Порівняльна таблиця до Статуту

КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОФІЛАКТИКИ І БОРОТЬБИ ЗІ СНІДОМ»

 Стара редакція (2019 рік)

Нова редакція (2023 рік)

РОЗДІЛ І

 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

Пункт 1.1. «третинної високоспеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом»

Скорочена назва:

КНП «ОКЦПБС»

Пункт  1.4.  «Повноваження Департаменту охорони здоров’я щодо управління діяльністю Підприємства визначаються відповідними рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови Харківської обласної державної адміністрації та чинним законодавством України.»

РОЗДІЛ І

 ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

 Пункт 1.1. «первинної та третинної високоспеціалізованої медичної допомоги будь-яким особам в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом»

Скорочене найменування:

КНП ХОР «ОКЦПБС»

Пункт 1.4. «Повноваження Департаменту охорони здоров’я щодо управління діяльністю Підприємства визначаються Положенням про Департамент охорони здоров’я, розпорядженнями голови (начальником) Харківської обласної державної (військової) адміністрації, відповідними рішеннями обласної ради та чинним законодавством України.»

РОЗДІЛ ІІ

 МЕТА ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 2.1.  «а також надання спеціалізованої лікувальної, лабораторно-діагностичної, профілактичної та консультативної допомоги ВІЛ-інфікованим, хворим на СНІД та вразливим до ВІЛ-інфекції і СНІД-індикаторним захворюванням верствам населення»

РОЗДІЛ ІІ

МЕТА ТА ПРЕДМЕТ ДІЯЛЬНОСТІ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 2.1. «а також надання  первинної допомоги, спеціалізованої лікувальної,       лабораторно-діагностичної,  профілактичної та консультативної допомоги ВІЛ-інфікованим, хворим на СНІД та вразливим до ВІЛ-інфекції і СНІД-індикаторним захворюванням верствам населення».

РОЗДІЛ III

УМОВИ ТА ПОРЯДОК НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ (МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ) ПІДПРИЄМСТВОМ

 

Пункт 3.3. Єдиною підставою для надання медичних послуг (медичної допомоги) Підприємством є стан здоров’я особи та необхідність здійснення таких послуг, підтверджена наявністю у конкретної особи відповідних медичних показань. Підприємство не має права відмовляти у наданні медичних послуг будь-якій особі через те, що постійне місце її проживання знаходиться поза  межами  Харківської області чи з огляду на інші не пов’язані з станом здоров’я обставини.

РОЗДІЛ III

УМОВИ ТА ПОРЯДОК НАДАННЯ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ (МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ) ПІДПРИЄМСТВОМ

 

Пункт 3.3. Єдиною підставою для надання медичних послуг (медичної допомоги) Підприємством є стан здоров’я особи та необхідність здійснення таких послуг, підтверджена наявністю у конкретної особи відповідних медичних показань відповідно до стандартів якості та протоколів. Підприємство не має права відмовляти у наданні медичних послуг будь-якій особі через те, що постійне місце її проживання знаходиться поза  межами  Харківської області чи з огляду на інші не пов’язані з станом здоров’я обставини.

РОЗДІЛ IV

ВІДШКОДУВАННЯ ВАРТОСТІ  ТА ОПЛАТА МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ, ЩО НАДАЮТЬСЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

 

Пункт 4.3. Вартість послуг, які відповідно до чинного законодавства України відносяться до платних, відшкодовуються за рахунок особистих коштів громадян, а в окремих випадках – за рахунок інших джерел за цінами, встановленими згідно із вимогами чинного законодавства України.

РОЗДІЛ IV

ВІДШКОДУВАННЯ ВАРТОСТІ  ТА ОПЛАТА МЕДИЧНИХ ПОСЛУГ, ЩО НАДАЮТЬСЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

 

Пункт 4.3. Вартість послуг, які відповідно до чинного законодавства України відносяться до платних (не входять до програми державних медичних гарантій), розраховуються на загальноекономічних підставах, затверджується керівником та відшкодовуються з особистих коштів фізичних і юридичних осіб та з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

РОЗДІЛ V

ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 5.1. -             самостійно визначати свою організаційну структуру, встановлювати чисельність працівників, затверджувати штатний розпис та визначати режим праці.

