ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

 

XIV сесія  VIII скликання

 

Р І Ш Е Н Н Я

 

                                                                                                     

                                                                      

Від 24 грудня 2022 року                                                                                      № 472-VIII       

 

 

 

Про обласний бюджет

Харківської області на 2023 рік

 

(20100000000)

 

Керуючись Бюджетним кодексом України, Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», обласна рада

 

В И Р І Ш И Л А:

 

1. Визначити на 2023 рік:

 

доходи обласного бюджету у сумі 4 695 801 248 гривень, у тому числі доходи загального фонду обласного бюджету – 3 675 470 600 гривень та доходи спеціального фонду обласного бюджету – 1 020 330 648 гривень, згідно з додатком 1 до цього рішення;

 

видатки обласного бюджету у сумі 4 695 801 248 гривень, у тому числі видатки загального фонду обласного бюджету – 3 675 470 600 гривень та видатки спеціального фонду обласного бюджету – 1 020 330 648 гривень, згідно з додатком 2 до цього рішення;

 

оборотний залишок бюджетних коштів обласного бюджету у розмірі 73 000 000 гривень, що становить 2 % видатків загального фонду обласного бюджету, визначених у цьому пункті;

 

резервний фонд обласного бюджету у розмірі 640 115 556 гривень, з урахуванням норм пункту 22 розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу України.

2. Затвердити бюджетні призначення головним розпорядникам коштів обласного бюджету на 2023 рік у розрізі відповідальних виконавців за бюджетними програмами згідно з додатком 3 до цього рішення.

 

3. Затвердити міжбюджетні трансферти на 2023 рік згідно з додатком 4 до цього рішення.

Відповідно до статті 1036 Бюджетного кодексу України затвердити розподіл між місцевими бюджетами області додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з державного бюджету видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я у загальній сумі 163 111 800  гривень.  

Відповідно до статті 108 Бюджетного кодексу України надати право Харківській обласній військовій адміністрації проводити розподіл та перерозподіл обсягів трансфертів із державного бюджету місцевим бюджетам області у період між сесіями Харківської обласної ради, за умови погодження з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, з наступним внесенням змін до рішення про обласний бюджет.

 

4. Затвердити обсяги капітальних вкладень у розрізі інвестиційних проєктів на 2023 рік згідно з додатком 5 до цього рішення.

 

5. Затвердити розподіл витрат обласного бюджету на реалізацію місцевих/регіональних програм у 2023 році у сумі 699 519 082 гривні згідно з додатком 6 до цього рішення.

 

6. Установити, що у загальному фонді обласного бюджету на 2023 рік до доходів належать доходи, визначені у статті 66 Бюджетного кодексу України, трансферти, визначені у статті 97 Бюджетного кодексу України та Законі України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

 

7. Установити, що джерелами формування спеціального фонду обласного бюджету на 2023 рік у частині доходів є надходження, визначені у статті 691 Бюджетного кодексу України, трансферти, визначені у статті 97 Бюджетного кодексу України та Законі України «Про Державний бюджет України на 2023 рік».

 

8. Головним розпорядникам коштів обласного бюджету на виконання норм Бюджетного кодексу України:

8.1. Затвердити паспорти бюджетних програм протягом 45 днів із дня набрання чинності цим рішенням.

8.2. Здійснювати управління бюджетними коштами у межах встановлених їм бюджетних повноважень та оцінку ефективності бюджетних програм, забезпечуючи ефективне, результативне і цільове використання бюджетних коштів, організацію та координацію роботи розпорядників бюджетних коштів нижчого рівня та одержувачів бюджетних коштів у бюджетному процесі.

8.3. Забезпечити доступність інформації про бюджет у спосіб та у термін, визначені бюджетним законодавством.

8.4. Забезпечити взяття бюджетних зобов’язань та здійснення платежів за загальним фондом бюджету тільки в межах бюджетних асигнувань, установлених кошторисами та планами використання бюджетних коштів, ураховуючи необхідність виконання бюджетних зобов’язань минулих років, узятих на облік органами Казначейства України.

