ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2022 році

комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області

на 2020 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VII (зі змінами)

 

З метою забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави та протидії злочинності 27 лютого 2020 року рішенням Харківської обласної ради № 1199-VII затверджено комплексну регіональну Програму забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки (далі – регіональна Програма), яка розроблена обласною державною адміністрацією спільно з територіальними правоохоронними органами, вищими навчальними закладами правоохоронного спрямування тощо.

24 грудня 2022 року рішенням ХІV сесії VІII скликання Харківської обласної ради № 467-VIІI строк дії регіональної Програми продовжено на 2023 рік.

Відповідно до регіональної Програми правоохоронними органами області у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування в межах своїх повноважень у 2022 році здійснено відповідні заходи, враховуючи військову агресію рф та введення воєнного стану в Україні, спрямовані на її виконання, а саме:

 

   Головне управління Національної поліції в Харківській області

 

Керівництвом Головного управління Національної поліції в Харківській області протягом 2022 року вжито відповідних заходів з виконання зазначеної регіональної Програми. З цією метою зміст регіональної Програми доведено до відома підрозділів Головного управління Національної поліції в Харківській області, розроблено План заходів Головного управління Національної поліції в Харківській області з її реалізації від 30.03.2020 № 2264/119-25/01-2020, визначено терміни реалізації заходів та їх виконавців, забезпечено контроль за виконанням визначених заходів.

Зокрема, в рамках реалізації регіональної Програми здійснено наступні заходи:

На виконання п. 1.1 регіональної Програми у Головному управлінні Національної поліції в Харківській області (далі – ГУНП) забезпечено цілодобову роботу Ситуаційного центру ГУНП, силами якого здійснюється постійний моніторинг стану публічної безпеки і порядку на території області, вивчення структури та динаміки правопорушень.

Ситуаційним центром ГУНП за результатами моніторингу готуються аналітичні документи стосовно негативних змін у динаміці та структурі злочинності, які надаються начальникові ГУНП для прийняття управлінського рішення.

У зв’язку з початком збройної агресії рф проти України, бойовими діями на території Харківської області, тимчасовою окупацією її частини у 2022 році зусилля підрозділів ГУНП в Харківській області були зосереджені на виконанні завдань правового режиму воєнного стану, забезпеченні національної безпеки та правопорядку на території Харківської області, у тому числі: заходів із забезпечення публічної безпеки та порядку (щодоби несуть службу близько 1,5 тис. поліцейських у складі 417 нарядів), при цьому, під час комендантської години (щоночі залучається 431 поліцейський у складі 134 автопатрулів); протидії злочинності; виявлення та затримання диверсійно-розвідувальних груп, їх членів, посібників, зрадників, колаборантів. Спецпідрозділи спільно із Збройними Силами України брали безпосередню участь у бойових діях; несення служби на блокпостах (на 71 блокпості щодоби несуть службу 279 поліцейських); здійснення стабілізаційних, перевірочних заходів, у тому числі стосовно місцевого населення звільнених населених пунктів, яке виявляє бажання виїхати в інші регіони України або повернутися до колишнього місця проживання у звільнені населені пункти; забезпечення евакуації населення у більш безпечні райони; посилена охорона 130 важливих об’єктів національної економіки та об’єкти, що забезпечують життєдіяльність населення; заходи з вилучення з незаконного обігу зброї (вилучено 258 одиниць вогнепальної зброї, 90,7 тис. боєприпасів); розмінування звільненої території, нерозірваних снарядів, ракет, мін; огляди місць події після обстрілів та бомбардувань (здійснено 7,5 тис. оглядів); документування кримінальних правопорушень, пов’язаних зі збройним конфліктом (відкрито 6,5 тис. кримінальних проваджень, з них 164 особам повідомлено про підозру, 78 кримінальних проваджень направлено до суду, 5,6 тис. кримінальних проваджень направлено до СБУ за підслідністю); вивезення трупів та поранених; надавалася допомога в отриманні гуманітарної допомоги населенням, Збройним Силам України.

На виконання п. 1.2 регіональної Програми у 2022 році керівництво ГУНП в області взяло участь у:

- спільній нараді керівників правоохоронних та інших державних органів з питань виявлення, фіксації та розслідування злочинів, пов’язаних із збройним конфліктом, виявлення та припинення фактів розкрадання бюджетних коштів, виділених на відновлення інфраструктури, а також гуманітарної допомоги (10.08.2022);

- координаційній нараді правоохоронних органів Харківської області з питань взаємодії органів правопорядку у протидії злочинності в умовах воєнного стану, передусім попередження, розкриття та розслідування фактів збройної агресії, диверсійних проявів і терористичних актів, розкрадання бюджетних коштів, виділених на відновлення інфраструктури, а також гуманітарної допомоги (18.08.2022).

Створено постійно діючі міжвідомчі робочі групи:

-  у сфері протидії організованій злочинності;

-  щодо протидії та розкриття кримінальних правопорушень, пов’язаних з торгівлею людьми;

-  щодо протидії, розкриття та розслідування кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів;

-  щодо розкриття, розслідування і запобігання кримінальним правопорушенням, які вчиняються стосовно громадських активістів, а також іншим протиправним діям, спрямованим на дестабілізацію суспільно-політичної ситуації, що можуть викликати загострення в суспільстві;

-  з питань координації діяльності правоохоронних органів Харківської області;

-  щодо протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаним з незаконною торгівлею нафтопродуктами, а також виробництвом й обігом спирту та алкогольних напоїв;

-  щодо протидії кримінальним правопорушенням проти громадської безпеки та громадського порядку, а також вчиненим з використанням зброї, боєприпасів або вибухових речовин;

-  з питань запобігання та протидії правопорушенням у сфері навколишнього природного середовища;

-  з питань аналізу стану досудового розслідування та нагляду за додержанням законів у кримінальних провадженнях про кримінальні правопорушення, вчинені стосовно журналістів;

-  з питань забезпечення збереження речових доказів, належного їх стану, схоронності вилученого та арештованого майна і документів у кримінальних провадженнях органами Національної поліції в Харківській області.

Для ефективної протидії організованій злочинності вдосконалено штатну структуру ГУНП в Харківській області. У слідчому управлінні ГУНП створено відділ розслідування особливо тяжких злочинів та інших кримінальних правопорушень, що набули суспільного резонансу.

З урахуванням завдань підрозділів поліції в умовах воєнного стану, у слідчому управлінні ГУНП також створено постійно діючу слідчо-оперативну групу з розкриття та розслідування злочинів, пов’язаних зі збройним конфліктом.

 Діє робоча група ГУНП  із збору інформації  для здійснювання оцінювання загроз організованої злочинності та тяжких злочинів за методологією Європолу «SOСTA».

У рамках антитерористичних заходів та заходів забезпечення правового режиму воєнного стану, для виявлення та затримання диверсійно-розвідувальних груп супротивника на 71 блокпості щодоби несуть службу 279 поліцейських.

За результатами вжитих заходів направлено до суду 23 (торік 33) кримінальних провадження відносно злочинних груп з ознаками організованості.

Викриті угруповання діяли у сферах суспільної моралі, незаконного обігу наркотичних засобів, грального бізнесу, службової та господарської діяльності, використання комп'ютерних мереж, займались бандитизмом, вчиняли розбійні напади, грабежі, шахрайства, крадіжки, угони та вимагання, привласнення та розтрати майна тощо.

Встановлено 90 (134) їх учасники, доведено їх участь в учиненні 211 (550) злочинів, з яких 147 (406) – тяжких та особливо тяжких, у тому числі: 3 факти створень злочинних організацій, 2 умисних вбивства, 18  фактів незаконного позбавлення волі, 4 факти торгівлі людьми, 1 розбій, 4 грабежі, 15 крадіжок,  3 вимагання, 58 шахрайств, 1 угон, 6 фактів розповсюдження порнографії, 18 наркозлочинів, у тому числі 9 фактів незаконного збуту наркотичних речовин, 35 злочинів у сфері службової діяльності, 5 фактів привласнення або розтрати майна, 6 злочинів у сфері господарської діяльності.  

На виконання п. 1.3 регіональної Програми та на виконання Законів України «Про Національну поліцію», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» керівниками підрозділів поліції та начальниками районних військових адміністрацій, органами місцевого самоврядування здійснюються заходи щодо забезпечення співпраці між поліцією, органами влади, громадськістю, спрямованої на виявлення та усунення проблем, пов’язаних із здійсненням поліцейської діяльності, забезпечення публічної безпеки та порядку в умовах воєнного стану.

Проведення спільних прийомів громадян, зустрічей з територіальними громадами та громадськими об'єднаннями тимчасово припинено у зв’язку з впровадженням воєнного стану та бойовими діями на території області.

03.12.2022 на сесії Харківської обласної ради заслухано інформацію начальника ГУНП в Харківській області про заходи із відновлення правопорядку та діяльності підрозділів поліції на деокупованих територіях Харківської області.

Плани основних заходів підрозділів ГУНП в області на 2023 рік підготовані з урахуванням  потреб територіальних громад з питань безпеки.  

На виконання п. 1.4 регіональної Програми, Харківським національним університетом внутрішніх справ спільно із Соціологічною асоціацією України, Харківською обласною державною адміністрацією за підтримки Консультативної місії Європейського Союзу відповідно до  комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2023 роки та Плану заходів на 2021-2023 роки з реалізації Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки проведені дослідження результатів опитування населення у 2013-2021 роках з питань публічної безпеки та довіри до правоохоронних органів. Результати даного дослідження доведені до підрозділів ГУНП в Харківській області та враховані при плануванні їх роботи у 2022 році.

На виконання вимог Закону України «Про Національну поліцію», Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про місцеві державні адміністрації» керівниками підрозділів поліції:

-  вивчається інформація населення щодо якості роботи поліції, проблеми з питань забезпечення публічної безпеки та порядку; визначаються заходи їх вирішення з метою надання населенню якісних поліцейських послуг;

-  підрозділи поліції інформують територіальні громади про стан правопорядку у відповідних населених пунктах; ефективність роботи поліції, у тому числі шляхом виступів на сесіях місцевих рад, розміщення інформації у ЗМІ та на офіційному веб-сайті в мережі Інтернет;

-  плани основних заходів підрозділів ГУНП в області у 2023 році складені з урахуванням  потреб територіальних громад з питань безпеки.

На виконання п. 1.5 регіональної Програми, наказом ГУНП в Харківській області від 23.04.2020 № 840 утворено комісію ГУНП з антикриміногенного планування територій.

На виконання п. 2.1 регіональної Програми, Головним управлінням Національної поліції в Харківській області продовжуються заходи з розбудови функціональної системи оперативного реагування нарядів поліції на повідомлення про правопорушення та інші події.

На сьогодні всі наряди поліції, які здійснюють реагування на повідомлення про злочини та інші події,  забезпечені планшетами, що дозволяє здійснювати управління ними з єдиного центру.

Суттєво розширені можливості служби «102». На сьогодні служба приймає телефонні повідомлення громадян з усіх районів м. Харків та області. Службою приймаються повідомлення, які належать до компетенції поліції, а також інших служб екстреного виклику. Таке повідомлення, в разі надходження, передається до відповідного відомства для розгляду та реагування за належністю.

 На цей час на території області діє 423 стаціонарних переговорних апарати термінового виклику спеціальних служб у місцях масового перебування громадян (вокзали, ринки, торгівельні та розважальні центри, публічні місця, перехрестя доріг).

На виконання п. 2.4 регіональної Програми,  на початок 2022 року на території Харківської області діяли 29 громадських формувань із забезпечення охорони громадського порядку і державного кордону. На даний час їх діяльність та установчі документи приводяться у відповідність до чинної редакції Закону України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону», діяльність громадських формування, які не відповідають законодавству, буде припинено у встановленому порядку.

Відповідно до Закону України «Про основи національного спротиву», на початку 2022 року в Харківській області утворено 4 добровольчі формування територіальних громад (ДФТГ), з яких 1 бере безпосередню участь в заходах оборони Харківської області, 3 спільно з підрозділами поліції здійснюють заходи з охорони публічного порядку та безпеки в умовах воєнного стану (несення служби на блок-постах, патрулювання тощо).   

На виконання п. 2.5 регіональної Програми, у ГУНП в Харківській області силами чергових служб, Ситуаційного центру ГУНП в Харківській області здійснюється постійний моніторинг стану криміногенної ситуації в області.

За результатами моніторингу визначаються проблемні питання щодо забезпечення публічної безпеки, негативні зміни в динаміці та структурі злочинності, місця учинення найбільшої кількості злочинів, поширення окремих злочинів, серійні злочини та інші загрозливі фактори.

Зазначені проблеми аналізуються, встановлюються їх причини та визначаються заходи щодо їх усунення.

Зокрема щоденно уносяться зміни до планів дислокації підрозділів, коригуються маршрути патрулювання, здійснюється маневрування нарядами. Наряди наближаються до місць учинення найбільшої кількості злочинів, залучається додаткова кількість нарядів поліції мобільних чи піших – з урахуванням особливостей проблеми.

В середньому за добу до несення служби з охорони публічної безпеки, забезпечення дотримання вимог правового режиму воєнного стану на території м. Харкова та області залучається близько 1,5 тис. поліцейських у складі 441 наряду.

До несення служби під час комендантської години в середньому щоночі залучається 219 поліцейських підрозділів ГУНП у складі 83 автопатрулів та 334 поліцейських УПП у складі 53 патрулів. 

Працівниками ГУНП в Харківській області здійснюється контроль за дотриманням  особливого режиму в’їзду і виїзду та обмеження руху транспортних засобів, пересування людей. Всього на території м. Харкова та області встановлено 71 блокпост, на яких в середньому щодоби несуть службу 279 поліцейських.

На виконання п. 2.6 регіональної Програми, з метою удосконалення системи забезпечення публічної безпеки під час проведення заходів за участі великої кількості громадян, підрозділами ГУНП в Харківській області запроваджено Скандинавську модель забезпечення публічної безпеки при проведенні таких заходів. Модель передбачає роботу «груп комунікації» (перемовників) для проведення бесід, роз’яснювальної роботи серед організаторів та учасників акцій з метою попередження застосування сили під час проведення заходів, доведення до їх відома порядку проведення масових заходів; а також передбаченої законом відповідальності за порушення законодавства та інше.

Враховуючи заборону масових політичних акцій, скасування спортивних та інших масових заходів в умовах воєнного стану, робота «груп комунікації» тимчасово не здійснюється.

На виконання п. 2.7 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 2.8 регіональної Програми, на даний час, в умовах воєнного стану, залучення суб’єктів підприємницької діяльності, що надають охоронні послуги, до здійснення заходів із забезпечення публічної безпеки та порядку, а також під час проведення державних свят, культурно-видовищних, спортивних та релігійних заходів не здійснюється.

На виконання п.п. 2.9 та 2.10 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 2.11 регіональної Програми, протягом 2022 року кошти обласного бюджету на придбання планшетних пристроїв, відеореєстраторів, відеотехніки, сучасних засобів зв’язку, робочих станцій, серверного обладнання, обладнання для відеоспостереження та відеоаналітики для забезпечення груп швидкого реагування, слідчо-оперативних груп  та підрозділів превентивної діяльності не виділялись.

Не втрачає актуальності проблема придбання додаткової кількості планшетів для нарядів реагування патрульної поліції у зв’язку з необхідністю формування резервного фонду для оперативної заміни планшетів, які виходять із ладу та передаються для проведення ремонту.

На виконання п. 2.12 регіональної Програми, ГУНП в Харківській області та територіальними відділами і відділеннями поліції у взаємодії з районними державними адміністраціями продовжується реалізація проєктів «Поліцейська станція» та «Поліцейський офіцер громади».

На сьогодні діє 16 поліцейських станцій у 14 громадах. Проєкт «Поліцейський офіцер громади» повноцінно діє у 26 територіальних громадах області, де працює 53 офіцери громади.                  

На виконання п. 2.13. регіональної Програми, протягом 2022 року службою пробації не проводились навчання для працівників підрозділів поліції з питань забезпечення спільного контролю за правомірністю поведінки осіб, які звільняються з місць позбавлення волі.

На виконання п. 2.14 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення, її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 2.16 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 2.17 регіональної Програми, розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 05.09.2022 № 148 В, ГУНП в Харківській області виділені кошти в розмірі 10,5 млн. грн. для придбання спеціальних (броньованих) транспортних засобів для підрозділів Головного управління. Проте, у зв’язку із відсутністю у ГУНП повноважень щодо самостійного придбання даного виду автотранспорту, 21.10.2022 виділені грошові кошти повернені до обласного бюджету в повному обсязі.

