Додаток

до рішення обласної ради

від 20 вересня 2022 року № 415-VІІІ

(XII сесія VІІІ скликання)

 

П О Л О Ж Е Н Н Я

про звання "Почесний громадянин Харківської області"

 

1.Загальні положення

1.1. Звання "Почесний громадянин Харківської області" є найвищою регіональною відзнакою. Звання "Почесний громадянин Харківської області" присвоюється жителям Харківської області, інших регіонів, громадянам інших держав на знак виключної поваги до громадської, політичної діяльності, особистого вагомого внеску в розвиток регіону у соціальній, економічній та культурній сферах, у захист життя людей, розбудову української державності, піднесення авторитету Харківщини на національному та міжнародному рівнях.

1.2. Звання "Почесний громадянин Харківської області" присвоюється особі за життя лише один раз. Посмертно зазначене звання не присвоюється.

1.3. Право присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" належить виключно Харківській обласній раді та присвоюється рішенням обласної ради.

1.4. Звання "Почесний громадянин Харківської області" присвоюється щорічно не більше ніж п’ятьом особам.

У період дії на території області чи країни надзвичайного або воєнного стану, враховуючи необхідність відзначення осіб, які зробили  вагомий внесок у справу збереження територіальної цілісності держави, захисту суверенітету, з метою вшанування їхнього героїзму, звання "Почесний громадянин Харківської області" може бути присвоєно семи особам.

Якщо протягом календарного року з будь-якої причини рішення про присвоєння звання не приймалось, то кількість кандидатур, яким може бути присвоєно дане звання у наступному році, визначається з урахуванням  кандидатур за попередній рік.

1.5. Особам, яким присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», призначається стипендія у розмірі двох із половиною мінімальних заробітних плат щомісячно за життя. Нарахування стипендії здійснюється за  особистою заявою, із зазначенням банківських реквізитів та інших необхідних даних. Виплата стипендії проводиться з моменту подання заяви. При відсутності заяви на отримання стипендії її нарахування та виплата не здійснюються. Виплата стипендії особі, якій присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», у разі її смерті або за умови настання інших обставин, передбачених  цим Положенням, припиняється з місяця, наступного за місяцем, у  якому особа померла або виникли зазначені обставини.

            1.5.1. В окремих випадках особі, якій присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», за окремим рішенням обласної ради за поданням Експертної ради стипендія може не призначатися або не виплачуватися вже призначена.

1.6. Звання "Почесний громадянин Харківської області" не може бути присвоєно громадянам, які раніше скоїли кримінальний злочин, були засудженими і судимість яких не погашена.

1.7. У разі здійснення особою, якій було присвоєно звання "Почесний громадянин Харківської області", кримінального злочину, за який особу було засуджено і вирок щодо якої вступив у законну силу, питання позбавлення її звання вирішується на пленарних засіданнях сесії обласної ради.

 

2. Порядок висування кандидатур та присвоєння
звання "Почесний громадянин Харківської області"

2.1. Право висувати кандидатури на присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" мають:

2.1.1. Голова Харківської обласної ради.

2.1.2. Голова Харківської обласної державної адміністрації.

2.1.3. Постійні комісії Харківської обласної ради.

2.1.4. Депутатські фракції та групи Харківської обласної ради.

2.1.5. Органи місцевого самоврядування Харківської області.

2.1.6. Територіальні громади сіл, селищ, міст області.

2.1.7. Юридичні особи (незалежно від форм власності та напрямку діяльності).

2.1.8. Партійні осередки обласного рівня.

2.1.9. Фізичні особи (за умови підтримки їхнього клопотання юридичними особами, громадськими об’єднаннями чи організаціями тощо).

2.1.10.  Трудові колективи підприємств, установ, організацій Харківської області, їхні профспілкові комітети, збори громадян (за умови підтвердження легітимності зборів колективів, громадян).

 

2.2. Самовисування на звання "Почесний громадянин Харківської області" не розглядаються.

2.3.  При висуванні кандидатури до обласної ради подаються клопотання щодо присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області".

 

2.4.  Одночасно з клопотанням про присвоєння звання подаються такі документи:

2.4.1. Анкета, яка містить вичерпні біографічні дані про кандидата.

2.4.2. Довідка, яка містить відомості про досягнення особи у сферах діяльності, зазначених у пп. 1.1 цього Положення.

2.4.3. Обґрунтування особливого вкладу кандидата у розвиток Харківського регіону або визнання його видатних заслуг.

