ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2022 році

регіональної Програми протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 24 грудня 2020 року № 14-VІІІ (зі змінами)

 

З метою забезпечення ефективної реалізації державної політики у сфері боротьби з тероризмом шляхом розроблення та здійснення комплексу заходів, спрямованих на виявлення та усунення причин і умов, що можуть призвести до проявів тероризму, захисту людини і громадянина, суспільства і держави від тероризму, зосередження основних зусиль на протидії терористичній діяльності, мінімізації її наслідків 24 грудня 2020 року рішенням ІІ сесії VІII скликання Харківської обласної ради № 14-VIІI було затверджено регіональну Програму протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2022 роки, зі змінами (далі - регіональна Програма).

24 грудня 2022 року рішенням ХІV сесії VІII скликання Харківської обласної ради № 465-VIІI строк дії регіональної Програми продовжено на 2023 рік.

Фінансування заходів, визначених у регіональній Програмі, здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його реальних можливостей, та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Відповідно до регіональної Програми виконавцями її заходів в межах своїх повноважень у звітному періоді здійснено відповідні заходи, враховуючи військову агресію рф та введення воєнного стану в Україні, спрямовані на її виконання, а саме:

 

Управління Служби безпеки України в Харківській області

 

Інформація Управління Служби безпеки України в Харківській області щодо виконання у 2022 році заходів регіональної Програми із грифом «для службового користування» знаходиться у Департаменті оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами Харківської обласної військової адміністрації. Ознайомлення із зазначеною інформацією Управління Служби безпеки України в Харківській області здійснюється відповідно до вимог чинного законодавства.

Фінансування заходів регіональної Програми, виконавцем яких є Управління Служби безпеки України в Харківській області, у 2022 році не здійснювалось.

 

Департамент масових комунікацій

та забезпечення доступу до публічної інформації

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання регіональної Програми Департаментом масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації (далі – Департамент) на офіційних інформаційних ресурсах Харківської обласної військової адміністрації, офіційній Фейсбук-сторінці та телеграм-каналі начальника Харківської обласної військової адміністрації, Харківської обласної військової адміністрації та інших інформаційних каналах розміщені інформаційно-роз’яснювальні матеріали, спрямовані на інформування населення про порядок дій у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів.  Вказана інформація знаходиться за посиланнями: https://kharkivoda.gov.ua/video/115816, https://kharkivoda.gov.ua/news/118316, https://t.me/kharkivoda/5259, https://kharkivoda.gov.ua/video/115679.

Крім того, для інформування громадян деокупованих населених пунктів забезпечено виготовлення інформаційного бюлетеня Харківської обласної військової адміністрації «Харківщина - це Україна», де оприлюднюється зазначена тематична інформація (періодичність - 2р/місяць, наклад - 45 тис. примірників). Додатково проводиться інформування через локальні системи оповіщення і гучномовці.

У межах загальнодержавних інформаційних кампаній Департамент проводить широку інформаційну роботу, спрямовану на утвердження в свідомості українців патріотичних цінностей, поваги до держави, культурного та історичного минулого України, державної символіки, Збройних Сил України, волонтерів.  

Зокрема, здійснено інформаційну підтримку понад 100 національних інформаційних  кампаній, наприклад: актуальні «гарячі лінії» міністерств та інших органів влади для консультування громадян; соціальний проєкт «Прихисток»; проєкт «Ukraine Now and Forever»; про порядок фіксації воєнних злочинів; заходи з протимінної діяльності; охорона здоров’я під час воєнного стану; правова і психологічна підтримка постраждалих внаслідок агресії російської федерації та інші.

Широко поширюється інформація про функціонування медіаплатформ «Моя війна», «СпівДія», «Допомагай», «Знайди рідних», «Там, де вас чекають», «Україна працює», «Поряд», «Коло турботи» тощо.

За сприяння Департаменту продовжує транслюватися на регіональних ТРК, а саме: ТОВ «Телерадіокомпанія «МАТРІКС+» (м. Куп’янськ), Телерадіокомпанія «Лозова», Телерадіокомпанія Красноградщини «Центр», ТОВ «ТЕРРА-МЕДІА» (м. Лозова) аудіоролік (43 сек.) Державного бюро розслідувань, який радить виявляти зрадників і колаборантів та звертатися до Бюро за телефоном: 044-300-27-07.

З метою недопущення терористичних актів, диверсій та інших надзвичайних подій регіональні ЗМІ області також постійно публікують звернення Управління Служби безпеки України в Харківській області до населення бути пильними і у разі підозрілих дій окремих осіб і виявлення безхазяйних предметів та об’єктів терміново повідомляти до Управління за відповідними телефонами.

Аналіз регіональної преси за відповідний період свідчить про те, що друковані засоби масової інформації подавали матеріали названої тематики.    

На веб-сайті Харківської обласної військової адміністрації створено банер «Правила безпеки при загрозі терористичного акту». На сторінках банеру надані рекомендації щодо правил безпеки при загрозі терористичного акту, щодо дій у разі виникнення підозрілого предмету, щодо правил поведінки при захопленні і утриманні заручників, при евакуації.

Фінансування заходів пункту 1.7 зазначеної регіональної Програми у 2022 році не здійснювалось. 