-        розробляти та надавати Департаменту охорони здоров’я пропозиції щодо удосконалення організаційної структури та функціонування Підприємства;

РОЗДІЛ V

ПРАВА ТА ОБОВ’ЯЗКИ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 5.1. - самостійно визначати свою організаційну структуру, встановлювати чисельність і затверджувати штатний розпис за погодженням Департаменту охорони здоров’я та голови обласної ради або заступника голови обласної ради (за розподілом обов’язків);

РОЗДІЛ VI

МАЙНО ТА КОШТИ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 6.6. «Підприємство з дозволу Харківської обласної ради має право: списувати, передавати з балансу на баланс в межах спільної власності майно Підприємства та здавати в оренду вільні площі відповідно до вимог чинного законодавства України, згідно порядків, встановлених Харківською обласною радою.»

 

РОЗДІЛ VI

МАЙНО ТА КОШТИ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 6.6. «Підприємство з дозволу Харківської обласної ради має право: списувати, передавати з балансу на баланс у межах спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області майно Підприємства та здавати в оренду вільні площі відповідно до вимог чинного законодавства України, згідно порядків, встановлених Харківською обласною радою.»

Пункт 6.7. доповнено:

-     кошти отримані від Національної служби здоров’я України;

Пункт   6.11. доповнено

«6.11. Національна служба здоров’я України укладає з Підприємством договори про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій.»

 

 

 

РОЗДІЛ VII

ОРГАНИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

 

Пункт 7.1. «Поточне керівництво (оперативне управління) Підприємством здійснює керівник Підприємства - Директор, який призначається на посаду на конкурсній основі шляхом укладання з ним контракту та звільняється з посади рішеннями Харківської обласної ради в установленому порядку, та який відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством охорони здоров’я України, з усіма доплатами та надбавками згідно відомчих наказів, має право, як керівник, на заробітну плату, виходячи з установлених керівнику сум посадового окладу та надбавок.

Строк найму, права, обов’язки і відповідальність Директора, умови його матеріального забезпечення, інші умови найму визначаються контрактом, укладеним із обласною радою.»

Пункт 7.2. «Директор несе персональну відповідальність за фінансово-господарську та лікувальну діяльність Підприємства.»

 

Пункт 7.3. «За належне надання Підприємством лікувальних послуг населенню несе відповідальність заступник за розподілом обов’язків Підприємства.»

 

 

 

 

 

Пункт 7.4. Директор Підприємства:

-              несе відповідальність за неналежне: формування та виконання фінансового плану і плану розвитку Підприємства; виконання господарської діяльності Підприємства; виконання показників ефективності діяльності Підприємства, якості послуг, що надаються Підприємством; використання наданого на праві оперативного управління Підприємству майна спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області; використання доходу, отриманого в результаті діяльності Підприємства;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-         забезпечує розподіл обов’язків між Директором та заступниками, затверджує посадові інструкції всіх працівників Підприємства, положення про структурні підрозділи, а також вносить подання до трудового колективу про затвердження Правил внутрішнього трудового розпорядку;

 

-      здійснює ведення баз персональних даних працівників Підприємства і реєстрацію їх в органах виконавчої влади; - убрали

 

-      доводити до відома працівників Підприємства накази, розпорядження, вказівки  органів центральної виконавчої влади, Департаменту охорони здоров’я, обласної ради та інших керівних органів  і забезпечувати їх виконання;

 

-   встановлює у колективному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, умови запровадження та розміри стимулюючих та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат з дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством України;»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пункт 7.11. З метою дотримання прав та забезпечення безпеки пацієнтів, додержання вимог законодавства при здійсненні медичного обслуговування населення, фінансово-господарської діяльності на Підприємстві створюється Спостережна рада. 

Рішення про створення Спостережної ради та положення про неї затверджується обласною радою.

Склад Спостережної ради Підприємства затверджується розпорядженням голови обласної ради.