На виконання п. 2.18 регіональної Програми протягом 2022 року кошти обласного бюджету на придбання спеціальних технічних засобів,  апаратно-програмного комплексу пошуку мобільних терміналів  та наборів спецтехніки для оперативних служб ГУНП в Харківській області не виділялись.

Придбання спеціальних технічних засобів,  апаратно-програмного комплексу пошуку мобільних терміналів  та наборів спецтехніки підвищує можливості оперативних служб ГУНП із проведення заходів, пов’язаних зі встановленням місцезнаходження засобів мобільного зв’язку та ефективності розкриття кримінальних правопорушень.

На виконання п. 3.1 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області проводиться комплекс заходів щодо протидії тероризму, попередження терористичних загроз, диверсійних актів, стан цієї роботи обговорюється спільно з органами влади та іншими правоохоронними органами на спільних нарадах, засіданнях Антитерористичного центру, визначаються заходи посилення охорони об'єктів можливих диверсій та терористичних посягань, а також організація та проведення на цих об'єктах заходів, спрямованих на підвищення їх протидиверсійної і антитерористичної захищеності.

З використанням ЗМІ постійно проводиться роз’яснювальна робота з населенням з питань інформування поліції чи інших правоохоронних органів про виявлення підозрілих предметів чи осіб; роз’яснюється порядок заходів безпеки при виявлення зазначених предметів.

На виконання п. 3.3 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області на постійній основі проводиться комплекс інформаційно-роз’яснювальних заходів щодо інформування громадян про необхідність добровільної здачі зброї, яка перебуває у громадян на незаконних підставах.

У листопаді 2022 року проведені заходи з добровільної здачі населенням зброї.

Протягом року населенням добровільно здано 667 одиниць вогнепальної зброї, з них 560 рушниць, 36 автоматів  та гвинтівок, 7 карабінів, 4 одиниці травматичної зброї, 12 одиниць газової зброї, 13,1 тис. одиниць боєприпасів (патрони).

На виконання п. 3.4 регіональної Програми, підрозділами дозвільної системи ГУНП в області проведено 83 комісійні перевірки підприємств, організацій та установ, які використовують (зберігають) озброєння з метою контролю дотримання порядку обліку, безпеки зберігання зброї, боєприпасів, вибухових речовин, інших засобів ураження. Під час перевірок вивчені питання: дотриманням фізичними та юридичними особами спеціальних правил і порядку зберігання та використання зброї; дотримання правил зберігання, носіння, перевезення і використання зброї, спеціальних засобів індивідуального

 

захисту та активної оборони, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів, інших предметів, а також правил та обмежень функціонування місць їх зберігання чи використання. У ході перевірок виявлено 29 порушень, винних посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за ст. 195 КУпАП.

На виконання п. 3.5 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з іншими правоохоронними органами, органами влади, місцевого самоврядування, громадськістю проводяться системі заходи, спрямовані на вилучення з незаконного обігу зброї та інших небезпечних речовин, у тому числі які вивозяться із зони бойових дій.

Особливу увагу приділено виявленню та ліквідації каналів незаконного переміщення територією області зброї, боєприпасів, вибухових речовин, передусім їх вивезення з зони бойових дій, виявленню засобів учинення диверсій, розвідувальних і диверсійних груп

Для цього організовано роботу 71 блокпосту, на яких в середньому щодоби несуть службу 279 поліцейських. 

У ході проведення вищезазначених заходів з незаконного обігу вилучено 72,1 тис. одиниць озброєння, в тому числі 286 одиниць вогнепальної зброї, 71 тис. патронів, 757 гранат, 11,3 кг пороху, 24,4 кг тротилу, 9 снарядів, 9 гранатометних пострілів.

Результати цієї роботи постійно доводяться  до відома населення, висвітлюються у засобах масової інформації.

На виконання п. 3.6 регіональної Програми, враховуючи те, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів та студентів навчальні заклади Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.   

На виконання п. 3.7 регіональної Програми, у 2021 році управлінням вибухотехнічної служби ГУНП розроблено та направлено до підрозділів Головного управління методичні рекомендації з порядку дії при виявленні вибухових предметів, виникненні інших загроз, пов’язаних із бойовими діями, обстрілами, можливістю скоєння диверсій. 

У 2022 році відповідна робота не проводилась у зв’язку із постійним задіянням спеціалістів-вибухотехників ГУНП до знешкодження вибухонебезпечних предметів на місцях обстрілів, деокупованих територіях тощо.   

На виконання п. 4.1 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 4.2 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області на системній основі проводяться заходи з протидії торгівлі людьми, у тому числі сексуальній та трудовій експлуатації, а також злочинам у сфері моральності.

У цій сфері налагоджено взаємодію підрозділів ГУНП в Харківській області з 4 прикордонним загоном, забезпечено впровадження міжнародного досвіду з цих питань, який вивчено в ході міжнародних зустрічей з представниками спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

З початку 2022 року відкрито 1 кримінальне провадження за фактами торгівлі людьми (дітьми-немовлятами, яких намагалися вивезти до Франції; у злочинних цілях використовували програму сурогатного материнства). Досудове розслідування триває.

Також викрито групу осіб, які організували злочинну схему, яка полягала в організації діяльності центрів закритого типу, куди за домовленістю з родиною, поміщували та утримували наркозалежних осіб, які у подальшому піддавалися примусовій праці (трудовій експлуатації). Центри прикривали свою діяльність під виглядом діяльності з реабілітації. Досудове розслідування відносно учасників організованої групи завершено, та 4 кримінальних провадження за фактами торгівлі людьми спрямовано до суду.

Проводиться комплекс заходів з метою виявлення та притягнення до кримінальної відповідальності осіб, які займаються звідництвом та сутенерством, здійснюється моніторинг мережі Інтернет на предмет виявлення осіб, які надають сексуальні послуги за грошову винагороду виявлення та документування злочинної діяльності он-лайн порно студій та осіб, які організовують та забезпечують виготовлення і розповсюдження зображень порнографічного характеру в мережі Інтернет.

У результаті вжитих заходів до суду спрямовані  матеріали 6 кримінальних проваджень з обвинувальними актами у відношенні 5 членів-учасників організованої групи, які створили он-лайн порностудію, де веб-моделі займались розповсюдженням порнографії через мережу Інтернет.

Виявлено 12 фактів розповсюдження порнографічної продукції (ст. 301 КК України). Повідомлено про підозру 3 особам у 10 кримінальних провадженнях. До суду направлено 15 кримінальних проваджень цієї категорії.

Також  задокументовано 7 фактів вчинення сутенерства (ст. 303 КК України). Повідомлено про підозру 6 особам у 1 кримінальному проваджені.

За фактом звідництва (ст. 302 КК України) повідомлено про підозру 1 особі у 1 кримінальному провадженні. До суду направлено 4 кримінальних проваджень.

На офіційному сайті ГУНП та у соціальній мережі «Facebook» розміщено матеріал з тематики протидії виготовленню та розповсюдженню порнографічної продукції; функціонуванню місць розпусти, звідництву, сутенерству, пропаганді насильства та жорстокості, примушуванню чи втягненню до зайняття проституцією, розбещенню дітей.

На виконання п. 4.3 регіональної Програми, на офіційному сайті ГУНП та сторінці ГУНП  у соціальній мережі «Facebook» розміщено  2 матеріали про функціонування «гарячої телефонної лінії» для надання психологічної допомоги громадянам, які стали жертвами торгівлі людьми.

На виконання п. 4.4 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 4.5 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області спільно з ГУДМС в Харківській області задокументовано 2 факти використання підроблених штампів у документах для виїзду за кордон. В ході досудового розслідування у 2 провадженнях особам повідомлено про підозру, 2 кримінальних провадження розслідувано та направлено до суду.

Протягом 2022 року підрозділами ГУНП не виявлено корупційних правопорушень серед осіб, уповноважених на виконання функцій з оформлення проїзних документів для виїзду за кордон, фактів складання ними фіктивних документів чи підроблення документів.

На виконання п. 5.1 регіональної Програми, аналіз структури кримінальних проявів свідчить про поширеність в Харківській області правопорушень проти власності, частка яких до загальної кількості зареєстрованих злочинів становить 44%, найбільшу частку складають крадіжки (6 тис.) та шахрайства (1,4 тис.).

З метою попередження злочинів проти власності:

-  постійно здійснюється аналіз майнових злочинів за методом, місцем, часом їх учинення; для аналізу цих злочинів використовується інтелектуальна інформаційна система;

-  за результатами аналізу щомісяця складаються графіки відпрацювання криміногенних місць; з урахуванням цих графіків щоденно вносяться зміни до планів розстановки нарядів поліції та маршрутів патрулювання;

-  працівниками оперативних підрозділів відпрацьовуються місця збуту краденого майна (ринки, ломбарди, ювелірні крамниці);

-  вивчається спосіб життя осіб, які раніше притягувалися до кримінальної відповідальності, з метою встановлення їх причетності до вчинення злочинів проти власності;

-  використовуються «пастки» та засідки для виявлення осіб, причетних до злочинів проти власності, у тому числі таких, як квартирні крадіжки, незаконні заволодіння транспортними засобами.

В ході розшукових заходів розкрито: 31 із 33 розбоїв; 120 із 153 грабежів; 2,7 тис із 6 тис крадіжок; 496 із 592 крадіжок з квартир та домоволодінь; 368 із 1,4 тис. шахрайств; 53 із 528 фактів незаконного заволодіння АМТ.

Високий рівень майнових злочинів потребує проведення підрозділами поліції, іншими правоохоронними органами, органами влади та місцевого самоврядування спільних комплексних заходів з метою усунення причин і умов, які сприяють цим злочинам, у тому числі з урахуванням умов воєнного стану, та негативно впливають на стан публічної безпеки та порядку в області.

Ефективність заходів, які вживаються підрозділами поліції з метою попередження злочинів проти власності, а також усунення причин і умов, що їм сприяють, постійно розглядається на нарадах керівництва ГУНП. За результатами заслуховувань визначаються додаткові заходи профілактики.

На офіційному веб-сайті ГУНП та у соціальній мережі «Facebook» розміщується інформація про попередження та розкриття майнових злочинів.

На виконання п. 5.2 регіональної Програми, ГУНП постійно інформує населення про стан криміногенної ситуації в області, майнової злочинності в регіоні, поширеність та способи учинення окремих видів майнових злочинів, необхідність ужиття заходів з посилення охорони власного майна.

З цією метою  підготовлені та розміщуються на офіційному веб-сайті ГУНП прес-релізи про доцільність укладання договорів з надання охоронних послуг у частині реагування нарядів поліції охорони на проникнення до квартир та домоволодінь.

На офіційному сайті ГУНП розміщено інформацію для населення про способи захисту житла від крадіїв.

На виконання п.п. 5.3-5.6 регіональної Програми, відповідну роботу буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 5.7 регіональної Програми, наказом ГУНП від 23.04.2020 № 840 утворено комісію ГУНП з антикриміногенного планування територій.

На виконання п. 5.8 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області на постійній основі проводяться комплексні заходи з попередження незаконних операцій з металобрухтом, у тому числі спільні рейди за участю поліції, уповноважених органів виконавчої влади, громадськості, ЗМІ.

За результатами зазначених заходів відкрито 2 кримінальних провадження за ст. 213 КК України (порушення порядку здійснення операцій з металобрухтом).

На офіційному веб-сайті ГУНП та у соціальній мережі «Facebook» розміщуються матеріали із зазначеної тематики.

На виконання п. 5.9 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення, її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 5.10 регіональної Програми, виступи з даної тематики у навчальних закладах тимчасово не проводяться, оскільки у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів навчальні заклади Харківської області здійснюють роботу у дистанційному режимі.

На виконання п. 5.11 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 6.1 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з Управлінням протидії кіберзлочинам в Харківській області ДКП НП України проводиться комплекс заходів з метою протидії кіберзлочинності, у тому числі попередження, документування та розкриття шахрайств, що вчиняються з використанням мережі Інтернет та банківських карток.

Вивчено кримінальні провадження за фактами вчинення кіберзлочинів, передусім Інтернет-шахрайств. Закріплено слідчих за розслідуванням кримінальних правопорушень, вчинених у сфері високих інформаційних технологій.

З метою консолідації даних щодо методики розслідування цих злочинів та викриття винних осіб направлено інформацію до Національної поліції України.

Протягом року викрито 5 шахрайств, учинених з використанням мережі Інтернет (ч. 3, 4 ст. 190 КК), у 4  провадженнях повідомлено про підозру 9 особам, 40 кримінальних проваджень (з урахуванням проваджень, відкритих у попередні роки) направлено до суду.

З метою попередження цих злочинів з початку року на офіційному сайті ГУНП та сторінці в соціальній мережі «Facebook» розміщуються публікації з тематики протидії шахрайствам, вчиненим з використанням мережі Інтернет.

На виконання п. 6.2 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 6.3 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з Управлінням протидії кіберзлочинності в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України на постійній основі проводиться комплекс заходів з метою виявлення та документування протиправної діяльності злочинних груп та окремих осіб, причетних до злочинів у сфері моральності, у тому числі вчинених з використанням Інтернету та телекомунікаційних мереж.

В результаті вжитих заходів у 10 кримінальних провадженнях - 3 особам повідомлено про підозру за ст. 301 КК (розповсюдження порнографічної продукції), 15 проваджень розслідувано та направлено до суду.

На офіційному веб-сайті ГУНП розміщується інформація про попередження даних проявів у національному сегменті користувачів комп’ютерних мереж, організації співробітництва з цих питань з уповноваженими відомствами інших держав.

На виконання п. 6.4 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області вживаються заходи щодо забезпечення схоронності персональної інформації громадян, що міститься в базах даних та оброблюється в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи зберігається на носіях.

Проводяться системні перевірки з цих питань. Доступ до інформаційних масивів надається лише працівникам, діяльність яких пов’язана з їх використанням.

На заняттях в системі службової підготовки до працівників поліції доводиться передбачена законом відповідальність за незаконне використання банків даних.

У 2022 році фактів порушень правил експлуатації електронно-обчислювальних машин (комп'ютерів), автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку або порядку чи правил захисту інформації, яка в них оброблюється (ст. 363 КК) не виявлено.  

На виконання п. 6.5 регіональної Програми, на постійній основі у взаємодії з міжрегіональними територіальними підрозділами Національної поліції та іншими правоохоронними органами проводяться заходи з протидії несанкціонованому збуту чи розповсюдженню інформації з обмеженим доступом з використанням ПЕОМ, автоматизованих систем чи комп’ютерних мереж. У 2022 році фактів несанкціонованого збуту або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах) (ст. 361-1 КК) не виявлено.

На виконання п. 6.6 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в Харківській області у взаємодії з Управлінням протидії кіберзлочинності в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України на постійній основі проводиться комплекс заходів з протидії несанкціонованому збуту чи розповсюдженню інформації з обмеженим доступом, що зберігається в електронно-обчислювальних машинах, автоматизованих системах, комп’ютерних мережах чи зберігається на носіях такої інформації. У 2021 році злочинів даної категорії (ст. 361-2) не виявлено.

На виконання п. 6.7 регіональної Програми, у разі одержання інформації про скоєння кіберзлочинів, дана інформація спрямовується до слідчих підрозділів для початку досудового розслідування. В ході досудового розслідування кіберзлочинів слідчими проводиться огляд   комп’ютерної техніки, використаної у протиправній діяльності, в рамках кримінальних проваджень здійснюється комплексний  аналіз отриманої інформації.

На виконання п. 7.1 регіональної Програми та вимог Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» проводяться цільові профілактичні заходи із попередження домашнього насильства, насильства по відношенню до дітей. В рамках проекту запроваджено роботу мобільних груп (з числа дільничних офіцерів поліції та ювенальної превенції)  з реагування на факти вчинення  домашнього насильства; зазначені працівники пройшли навчання на базі інтерактивних класів Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ та НАВС, а також тренінги  з протидії домашньому насильству.

Здійснюється профілактична робота з 2172 особами, які допустили домашнє насильство, з них 2043  поставлено на обліки у 2022 році.

3036 осіб притягнуто до адміністративної відповідальності за домашнє насильство, з них 3030 дорослих осіб, 6 неповнолітніх. Видано 319 заборонних приписів.

79 кримінальних проваджень за фактами правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, розслідувано та направлено до суду. 

Встановлено 71 особу, яка вчинила кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, з яких 66 чоловічої статі та 5 жіночої.

Відповідно до наказів Національної поліції України від 01.04.2019 № 317 та ГУНП в Харківській області від 13.09.2019 № 1554 у Київському, Слобідському та Немишлянському ВП ГУНП створено три мобільні групи з реагування на факти вчинення домашнього насильства, якими обслуговується територія м. Харків (всього 24 працівники, по 8 у кожному відділі, які несуть службу в цілодобовому режимі).

