ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про позбавлення Райніна І.Л.

та Святаша В.М. звання «Почесний громадянин Харківської

області»

 

18 листопада 2022 року до Харківської обласної ради звернулася Громадська організація «Об’єднання «Сила громад» (вих. 15/11-1 від 15.11.2022) з пропозицією позбавити депутатів Харківської обласної ради Райніна І.Л та Святаша В.М. звання «Почесний громадянин Харківської області» та припинити виплату їм відповідної стипендії.

Звання «Почесний громадянин Харківської області» було присвоєно Райніну І.Л. рішенням обласної ради від 06 грудня 2018 року № 815-VII та Святашу В.М. рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1218-VII.

Аналогічні звернення до обласної ради надійшли від Громадської ради при Харківській обласній державній адміністрації (вих. № 004/22 від 15.11.2022) та гр.  Кожемяка В. (вх. № К-467/03-02 від 21.11.2022).

21 листопада 2022 року до обласної ради з Поданням звернулася Експертна рада з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» (вих. № 2 від 21.11.2022) з повідомленням про часткову підтримку звернення Громадської ради при Харківській обласній адміністрації та Громадської організації «Об’єднання «Сила громад» щодо позбавлення Райніна І.Л. та Святаша В.М. звання «Почесний громадянин Харківської області» та рекомендувала обласній раді прийняти рішення про припинення виплати стипендій зазначеним особам.

23 листопада 2022 року вказані звернення та подання були розглянуті на засіданні постійної комісії з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування (протокол № 31 від 23.11.2022). За результатами розгляду комісія доручила виконавчому апарату обласної ради підготувати відповідний проєкт рішення та внести його на розгляд пленарного засідання сесії обласної ради.

Згідно з пунктом 3.2. Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26.10.2006 № 71-V (зі змінами) (далі – Положення) право подання клопотання про позбавлення звання «Почесний громадянин Харківської області» мають: голова Харківської обласної ради; голова Харківської обласної державної адміністрації; постійні комісії Харківської обласної ради; депутатські фракції та групи Харківської обласної ради; органи місцевого самоврядування Харківської області; територіальні громади сіл, селищ, міст області;  юридичні особи (незалежно від форм власності та напрямку діяльності); партійні осередки обласного рівня; фізичні особи (за умови підтримки їхнього клопотання юридичними особами, громадськими об’єднаннями чи організаціями тощо); трудові колективи підприємств, установ, організацій Харківської області, їхні профспілкові комітети, збори громадян (за умови підтвердження легітимності зборів колективів, громадян).

Пунктом 3.3. Положення визначені такі підстави позбавлення звання «Почесний громадянин Харківської області»:

- громадянин за власним бажанням відмовився від звання «Почесний громадянин Харківської області», про що надав письмову заяву на ім’я голови обласної ради;

- якщо своєю поведінкою, вчинками або діями громадянин, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області»,  дискредитує себе перед територіальною громадою Харківської області або державою;

- здійснення громадянином, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», кримінального злочину, за який особу було засуджено і вирок щодо якої вступив у законну силу;

- здійснення особою, якій було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», дій або бездіяльності, що сприяли роз’єднанню нації, створили загрозу територіальній цілісності держави, суверенітету і незалежності України; висловлювання особи на підтримку військової агресії іноземних держав проти України і ведення антиукраїнської пропаганди.

За приписами підпункту 1.5.1. Положення в окремих випадках особі, якій присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», за окремим рішенням обласної ради за поданням Експертної ради стипендія може не призначатися або не виплачуватися вже призначена.

На виконання доручення постійної комісії з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування, відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», підпункту 1.5.1. та пунктів 3.2., 3.3. «Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26.10.2006 № 71-V (зі змінами), на підставі звернення Громадської організації «Об’єднання «Сила громад» від 15.11.2022 та Подання Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» від 21.11.2022, розроблено проєкт рішення обласної ради «Про позбавлення Райніна І.Л. та Святаша В.М. звання «Почесний громадянин Харківської області».

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                              Оксана МАЛИШЕВА