2.4.4. Відгуки-клопотання юридичних, фізичних осіб, партійних осередків, трудових колективів та зібрань громадян, які підтримують висування цієї кандидатури (кількість відгуків не обмежується).

2.4.5. Ксерокопія першої сторінки паспорта.

2.4.6. Копія довідки про присвоєння ідентифікаційного номера.

 

2.5. Клопотання про нагородження без подання зазначених документів  не розглядаються.

2.6.  Матеріали, зазначені у пп. 2.3, 2.4, мають бути надані до обласної ради у термін до 01 червня кожного року. Клопотання, що надійшли після зазначеного строку, у поточному році не розглядаються.

2.7. Розгляд кандидатур на присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" здійснюється Експертною радою з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області". Засідання Експертної ради є правомочним за умови присутності не менше половини її загального складу.

Засідання Експертної ради проводяться за необхідності.  У період дії на території області чи країни надзвичайного або воєнного стану або в інших випадках за рішенням голови Експертної ради  засідання Експертної ради можуть проводитися в режимі відеоконференції.

Рішення приймаються більшістю голосів від загального складу Експертної ради.

Персональний склад Експертної ради затверджується рішенням обласної ради за поданням голови обласної ради. До складу Експертної ради обов’язково входять керівники або заступники керівників фракцій Харківської обласної ради поточного скликання. Голова Експертної ради, його заступник та секретар обираються на засіданні Експертної ради із числа її членів.

2.8. У разі надходження клопотань більше ніж по п’яти особах Експертна рада рекомендує на розгляд обласної ради лише кандидатури п’яти  претендентів.

2.9. У період дії на території області чи країни надзвичайного або воєнного стану, враховуючи необхідність відзначення осіб, які зробили  вагомий внесок у справу збереження територіальної цілісності держави, захисту суверенітету, з метою вшанування їхнього  героїзму Експертна рада може рекомендувати на розгляд обласної ради до семи кандидатур претендентів на нагородження.

2.10. Протокол засідання Експертної ради разом з іншими документами розглядається на засіданнях постійних комісій обласної ради та разом із відповідним проєктом рішення виноситься на розгляд обласної ради.

2.11. Остаточне рішення про присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" приймається на пленарних засіданнях сесій обласної ради по кожній кандидатурі окремо більшістю від загального складу обласної ради. Рішення обласної ради про присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області" набуває чинності в  загальному порядку набуття чинності рішень обласної ради.

2.12. Кандидатури, за які не проголосували більшість депутатів від загального складу ради, можуть бути повторно розглянуті на  наступній сесії.

2.13. За рішенням ради може бути проведено голосування за весь список претендентів одночасно.

2.14. Робота по узагальненню клопотань про присвоєння звання "Почесний громадянин Харківської області", подання таких клопотань на розгляд Експертної ради, постійних комісій, президії ради (у разі її утворення) та на пленарне засідання сесії обласної ради покладається на структурний підрозділ виконавчого апарату обласної ради, відповідальний за цей напрямок роботи.


3. Порядок позбавлення звання
"Почесний громадянин Харківської області"

3.1. Почесний громадянин може бути позбавлений звання "Почесний громадянин Харківської області". Рішення про позбавлення такого звання приймається Харківською обласною радою.

3.2. Право подання клопотання про позбавлення звання "Почесний громадянин Харківської області" мають:

3.2.1. Голова Харківської обласної ради.

3.2.2. Голова Харківської обласної державної адміністрації.

3.2.3. Постійні комісії Харківської обласної ради.

3.2.4. Депутатські фракції та групи Харківської обласної ради.

3.2.5. Органи місцевого самоврядування Харківської області.

3.2.6. Територіальні громади сіл, селищ, міст області.

3.2.7.  Юридичні особи (незалежно від форм власності та напрямку діяльності).

3.2.8. Партійні осередки обласного рівня.

3.2.9. Фізичні особи (за умови підтримки їхнього клопотання юридичними особами, громадськими об’єднаннями чи організаціями тощо).

3.2.10. Трудові колективи підприємств, установ, організацій Харківської області, їхні профспілкові комітети, збори громадян (за умови підтвердження легітимності зборів колективів, громадян).