На виконання п. 7.2 регіональної Програми, здійснюється профілактична робота з 2172 особами, які допустили домашнє насильство, з них 2043 поставлено на обліки у 2022 році. Виявлено 3036 сімей, у яких допускається домашнє насильство.

На виконання п. 7.4 регіональної Програми, 3036 осіб притягнуто до адмінвідповідальності за домашнє насильство, з них 3030 дорослих осіб, 6 неповнолітніх. Видано 319 заборонних приписів.

79 кримінальних проваджень за фактами правопорушень, пов’язаних із домашнім насильством, розслідувано та направлено до суду. 

Встановлено 71 особу, яка вчинила кримінальні правопорушення, пов’язані з домашнім насильством, з яких 66 чоловічої статі та 5 жіночої.

Підрозділи поліції постійно взаємодіють з суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері попередження домашнього насильства, з метою одержання інформації про факти домашнього насильства, осіб, які їх учинили, потерпілих, з метою проведення профілактичної роботи.

05.12.2022 поліцейськими Управління превентивної діяльності ГУНП в Харківській області взято участь у онлайн-засіданні Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

На виконання п. 7.5 регіональної Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів навчальні заклади Харківської області здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.  

На виконання п. 7.6 регіональної Програми, поліцейськими Управління превентивної діяльності взято участь у онлайн-засіданні Координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

На виконання п. 7.7 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 8.2 регіональної Програми, у 2022 році притягнуто до відповідальності 17,4 тис. осіб за вживання алкоголю в громадських місцях (ст. 178 КУпАП).

На виконання п. 8.3 регіональної Програми, на території Харківської області з липня 2022 року на постійній основі проводяться заходи із запобігання нелегальному обігу спирту та лікеро-горілчаних виробів, припинення незаконної торгівлі алкоголем.

В ході заходів проведено 36,4 тис. перевірок об’єктів можливого незаконного обігу алкоголю, відкрито 7 кримінальних проваджень за виявленими порушеннями (ст. 199 КК України  - 1, ст. 204 КК України – 6); за кримінальними провадженнями з незаконного обігу вилучено 1,2 тис. літрів алкоголю.

Складено 951 адміністративний протокол за фактами незаконного обігу алкогольних виробів; за адміністративними провадженнями з незаконного обігу вилучено 101,2 тис. літрів алкоголю.

На виконання п. 9.1 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 9.2 регіональної Програми, з метою виявлення місць незаконного виробництва, зберігання наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, припинення їх діяльності, притягнення до відповідальності осіб, які причетні до їх створення забезпечено збір інформації щодо таких місць, у тому числі від населення та органів місцевої влади. На підставі аналізу зазначеної інформації проведено оперативно-профілактичні заходи щодо встановлення осіб, причетних до організації функціонування таких місць, та припинення їх діяльності.

У ході зазначених  заходів виявлено 3429 злочинів у сфері незаконного обігу наркотиків, з них 919  фактів збуту наркотичних речовин. Припинено діяльність 18  наркопритонів.

Розслідувано та направлено до суду 4204  кримінальних провадження відносно 831 особи.

З незаконного обігу вилучено 52,5 кг наркотичних речовин та 76,3 кг психотропних речовин.

На виконання п. 9.3 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, відсутність можливості потрапляння осіб на територію України через ділянку державного кордону України у Харківській області. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 9.4 регіональної Програми, підрозділами ГУНП проводяться заходи з виявлення та припинення  фактів розповсюдження наркотичних та психотропних речовин за допомогою мережі Інтернет,  діяльності щодо вербування осіб, що мають рекламувати діяльність наркозбувачів та розповсюджувати наркотичні та психотропні засоби.

Забезпечується видалення з об’єктів інфраструктури реклами Інтернет-магазинів та акаунтів у соціальних мережах, через які здійснюється незаконне розповсюдження наркотичних засобів.

На виконання п. 9.5 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 9.6 регіональної Програми, підрозділами ГУНП в області  проводяться оперативні та інші заходи з виявлення та документування каналів витоку в незаконний обіг підконтрольних наркотичних лікарських засобів із об’єктів проведення замісної підтримувальної терапії, з метою притягнення до відповідальності посадових осіб, які допустили виток таких препаратів у незаконний обіг.

У 2022 році задокументовано 30 фактів незаконного виробництва, зберігання та збуту сильнодіючих лікарських засобів (ст. 321 КК). У 30 провадженнях особам  повідомлено про підозру, 42 кримінальних провадження (з урахуванням відкритих у минулі роки) направлено до суду. За злочинами зазначеної  категорії з незаконного обігу вилучено 1,6 кг метадону.

Виконання заходів п.п. 9.7-9.9 регіональної Програми, буде відновлено після скасування воєнного стану. 

На виконання п. 10.1 регіональної Програми, на виконання вимог Закону України «Про Національну поліцію», проводиться індивідуальна профілактична робота з 55 дітьми, які перебувають на профілактичних обліках у підрозділах поліції. У 2022 році поставлено на облік 10 неповнолітніх.

На виконання п. 10.2 регіональної Програми, з метою запобігання безпритульності та бездоглядності серед дітей, протидії поширенню у молодіжному середовищі соціально-негативних явищ організовано постійний моніторинг ситуації в підлітковому середовищі.

За результатами моніторингу визначені заходи, спрямовані на попередження безпритульності та бездоглядності серед дітей, втягненню підлітків у протиправну діяльність, поширенню у молодіжному середовищі соціально-негативних явищ.

У зв’язку із поширенням у мережі Інтернет закликів щодо самогубства серед дітей, проведено цільову роз’яснювальну роботу серед дітей, батьків, працівників шкільних та навчальних закладів з метою попередження впливу віртуальних організацій на психіку дитини.

На профілактичних обліках знаходиться 55 дітей. З ними проводиться профілактична попереджувальна робота, спрямована на попередження негативних явищ у дитячому середовищі. У ЗМІ розміщуються матеріали про результати діяльності поліції у сфері запобігання правопорушень серед дітей.

На виконання п. 10.3 регіональної Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів навчальні заклади Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.  

На виконання п. 10.4 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.

На виконання п. 10.5 регіональної Програми, в ході проведення заходів з виявлення батьків або осіб, що їх замінюють, та ухиляються від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо створення належних умов для життя, навчання та виховання дітей, проводяться перевірки проблемних сімей, забезпечено вивчення умов виховання  у них неповнолітніх. За невиконання обов’язків із виховання дітей притягнуто до адміністративної відповідальності 1,1 тис. дорослих (ст. 184 КУпАП).

На виконання п. 10.6 регіональної Програми, протягом  2022 року надійшло 385 заяв про зникнення 437 дітей; 408 з них розшукано. Станом на 01.01.2023 залишились в розшуку 29 дітей.

На виконання п. 10.7 регіональної Програми, враховуючи те, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів та студентів навчальні заклади Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.  

На виконання п. 10.8 регіональної Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, літні оздоровчі заклади для дітей не діють, відповідна робота тимчасово не проводиться.  

На виконання п. 10.9 регіональної  Програми, враховуючи, що у зв’язку з введенням воєнного стану, бойовими діями на території області, постійною загрозою життю та здоров’ю учнів та студентів навчальні заклади Харківської області евакуйовані або здійснюють роботу у дистанційному режимі, відповідна робота тимчасово не проводиться.  

Виконання п.п. 10.10, 10.11, 10.13 - 10.15 регіональної Програми буде продовжено після скасування воєнного стану. 

На виконання п. 10.12 регіональної Програми проводиться індивідуально-профілактична робота з 55 дітьми, які перебувають на профілактичних обліках у підрозділах поліції. На профілактичні обліки взято 10 дітей.

Проводяться рейди у місцях масового перебування дітей та підлітків, на ринках, у розважальних та торгівельних центрах, місцях розміщення неформальних молодіжних об’єднань, у тому числі за участі представників Служб у справах дітей районних державних адміністрацій.  Під час рейдів виявлено 51 бездоглядну дитину.

На виконання п. 10.16 регіональної Програми, у 2022 році кошти в рамках Програми на забезпечення підрозділів ювенальної превенції квадрокоптерами для оперативного розшуку зниклих дітей та реагування на вчинення злочинів проти них не виділялись.

На виконання п. 11.1 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 11.2 регіональної Програми, протягом року службових осіб, які сприяли функціонуванню каналів незаконної міграції, не встановлено.

У  ході проведених заходів з протидії нелегальній міграції виявлено 5 кримінальних правопорушень: 2 – за ст. 358 КК України, (підроблення документів), 3 – за ст. 332 КК України (незаконний перетин державного кордону).

Повідомлено про підозру у 2 кримінальних провадженнях, за ст. 332 КК України. Розслідувано та направлено до суду 2 кримінальних провадження за ст. 332 КК України.

На виконання п. 11.3 регіональної Програми, підрозділами ГУНП надається допомога підрозділам Державної прикордонної служби та ГУДМС в області у здійсненні контролю за додержанням правил в’їзду-виїзду і перебування в Україні іноземців та осіб без громадянства.

З квітня 2022 року організовані перевірочні та стабілізаційні заходи щодо іноземців з метою встановлення законності їх перебування в Україні, мети та маршруту руху, можливої причетності останніх до диверсійно-розвідувальної діяльності в інтересах країни-агресора. Під час заходів відпрацьовано 1403 іноземців. Окремо установлено та перевірено 314 громадян рф та рб, які отримали посвідки на проживання в Україні в період з 2021 по 2022 роки.

За результатами відпрацювань до Управління Служби безпеки України в Харківській області передано з підозрою на диверсійно-розвідувальну діяльність 9 осіб. До ГУДМС України в Харківській області передано 6 порушників міграційного законодавства (порушили правила перебування на території України), з них відносно 5 складені адміністративні протоколи за ст. 203 КупАП.

Виявлено 2 кримінальних правопорушення за ст. 358 КК України (підроблення документів). Повідомлено про підозру у 2 та розслідувано 2 кримінальних провадження за фактом виявлення підробки штампів про перетин державного кордону.

На виконання п. 11.4 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення. Її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 12.4 регіональної Програми, протягом 2022 року керівництвом ГУНП в Харківській області прийнято участь у 9 брифінгах, прес-конференціях та «круглих столах» з питань запобігання та протидії злочинності, забезпечення публічного порядку та безпеки, забезпечення правового режиму воєнного стану, відновлення правопорядку на деокупованих територіях.

На виконання п. 12.5 регіональної Програми, відповідна робота тимчасово не проводиться через введення воєнного стану, бойові дії на території області, загрозу обстрілів та ракетних ударів, евакуацію значної частини населення, її буде відновлено після скасування воєнного стану.    

На виконання п. 12.6 регіональної Програми, протягом 2022 року в ЗМІ розміщено 3104 матеріал про роботу правоохоронних органів, з них 137 – у друкованих ЗМІ, випущено до ефіру 153 відеосюжети на каналах телебачення, розміщено 2789 інформаційних повідомлень на веб-сайті ГУНП, проведено 6 брифінгів та прес-конференцій.

Інформація про роботу поліції розміщується в 11 обласних друкованих виданнях та 6 телеканалах місцевого телебачення.

Інформація з профілактики правопорушень розміщується на рекламоносіях (бігборди, сіті-лайти; об’єкти метрополітену та інше).

 

   Управління Служби безпеки України в Харківській області

 

В рамках виконання регіональної Програми Управлінням СБ України в Харківській області (далі – Управління) протягом 2022 року проведено низку заходів згідно визначених напрямів оперативно-розшукової діяльності.

На виконання п. 1.1 регіональної Програми, Управлінням забезпечено проведення моніторингу та аналізу стану криміногенної обстановки на території Харківського регіону, у тому числі за лінією протидії тероризму та прогнозування терористичних загроз в області. З урахуванням отриманих матеріалів здійснюється своєчасне інформування органів державної влади та органів місцевого самоврядування для врахування і прийняття відповідних організаційно-управлінських рішень.

На виконання п. 1.2 регіональної Програми, з метою підвищення ефективності координації діяльності по боротьбі із військовою агресією російської федерації, злочинністю у різних її проявах, керівництво УСБУ в Харківській області бере участь в засіданнях координаційної наради керівників правоохоронних органів Харківської області, а також постійно діючих міжвідомчих робочих груп, проведення яких забезпечується Харківською обласною прокуратурою.

В ході вищевказаних нарад обговорюються питання протидії зовнішнім загрозам, організованій злочинності в регіоні, корупції, протидії злочинам у сфері боротьби зі збройною агресією російської федерації, незаконного обігу наркотичних засобів, торгівлі людьми тощо, а також визначаються конкретні заходи щодо активізації роботи за визначеними напрямами оперативно-службової діяльності.

Крім зазначеного, Управлінням за напрямком протидії системним загрозам управління державою, особливу увагу приділяється питанням протидії розвідувально-підривній діяльності спецслужб рф, рб,  корупційним злочинам, злочинам учиненим організованими групами, злочинам у сфері обігу наркотичних засобів тощо.

Так, протягом 2022 року Управлінням в рамках протидії злочинності в умовах воєнного стану, передусім попередження, розкриття та розслідування фактів збройної агресії, диверсійних проявів і терористичних актів, проявам сепаратизму і колабораціонізму, а також фінансуванню такої діяльності, повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення 49 осіб в рамках 41 кримінального провадження та набули законної сили 2 обвинувальних вироки.

Контррозвідувальне забезпечення і щоденна комунікація з обласною і районними військовими адміністраціями, органами влади та місцевого самоврядування у питаннях стану реалізації заходів зі зміцнення оборони, захисту об'єктів критичної інфраструктури, а також виявлення, попередження і протидії спробам використання протестного потенціалу дестабілізації суспільно-політичної обстановки в державі в умовах воєнного стану. Посилення протидії розкраданню бюджетних коштів, виділених на відновлення об’єктів інфраструктури, а також гуманітарної допомоги; нейтралізація каналів витоку інформації про деталі надання такої допомоги Україні в умовах воєнного стану повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення 22 особам в рамах 17 кримінальних проваджень.

За результатами вжитих Управлінням протягом визначеного періоду заходів з протидії організованій злочинності, викрито та задокументовано протиправну діяльність 4 організованих злочинних угруповань.

Разом з цим, протягом 2022 року за матеріалами Управлінням по лінії протидії наркобізнесу набули чинності 2 вироки за ч. 1 ст. 305, ч. 1 ст. 309  ККУ стосовно 2 осіб.

На виконання п. 2.1 регіональної Програми, з метою посилення безпеки у місцях масового перебування громадян (вокзали, ринки, торговельні та розважальні центри тощо), масового відпочинку громадян, публічних місць, де найбільш часто відбуваються правопорушення, здійснюється взаємодія з органами місцевого самоврядування, підприємствами різної форми власності та організаціями щодо одержання інформації з камер відеоспостереження, а також доступу в реальному масштабі часу до відеозображень з технічних засобів спостереження місць масового перебування людей.

В рамках Координаційної групи АТЦ проводиться комплекс системних заходів щодо використання цілодобового апаратно-програмного комплексу Центру моніторингу безпеки, розташованого безпосередньо в УСБУ в Харківській області, з метою виявлення, попередження та запобігання вчиненню терористичних актів та диверсій на найбільш уразливих об’єктах регіону.

З метою покращення груп оперативного шикування антитерористичної операції використовується спеціалізоване обладнання, спеціалізовані технічні засоби, спецавтотранспорт тощо, для зміцнення рівня мобільності та значного підвищення якості виконання завдань в інтересах забезпечення ефективного проведення контрдиверсійних, антитерористичних операцій та запобігання терористичним актам на території регіону.Водночас, за результатами проведення складних та довготривалих спеціальних фільтраційних заходів, які проводились протягом року КГ АТЦ, враховуючи обсяг проведених заходів та досягнені кінцеві результати, Штабом АТЦ прийняте рішення визнати зазначені тактико-спеціальні навчання результативними.

На виконання п. 3.1 регіональної Програми, в рамках КГ АТЦ регіональними органами та підрозділами суб’єктів боротьби з тероризмом, у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування, вжиті заходи щодо посилення охорони місць, які ймовірно можуть бути обрані окупантами та іншими зловмисниками у якості об'єктів протиправних посягань.

При визначенні постів та розробці маршрутів передбачено максимальне перекриття патрульно-постовими нарядами прилеглих територій визначених важливих та потенційно небезпечних об’єктів, а також місць масового перебування людей. Запроваджені посилені заходи охорони та безпеки стратегічно-важливих об’єктів інфраструктури, в т.ч. будівель органів державної влади, військових, промислових та транспортних об’єктів, місць зберігання засобів ураження, а також масового скупчення людей, тощо.