 

              

РОЗДІЛ VII

ОРГАНИ УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ

 

Пункт 7.1. «Поточне керівництво (оперативне управління) Підприємством здійснюється його керівником - Директором, який призначається на посаду на конкурсній основі шляхом укладання з ним контракту та звільняється з посади рішеннями Харківської обласної ради в установленому порядку, та який відповідає кваліфікаційним вимогам, встановленим Міністерством охорони здоров’я України.

Строк найму, права, обов’язки і відповідальність Директора, умови його матеріального забезпечення, інші умови найму визначаються контрактом, укладеним із Харківською обласною радою.»

 

 

 

 

Пункт 7.2. «Директор несе персональну відповідальність за фінансово-господарську діяльність Підприємства і виконання своїх функцій.»

Пункт 7.3. «За належне надання Підприємством медичних послуг (медичної допомоги) населенню несе відповідальність завідуюча амбулаторно-поліклінічним відділенням Підприємства або медичний директор Підприємства (за наявності у структурі та штатному розписи Підприємства).»

 

Пункт 7.4. Директор Підприємства:

-                 несе відповідальність за: формування та виконання фінансового плану і плану розвитку Підприємства; результати господарської діяльності Підприємства; виконання показників ефективності діяльності Підприємства і послуг, що надаються Підприємством; використання наданого на праві оперативного управління Підприємству майна спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області; використання доходу, отриманого в результаті діяльності Підприємства згідно із вимогами чинного законодавства України та цього Статуту;

 

-    подає на затвердження Департаменту охорони здоров’я кошторис, план асигнувань загального фонду бюджету;

 

-    призначає на посаду та звільняє з посади заступників Директора, медичного директора, головного бухгалтера, керівників структурних підрозділів, інших робітників Підприємства, робить ротацію кадрів у відповідності до чинного законодавства України;

-    забезпечує розподіл обов’язків між Директором та заступниками (медичним директором), затверджує посадові інструкції всіх працівників Підприємства, положення про структурні підрозділи, Правила внутрішнього трудового розпорядку;

 

-    затверджує штатний розпис Підприємства за погодженням із Департаментом охорони здоров’я та Харківською обласною радою;

 

-    ознайомлює працівників Підприємства з наказами, розпорядженнями, вказівками органів центральної виконавчої влади, Департаменту охорони здоров’я, виданих в межах їх повноважень, а також Харківської обласної ради та забезпечує їх виконання;

 

- розробляє і затверджує форми і системи оплати праці в установленому порядку, встановлює працівникам Підприємства премії, винагороди, надбавки і доплати на умовах, передбачених колективним договором (в разі його укладання) та законодавством України. Вживає заходи для своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам Підприємства, а також сплати передбачених законодавством України податків, зборів та інших обов’язкових платежів;

-     здійснює проведення оперативних нарад зі своїми заступниками, медичним директором (за наявністю), завідуючими відділеннями, головною медичною сестрою;»

 

Пункт 7.7 Доповнено

«7.7. Директор Підприємства може здійснювати медичну практику на Підприємстві за погодженням із головою обласної ради або заступником голови обласної ради (за розподілом обов’язків).».

 

Пункт 7.11. «Для розгляду питання, зокрема, щодо дотримання прав та забезпечення безпеки пацієнтів, додержання вимог законодавства при здійсненні медичного обслуговування населення Підприємством, фінансово-господарської діяльності на Підприємстві може створюється наглядова рада з обов’язковим залученням представників громадськості (за їхньою згодою). 

Рішення про створення наглядової ради Підприємства приймає Харківська обласна рада.».

 

 

РОЗДІЛ IX

фінансово-ГОСПОДАРСЬКА  ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 9.18. Режим роботи Підприємства визначає адміністрація Підприємства за погодженням з Управлінням охорони здоров’я

РОЗДІЛ IX

ФІНАНСОВО-ГОСПОДАРСЬКА  ДІЯЛЬНІСТЬ ПІДПРИЄМСТВА

 

Пункт 9.18. Режим роботи Підприємства визначає адміністрація Підприємства за погодженням з трудовим колективом Підприємства та повідомленням Департаменту охорони здоров’я та Харківської обласної ради