ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від ___ жовтня 2022 року № ___-VIII

(___ сесія VIII скликання)

 

ПОРЯДОК

використання коштів із обласного бюджету
на відновлення Харківщини
 

 

1. Цей Порядок  визначає механізм використання у 2022 році субвенції з обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на відновлення Харківщини (далі - субвенція) у рамках реалізації заходів комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській  області на 2022 - 2024 роки» (далі – Програма), затвердженої рішенням обласної ради від 23 вересня 2021 року № 203-VIII (зі змінами).

2. Розподіл субвенції з обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад на відновлення Харківщини (далі – Розподіл субвенції) затверджується розпорядженням голови (начальника) обласної державної (військової) адміністрації відповідно до статей 6 Закону України «Про місцеві державні адміністрації», Закону України «Про правовий режим воєнного стану», Указу Президенту України від 24 лютого 2022 року №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженого Законом України від 24 лютого 2022 року №2102-IX (зі змінами), Указу Президента України від 24 лютого 2022 року №68/2022 «Про утворення військових адміністрацій».

3. Розподіл субвенції здійснюється за погодженням з постійними комісіями обласної ради з питань бюджету та з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування, на підставі пропозицій територіальних громад деокупованих територій Харківської області, в межах річних обсягів, затверджених рішенням обласної ради про обласний бюджет на 2022 рік, і використовується за цільовим призначенням.

4. Кошти субвенції використовуються визначеними органами місцевого самоврядування відповідного рівня для забезпечення безпеки та стійкості критичної інфраструктури, відновлення функціонування об’єктів критичної інфраструктури:

- енергозабезпечення (у тому числі постачання теплової енергії);

- водопостачання та водовідведення;

- заходів по забезпеченню належних умов життєдіяльності населення в осінньо-зимовий період року.

5. Кошти субвенції враховуються в дохідній та видатковій частинах відповідних місцевих бюджетів за відповідними кодами класифікації доходів та видатків у обсягах, затверджених в установленому порядку розпорядженням голови (начальника) обласної державної (військової) адміністрації.

6. Відповідною місцевою радою деокупованої території Харківської області пропозиції щодо розподілу субвенції за загальним та спеціальним фондами обласного бюджету надаються до обласної ради разом із супровідним листом.

7. Збір та узагальнення зазначених пропозицій здійснюються структурним підрозділом виконавчого апарату обласної ради, відповідальним за територіальний та місцевий розвиток.

8. Структурним підрозділом виконавчого апарату обласної ради, відповідальним за ведення бухгалтерського обліку, складання фінансової та бюджетної звітності, відповідно до погодженого розподілу субвенції, формуються пропозиції до проєкту розпису асигнувань загального та спеціального фондів обласного бюджету та направляються до Департаменту фінансів Харківської обласної державної адміністрації для підготовки відповідного проєкту розпорядження та перерахування коштів із обласного бюджету бюджетам сільських, селищних, міських територіальних громад.

9. Місцевими радами деокупованих територій Харківської області подається інформація про використання субвенції до кінця бюджетного року.

Аналіз та узагальнення інформації про використання субвенції здійснюється структурним підрозділом виконавчого апарату обласної ради, відповідальним за територіальний та місцевий розвиток.

10. Різниця між профінансованою та використаною сумою субвенції  повертається до обласного бюджету.

11. Використання субвенції за призначенням, яке не відповідає цьому Порядку, є нецільовим використанням бюджетних коштів, що тягне за собою відповідальність згідно з чинним законодавством України.