На системній основі забезпечено проведення перевірок надійності систем охорони та безпеки об'єктів можливих терористичних та диверсійних посягань на терористично уразливих та інших об'єктах регіону.

Водночас, вжиті заходи щодо посилення контролю за транспортними засобами, що переміщаються територією м. Харкова та Харківської області, на предмет виявлення зброї та боєприпасів, вибухівки, наркотиків та інших вантажів кримінального характеру, а також вжиті заходи з виявлення та профілактики осіб, груп громадян, які викликають нагнітання соціальної напруги серед населення та провокують до участі у протиправних діях.

Забезпечено цілодобовий обмін інформацією між місцевими органами державної влади та черговими підрозділами регіональних суб'єктів боротьби з тероризмом, додатково опрацьовано інструкції дій чергових служб при отриманні інформації про вчинення або загрозу вчинення злочинів терористичного характеру, налагоджено дієвий механізм взаємодії з іншими правоохоронними органами регіону.

Також, за результатом аналізу наявних проблемних питань, пов’язаних з об’єктами підвищеної уразливості, які розташовані на території області, КГ АТЦ запроваджено проведення антитерористичних, протидиверсійних, фільтраційних заходів по виявленню можливих шляхів проникнення та внесення вибухових пристроїв на територію об’єктів підвищеної небезпеки та стратегічно-важливих об’єктів регіону, уразливих у терористичному відношенні, військових об’єктів, а також – на об’єктах транспорту, системи життєзабезпечення, паливно-енергетичної сфери та в місцях масового скупчення людей.

В ході робочих нарад КГ АТЦ спільно з керівниками об’єктів можливих терористичних спрямувань розроблені та вживаються практичні заходи з усунення виявлених недоліків.

Крім цього, в ході тактико-спеціальних та командно-штабних навчань на об’єктах терористичних посягань відбувається закріплення теоретичних знань та практичних навичок членами КГ АТЦ, її штабу та старшими оперативних груп в підготовці та проведенні учбової антитерористичної операції; удосконалення злагодженості та оперативності під час роботи членів оперативного штабу управління операцією; перевірка дієвості наявних схем оповіщення членів КГ АТЦ та її штабу, сил і засобів суб’єктів боротьби з тероризмом, що залучаються до зазначеної операції.

На виконання п. 3.5 регіональної Програми, Управлінням забезпечено вжиття комплексу відповідних заходів, спрямованих на викриття та документування злочинів військової агресії російської федерації, злочинів пов’язаних з незаконним обігом зброї, боєприпасів, вибухових речовин, інших засобів ураження, у тому числі ті, які вивозяться з району проведення операції об’єднаних сил.

За лінією протидії незаконному обігу засобів ураження за матеріалами оперативних підрозділів Управління зареєстровано 32 кримінальні провадження, 17 особам повідомлено про підозру, 4 рішеннями судів визнано винними у вчиненні злочину, передбаченого ст. 263 ККУ. Загалом з незаконного обігу вилучено 58 одиниць вогнепальної нарізної зброї, 7 гранатометів, 122 гранати, 2 міни та понад 16 тис. набоїв.

Результати проведеної Управлінням роботи по виявленню та вилученню з незаконного обігу засобів ураження постійно висвітлюються в регіональних та центральних засобах масової інформації, а також на відповідних Інтернет-ресурсах.

На виконання п. 3.7 регіональної Програми, КГ АТЦ з метою організації та погодження скоординованих спільних заходів систематично проводяться робочі наради з представниками органів та підрозділів регіональних суб’єктів боротьби з тероризмом, в ході яких визначається відповідний алгоритм дій та взаємодії при наявності загроз терористичного характеру, надаються відповідні рекомендації щодо вжиття додаткових організаційних та практичних заходів з протидії тероризму, недопущення дестабілізації в регіоні тощо.

Також реалізовані заходи щодо інформування населення про порядок дій в умовах загрози здійснення терористичного акту, а також щодо підвищення рівня антитерористичної захищеності і безпеки шляхом сприяння правоохоронним органам у попередженні терактів та надання своєчасних даних про можливу підготовку до них, виявлення предметів, схожих на вибухові пристрої, через поширення відповідних інформаційних матеріалів з використанням можливостей засобів масової інформації, мережі Інтернет тощо.

На виконання п. 4.5. регіональної Програми, у зв’язку із військовою агресією рф Управління переорієнтовано на здобуття та документування протиправної діяльності посадових осіб, що можуть сприяти в оформленні проїзних документів для виїзду за кордон, складанню фіктивних документів, підробленню документів тощо, а також виїзду поза митними пунктами пропуску. 

На виконання п. 6.3. регіональної Програми, Управлінням постійно вживаються заходи, спрямовані на виявлення в мережі Інтернет інформації щодо розпалювання міжнаціональної, міжрелігійної ворожнечі, дестабілізації соціально-політичної обстановки, розкриття інформації щодо дислокації військовослужбовців ЗСУ та інших підрозділів оборони України, а також координат та уразливих елементів об’єктів критичної інфраструктури, попередження даних проявів у національному сегменті користувачів комп’ютерних мереж. У разі виявлення інформації вищезазначеного характеру, Управлінням, спільно з іншими правоохоронними органами, вживаються відповідні заходи правового реагування.

Так, рішеннями районних судів Харківської області, прийнятими за звітний період у кримінальних провадженнях, розпочатих за матеріалами Управління, визнано винними у вчиненні злочинів, передбачених ст. ст. 109, 110, 111-1 КК України щодо громадян України, які систематично розміщували матеріали з ознаками закликів насильницької зміни конституційного ладу, зміни меж території України.

Також протягом визначеного періоду застосовано заходи профілактичного впливу Інтернет-ресурсів, у тому числі, які розміщували антиукраїнські матеріали, зокрема схвальні коментарі стосовно перспектив втрати Україною унітарності і можливості входження її окремих територій до т.зв. «руського миру».

На виконання п. 9.3. регіональної Програми, у зв’язку із військовим вторгненням країни агресора, сили та засоби Управління було переорієнтовано на проведення контрдиверсійної роботи, однак при цьому Управлінням здійснюється комплекс заходів, спрямованих на виявлення та перекриття каналів постачання на територію держави та регіону наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, сильнодіючих лікарських засобів та речовин.

Так, за матеріалами Управління протягом 2022р. по лінії протидії наркобізнесу органами досудового розслідування повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 305  ККУ громадянину України, а також набули законної сили 2 вироки за ч. 1 ст. 305, ч. 1 ст. 309  ККУ стосовно 2 осіб.

На виконання п. 11.2 регіональної Програми, Управлінням забезпечено виявлення та припинення протиправної діяльності посадових і службових осіб щодо сприяння функціонуванню каналів незаконної міграції в Україні.

Зокрема, в рамках здійснення заходів по недопущенню використання міжнародного студентського обміну для незаконного потрапляння в Україну іноземних громадян, в тому числі прихильників ідеологій міжнародних терористичних та релігійно-екстремістських організацій, ініційовано проведення спільних з органами ДМС перевірок стану організації роботи з іноземними студентами у закладах вищої освіти регіону. З урахуванням виявлених в їх ході порушень порядку оформлення іноземних студентів на навчання, що створюють  передумови до налагодження каналів нелегальної міграції, стосовно посадових осіб запроваджені заходи адміністративного впливу.

На виконання п.п. 11.3 та 11.4 регіональної Програми, Управлінням забезпечено здійснення систематичного контролю за додержанням правил в'їзду-виїзду і перебування в Україні біженців, іноземців та осіб без громадянства, також на виділених пунктах пропуску на держкордоні організовано систематичне проведення відповідних фільтраційних заходів.

За результатами вжитих Управлінням протягом 2022 року фільтраційних заходів до сформованих інформаційних масивів внесені дані стосовно 97 152 осіб. Проведено поглиблені перевірки 23 821 осіб, щодо яких здійснювались фільтраційні заходи.

Результати проведеної Управлінням роботи за визначеним напрямком висвітлюються в регіональних та центральних засобах масової інформації, а також на відповідних Інтернет-ресурсах.

На виконання п.п. 3.2, 3.3, 12.5 та 12.6 регіональної Програми, Управлінням проводиться системна профілактична робота з підвищення громадської свідомості, утримання населення від вчинення протиправних дій, що містять передумови до надання підтримки країні окупанту, терористичній і диверсійній діяльності, витоку в некерований обіг засобів скоєння терору, колабараційної діяльності, а також вживаються заходи, спрямовані на доведення до населення інформації про небезпеку екстремістських проявів у суспільстві, превенцію ксенофобії, сепаратизму, расової та національної ворожнечі тощо.

Так, протягом 2022 року підрозділом Управління по взаємодії зі ЗМІ загалом підготовлено велику кількість інформаційних повідомлень щодо результатів роботи в напрямку протидії злочинам проти державної безпеки, затвердження думки про невідворотність покарання за вчинення протиправних дій. Вказані матеріали були оприлюднені у центральних і регіональних засобах масової інформації, розміщені в мережі Інтернет, у тому числі на сайті СБ України та офіційній сторінці Управління у мережі "Facebook".

Управлінням в межах компетенції СБ України вживаються заходи з попередження можливих протиправних проявів та недопущення дестабілізації ситуації в регіоні.

 

Управління патрульної поліції в Харківській області

Департаменту патрульної поліції

 

Особовий склад Управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції (далі - УПП в Харківській області ДПП) націлено на реалізацію в межах компетенції заходів регіональної Програми.

На виконання заходів пунктів 2.19, 2.20 регіональної Програми, рішенням Харківської обласної ради від 16.02.2022 року №368-VIII «Про внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2021 року № 366-VIII «Про обласний бюджет на 2022 рік» та додатків до нього, а також розпорядженням начальника обласної військової адміністрації від 26.08.2022 № 135В виділено субвенцію з місцевого бюджету державному бюджету в особі Департаменту патрульної поліції для потреб УПП в Харківській області ДПП на придбання двох нових спеціалізованих оперативних службових автомобілів марки «Toyota RAV 4» в сумі 2 600,0 тис. грн., з яких було використано за призначенням 2 552,0 тис.грн. Залишок невикористаних коштів у сумі 48,0 тис. грн. повернуто до обласного бюджету.

УПП в Харківській області ДПП постійно здійснюється моніторинг стану публічної безпеки і порядку на території обслуговування, аналізується структура та динаміка правопорушень. За результатами аналізу до місць із несприятливою криміногенною ситуацією наближуються наряди, у тому числі спільні наряди із співробітниками територіальних відділів поліції, Національної гвардії тощо.

З метою удосконалення механізму взаємодії та оперативного прийняття рішень як місцевими органами виконавчої влади так і правоохоронними органами, керівництво УПП в Харківській області ДПП приймає активну участь у координаційних нарадах та засіданнях міжвідомчих робочих груп.

Переглянуті плани комплексного використання сил та засобів, з метою запровадження додаткових патрульних маршрутів у найбільш криміногенних місцях на території обслуговування УПП в Харківській області ДПП.

Задля зниження рівня злочинів, пов’язаних із незаконним виробництвом, зберіганням та збутом наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, особовий склад УПП в Харківській області ДПП націлено на виявлення місць незаконного виробництва, зберігання наркотичних, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, припинення їх діяльності та сприяння притягненню до відповідальності осіб, причетних до їх створення.

УПП в Харківській області ДПП здійснювались, в межах повноважень, заходи щодо забезпечення охорони громадського порядку та безпеки, а також забезпечення безпеки дорожнього руху. До дислокації сил і засобів по забезпеченню безпеки та охорони публічного порядку вносились зміни для забезпечення посиленого патрулювання з метою здійснення превентивної діяльності.

Співробітниками відділу зв’язків з громадськістю УПП в Харківській області ДПП протягомі січня-лютого 2022 року відвідувались загальноосвітні заклади освіти міста Харкова та Харківської області. За цей час працівниками відділу зв'язків з громадськістю було відвідано:286 загальноосвітніх навчальних закладів, де було проведено 590 занять та зустрічей з 15 189 учнями. Особливу увагу акцентовано на проблемі забезпечення захисту життя та здоров’я дітей в процесі дорожнього руху, поліпшення засвоєння дітьми норм безпечної поведінки.

У зв’язку з введенням в дію Указу Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні» (зі змінами), затвердженого Законом України «Про введення воєнного стану в Україні», з березня по грудень 2022 року заняття проводились в онлайн режимі, у цей період було проведено 600 занять, якими було охоплено 16 199 учнів.

Спільно зі співробітниками Головного управління ДСНС України в Харківській області протягом року проведено 12 рейдів з роз’яснювальною роботою на водоймах міста, з метою запобігання надзвичайним подіям на воді, наголошено на правилах безпеки та поведінці на водних об’єктах. В ході спілкування з дітьми також наголошувалось, що перебування на водних об’єктах взимку без нагляду дорослих - небезпечно для життя.

На постійній основі, спільно з представниками соціальних служб, ювенальною превенцією та дільничними інспекторами представниками відділу зав’язків з громадськістю УПП в Харківській області впроваджені спільні рейди до сімей, які опинилися в скрутних життєвих обставинах. У 2022 році були відвідані 114 таких сімей.

Станом на грудень 2022 року на території міста Харкова діють 10 гуртожитків для внутрішньо-переміщених осіб (ВПО) з деокупованих територій. За період жовтень-грудень співробітниками відділу зв’язків з громадськістю УПП в Харківській області ДПП здійснено 16 візитів до цих гуртожитків, де проведено заняття на різноманітні теми з їх мешканцями, а саме: «Правила поведінки в гуртожитку», «Правила поведінки під час військового стану», «Правила поведінки під час виявлення вибухонебезпечних предметів», «Підвищення рівня обізнаності громадян у сфері захисту прав та інтересів дитини, з метою створення безпечного дитячого середовища», «Протидія домашньому насильству» в рамках всеукраїнської акції «16 днів проти насильства».

Продовжується співпраця щодо дистанційного проведення з представниками суб’єктів, які здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, роботи, спрямованої на узгодження взаємодії для вирішення проблемних питань стосовно виявлення і реагування на факти домашнього насильства. 

 

Харківський національний університет внутрішніх справ

У 2022 році Харківським національним університетом внутрішніх справ (далі – ХНУВС) здійснено наступні заходи.

На виконання пункту 2.2 регіональної Програми фінансування заходів впродовж 2022 року не здійснювалося.

На виконання пункту 12.1 регіональної Програми, співробітниками науково-дослідної лабораторії з проблем психологічного забезпечення правоохоронної діяльності ХНУВС проводяться чергові етапи соціологічних досліджень, які спрямовані на вивчення довіри населення до правоохоронних органів, стану публічної безпеки та порядку на території області, протидії злочинності, фоновим протиправним явищам, наркотизації, корупції, а саме:

-  соціологічне дослідження громадської думки мешканців м. Харкова та Харківської області «Публічна безпека та довіра до правоохоронних органів» моніторинг громадської думки про роботу правоохоронних органів Харківської області;

-   соціологічне дослідження «Молодь та наркотики» моніторинг споживання наркотиків у молодіжному середовищі м. Харкова.

За результатами проведених соціологічних досліджень будуть підготовлені монографії, орієнтований термін видання яких січень-лютий 2023 року.

На виконання пункту 12.2 регіональної Програми, розроблено та виготовлено наступні методичні та інформаційні матеріали для забезпечення проведення практичних заходів передбачених Програмою:

-              Методичні рекомендації щодо використання комп’ютерної програми «Навчальний ЄРДР» (для ролі «курсант»);

-              методичні рекомендації «Українське Лонгітюдне Дослідження = Ukrainian Longitudinal Study (ULS): Методичні рекомендації з використання психодіагностичних інструментів третьої хвилі дослідження»;

-              науково-методичні рекомендації «Особливості корисливо-насильницьких кримінальних правопорушень, що вчиняються неповнолітніми»;

-              науково-методичні рекомендації «Органи державної виконавчої влади як суб’єкти протидії домашньому насильству: напрямки та шляхи удосконалення»;

-              науково-методичні рекомендації «Використання в кримінальному провадженні відомостей, отриманих у результаті негласних слідчих (розшукових) дій»;

-              науково-методичні рекомендації «Як захистити тварин від жорстокого поводження: організаційні, кримінальні, кримінальні процесуальні та криміналістичні аспекти»;

-              науково-методичні рекомендації «Документування та розслідування фактів незаконного поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами, а також кримінальних правопорушень у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів, учинених із застосуванням новітніх технологій»;

-              науково-методичні рекомендації «Пошук та фіксація фактичних даних про протиправні діяння, які вчинені з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій при розслідуванні фактів збуту наркотичних засобів»;

-              науково-методичні рекомендації «Діяльність працівників уповноважених підрозділів з питань запобігання та виявлення корупції»;

-              науково-методичні рекомендації «Використання безпілотних літальних апаратів в діяльності Національної поліції»;

-              науково-методичні рекомендації «Про порядок та правові підстави дій працівників Національної поліції при виконанні положень частини 2 статті 10 Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству»»;

-              науково-методичні рекомендації «Пошук та фіксація фактичних даних про протиправні діяння, які вчинені з використанням інформаційно-телекомунікаційних систем або технологій при розслідуванні фактів збуту наркотичних засобів»;

-              науково-методичні рекомендації «Особливості розслідування кримінальних правопорушень, пов’язаних із доведенням до самогубства неповнолітніх із використанням соціальних мереж в Інтернеті»;

-              науково-практичні рекомендації «Органи державної виконавчої влади як суб’єкти протидії домашньому насильству: напрямки та шляхи удосконалення».

