ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про надання ДЕРЖАВНОМУ ПІДПРИЄМСТВУ «ЧУГУЄВО-БАБЧАНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» дозволу на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення»

 

До обласної ради звернулося ДЕРЖАВНЕ ПІДПРИЄМСТВО «ЧУГУЄВО-БАБЧАНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» із заявою-клопотанням про надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення ландшафтних заказників місцевого значення «Кочетоцька лісова дача», «Печенізька лісова дача» та «Малинівський» (вх. № 3149/01-16 від 01.11.2022 та вх. № 3191/01-16 від 04.11.2022).

Вид запитуваного природокористування – заготівля деревини.

Користування природними ресурсами передбачає проведення вибіркових санітарних рубок у державному лісовому фонді.

Обсяг використання природних ресурсів складає 17912 куб.м. деревини.

Площа користування природними ресурсами складає 373,6 га на території лісових кварталів, зазначених у Ліміті № 01 на використання природних ресурсів (заготівля деревини) у межах території природно-заповідного фонду місцевого значення по ДП «ЧУГУЄВО-БОБЧАНСЬКЕ ЛІСОВЕ ГОСПОДАРСТВО» на 2022 рік, затвердженому директором Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської ОВА від 01.11.2022.

Очікуваним результатом користування природними ресурсами є покращення санітарного стану лісових ділянок зазначених об’єктів природно-заповідного фонду за рахунок вибирання хворих дерев, пошкоджених шкідниками та хворобами лісу. Очікуваним соціально-економічним ефектом буде надходження рентних та податкових платежів до місцевого бюджету за рахунок реалізації ділової деревини, а також задоволення потреб мешканців громад у паливних матеріалах.

Згідно з пунктом 22 частини 1 статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сесій районної, обласної ради вирішуються питання про надання дозволу на спеціальне використання природних ресурсів відповідно районного, обласного значення, а також про скасування такого дозволу.

Відповідно до статті 9-1 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення здійснюється в межах ліміту на використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, затвердженого органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями, а також на підставі дозволів. Спеціальне використання природних ресурсів у межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення (крім корисних копалин) здійснюється на підставі дозволів, що видаються місцевими радами за погодженням із органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища, обласними, Київською та Севастопольською міськими державними адміністраціями. Видача дозволів здійснюється на підставі клопотання (заявки) природокористувача, погодженого із власником або постійним користувачем земельної ділянки та заінтересованими органами. Проведення рубок формування і оздоровлення лісів, інших видів рубок здійснюється в межах затверджених планів та на підставі рішень науково-технічних рад установ природно-заповідного фонду згідно з лімітом на використання природних ресурсів на підставі дозволів.

 

 

 

В.о. начальника управління

правового забезпечення

діяльності ради виконавчого

апарату обласної ради                                                                                Ілля КРЮЧКОВ