 

3.3.  Підстави позбавлення звання "Почесний громадянин Харківської області":

- громадянин за власним бажанням відмовився від звання «Почесний громадянин Харківської області», про що надав письмову заяву на ім’я голови обласної ради;

- якщо своєю поведінкою, вчинками або діями громадянин, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області»,  дискредитує себе перед територіальною громадою Харківської області або державою;

- здійснення громадянином, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», кримінального злочину, за який особу було засуджено і вирок щодо якої вступив у законну силу;

- здійснення особою, якій було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», дій або бездіяльності, що сприяли роз’єднанню нації, створили загрозу територіальній цілісності держави, суверенітету і незалежності України; висловлювання особи на підтримку військової агресії іноземних держав проти України і ведення антиукраїнської пропаганди.

3.4. Особа, позбавлена звання «Почесний громадянин Харківської області», втрачає права, передбачені цим Положенням.

3.5. Рішення обласної ради про позбавлення звання «Почесний громадянин Харківської області» доводиться до відома громадян шляхом оприлюднення на офіційному сайті обласної ради.

 

4. Диплом, посвідчення та знаки
«Почесний громадянин Харківської області»

            4.1. Особам, яким присвоюється звання "Почесний громадянин Харківської області", вручається відповідне посвідчення "Почесний громадянин Харківської області", диплом Почесного громадянина Харківської області у рамці, нагрудний знак "Почесний громадянин Харківської області" і його мініатюра у футлярі.

4.2. Облік осіб, яким присвоєно звання "Почесний громадянин Харківської області", покладається на структурний підрозділ виконавчого апарату обласної ради, відповідальний за цей напрямок роботи.

4.3. Церемонія нагородження і вручення посвідчення "Почесний громадянин Харківської області", диплому Почесного громадянина Харківської області у рамці, нагрудного знака "Почесний громадянин Харківської області" і його мініатюри у футлярі здійснюється головою обласної ради та головою обласної державної адміністрації або їхніми заступниками.

 

5. Видача дублікатів нагрудного знака
"Почесний громадянин Харківської області", його мініатюри

чи посвідчення "Почесний громадянин Харківської області"

5.1. У разі втрати або псування нагрудного знака "Почесний громадянин Харківської області" (його мініатюри) чи посвідчення "Почесний громадянин Харківської області" дублікати не видаються, крім випадків, коли нагороджений не міг запобігти втраті  (псуванню) знака чи посвідчення, що підтверджено відповідними документами.

5.2. Дублікати нагрудного знака  "Почесний громадянин Харківської області", його мініатюри чи посвідчення "Почесний громадянин Харківської області" видаються відповідно до рішення обласної ради.  Дублікати нагрудного знака  "Почесний громадянин Харківської області", його мініатюри чи посвідчення "Почесний громадянин Харківської області" виготовляються за кошти нагородженого.

5.3. Дублікат Диплому  не видається.

5.4. На вимогу громадянина йому видається  довідка про присвоєння звання  "Почесний громадянин Харківської області" та копія відповідного рішення обласної ради

 

6. Описи та еталонний вигляд посвідчення
"Почесний громадянин Харківської області",
диплому Почесного  громадянина Харківської області, нагрудного
знака "Почесний громадянин Харківської області", його мініатюри.

6.1. Нагрудний знак "Почесний громадянин Харківської області" виготовляється у формі круглого медальйона з металу жовтого кольору діаметром 56 мм, висотою ребра 4 мм, закріпленого на стрічці жовто-синього кольору за допомоги стилізованої колодки. Деталі відзнаки скріплені між собою.

У центрі знака розміщено картуш, оповитий обабіч золотавим вінком із стилізованого дубового листя, оплетеним стрічкою, що покрита емаллю блакитного кольору.

У горішній частині картуша розміщено герб Харківської області висотою 25 мм, шириною 20 мм (поле герба вкрите зеленою емаллю, стрічка на дубовому листі вкрита синьою емаллю), під гербом по внутрішньому колу картушу – напис «ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» (літери втиснуті та заповнені емаллю синього кольору, висота літер 2 мм).

Усі зображення рельєфні.

На тильному пласкому боці медальйона викарбувано обліковий номер відзнаки.

Колодка у формі стилізованого ромба, витягнутого по горизонталі (L=33мм, h=22 мм): бокові кути прикрашені рослинним орнаментом, верхні кути зрізані горизонтально; в центрі розташовано малий герб України (тризуб h=20мм, b=13мм); усі зображення рельєфні; у нижній частині прилаштовано цільне вушко у формі кола в одній площині з ромбом; на тильному боці колодки міститься прямокутна планка (L=26 мм, h=7 мм) для протягування стрічки. Матеріал виготовлення – метал жовтого кольору.