Із усіма вказаними виданнями можна ознайомитися в Інституційному репозиторії університету за адресою: https://dspace.univd.edu.ua/xmlui.

На виконання пункту 12.4 регіональної Програми, ХНУВС було організовано та проведено наступні засідання науково-практичних конференцій, семінарів, «круглих столів» з питань запобігання та протидії злочинності, забезпечення публічного порядку та безпеки на регіональному та державному рівнях:

-  ХХIІ Міжнародна студентська науково-практична конференція іноземними мовами «Інноваційні технології на службі правопорядку (зарубіжний досвід)» (12.04.2022 р.);

-  науково-практична конференція «Кримінологічний вимір сучасності» (14.04.2022 р.);

-  науково-практична конференція «Проблеми сучасної поліціїстики» (20.04.2022 р.);

-  круглий стіл «Актуальні проблеми забезпечення безпеки дорожнього руху під час дії в Україні правового режиму воєнного стану» (29.04.2022 р.);

-  міжнародна науково-практична конференція «Підготовка правоохоронців в системі МВС України в умовах воєнного стану» (26.05.2022 р.);

-  міжнародна науково-практична конференція «Протидія кіберзлочинності та торгівлі людьми» (27.05.2022 р.);

-  круглий стіл «Правоохоронна функція держави: теоретико-методологічні та історико-правові проблеми» (21.07.2022 р.);

-  круглий стіл «Військово-патріотичне виховання молоді: досвід та перспективи» (12.10.2022 р.);

-  міжнародна науково-практична конференція «Протидія корупції: правове регулювання і практичний досвід» (28.10.2022 р.);

-  міжнародна науково-практична конференція «Сучасні тенденції розвитку криміналістики та кримінального процесу в умовах воєнного стану» (25.11.2022 р.);

-  науково-практична конференція «Захист та дотримання прав громадян органами Національної поліції України в умовах воєнного стану» (07.12.2022 р.);

-  круглий стіл «Застосування інформаційних технологій в правоохоронній діяльності» (14.12.2022 р.).

Матеріали науково-практичних конференцій та засідань круглих столів можна переглянути на офіційній веб-сторінці ХНУВС за посиланням: https://univd.edu.ua/uk/conference

На виконання пункту 12.5 регіональної Програми протягом 2022 року фінансування заходів не здійснювалося.

На виконання пункту 12.6 регіональної Програми, на офіційному веб-сайті ХНУВС (http://www.univd.edu.ua) та у телеграм-спільноті «Освіта МВС» (https://t.me/osvitamvs) регулярно публікується інформація щодо здійснення заходів із забезпечення публічної безпеки та порядку та протидії злочинності на території області, у тому числі шляхом надання узагальнених статистичних та аналітичних даних.

 

Головне управління Державної служби України

з надзвичайних ситуацій у Харківській області

 

На виконання заходів регіональної Програми протягом 2022 року Головним управлінням ДСНС України у Харківській області (далі – Головне управління) в межах компетенції проведено наступну роботу.

З метою вжиття заходів та стабілізації ситуації з пожежами, зокрема зменшення кількості пожеж в природних екосистемах Головним управлінням на час відсутності бойових дій на території області організовано та проведено 2011 рейдів по недопущенню випалювання рослинності та 601 - по дотриманню вимог пожежної безпеки в лісах, проведено 68 спільних рейдів із представниками лісокористувачів, природно-заповідного фонду, національної поліції, органів місцевого самоврядування щодо виявлення порушників правил пожежної безпеки в лісах, направлено 7 інформацій постійним лісокористувачам області, 2 інформації керівникам національних природних парків, 10 інформацій керівникам інших лісокористувачів та понад 90 інформацій до органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування стосовно попередження і запобігання виникненню пожеж та надзвичайних ситуацій в лісних масивах протягом пожежонебезпечного періоду   2022 року.

На виконання доручення Прем’єр-міністра України від 10.06.2022 №14529/0/1-22 стосовно підготовки закладів освіти до 2022/23 навчального року та пункту 4 протоколу апаратної наради ДСНС України від 07.06.2022 № ПА-9, Головним управлінням було організовано та проведено комплекс заходів, направлених на забезпечення пожежної та техногенної безпеки, цивільного захисту закладів освіти та об’єктів для тимчасового або постійного проживання внутрішньо переміщених осіб. У межах повноважень організовані та проведені спільно з керівниками закладів органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування обстеження щодо додержання (виконання) вимог законодавства у сфері пожежної та техногенної безпеки, а також наявності приміщень щодо можливості їх використання як найпростіших укриттів для персоналу, дітей (учнів, студентів).

Обстеженнями були охоплені всі заклади освіти, які не пошкоджені та планувалися органами виконавчої влади та місцевого самоврядування до роботи у 2022/23 навчальному році, та об’єкти для тимчасового або постійного проживання внутрішньо переміщених осіб. Особлива увага під час проведення обстежень приділяється питанням забезпечення об’єктів первинними засобами пожежогасіння, зовнішнім протипожежним водопостачанням, стану утримання електрогосподарства, шляхів евакуації, наявність та працездатність систем автоматичного протипожежного захисту та інше.

За результатами проведених обстежень керівникам об’єктів до виконання вручені акти рекомендаційного характеру щодо додержання (виконання) вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки. Про результати проведених обстежень були проінформовані органи виконавчої влади, місцевого самоврядування та направлено відповідну інформацію до Департаменту науки та освіти Харківської обласної військової адміністрації.

На даний час у звільнених населених пунктах проводиться активна інформаційно-роз’яснювальна робота та навчання населення діям у разі виявлення вибухонебезпечних предметів, розповсюджено понад 4500 екземплярів поліграфічної продукції з мінної безпеки для дітей та дорослих, виготовлену у тому числі і міжнародною організацією UNICEF спільно з Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України та Національною поліцією.

Особлива увага приділяється проведенню інформаційно – роз’яснювальної роботи в закладах освіти, громадських місцях та місцях з масовим перебуванням людей.

Так, у період з 24.02.2022 по 31.12.2022 дана робота проведена:

- в закладах освіти (закладах вищої освіти, загальноосвітніх школах, дошкільних навчальних закладах, професійно-технічних та фахових – коледжах, технікумах) проведено 3322 онлайн уроків (інструктажів);

- проведено 1181 захід інформаційно – роз’яснювальної роботи в закладах охорони здоров’я, в яких з 14669 особами проведені інструктажі з питань дотримання правил пожежної безпеки, правил поведінки в умовах надзвичайних ситуацій, пожеж та під час виявлення вибухонебезпечних предметів тощо;

- в закладах соціального захисту (в територіальних центрах зі стаціонаром, будинках-інтернатах, психоневрологічних інтернатах, дитячих будинках-інтернатах, центрах соціально-психологічної реабілітації дітей, центрах алко-, наркозалежних осіб та інших закладах) проведено 984 заходи інформаційно – роз’яснювальної роботи;

- у торгівельних та торгівельно-розважальних закладах проведено 1159 заходів інформаційно – роз’яснювальної роботи;

- відпрацьовано 1244 населених пунктів та 1973 вулиць м. Харкова стосовно проведення інформаційно – роз’яснювальної роботи з населенням;

- проведено 603 заходи інформаційно – роз’яснювальної роботи у пунктах обігріву та 334 заходи у пунктах незламності;

- організовано та проведено нарад (круглих столів) з представниками: ДПО - 98 заходів, МПО - 19 заходів;

- проведено інформаційно – роз’яснювальну роботу (інструктажі) з 10575 внутрішньо переміщеними особами на місцях їх розміщення.

Щодо обліку пожеж: здійснено 8142 виїзди за повідомленнями про пожежі, в тому числі 396 - для проведення додаткових (повторних) оглядів місця події, за результатами яких складено 5913 актів (направлені до поліції), оформлено 1833 справи по пожежам, що не підтвердилися або не підлягають обліку та 382 - додаткові матеріали по виниклим пожежам. Крім цього, заповнено 5913 карток обліку пожеж (електронних), направлено 2355 запитів потерпілим (власникам) про нанесені збитки, підготовлено 111 листів до відомчих організацій щодо взяття пожеж на облік (за належністю), направлено 247 листів (запитів) по пожежам до інших установ, а також  розглянуто 1526 запитів потерпілих, органів досудового розслідування, страхових та інших організацій про виникнення пожеж.

Окрім цього, у період з 24.02.2022 по 31.12.2022 року проведена наступна робота:

- проведено 284 консультації з проектними, будівельними організаціями та експертами;

- взято участь у проведенні візуальних оглядів пошкоджених об’єктів (будівель або споруд) у кількості 1309 оглядів;

- проведено 1 міжвідомчу нараду з органами містобудування та архітектури і органами державного архітектурно-будівельного контролю, проектними організаціями;

- підготовлено та направлено 42 листи до органів виконавчої влади, стосовно взяття участі в проведенні органами ДСНС України оглядів пошкоджених об’єктів;

- підготовлено та направлено 11 листів до органів виконавчої влади, органів містобудування та архітектури м. Харкова і Харківської області, стосовно дотримання вимог законодавства у сфері цивільного захисту, пожежної та техногенної безпеки при плануванні та забудови територій;

- підготовлено та направлено 2 листа до органів державного архітектурно-будівельного контролю щодо дотримання вимог інженерно-технічних заходів цивільного захисту, пожежної, техногенної безпеки та недопущення видачі сертифікатів на закінчені будівництвом об’єкти з порушенням вимог будівельних норм та правил;

- підготовлено та направлено 2 листа до органів державного архітектурно-будівельного контролю щодо порушень вимог будівельних норм та правил;

- розглянуто 4 звернення, стосовно порушень вимог будівельних норм та правил з питань пожежної безпеки;

- розглянуто 244 запитів (звернень) та підготовлено відповіді стосовно інформації про знешкодження вибухонебезпечних предметів з наданням відповідних матеріалів (відпрацьовано більше 900 адрес): 106 запитів від правоохоронних органів, 48 звернень від громадян, 30 звернень від адвокатів та адвокатських організацій, 16 звернень від страхових організацій, 44 звернення від юридичних осіб;

- розглянуто 49 запитів органів прокуратури та надано матеріалів перевірок по 983 захисним спорудам цивільного захисту Харківської області для вжиття заходів представницького характеру. На сьогоднішній день органами прокуратури було подано 5 позовних заяв щодо приведення захисних споруд цивільного захисту у стан готовності до використання за призначенням.

Заходи, передбачені регіональною Програмою, що належать до компетенції Головного управління перебувають на постійному контролі керівництва.

 

Головне управління ДМС України в Харківській області

 

Протягом 2022 року працівниками ГУДМС у Харківській області було проведено наступну роботу у напрямку протидії нелегальної міграції на території Харківській області, а саме.

За звітний період працівниками ГУДМС України в Харківській області було прийнято 118 рішень про примусове повернення з території України.

За поточний період підготовлено та направлено рішення про заборону в’їзду в Україну та відповідні доручення, які направлені до головного центру обробки спеціальної інформації Державної прикордонної служби України стосовно 97 іноземців.

Протягом звітного періоду працівниками ГУДМС у Харківській області складено 491 адміністративний протокол, з яких за ст. 203 – 456, ст. 205 – 32 та ст. 206 – 3.

Протягом звітного періоду прийнято 1 рішення про примусове видворення. Видворено в примусовому порядку 1 іноземця, до ПТПІ поміщено 1 іноземця.

 

Північно-Східне міжрегіональне управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції

 

Пунктами 10.12 та 10.13 регіональної Програми, передбачено надання соціальних послуг неповнолітнім, які звільняються з місць позбавлення волі, та проведення із ними виховної роботи. На теперішній час у ході реформування Державної кримінально-виконавчої системи України проводиться оптимізація установ виконання покарань, зокрема й виховних колоній, в яких утримуються неповнолітні засуджені.

Державну установу «Курязька виховна колонія», що розташована у Харківській області, оптимізовано шляхом консервації згідно наказу Міністерства юстиції України від 13.09.2017 року №2865/5. Всіх неповнолітніх засуджених-вихованців переведено до державної установи «Кременчуцька виховна колонія» Полтавської області. Таким чином, на теперішній час неповнолітні засуджені (неповнолітні особи, вироки суду стосовно яких набули законної сили ) у Харківській області відсутні.

У Державній установі «Харківській слідчий ізолятор» на теперішній час утримуються сім неповнолітніх ув’язнених, з якими проводяться всі необхідні соціально-виховні заходи, передбачені діючим законодавством.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 13.09.2017 року №655-р утворено Державну установу «Центр пробації», до компетенції якої належать забезпечення завдань пробації відповідно до принципів, закріплених чинним законодавством. Утворення цієї установи сприяє повноцінній діяльності системи пробації, яка здатна забезпечити баланс між безпекою суспільства, запобіганням злочинам та попередження скоєння злочинів і реабілітацією правопорушників.

 

Служба у справах дітей

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання п. 4.2 регіональної Програми, службами у справах дітей місцевих органів влади спільно з відділами освіти, закладами охорони здоров’я, відділами у справах сім’ї та молоді, центрами соціальних служб, відділами ювенальної превенції проводиться профілактична робота з сім’ями, які опинились у складних життєвих обставинах, з приводу недопущення випадків втягування дітей до різних видів експлуатації: направляються повідомлення про дітей, які систематично залишають місця постійного проживання, до центрів соціальних служб з метою взяття їх під соціальний супровід.

Кількість дітей на обліку служб у справах дітей  як таких, що перебувають  у складних життєвих обставинах – 974 (проживають та виховуються  у 580 сім’ях). Із загальної кількості  905 дітей  проживають у родинах, де батьки ухиляються від належного виконання своїх обов’язків. Під час відвідування таких родин здійснюється спілкування з дітьми та їх батьками щодо недопущення різних проявів насилля та відповідальність за такі випадки згідно із чинним законодавством, наголошується на правах дитини, роз’яснюється питання самозахисту дитини та необхідності негайного звернення батьків до усіх дотичних структур.

Під час проведення профілактичних заходів (рейдів) з дітьми та неповнолітніми проводяться бесіди щодо здорового способу життя та формування відповідального ставлення до сімейних цінностей, проводиться індивідуальна робота у вигляді соціально-психологічних консультацій.

На виконання пункту 7.2 регіональної Програми, протягом 2022 року  за підсумками розгляду питань щодо вчинення насильства в сім’ях, з метою встановлення фактів насильства та притягнення осіб, які вчинили насильство відносно дитини, спільно з відділами ювенальної превенції, центрами соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводилась  профілактична робота з батьками дітей, іншими особами.

Протягом 2022 року із загальної кількості дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах (974 дитини), зареєстровано 40 випадки вчинення насильства. З них за видами  насильства: фізичне – 9 випадків; психологічне – 19 випадків; сексуальне – 5 випадків.

Повідомлень про вчинення насильства від служб у справах дітей області за звітний період надійшло 77, але за підсумком проведеної спільної роботи служб у справах дітей та інших дотичних структур факт здійснення насильства відносно дітей не підтвердився у 37 випадках.

Відносно дівчат скоєно 31 випадок насильства: 11 - фізичного, 15 – психологічного, 5 - сексуального видів. Відносно хлопців скоєно 20 випадків насильства: 11 - фізичного, 9 - психологічного видів насильства.

Дітей, які постраждали від насилля в сім’ях, було поставлено на профілактичний облік відповідними службами у справах дітей територіальних громад.

Питання вчинення насильства ґрунтовно розглядались на засіданнях комісій з захисту прав дітей, розроблено індивідуальні плани роботи по кожному випадку За підсумками розгляду приймались рішення про підтвердження або відсутність фактів  насильства в сім’ї. З особами, які вчинили насильство над дітьми, службами у справах дітей проведено профілактичні бесіди, роз’яснювальну роботу з приводу відповідальності за скоєння випадків насильства, направлено відповідну інформацію до правоохоронних органів та соціальних служб.

