ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

Про припинення Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний дитячий психоневрологічний санаторій № 1», Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний дитячий психоневрологічний санаторій № 2», Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний дитячий ортопедо-травматологічний санаторій “Лісний”» шляхом приєднання до Комунального некомерційного підприємства Харківської обласної ради «Обласний багатопрофільний дитячий санаторій»

 

 

Ситуація, що склалася в ході проведення суттєвих перевірень у системі фінансування спеціалізованої та високоспеціалізованої медичної допомоги, із отриманням закладами/підприємствами охорони здоров’я коштів від Національної служби здоров’я України за фактично надані медичні послуги на підставі попередньо укладаннях договорів на медичне обслуговування населення з Національною службою здоров’я України відповідно до численних вимог, що постійно змінюються, потребує певних дій та втручання з боку місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, як власників зазначених закладів.

З метою створення спроможної мережі комунальних закладів/некомерційних підприємств охорони здоров’я з одночасним збереженням достатнього рівня доступності надання медичної допомоги та її якості, завданнями комплексної обласної програми «Здоров’я Слобожанщини» на 2021 – 2022 рік, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 7-VIII (зі змінами), передбачені заходи з оптимізації мережі комунальних закладів охорони здоров’я, що належать до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Саме в ході реалізації зазначених завдань, на сьогодні, по мережі яка складається з чотирьох дитячих нетуберкульозних санаторіїв залишиться один – КНП ХОР «Обласний багатопрофільний дитячий санаторій», який, враховуючи загальний ліжковий фонд всіх дитячих санаторіїв, доцільно перевести на базу КНП ХОР «Обласний дитячий туберкульозний клінічний санаторій», м. Харків, вул. Архітекторів, 40, що забезпечить спроможність закладу та певну економію коштів обласного бюджету у поточному році.

У разі проведення оптимізації у запропонований спосіб з’явиться можливість:

– розташування стаціонарного відділення реабілітації Обласного госпіталя ветеранів війни на базі КНП ХОР «Обласний дитячий психоневрологічний санаторій № 2» (м. Харків, вул. Яснополянська, 37) з облаштуванням повноцінного реабілітаційного комплексу для поранених та постраждалих у війні;

– переведення на базу КНП ХОР «Обласний багатопрофільний дитячий санаторій» (м. Харків, пр. Гагаріна, 266) основного підрозділу Обласного бюро судово-медичної експертизи, що наразі знаходиться по вул. Дмитрівській, 14/30.

На сьогодні існує нагальна потреба в оптимізації санаторних закладів з надання психоневрологічної допомоги та лікування дітей з ортопедичними захворюваннями. Реорганізація закладів дозволить суттєво скоротити видатки на їх утримання за рахунок зменшення накладних витрат, без скорочення обсягів надання медичної допомоги.

 

 

Директор Департаменту

охорони здоров’я Харківської

обласної військової адміністрації                                                              Максим ХАУСТОВ