 

Харківський національний університет внутрішніх справ

 

Харківський національний університет внутрішніх справ (далі - ХНУВС) є одним із відповідальних виконавців заходів, передбачених регіональною Програмою, а саме: пункту 1.6 «Розроблення (оновлення) та виготовлення інформаційних матеріалів (пам’яток, буклетів, довідників, науково-методичних рекомендацій тощо) для забезпечення проведення практичних заходів, передбачених Програмою» та пункту 1.7 «Виготовлення та поширення соціальної реклами, телепередач, агітаційних відеоматеріалів, спрямованих на попередження та протидію терористичній діяльності в Харківській області. Інформування населення стосовно позитивних прикладів протидії тероризму».

Фінансування для реалізації заходів, передбачених пунктами 1.6 та 1.7. регіональної Програми, у 2022 році не здійснювалося у зв’язку із військовою агресією рф та тимчасовою передислокацією ХНУВС до інших регіонів України.

Водночас, науково-педагогічним складом ХНУВС була виконана низка наукових робіт, спрямованих на удосконалення діяльності правоохоронних органів щодо протидії злочинам проти основ національної безпеки, наданню психологічної допомоги особам, які постраждали під час терористичних атак, запобігання незаконному розповсюдженню зброї та боєприпасів в умовах воєнного стану, покращення досудового розслідування кримінальних правопорушень, а також нормативно-правового та інформаційного забезпечення протидії терористичної діяльності, зокрема:

1.          Підготовлені та опубліковані навчальні та науково-методичні видання:

-              Протидія Службою безпеки України легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом: монографія / В.В. Шендрик та ін. Київ, ХНУВС, 2022. 156 с.;

-              Світові тренди та передові практики у сфері внутрішньої безпеки: інформаційний довідник / В.В. Андрусів, Р.І. Фуфалько, А.С. Сизоненко, С.О. Шатрава та ін., передм. Д. А. Монастирського. Київ: МВС України, 2022. 96 с.;

-              Використання в кримінальному провадженні відомостей, отриманих у результаті негласних слідчих (розшукових) дій: наук.-метод. рекоменд. / М.С. Цуцкірідзе, О.В. Мартовицька, В.В. Романюк, В.В. Бурлака та ін. Харків: ХНУВС, 2022. 136 с.;

-              Кікінчук В.В., Манжай О.В., Романюк В.В. Документування та розслідування фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, а також кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, учинених із застосуванням новітніх технологій: наук.-метод. рекоменд. Харків: ХНУВС, 2022. 69 с.;

-              Перша психологічна допомога в гострих стресових ситуаціях: навч.- практич. посіб. / О.І. Федоренко та ін.; МВС України, Харків, нац. ун-т внутр. справ. Харків : ХНУВС, 2022. 86 с.

2.          Науково-дослідною лабораторією з проблем інформаційних технологій та протидії злочинності в кіберпросторі проводиться розробка компонентів інформаційно-пошукової системи накопичення та аналізу даних з відкритих джерел з метою протидії злочинності та тероризму.

3.          Підготовлені та направлені до Міністерства внутрішніх справ України наукові висновки, пропозиції та зауваження до наступних проектів законів України:

-      «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо встановлення відповідальності за публічне заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації Російською Федерацією територій України та спроб легалізувати та легітимізувати анексію частини території України» (реєстр. № 6436 від 15.12.2021);

-      «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення відповідальності за колабораційну діяльність» (реєстр. № 7647 від 08.08.2022);

-      «Про внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України у зв'язку з ратифікацією Додаткового протоколу до Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму, а також до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення боротьби з тероризмом» (реєстр. № 7699 від 26.08.2022).

4.   Відповідно до листа Української асоціації районних та обласних рад від 11.05.2022 № П 01-56/139 розроблено проєкт акту огляду об’єкта на предмет встановлення стану його пошкодження внаслідок протиправних дій держави-агресора.

5.   Підготовлений та направлений до МВС України проєкт Концепції формування та розвитку внутрішнього безпекового середовища держави з урахуванням викликів, спричинених військовою агресією.

6.   Триває робота із підготовки комплексного соціологічного дослідження «Безпека та довіра», моніторинг громадської думки про роботу правоохоронних органів Харківської області», що виконується в рамках Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки (орієнтовна публікація результатів дослідження запланована у січні 2023 року).

Окремі питання щодо протидії глобальним терористичним проявам, фінансування тероризму та протидії злочинам проти національної безпеки були предметом розгляду наступних науково-практичних конференцій, що проводилися в ХНУВС протягом 2022 року:

-      «Актуальні питання забезпечення фінансової безпеки держави в умовах глобалізації» (дата проведення - 17.02.2022);

-      «Кримінологічний вимір сучасності» (дата проведення - 14.04.2022);

-      «Проблеми сучасної поліціїстики» (дата проведення - 20.04.2022);

-      «Сучасні тенденції розвитку криміналістики та кримінального процесу в умовах воєнного стану» (дата проведення - 25.11.2022).

Робота щодо виконання заходів, передбачених регіональною Програмою протидії терористичній діяльності на території Харківської області на 2021-2023 роки, триває і знаходиться на постійному контролі керівництва обласної військової адміністрації.

 

 

В.о. директора Департаменту оборонної,

мобілізаційної роботи та взаємодії

з правоохоронними органами

Харківської обласної військової

адміністрації                                                            Михайло   БЕЛЯВЦЕВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юрій Кутєпов    705 49 99

Михайло Парфьонов