6.2. Мініатюру нагрудного знака "Почесний громадянин Харківської області" (фрачний варіант) діаметром 30 мм виготовлено з металу жовтого кольору. Знак складається з картушу, обабіч оповитого вінком зі стилізованого дубового листя, оплетеним стрічкою блакитного кольору (емаль). У горішній частині картуша розміщено герб Харківської області (кольорові емалі). Під гербом міститься напис "ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ" синього кольору (емаль). Кріпиться до одягу за допомогою цанги.

6.3. Футляр для нагрудного знака та мініатюри «Почесний громадянин Харківської області» - це пластиковий коробок (ширина 126 мм, довжина 171 мм, висота 44 мм (32 по кутах)) з двох частин  (основа та кришка дугоподібної форми, що відкривається знизу вгору). Коробок облицьовано покривним матеріалом синього кольору –  флок (оксамитове напилення).

У внутрішній стороні кришки міститься вкладка, виготовлена з картону, обклеєного атласною тканиною білого кольору. В основу коробка вкладено та закріплено універсальний ложемент білого кольору з двома вушками. Ложемент складається з пластику, подушки з поролону та облицювального матеріалу (оксамитова тканина білого кольору).

6.4. Диплом Почесного громадянина Харківської області друкується на папері формату А3 (висота 420 мм, ширина 297 мм) на дизайнерському картоні щільністю не нижче 250 г/м², із надрукованим по периметру орнаментом у слобожанському стилі.

У горішній частині орнаменту розміщено герб Харківської області у золотавому вінку зі стилізованого дубового листя, оплетеному стрічкою темно-синього кольору.

У центральній верхній частині розміщено напис «ДИПЛОМ» надрукований стилізованим шрифтом золотавого кольору. Нижче по центру розміщено у два рядки  напис «Звання Почесний громадянин Харківської області присвоєно», надрукований стилізованим шрифтом.

Нижче розміщено місце для заповнення П.І.Б. особи, якій присвоєно почесне звання, її посада, досягнення, далі  написи: "Голова Харківської обласної ради", "Голова Харківської обласної державної адміністрації" або, у разі їхньої відсутності, посади осіб, які їх заміщують, та вільне місце для підписів. Нижче розміщено рядки для заповнення дати та номера.

6.5.  Посвідчення "Почесний громадянин Харківської області" розміром 120х160 мм у розгорнутому стані у твердій обкладинці, з лицьового боку обтягнуте шкірозамінником темно-синього кольору. Відкривається ліворуч. На лицьовій частині обкладинки (у розгорнутому вигляді – праворуч) золотавим кольором нанесено зображення символіки (герб Харківської області) та напис у два рядки: «ПОСВІДЧЕННЯ » – над гербом, «ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» – під гербом.

Зміст посвідчення складається з двох наклеєних вкладок: 2 аркуші-бланки (вкладки ліворуч і праворуч) надруковані на спеціальному папері з кольоровою сіткою у блакитних тонах,  наклеєні на внутрішній стороні виробу.

На вкладці ліворуч (у верхній частині  по центру)  розміщено повнокольорове зображення знака «Почесний громадянин Харківської області» та написи стилізованим шрифтом синього кольору: «ПОЧЕСНИЙ ГРОМАДЯНИН» – над знаком; «ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ» – під знаком. Нижче передбачено поле для розміщення  (у нижньому лівому куті) фотокартки Почесного громадянина Харківської області розміром 2,5x3,5 см, засвідченого гербовою печаткою обласної ради.

На вкладці праворуч (у верхній частині по центру) розміщено абрис знака «Почесний громадянин Харківської області». У горішній частині вкладки розміщено напис: «ПОСВІДЧЕННЯ №_____» та під ним три горизонтальні порожні рядки для заповнення прізвища, імені та по батькові особи. Нижче посередині розміщено у п’ять рядків напис: «присвоєно звання Почесний громадянин Харківської області Рішення Харківської обласної ради № ______ від "_____"________ року ( ______ сесія _______ скликання)»

Нижче ліворуч розміщено у сім рядків написи: «Голова Харківської обласної ради __________________ (підпис) » «Голова Харківської обласної державної адміністрації __________________ (підпис)».

6.6. Посвідчення "Почесний громадянин Харківської області", диплом  Почесного  громадянина Харківської області, нагрудний знак "Почесний громадянин Харківської області", його мініатюра мають один реєстраційний номер.

 

 

Керуючий справами
виконавчого апарату обласної ради                              Оксана МАЛИШЕВА