Стан підліткової злочинності, попередження правопорушень, бродяжництва розглядався на засіданнях Координаційних рад служб у справах дітей. Протягом звітного періоду проведено 44 засідання рад, на розгляд яких було винесено 20 питань профілактики домашнього насильства, дитячої злочинності та розглянуто  55 питань  щодо захисту прав та інтересів дітей.

Для проведення соціально – психологічної реабілітації дітей працюють заклади соціального захисту дітей, в яких з початку року отримала допомогу  291 дитина.

На виконання пункту 7.3 регіональної Програми, інформація щодо роботи служб у справах дітей з питань захисту прав дітей, які потерпають від жорстокого поводження в родинах, щодо попередження скоєння злочинів неповнолітніми, профілактики безпритульності та бездомності  протягом 2022 року за можливістю висвітлювалась на сайтах міських, селищних, сільських  рад.

Загальна кількість матеріалів, підготовлених службами у справах дітей для висвітлення на сайтах громад щодо подолання дитячої безпритульності, бездоглядності, соціального захисту дітей, становить 369 одиниць.

На виконання пункту 7.4 регіональної Програми, між відділами освіти, службами у справах дітей міських, селищних, сільських  рад, центрами соціальних служб, відділами ювенальної превенції щомісяця проводяться взаємозвірки інформації щодо дітей, які перебувають  на обліку як такі, що потрапили у складні життєві обставини, постраждали від домашнього насильства, є правопорушниками, схильні до бродяжницта, з метою взаємоінформованості та сприяння у подальшій індивідуальній роботі по кожному випадку.

Службами у справах дітей враховуються методичні рекомендації з питань своєчасного  виявлення дітей, які потерпають від насильства, інформування під час проведення профілактичної роботи з питань отримання послуг у разі скоєння випадків насильства відносно дітей, з урахуванням вимог Порядку розгляду звернень та повідомлень з приводу жорстокого поводження з дітьми або загрози його вчинення.

На виконання пункту 7.5 регіональної Програми, з метою формування у дітей навичок правомірної поведінки, здатності здійснювати самостійний вибір і приймати відповідальне рішення, уміння орієнтуватись у конкретних життєвих ситуаціях протягом 2022 року заклади соціального захисту дітей проводили виховні заняття, години спілкування з дітьми старшого віку на теми: «З чого починається злочин?», «Ліміт людяності», «Толерантність очима дітей» тощо.

На виконання пункту 7.6 регіональної Програми, під час організації роботи груп взаємодопомоги та взаємопідтримки для прийомних батьків-вихователів спеціалісти служб у справах дітей надають консультаційну допомогу з питань виховання дітей, у т. ч. щодо попередженняи випадків насильства, бродяжництва.

Спеціалістами служб у справах дітей територіальних громад області проводиться постійна взаємозвірка з відділами ювенальної превенції щодо випадків насильства відносно дітей. За встановленим фактом насильства з кожною дитиною проводиться індивідуальна робота, надається відповідна допомога, за необхідності родині забезпечується соціальний супровід. За звітний період дітям було надано 15858 одиниць різних видів допомоги.  З них: речової – 12632 одиниці, матеріальної – 15 одиниць, 3044 одиниці консультативної.

На виконання пункту 8.1 регіональної Програми, протягом звітного періоду для вихованців закладів соціального захисту дітей відповідно до річних планів роботи проводились тематичні заходи, години спілкування, виховні години з питань пропаганди здорового способу життя, правової освіти, до яких залучались представники ювенальної превенції, лікарі, спеціалісти служб у справах дітей.

Теми заходів: «Скажімо палінню – НІ», «Наркоманія – крок у безодню», «Збережи своє життя» для середньої та старшої вікових груп вихованців закладів соціального захисту дітей

На виконання пункту 9.1 регіональної Програми, під час проведення профілактичних заходів (рейдів) «Діти вулиці», «Вокзал» (1121 захід протягом року) до місць перебування молоді, підлітків, працівниками правоохоронних органів спільно зі спеціалістами служб у справах дітей правоохоронними органами здійснювались перевірки фактів продажу алкоголю неповнолітнім. Працівники торгівлі щоразу попереджаються про неприпустимість подібних випадків та відповідальність згідно з чинним законодавством.

На виконання пункту 9.5 регіональної Програми, з початку 2022 року за участі спеціалістів служб у справах дітей, правоохоронних органів проведено 1121 профілактичний рейд, під час яких не було виявлено випадки порушення правил торгівлі спиртними напоями та тютюновими виробами неповнолітнім, але було виявлено 4 випадки вживання неповнолітніми алкогольних напоїв. По кожному з випадків проведено відповідну профілактичну роботу з дітьми та їх батьками.

З метою здійснення контролю за вільним часом підлітків продовжено роботу по залученню дітей, схильних до вчинення правопорушень, до участі у фізкультурно-оздоровчих заходах, відвідуванні гуртків та секцій спортивних та культурно-мистецьких закладів. Всього зайнято у позашкільних закладах 92429 дітей, з них облікових категорій (діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування – 3198 дітей, що становить 3,5 % від загальної кількості).

На виконання п. 10.1 регіональної Програми, службами у справах дітей, з метою раннього виявлення неповнолітніх, схильних до вчинення правопорушень, проводяться спільні рейди до місць відпочинку молоді, масового перебування дітей та підлітків.

Протягом звітного періоду під час проведення профілактичних заходів (рейдів) виявлено 319 дітей, які потребували допомоги.

З них: 153 дитини виявлено на вулиці, 165 дітей виявлено у сім’ях, 1 дитину знайдено.

За віком виявлено до 6 років – 91 дитину, від 6 до 14 років – 162 дитини, від 14 до 18 років – 66 неповнолітніх.

Із загальної кількості виявлених дітей – 222 дитини є учнями шкіл та професійно-технічних училищ, що становить 69,5% від загальної кількості.

Під час виїздів до сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, з метою обстеження умов проживання дітей, працівниками служби проводиться індивідуальна робота у формі бесід з батьками.

Під час проведення профілактичних рейдів за звітний період  обстежено 2363 сім’ї, попереджено 987 батьків, ініційовано притягнення до відповідальності 158 батьків.

На виконання п. 10.2 регіональної Програми, відповідно до чинного законодавства основними напрямками роботи служб у справах дітей постійний збір та обробка інформації щодо дітей, які потребують соціального захисту та вжиття заходів з метою захисту прав дітей.

Виконання вказаних заходів сприятиме отриманню достовірної інформації про ситуацію в дитячому середовищі з метою своєчасного напрацювання заходів ювенальної превенції.

На виконання п. 10.3 регіональної Програми, відповідно до річних планів роботи заклади соціального захисту дітей проводять виховні заходи для вихованців центрів соціально-психологічної реабілітації, центрів соціальної підтримки дітей та сімей: виховні години «Здоров’я нації – здоров’я країни», «Молодь проти нікотину», «Твоя безпека у твоїх руках» тощо.

На виконання п. 10.4 регіональної Програми, служби у справах дітей здійснюють роботу щодо виявлення  та взяття на облік дітей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Відповідно до чинного законодавства у разі загрози для життя та здоров’я дитини, яка перебуває у складних життєвих обставинах, органом опіки та піклування здійснюється відібрання дитини від батьків.

З батьками проводиться індивідуальна робота з метою покращення умов проживання та утримання дітей, ініціюється притягнення батьків, у разі невиконання ними своїх обов’язків, до адміністративної відповідальності або батьки попереджаються про відповідальність за  наслідки ухилення від своїх обов’язків.  Підсумком проведеної роботи служб у справах дітей  була постановка дітей на облік, проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи з батьками або особами, що їх замінюють, та підготовка матеріалів для подання на розгляд суду питань щодо позбавлення батьків, які не виконують батьківських обов’язків відносно своїх дітей.

За підсумками проведення рейдів дітей, які потребують негайного захисту, служби  у справах дітей влаштовують до центрів соціально-психологічної реаблітації дітей, центрів соціальної підтримки дітей та сімей, розташованих на території області та м. Харків (29 дітей), повертають в родину (239 дітей), влаштовують до медичних закладів (51 дитину).

Протягом року до закладів соціального захисту за клопотанням служб у справах дітей територіальних громад було влаштовано 291 дитину, з них 265 дітей, які перебували у складних життєвих обставинах, 1 дитина влаштована для отримання комплексної допомоги у закладі соціального захисту внаслідок жорстокого поводження.

За звітний період дітям було надано 15858 одиниць різних видів допомоги.  З них: речової – 12632 одиниці, матеріальної – 15 одиниць, 3044 одиниці консультативної.

На виконання п. 10.5 регіональної Програми, протягом 2022 року службами у справах дітей територіальних громад направлено до  установ, організацій, підприємств 2073 інформації з питань соціально – правового захисту дітей. За інформацією служб у справах дітей протягом року притягнуто до відповідальності 188 батьків за порушення прав дітей, жорстоке поводження з ними.

Інформація щодо роботи служб у справах дітей з питань захисту прав дітей, які потерпають від жорстокого поводження в родинах, щодо попередження скоєння злочинів неповнолітніми, профілактики безпритульності та бездомності  протягом 2022 року  висвітлювалась на сайтах міських, селищних, сільських  рад.

На виконання п. 10.6 регіональної Програми, питання роботи з неповнолітніми, які залишають домівки або самовільно залишають заклади соціального захисту дітей перебувають на постійному контролі служб у справах дітей та керівників навчальних закладів, центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, центрів соціальної підтримки дітей та сімей.

По кожному випадку залишення дітьми місця проживання та перебування,  служби у справах дітей надають інформацію працівникам закладів соціального захисту дітей, відповідальним за збереження життя та здоров’я дітей, щодо проведення профілактичних заходів з дітьми та їх батьками,  батьками-вихователями за місцем проживання та забезпечення соціальними послугами, спільно проводять роботу щодо з’ясування причин, за яких дитина залишила домівку та попередження у кожному окремому випадку про наслідки  вчинків. Протягом 2022 року випадків самовільного залишення закладів соціального захисту дітей не зареєстровано.

На виконання п. 10.7 регіональної Програми, у закладах соціального захисту дітей протягом  2022 року проводились інтерактивні тематичні заходи для дітей старшого віку на теми: «Світ батьків – світ дітей», «Кримінальна відповідальність  неповнолітніх», «Спілкуємось без булінгу», «Права і обов'язки неповнолітні» тощо.

На виконання п. 10.9 регіональної Програми, на підставі наказів  адміністрацій закладів відповідальність щодо роботи в умовах надзвичайних ситуацій з метою їх попередження, виконання вимог щодо здійснення належного догляду за дітьми,  забезпечення навчально-виховного процесу покладено на керівників центрів соціально-психологічної реабілітації дітей, центрів соціальної підтримки дітей та сімей та призначених відповідальних осіб.

Контроль за виконанням запланованих заходів є постійним, здійснюється адміністраціями закладів, службами у справах дітей, яким підпорядковуються дані установи. З вихованцями закладів проводиться роз’яснювальна робота з питань безпечного поводження з виявленими підозрілими предметами, вибуховими речовинами, боєприпасами.

На виконання п. 10.10 регіональної Програми, спілкування з молоддю та підлітками здійснюється спеціалістами служб у справах дітей спільно з дотичними до роботи з дітьми структурами під час проведення профілактичних заходів «Діти вулиці», «Вокзал», під час відвідування місць перебування молоді, під час виїздів до сімей, діти у яких перебувають у складних життєвих обставинах з метою інформування про  відповідальність дітей та дорослих згідно з чинним законодавством за антигромадську поведінку у суспільстві, у тому числі додержання правил безпечного поводження у соціальних мережах.

 На виконання п. 10.11 регіональної Програми, під час проведення зустрічей з батьками, батьками- вихователями спеціалісти служб у справах дітей наголошують на необхідності здійснення постійного контролю щодо використання дітьми інформації соціальних мереж, проведення співбесід з дітьми, у разі необхідності залучення психологів до роботи з дітьми. Крім цього, особлива увага звертається за здійсненням контролю батьків за вільним від навчання часом дітей. 

На виконання п. 10.12 регіональної Програми, між відділами освіти, службами у справах дітей, центрами соціальних служб, відділами ювенальної превенції щомісяця проводяться взаємозвірки інформації щодо дітей, які перебувають  на обліку як такі, що потрапили у складні життєві обставини, є правопорушниками, схильні до бродяжницта, з метою взаємоінформованості та сприяння у подальшій індивідуальній роботі по кожному випадку.

Відповідно до законодавства в частині індивідуально-профілактичної роботи з неповнолітніми при виконанні судових рішень про застосування до них примусових заходів виховного характеру, працівниками служб у справах дітей спільно з фахівцями соціальної роботи, представниками органів місцевого самоврядування здійснюються виїзди за місцем проживання неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, для вивчення умов проживання та забезпечення батьками належного утримання, з’ясування причин та умов, за яких неповнолітні скоїли правопорушення. У разі необхідності неповнолітніх, які перебувають у конфлікті із законом, служби у справах дітей беруть на облік як таких, що перебувають у складних життєвих обставинах, з виконанням у подальшому комплексу відповідних заходів згідно із чинним законодавством.

Під час спілкування з неповнолітніми спеціалістами служб у справах дітей та соціальними працівниками роз’яснюються основні вимоги щодо усвідомлення відповідальності за вчинене та відповідальності у разі повторного порушення закону.

На виконання п. 10.13 регіональної Програми, закладами соціального захисту дітей протягом 2022 року організовано та проведено тематичні заходи для дітей та підлітків, що перебувають у складних життєвих обставинах, присвячені темі поваги до минулого та сьогодення України: виховні години, бліц-твори «Народжені вільними», «Герої завжди поруч», «Горде ім’я – українець», «Нащадки козацької слави» тощо.

 

Департамент соціального захисту населення

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання п. 4.1 регіональної Програми, з метою упередження можливих негативних наслідків несанкціонованого працевлаштування в державах поза межами України з порушенням законодавства, що регулює відносини у цій сфері, в області у 2022 році проведено понад 100 семінарів «Ризики нелегальної трудової міграції» за участю 1,0 тис. осіб.

Задля поінформованості громадян про механізм безпечної поведінки під час працевлаштування за кордоном, в базових центрах зайнятості/філіях Харківського ОЦЗ оформлені тематичні добірки, в яких можна ознайомитись з блоком інформації щодо нормативно-правових актів, які регламентують оформлення документів для виїзду за кордон, висвітлюють особливості перебування за кордоном та працевлаштування.

На виконання п. 4.3 регіональної Програми, Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації налагоджено взаємодію з громадськими організаціями, які опікуються питаннями протидії торгівлі людьми, а саме з: Харківською громадською організацією «Шлях до життя», Харківською міською організацією Міжнародної організації «Жіноча громада», Харківською обласною громадською організацією «Твоє право», Благодійною організацією «Благодійний Фонд «Карітас Харків». Постійно проводиться комплекс заходів, спрямованих на інформування населення з питань протидії торгівлі людьми.  Інформація з питань запобігання торгівлі людьми, телефони «гарячих» ліній, перелік установ (закладів, служб, організацій), що надають допомогу постраждалим особам, розміщена в приміщеннях суб'єктів взаємодії, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми, сільських, міських радах, на вебсайтах обласної та районних військових адміністрацій, органів місцевого самоврядування. Зазначена інформація поширюється під час зустрічей з населенням та  у засобах масової інформації.

В області працює Комунальна установа Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок», в якій можуть перебувати жінки, які постраждали від насильства, жінки, які повернулися з місць позбавлення волі та жінки, які стали жертвами торгівлі людьми.

У звітному періоді 2 особи  (1 чоловік та 1 жінка) отримали статус особи, яка постраждала від торгівлі людьми.

В регіоні створено умови щодо надання підтримки особам, які постраждали від торгівлі людьми, їх реабілітації та реінтеграції.

На виконання п. 4.4 регіональної Програми, громадянам, які вирішили їхати за кордон з метою працевлаштування, надаються інформаційні послуги, спрямовані на зменшення ризику стати потерпілими від торгівлі людьми, під час яких з'ясовуються їхні наміри щодо виїзду за кордон та акцентується їх увага на можливих прихованих економічних та соціальних труднощах та ризиках; надається інформація щодо заходів підвищення безпеки виїзду за кордон на заробіток, тощо.

Консультації з даного питання надаються як під час особистих прийомів, так і по «гарячій лінії» обласного центру зайнятості, за допомогою Web-порталу проводиться інформування громадськості щодо працевлаштування за кордоном.

