Звернення

депутатів Харківської обласної ради до Харківської обласної ради щодо заборони використання російської мови в закладах загальної середньої освіти Харківської області та м. Харків, що належать до комунальної форми власності

Ми, депутати Харківської обласної ради, представники місцевого самоврядування обурені повідомленнями від мешканців територіальних громад Харківської області про включення до навчальних планів закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою таких навчальних дисциплін, як російська мова та російська література.

У зв’язку з повномасштабним вторгненням російських військ на територію України, посяганням окупанта на територіальну цілісність та незалежність України, вважаємо, що необхідно вилучити дисципліну російська мова (російська мова та література) з навчальних планів для закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою.

Також беремо до уваги неодноразові звернення до депутатів фракції «Європейська Солідарність» мешканців територіальної громади міста Харкова та членів територіальних громад Харківської області з проханнями сприяти вилученню з навчальних планів закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою таких навчальних дисциплін, як російська мова та російська література. Звертаються батьки, діти яких навчаються саме в школах з навчанням українською мовою. Вони просять вилучити з навчальних планів вивчення російської мови, оскільки у багатьох випадках підстави введення цієї дисципліни у навчальні плани, на їхню думку, є незаконними та нав’язаними адміністрацією шкіл.

Адже навчальні дисципліни російська мова та російська література відсутні у рекомендованому Міністерством освіти і науки України типовому навчальному плані для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти з навчанням українською мовою. Цей типовий навчальний планнаведено у Додатку 3 «Типової освітньої програми для 5-9 класів закладів загальної середньої освіти» (далі за текстом – Типова освітня програма), яка затверджена Наказом Міністерства освіти і науки України № 235 від 19.02.2021 р.: https://mon.gov.ua/ua/npa/pro-zatverdzhennya-tipovoyi-osvitnoyi-programi-dlya-5-9-klasiv-zagalnoyi-serednoyi-osviti.

Тобто, дисципліна російська мова (російська мова та література) не відноситься до обов’язкових для вивчення в школах з навчанням українською мовою. Втім, цю дисципліну вводять у навчальні плани як вибіркову, що має бути підкріплене заявами батьків дітей. Зі слів батьків, для отримання їхньої згоди на введення російської мови у навчальні плани, в окремих школах адміністраціями закладів використовуються маніпулятивні технології двох типів: 1) батькам надається зразок заяви, де одразу вписано російську мову, як вибіркову. Тобто, батькам насправді не дають вибору інших дисциплін; 2) наступна маніпулятивна технологія включається тоді, коли батьки, які не хочуть, щоб у школі з навчанням українською мовою було введено до навчального плану російську мову як вибіркову дисципліну, починають цікавитися законністю нав’язування цього предмету. Зі слів батьків, в окремих школах для аргументації їм демонструють Додаток «Типової освітньої програми», де в типовому навчальному плані зазначено, що має вивчатися «мова корінного народу або національної меншини». І доказують таким активним батькам, що саме на цій підставі вводиться російська мова як мова національної меншини в навчальні плани в школах з навчанням українською мовою. Але це фальсифікація, оскільки «мова корінного народу або національної меншини» є обов’язковою дисципліною лише для шкіл «з навчанням мовою корінного народу або національної меншини поряд з державною мовою чи з навчанням українською мовою та вивченням мови корінного народу або національної меншини» (Додаток 4). Для шкіл з навчанням українською мовою навчальний план має формуватися згідно з Додатком 3, а не Додатком 4. А в Додатку 3 відсутнє навіть згадування про мову національної меншини.

Ми, депутати Харківської обласної ради, відповідально заявляємо, що у зв’язку з відкритим воєнним вторгненням Російської Федерації на територію України 24.02.2022 р., питання включення російської мови до навчальних планів шкіл Харківської області та міста Харкова навіть у статусі вибіркової є недоречним. Адже саме російську мову Росія сьогодні перетворила на своєрідне осердя ідеологеми «русского міра», на зброю проти української ідентичності. З боку російських очільників неодноразово лунали слова, що там, де російська мова, там і російська територія. Тому виключення навчальної дисципліни російська мова (російська мова та література) з навчальних планів закладів загальної середньої освіти Харківської області та міста Харкова з навчанням українською мовою є нагальним. Натомість, рекомендуємо виділити у навчальних планах більше годин для вибіркових дисциплін, що пов’язані з проблематикою безпеки, інформаційної безпеки, євроатлантичної інтеграції, медичної підготовки, інших іноземних мов тощо.

Ми, депутати Харківської обласної ради, представники місцевого самоврядування вимагаємо від Харківської обласної ради:

1.      Заборонити з 01.09.2022 року використання російської мови в закладах загальної середньої освіти міста Харкові та Харківської області, що належать до комунальної форми власності,  зокрема:

1.1.            функціонування 1-4 класів з російською формою навчання;

1.2.            вивчення російської мови як предмета, курсу, факультативу в1-11 класах закладів загальної середньої освіти м. Харкова та Харківської області, що належать до комунальної форми власності.

1.3.            Оформлення освітнього середовища російською мовою в закладах загальної середньої освіти м. Харків та Харківської області,що належать до комунальної форми власності.

 

 

Розробник: депутат Харківської обласної ради Олександр Скорик