Зобов’язання, узяті розпорядниками та одержувачами бюджетних коштів без відповідних бюджетних асигнувань або з перевищенням повноважень, установлених цим рішенням, не вважаються бюджетними зобов’язаннями і не підлягають оплаті за рахунок бюджетних коштів. Узяття таких зобов’язань є порушенням бюджетного законодавства. Витрати бюджету на покриття таких зобов’язань не здійснюються.

За наявності простроченої кредиторської заборгованості із заробітної плати, стипендій, а також за спожиті комунальні послуги, електричну та теплову енергію, природний газ та інші енергоносії розпорядники бюджетних коштів у межах бюджетних асигнувань за загальним фондом не беруть бюджетні зобов’язання та не здійснюють платежі за іншими заходами, пов’язаними із функціонуванням бюджетних установ (крім захищених видатків бюджету), до погашення такої заборгованості.

8.5. Забезпечити у першочерговому порядку потребу в коштах на оплату праці працівників бюджетних установ відповідно до встановлених законодавством України умов оплати праці та розміру мінімальної заробітної плати; на проведення розрахунків за електричну та теплову енергію, водопостачання, водовідведення, природний газ, інші енергоносії, комунальні послуги та послуги зв’язку, які споживаються бюджетними установами, та укладання договорів за кожним видом відповідних послуг у межах бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі.

 

9. Затвердити ліміти споживання енергоносіїв у натуральних показниках для головних розпорядників коштів обласного бюджету на 2023 рік, виходячи з обсягів відповідних бюджетних асигнувань згідно з додатком 7 до цього рішення.

 

10. Установити, що керівники бюджетних установ утримують чисельність працівників та здійснюють фактичні видатки на заробітну плату, включаючи видатки на премії та інші види заохочень чи винагород, матеріальну допомогу, лише в межах фонду заробітної плати, затвердженого для бюджетних установ у кошторисах, одержувачів бюджетних коштів – у межах планів використання бюджетних коштів та фактично одержаних обсягів валових доходів.

 

11. Дозволити Харківській обласній військовій адміністрації використовувати кошти резервного фонду обласного бюджету на капітальні видатки шляхом передачі коштів із загального фонду бюджету до бюджету розвитку (спеціального фонду) на підставі розпоряджень начальника обласної військової адміністрації із наступним внесенням змін до обласного бюджету.

 

12. Установити, що комунальні унітарні підприємства та їхні об`єднання сплачують до загального фонду обласного бюджету частину чистого прибутку (доходу) відповідно до Порядку, затвердженого рішенням Харківської обласної ради від 16 червня 2011 року № 186-VI «Про затвердження Порядку відрахування до загального фонду обласного бюджету частини чистого прибутку (доходу) комунальних унітарних підприємств та їх об`єднань та форми Розрахунку частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до загального фонду обласного бюджету за результатами щоквартальної фінансово-господарської діяльності».

Частина чистого прибутку (доходу) сплачується наростаючим підсумком щоквартальної фінансово-господарської діяльності у 2023 році.

Комунальні унітарні підприємства та їхні об’єднання подають Розрахунок частини чистого прибутку (доходу) разом із фінансовою звітністю, складеною відповідно до Положень (стандартів) бухгалтерського обліку, до органів податкової служби у строки, передбачені для подання декларації з податку на прибуток.

 

13. Це рішення набирає чинності з 01 січня 2023 року.

 

14. Додатки 1 – 7 до цього рішення є його невід’ємною частиною.

 

15. Виконавчому апарату Харківської обласної ради забезпечити опублікування рішення відповідно до вимог статті 28 Бюджетного кодексу України.

 

16. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію обласної ради з питань бюджету.

 

 

Голова обласної ради                                              Тетяна ЄГОРОВА-ЛУЦЕНКО