Також, на офіційному вебсайті Харківської обласної військової адміністрації, на сторінці Департаменту соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації в рубриці: «Протидія торгівлі людьми» розміщено посилання на просвітницьку кампанію, за підтримки Координатора ОБСЄ з питань боротьби з торгівлею людьми, в контексті попередження ризиків сексуальної та трудової експлуатації українських жінок та дітей з числа біженців у європейських країнах «Будьте в безпеці», яка містить інформацію про ризики торгівлі людьми та ресурси для уникнення таких ризиків, включаючи інформацію про номери гарячих ліній та контакти агенцій, що допомагають постраждалим. Начальникам районних військових адміністрацій та сільським, селищним, міським головам направлені листи з рекомендаціями розмістити відповідне посилання на вебсайтах та офіційних сторінках в соціальних мережах.

На виконання п. 8.1 регіональної Програми, в області забезпечено проведення інформаційно-просвітницької роботи з попередження насильства в сім’ї та проводиться робота з організації надання соціальних, медичних та інших послуг, а також правової підтримки громадянам, які потерпіли від насильства в сім’ї.

З метою надання інформаційної та методичної допомоги Харківським обласним центром соціальних служб для фахівців територіальних громад підготовлено та проведено у поточному році  4 короткотермінові вебінари  для надавачів соціальних послуг щодо організації інформаційних заходів у сфері запобігання та протидії домашньому насильству, налагодження взаємодії між суб’єктами до повноважень яких належить питання профілактики та запобігання домашньому насильству, алгоритму дій у випадках виявлення таких фактів та звернень постраждалих осіб, захисту прав постраждалих осіб та порядку отримання різних видів соціальних послуг.

З метою поширення інформації про заходи щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, права та соціальні послуги, якими можуть скористатися постраждалі, на офіційному вебсайті обласної військової адміністрації на сторінці Департаменту соціального захисту населення в розділі «Запобігання та протидія домашньому насильству» розміщено відповідну інформацію.

Також, на сайтах місцевих територіальних громад розміщена інформація про урядову «гарячу» лінію 15-47 з питань протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі та насильству стосовно дітей.

З метою надання комплексної допомоги та соціальних послуг особам, які постраждали від насильства, в області створено 17 спеціалізованих служб, а саме: Комунальний заклад Харківської міської ради «Центр допомоги жінкам, постраждалим від насильства», Комунальна установа Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок», 2 денних центри соціально-психологічної допомоги, 2 кризові кімнати, 1 Служба первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, 10 мобільних бригад соціально-психологічної допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі.

Комунальним закладом Харківської міської ради «Центр допомоги жінкам, постраждалим від насильства» (трьома відділеннями) протягом 2022 року надано допомогу 2186 особам, а саме:

-  притулком для жінок, які постраждали від насильства, надано допомогу 28 особам (з них 20 жінкам та 8 дітям);

-  денним центром соціально-психологічної допомоги та методичного забезпечення надано допомогу 2127 особам (з них 1927 жінкам, 138 дітям,  62 чоловікам);

відділенням кризового  реагування надано допомогу 31 жінці.

- Комунальною установою Харківської обласної ради «Кризовий соціальний центр для жінок», комплекс соціальних послуг у 2022 році надано 12 особам (6 жінкам та 6  дітям).

- Денним центром соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі  (м. Мерефа) надано допомогу 10 жінкам та 2 дітям.

- Службою первинного соціально-психологічного консультування осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, яка створена на базі 2 відділів соціальної роботи Харківського міського центру соціальних служб «Довіра», допомогу надано 298 особам (285 жінкам та 13 чоловікам).

- 6 мобільними бригадами соціально-психологічної допомоги постраждалим особам від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі у 2022 році здійснено 133 виїзди, надано соціальні послуги 208 особам (122 жінкам, 45 чоловікам, 41 дитині). Протягом березня – грудня 2022 року  з об’єктивних причин не працювало 4 мобільних бригади у м. Харкові, м. Ізюмі,  м. Вовчанську та  с. Старий Салтів.

За інформацією територіальних громад області  фахівцями із соціальної роботи протягом 2022 року соціальними послугами охоплено близько 900 сімей, в яких відбувалося домашнє насильство. Таким сім’ям  надано більше  2,0 тис. соціальних послуг а саме: консультування – 831, інформування – 441, соціальна профілактика – 353, соціальний супровід – 111, соціальна адаптація – 47, послуги екстреного (кризового) втручання – 51, посередництва та медіація – 33, представництво інтересів – 28, соціальна інтеграція та реінтеграція – 19.

На виконання п. 8.2 регіональної Програми та на виконання заходів комплексної Програми соціального захисту населення Харківської області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 15.10.2020 № 1338-VII, п`ять практичних психологів на базі кафедри психології Харківської медичної академії післядипломної освіти наприкінці 2021 року за кошти обласного бюджету пройшли цикл тематичного удосконалення на тему: «Психосоціальна реабілітація та психокорекція розладів у осіб, які постраждали від домашнього насильства та насильства за ознакою статі».

У січні-лютому 2022 року добровільно звернулися для проходження програм для кривдників в м. Харкові 2 жінки, однак, у зв’язку зі збройною агресією рф проти України та виїздом їх за кордон проходження програм було перервано.

Харківським відділенням Всеукраїнського благодійного  «Фонду допомоги жертвам насилля» (далі – Фонд)  у 2022 році проведено корекційні програми з 3 кривдниками: 2 дорослими чоловіками, та дівчиною підлітком, які самостійно звернулися до Фонду. Зазначені особи пройшли етап психодіагностики та індивідуальну психокорекцію агресивної поведінки, програма проведена тривалістю 3 місяці, ефективність висока, в катамнезі  6 місяців  без рецидивів агресивних конфліктів.

Також,  у звітному періоді Фондом надано комплексну соціальну допомогу 47 постраждалим  від усіх видів насильства (26 жінкам, 1 чоловікові, 14 дівчинкам, 5 хлопчикам), проведено корекційну роботу з 1 чоловіком кривдником). Також, фахівцями Фонду проведено 246 консультацій (психологічне консультування, кризове втручання, сімейна психотерапія) для жителів Харківської області.

На виконання п. 8.3 регіональної Програми, В області забезпечено вжиття заходів, направлених на попередження та профілактику домашнього насильства. З цією метою проводиться відповідна інформаційно-роз’яснювальна робота. В рамках проведення щорічної Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства» в області розроблено відповідний  план заходів. До реалізації цього плану долучені всі суб’єкти взаємодії. Відповідні плани були розроблені та виконувалися в територіальних громадах області, в яких проведено: 16 вуличних акцій, 22 відеолекторіїв, 52 бесіди, 12 лекцій, 1 інтелектуальне  змагання тощо. Розміщено відповідні публікації на офіційних вебсайтах військових адміністрацій населених пунктів/органів місцевого самоврядування та у засобах масової інформації. Під час проведення зазначеної акції була активізована роз’яснювальна робота щодо прав громадян, які потерпіли від насильства в сім’ї.

До проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи щодо прав громадян, які потерпіли від насильства в сім’ї, долучається Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях разом з місцевими центрами та бюро правової допомоги. Так, у звітному періоді проведено 69 правопросвітницьких заходів щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі (50 офлайн і 19 онлайн), якими охоплено 704 особи.

Також, у 2022 році місцевими центрами та бюро правової допомоги зареєстровано 44 випадки надання первинної правової допомоги та 4 випадки надання вторинної правової допомоги постраждалим від домашнього насильства.

На виконання п. 8.4. регіональної Програми, в області налагоджено взаємодію між суб’єктами, які здійснюють заходи у сфері попередження та протидії насильства в сім’ї.

За інформацією Головного управління Національної поліції в Харківській області (далі ГУНП в Харківській області) протягом 2022 року в інформаційно-комунікаційній системі «Інформаційний портал Національної поліції України» зареєстровано 2664 заяви і повідомлення про кримінальні правопорушення та інші події, пов'язані з домашнім насильством.  На превентивному обліку ГУПН в Харківській області перебуває 2172 кривдника, з них: 1897 чоловіків та 275 жінок. Протягом звітного періоду винесено термінові заборонні приписи стосовно 246 кривдників, з них: 219 чоловікам та 27 жінкам. Анульовано дозвіл на право придбання, зберігання, носіння зброї та боєприпасів 4 кривдникам, у 2 з них вилучено зброю та боєприпаси.

 

Департамент охорони здоров’я

Харківської обласної військової адміністрації

 

Відповідно до плану основних організаційних заходів на 2022 рік закладами охорони здоров’я області проводиться профілактична інформаційно-просвітницька робота, спрямована  на формування здорового і безпечного способу життя та протидії злочинності на території регіону. 

З цією метою постійно здійснюється роз’яснювальна робота щодо підвищення інформованості населення і особливо учнівської та студентської молоді з питань профілактики зловживання алкогольними та слабоалкогольними напоями, вживання наркотичних, психотропних речовин, тютюнопаління, подолання стресу в умовах війни.

На виконання п. 8.1 регіональної Програми, у просвітницькій та  пропагандистській роботі щодо формування здорового способу життя серед населення широко використовувались засоби масової інформації.

Комунальним некомерційним підприємством Харківської обласної ради  «Обласний центр медичної статистики, здорового способу життя та інформаційно-аналітичної діяльності» (далі - КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД») підготовлено 8 прес-релізів відповідної тематики та розміщено на власному сайті КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД» та мережі Facebook, розповсюджено серед регіональних засобів масової інформації. Всього протягом 2022 року на обласному суспільному телебаченні та телеканалах районних телерадіокомпаній транслювалось 37 передач та відеосюжетів, на радіо транслювалося 19 інформаційних повідомлень, в регіональних інтернет-виданнях та на сайтах і сторінках соціальних мереж медичних закладів області розміщено 703 публікації.

КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД» розміщено на власному сайті і соціальній мережі Facebook та розповсюджено в медичні заклади в електронному вигляді інформаційно-освітні матеріали відповідної тематики, насамперед: «Шкідливі звички: куріння і вживання алкоголю – руйнують Ваше здоров’я», «Алкоголь і здоров’я людини», «Увага! – Наркотики вбивають», «Профілактичні медичні огляди – запорука здоров’я», «Знати, щоб жити! Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу», « Як подолати стрес в умовах війни».

На виконання п. 9.1 регіональної Програми, з метою надання  допомоги медичним закладам у проведенні тематичних санітарно-освітніх заходів, КНП ХОР «ОЦМСЗСЖІАД» протягом звітного періоду підготовлено та розповсюджено серед закладів охорони здоров’я області 18  інформаційних листів: «2 квітня  – Всесвітній день поширення інформації щодо проблеми аутизму», «23-29 квітня – Український тиждень імунізації – захистимося разом – вакцини діють», «31 травня - Всесвітній день без тютюну», «14 червня – Всесвітній день донора», «26 червня - Міжнародний день боротьби зі зловживанням наркотичними засобами та їх незаконним обігом»,  «8 липня – Всесвітній день боротьби з алергією», «28 липня – Всесвітній день боротьби з гепатитами», «14 вересня –Всесвітній день надання першої медичної допомоги», «28 вересня – Всесвітній день боротьби проти сказу» «29 вересня – Всесвітній день серця». «10 жовтня –Всесвітній день психічного здоров’я», «10 жовтня – Всесвітній день захисту зору», «12 жовтня – Всесвітній день паліативної та хоспісної допомоги»,«20 жовтня – Всесвітній і Всеукраїнський день боротьби з раком молочної залози», «29 жовтня- Всесвітній день інсульту», «12 листопада – Всесвітній день боротьбі з пневмонією», «14 листопада – Всесвітній день боротьби з діабетом»,«1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом».

В рамках реалізації національного плану дій «Неінфекційні захворювання: профілактика та зміцнення здоров’я в Україні» медичними працівниками закладів і підприємств охорони здоров’я області проводиться інформаційно- роз’яснювальна робота серед населення з питань негативних наслідків зловживання алкогольними напоями, вживання наркотичних, психотропних сильнодіючих речовин, інформування про фактори ризику, пов’язані з способом життя.

З метою сприяння проведенню соціальної інформаційної кампанії під назвою «Турбота про здоров’я – твій внесок у перемогу», започаткованої ГО «Центр громадського представництва «ЖИТТЯ» у співпраці з ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» в заклади охорони здоров’я районів і ОТГ області для використання в інформаційній роботі з промоції здорового способу життя направлено відеоролик «Захистить своє здоров’я, доки ми захищаємо Україну».

З питань формування  здорового способу життя серед населення області медичними працівниками закладів охорони здоров’я  проведено 40698 бесід і консультацій, видано 107 санітарних бюлетенів, організовано понад 700 відеодемонстрацій.

Для заохочення людей  усіх вікових категорій до бажання берегти себе та піклуватись про свою безпеку і безпеку оточуючих, особливо під час війни, пропагувати цінність здоров’я серед широкої аудиторії в медичні заклади області було розповсюджено серію інформаційних матеріалів, розроблених в межах співпраці МОЗ України та ГО «INSCIENCE», а саме: «Бережи себе, бо у твоїй пам’яті ще так багато місця для нового», «Бережи себе, бо ти важлива частинка всесвіту», «Бережи себе, бо твоя ДНК унікальна», «Бережи себе, бо ти такий важливий для України, як еритроцити для крові», «Бережи себе, бо твої очі мають побачити ще так багато краси». Фахівцями наркологічної служби проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення з питань негативних наслідків вживання наркотичних, психотропних, сильнодіючих речовин та алкогольних напоїв. Робота  щодо пропаганди та популяризації здорового способу життя серед населення області продовжується.

На виконання п. 9.8 регіональної Програми, обласна наркологічна служба здійснює нагляд за неповними та багатодітними родинами, в яких батьки перебувають на наркологічному обліку та є неповнолітні діти.

На виконання п. 10.3 регіональної Програми, в обласній наркологічній службі створені базові тренінгові центри для освоєння фахівцями системи освіти (дошкільні та загальноосвітні заклади), охорони здоров’я (педіатри, медсестри дитячих поліклінік), соціальними працівниками служб у справах неповнолітніх, працівниками правоохоронних органів навичок профілактичної антиалкогольної роботи серед дітей та молоді при всіх районних наркологічних кабінетах. Проводились заняття на антиалкогольну та антинаркотичну тематики з педагогами, правоохоронцями, медичними та соціальними працівниками, хворими та їх родичами.

 

Департамент науки і освіти

Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання п. 4.1 регіональної Програми, до освітніх програм курсів підвищення кваліфікації введено психологічний всеобуч вчителів і керівників закладів дошкільної і загальної середньої освіти, складовою частиною психологічного всеобучу є питання протидії торгівлі людьми та маніпулювання свідомістю. Складовою частиною лекційного матеріалу за цією темою є роз’яснювальна робота щодо можливих негативних наслідків несанкціонованого працевлаштування за кордоном з порушенням законодавства, що регулює відносини у цій сфері.  За 2022 рік лекціями психологічного спрямування охоплено більше 6000 педагогів. 

Центром практичної психології соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» у 2022  році проведено методичний колоквіум «Організація діяльності психологічних служб на сучасному етапі реформування системи освіти в Україні» за темою «Напрями діяльності фахівців психологічної служби щодо попередження соціально небезпечних явищ» до Всеукраїнської кампанії «16 днів проти насильства» (08.11.2022, 27 осіб).

На виконання п. 6.2 регіональної Програми, основні правила реагування при загрозі або вчиненні фактів використання комп’ютерної техніки, мобільних пристроїв, з метою заволодіння конфіденційною інформацією користувачів, даними платіжних засобів, шахрайства, а також розповсюдження піратських аудіо-, візуальних творів через мережу Інтернет внесені до освітніх програм курсів підвищення кваліфікації педагогів різних категорій Комунального вищого навчального закладу «Харківська академія неперервної освіти» і є обов’язковою складовою навчально-тематичних планів. За 2022 рік лекціями з визначеного питання охоплено близько 4000 педагогів і керівників закладів освіти.

Більш детально ці питання розглядаються на фахових та тематичних спецкурсах за темами «Навчання інформатики в базовій та старшій школі» (за 2022 рік навчання пройшли 38 педагогів), «Основи алгоритмізації та програмування» (38 педагогів) «Цифрова компетентність педагога» (76 педагогів), «Безпечне освітнє середовище в умовах дистанційного навчання» (50 педагогів).

На виконання п. 7.5 регіональної Програми, до освітніх програм курсів підвищення кваліфікації введено психологічний всеобуч вчителів і керівників закладів дошкільної і загальної середньої освіти, складовою частиною психологічного всеобучу є питання протидії цькуванню (булінгу) та вжиття своєчасних заходів щодо попередження булінгу серед учнівської молоді. За 2022 рік лекціями психологічного спрямування охоплено більше 6000 педагогів. 

