використано 1 956 978,36 грн., а невикористані кошти у сумі 21,64 грн. було повернуто до обласного бюджету.

Кошти витрачено відповідальним виконавцем на такі заходи:

352,0 тис. грн. (використано 352,0 тис. грн. (100%)) – на виготовлення та придбання статистичної та облікової документації, придбання поліграфічної продукції, необхідної для забезпечення заходів проведення призову (особових справ призовників, облікових карток призовників, висновків лікаря, актів обстеження, карток медичного огляду, приписів до військових частин, журналів реєстрації та інше);

497,0 тис. грн. (використано 497,0 тис. грн. (100%)) на придбання канцелярського та письмового приладдя (папір для друку форматів А3 та А4, кулькові ручки, олівці, маркери, файли, стиплери, ножиці, клей, коректори, папки різних форматів та багато іншого);

308,0 тис. грн. (використано 308,0 тис. грн. (100%)) на придбання предметів, матеріалів для господарських цілей (миючих та дезінфікуючих засобів, засобів освітлення, фарби та господарських товарів);

402,0 тис. грн. (використано 402,0 тис. грн. (100%)) на придбання засобів зв’язку та оргтехніки для забезпечення заходів, пов’язаних із призовом громадян на строкову військову службу (ПЕОМ в комплекті, ксерокси, принтери, багатофункціональні пристрої, комплектуючі до оргтехніки, засоби зв’язку та Інтернет зв’язку);

198,0 тис. грн. (використано 197979,60 грн., повернуто в обласний бюджет 20,40 грн.) на транспортні витрати, пов’язані з призовом молоді до лав Збройних Сил України (перевезення особового складу призовників з районних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки до обласного збірного пункту, а також перевезення із обласного збірного пункту до місць відправлення до військових частин);

200,0 тис. грн. (використано 199998,76 грн., повернуто в обласний бюджет 1,24 грн.) на медичне та санітарно-гігієнічне обслуговування призовників (вивіз твердих побутових відходів з обласного збірного пункту, прання білизни).

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської обласної

державної адміністрації                                                                             Петро ЛАШИН