Для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти  у 2022 році розроблено освітню програму і запроваджено тематичний спецкурс «Перша психологічна допомога дітям та учням в умовах війни», навчання пройшло 146 педагогів.

Питання протидії булінгу у закладах освіти розглядалися фахівцями центру практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти»:

-  Практикум «Профілактична діяльність – один з основних напрямів роботи соціального педагога», 17.02.2022,  взяли участь 40 соціальних педагогів;

-  Вебпрактикум  у форматі meet-конференції «Організація і проведення профілактичних заходів з тем: «Булінг», «Секстинг», «Дискримінація за різними напрямами»,12.05.2022, взяли участь 19 соціальних педагогів;

-  Науково-методичний вебсемінар «Формування толерантного ставлення до ВІЛ-позитивних дітей у закладах загальної середньої освіти», 18.08.2022, взяли участь 33 класні керівники;

- Вебпрактикум у форматі meet-конференції за темою «Ефективні методи розв’язання конфліктних ситуацій в освітньому середовищі», 05.10.2022, взяли участь 36 соціальних педагогів.

На виконання п. 9.7 регіональної Програми, з метою підвищення рівня здоров’язбережувальної компетентності керівників закладів загальної середньої освіти  (директорів і заступників директорів) у 2022 році розроблено освітню програму і запроваджено тематичний спецкурс «Здоров’язбережувальна компетентність керівника ЗЗСО: від стратегії до практичної реалізації». Навчання пройшли 27 педагогів. 

Центром  практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» у межах ХАБу «Здорова школа» регіонального проєкту «Освітній технопарк Харківщини - 2030») проведено:

- Тематична майстерня класного керівника за темою «Превентивне виховання в роботі класного керівника на засадах педагогіки партнерства»:

-  Вебсемінар у межах тематичної майстерні «Превентивне виховання в роботі класного керівника на засадах педагогіки партнерства» за темою «Профілактика вживання здобувачами освіти психоактивних речовин» (спільно з БО «Харківський благодійний фонд «Парус», 21.02.2022,  у заході взяли участь 62 особи);

-  Вебсемінар  в асинхронному форматі «Система превентивного виховання як один із важливих аспектів у формуванні  та розвитку особистості» (19.09.2022, взяли участь 157 осіб);

-   Вебсемінар в асинхронному форматі «Профілактика девіантної поведінки підлітків у закладах загальної середньої освіти» (11.10.2022, взяли участь 145 осіб);

-   Вебпрактикум у форматі meet-конференції «Організація співпраці з батьками та громадськістю щодо виховання, яке базується на цінностях» (12.12.2022, взяли участь 10 осіб).

Також проведено 4 вебконсультації з превентивної діяльності, всі в асинхронному форматі за темами: «Здійснення превентивних заходів серед дітей та молоді в умовах воєнного стану в Україні» (04.08.2022, передивилися 13 осіб); «Методичні аспекти формування навичок здорового способу життя в учнів 5-х класів в умовах Нової української школи» (26.08.2022, передивилися 4 особи); «Профілактика правопорушень серед здобувачів освіти у закладах загальної середньої освіти» (12.09.2022, передивилися 90 осіб); «Шляхи збереження особистого фізичного здоров`я» (25.11.2022, передивилися 45 осіб).

На виконання п. 10.7 регіональної Програми, питання безпеки дорожнього руху є складовою модельних навчальних програм інтегрованих курсів (навчальних предметів) «Здоров’я, безпека та добробут» (5 клас) та «Основи здоров’я» (6-9 клас) закладів загальної середньої освіти. З метою підвищення рівня професійної компетентності вчителів, які викладають зазначені вище навчальні предмети Харківською академією неперервної освіти організовано і проведено фахові спецкурси за темами «Новий Державний стандарт базової середньої освіти. Інтегрований курс «Здоров’я, безпека та добробут». 5 клас НУШ», «Основи здоров’я», навчання пройшли 126 педагогів.

Класні керівники у закладах загальної середньої освіти проводять комплекс бесід (занять) щодо попередження дитячого травматизму. До комплексу входять 10 бесід занять з безпеки дорожнього руху. З метою підвищення рівня обізнаності класних керівників з питань організації роботи превентивного спрямування розроблено освітню програму і проведено тематичний спецкурс «Профілактика дитячого травматизму: організаційно-методичні кейси вчителя» (для всіх категорій педагогічних працівників), навчання пройшли 46 педагогів.

Слід також зазначити, що вчителями закладів освіти постійно проводяться за допомогою інтернет-ресурсів з учнями та їх батьками бесіди-роз’яснення щодо безпечного поводження під час дорожнього руху та  формування у дітей і підлітків навичок правомірної поведінки.

Центром методичної та аналітичної роботи КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» у 2022 році проведено:

-  Дискусія деліберації «Права людини в умовах війни» (23.08.2022, 37 осіб).

-  Ресурсна зустріч «Зміни до навчальних програм з історії, правознавства та громадянської освіти. Актуальні питання освітнього процесу у 2022/2023 навчальному році» (27.09.2022, 115 осіб).

- Проведення дистанційних тренінгів із підготовки учнів Харківської області до IІІ етапу Всеукраїнської учнівської олімпіади з правознавства (08 – 22.12.2022, 130 осіб).

На виконання п. 10.9 регіональної Програми, класними керівниками закладів загальної середньої освіти Харківської області постійно проводяться бесіди з учнями щодо засвоєння навичок безпечного поводження з виявленими підозрілими предметами, боєприпасами, вибуховими речовинами. Цикл бесід (занять) з правил безпеки поводження з вибухонебезпечними предметами включено до комплексу бесід (занять) з попередження дитячого травматизму.

З метою підвищення компетентності педагогів з даного напряму запроваджено тематичний спецкурс «Профілактика дитячого травматизму: організаційно-методичні кейси вчителя», до змісту якого включено навчальне заняття з теми «Надзичайна ситуація – війна. Вибухонебезпечні предмети, алгоритм дій у разі їх виявлення».

Питання формування безпечної поведінки учнів в умовах воєнного стану включені до навчально-тематичних планів фахових спецкурсів «Нові акценти в роботі вчителя предмета «Захист України» («Основи медичних знань) в умовах воєнного стану», «Нові акценти в роботі вчителя предмета «Захист України» та фізичної культури в умовах воєнного стану», тематичного спецкурсу «Домедична допомога в системі роботи педагога в умовах воєнного стану». Навчання пройшли 126 педагогів. Питання формування безпечної поведінки дошкільників включені до змісту тематичного спецкурсу «Створення безпечних і нешкідливих умов праці в закладі дошкільної освіти в  складних умовах», навчання пройшло 44 педагоги закладів дошкільної освіти.  

На виконання п. 10.10 регіональної Програми, центром  практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» у межах ХАБів «Безпечна школа» та «Здорова школа» регіонального проєкту «Освітній технопарк Харківщини - 2030») проведено семінар-практикум за темою «Формування безпечної поведінки підлітків в Інтернеті», 14.06.2022, взяли участь 14 осіб та вебконференція «Напрями діяльності фахівців психологічної служби щодо попередження соціально небезпечних явищ», 08.11.2022, взяли участь 28 керівників, координаторів психологічних служб.

На виконання п. 10.13 регіональної Програми, у контексті підвищення рівня патріотичного виховання учнів важливою ланкою є розвиток діяльності музеїв при закладах освіти. У закладах освіти функціонує 305 паспортизованих музеїв, із них: 112 музеїв широкого історичного профілю, 80 – військово-історичного. У музеях широкого історичного та військово-історичного профілів існують розділи, що присвячені різним сторінкам історії Другої світової війни, бойовим подіям на території інших держав та антитерористичної операції на сході України, оформлені фотовиставки «У житті завжди є місце для подвигу», «Забуттю не підлягає», «Часи не обирають…», «Україна в боротьбі за державність», «В єдності сила народу», «Герої не вмирають», «Без права на забуття», «Біля мужніх людей схиляю коліно». Музеї зберігають безцінну історико-культурну та етнографічну спадщину українського народу, яка має колосальний потенціал для освітньої діяльності. Засобами музейної педагогіки у дітей виховується активна громадянська позиція, відповідальність за свою державу, за світле майбутнє.

На виконання п. 10.14 регіональної Програми, упродовж поточного навчального року у закладах освіти області проводяться профілактичні бесіди з учнями загальноосвітніх, професійних (професійно-технічних) закладів освіти з питань формування алгоритмів безпечної поведінки в публічних місцях, під час відпочинку на воді, природі, на вуличній дорожній мережі тощо.

Навичкам безпечної поведінки, культури здорового способу життя навчаються учні на уроках предметів соціальної та здоров’язбережувальної освітньої галузі Державного стандарту базової середньої освіти, а саме: «Здоров’я, безпека та добробут», «Основи здоров’я», «Культура добросусідства», «Вчимося жити разом».

Щорічно до 250 педагогів опановують методику розвитку життєвих навичок, інтерактивну модель навчання учнів на фахових спецкурсах в Харківській академії неперервної освіти за однойменною тематикою.

На виконання п. 12.2 регіональної Програми, відповідно до статті 30 Закону України «Про освіту» на всіх сайтах закладів освіти області розміщено інформацію щодо запобігання та протидії булінгу (цькування): план заходів, порядок подання та розгляд заяв про випадки булінгу (цькування).

Інформація про роботу Національної дитячої гарячої лінії та Національної гарячої лінії з питань запобігання торгівлі людьми розміщена на офіційних сайтах закладів освіти області.

На виконання п. 12.3 регіональної Програми, з метою  проведення практичних занять та окремих тактико-спеціальних навчань за участі представників місцевих органів виконавчої влади, громадських формувань з охорони громадського порядку та інших правоохоронних органів і служб, організації міжвідомчих та регіональних змагань передбачено обладнання у Харківському національному університеті внутрішніх справ майданчику спеціальної функціональної підготовки. У зв’язку з введенням воєнного стану в державі питання щодо виділення коштів для фінансування заходів, передбачених даним пунктом Програми, в обсязі, встановленому на 2022 рік, не розглядалося.

На виконання п. 12.4 регіональної Програми, у межах ХАБу «Безпечна школа» регіонального проєкту «Освітній технопарк Харківщини - 2030») центром практичної психології, соціальної роботи та здорового способу життя КВНЗ «Харківська академія неперервної освіти» реалізовувався  Організаційно-методичний проєкт «Особливості методичного забезпечення психологічного супроводу освітнього процесу Нової української школи» (2020-2023 роки).

У межах організаційно-методичного проєкту проведено 6 заходів методичного колоквіуму-2022 за темою «Організація діяльності психологічних служб на сучасному етапі реформування системи освіти в Україні в умовах воєнного стану» для керівників, координаторів психологічної служби Харківської області та супровід діяльності закладів освіти Харківської області, які реалізували планові завдання щодо формування «Безпечного та дружнього до дитини  закладу освіти» (закінчення проєкту 2021 року). На січневій організаційно-методичній конференції в межах реалізації Указу Президента України щодо створення безпечного та здорового освітнього середовища за темою «Організація діяльності закладів освіти до Всеукраїнського проєкту «Безпечна та дружня до дитини школа», які відбулася 21.01.2022, взяли участь 81 особа.

 Протягом 2022 року проведено вебконференції за темами: «Актуальні питання надання психологічної допомоги постраждалим під час воєнних дій: перша психологічна допомога, кризове консультування, дібрифінг, робота з травмою», 21.04.2022, взяли участь 37 осіб; «Про підготовку аналітичної довідки щодо діяльності психологічної служби у системі освіти України» в умовах військового стану та бойових дій 02.06.2022, взяли участь 26 керівників, координаторів психологічних служб; «Про особливості організації роботи психологічної служби у 2022/2023 навчальному році в умовах військового стану», 06.09.2022, взяли участь 38 керівників, координаторів психологічних служб; «Напрями діяльності фахівців психологічної служби щодо попередження соціально небезпечних явищ», 08.11.2022, взяли участь 28 керівників, координаторів психологічних служб.

14 грудня 2022 року відбулася підсумкова відеоконференція «Кращі наробки моделей організації психологічної служби в умовах воєнного стану: підсумки року» (з досвіду роботи фахівців), у якій взяли участь 36 осіб. Вони представили досвід роботи керівників, координаторів психологічних служб у громадах, районах м. Харкова в умовах воєнного стану та досвід представників команд з реалізації проєкту БДДШ у 2022 році. Запис ZOOM-конференції та досвідів розміщено на сайті Академії для ознайомлення учасників методичного колоквіуму, які не змогли доєднатися до заходу в онлайн форматі.

 

Департамент житлово-комунального господарства

та паливно-енергетичного комплексу Харківської обласної військової адміністрації

 

У зв’язку з повномасштабним вторгненням рф на територію України Департаментом житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу обласної військової адміністрації призупинено виконання заходів регіональної Програми, що стосуються житлово-комунального господарства.

                          Департамент культури і туризму

                Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання заходів регіональної Програми, протягом 2022 року з метою забезпечення превенції протиправної поведінки в молодіжному середовищі, до планів виховної роботи закладів фахової передвищої мистецької освіти, що належать до сфери управління Департаменту культури і туризму, включені заходи по роботі з неблагополучними сім’ями, відповідні тематичні бесіди в онлайн режимі.

У закладах фахової передвищої мистецької освіти проведено бесіди з профілактики правопорушень та індивідуальна виховна робота зі студентами, схильними до правопорушень, в онлайн режимі.

Проводились заходи, спрямовані на заборону тютюнопаління та проведення антинікотинової, антинаркотичної роботи серед студентів та бесіди на теми етичних, моральних та правових норм поведінки з студентами закладів фахової передвищої мистецької освіти в онлайн режимі.

У КЗ «Харківський фаховий вищий коледж мистецтв» ХОР відбулась демонстрація соціальних відеороликів до Всеукраїнської акції «16 днів проти насильства»: «Ми проти насильства», «Маніфест української молоді проти насильства» та «Мій улюблений світ без жорстокості», проведені онлайн - бесіди у групах І курсів за темою «Чуйність перемагає насильство», кураторські години в групах всіх курсів за темами «Стоп насильству», «Запобігання насильству над дітьми» та розміщено інформаційні матеріали, пости, відеоматеріали з питання запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі серед студентської молоді, протидії торгівлі людьми.

У КЗ «Лозівський фаховий вищий коледж мистецтв» ХОР проведені виховні години за темою «Безпечне спілкування в мережах інтернет» в групах всіх курсів та тренінг за участю практичного психолога: «Принципи безконфліктного спілкування».

У ОКЗ «Харківська обласна універсальна наукова бібліотека» організовано книжково-ілюстративну виставку «Зупини насильство. Не будь байдужим» до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства над жінками.

 

            Департамент масових комунікацій та забезпечення доступу

      до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації

 

На виконання регіональної Програми Департаментом масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації обласної військової адміністрації, у рамках своїх повноважень, на офіційних інформаційних ресурсах Харківської обласної військової адміністрації, офіційній Фейсбук-сторінці та телеграм-каналі начальника Харківської обласної військової адміністрації, Харківської обласної військової адміністрації, в соціальній мережі Facebook та інших інформаційних каналах розміщені інформаційно-роз’яснювальні матеріали, спрямовані на інформування населення про місця розташування споруд цивільного захисту, лікарень, органів соціального захисту, про порядок реагування населення на можливі надзвичайні ситуації, про порядок дій у разі виявлення вибухонебезпечних та підозрілих предметів, а також про вжиті органами виконавчої влади та місцевого самоврядування спільно із правоохоронними органами регіону додаткові заходи щодо забезпечення публічної безпеки і порядку, охорони прав і свобод людини, інтересів суспільства і держави, протидії терористичної діяльності, запобіганню загостренню криміногенної ситуації в Харківській області.

Вказана інформація знаходиться за посиланнями: https://kharkivoda.gov.ua/video/115816, https://kharkivoda.gov.ua/news/118316, https://t.me/kharkivoda/5259, https://kharkivoda.gov.ua/video/115679.

Крім того, для інформування громадян деокупованих населених пунктів забезпечено виготовлення інформаційного бюлетеня Харківської обласної військової адміністрації «Харківщина - це Україна», де оприлюднюється зазначена тематична інформація (періодичність - 2р/місяць, наклад - 45 тис. примірників). Додатково проводиться інформування через локальні системи оповіщення і гучномовці.

У межах загальнодержавних інформаційних кампаній, Департамент проводить широку інформаційну роботу, спрямовану на утвердження в свідомості українців патріотичних цінностей, поваги до держави, культурного та історичного минулого України, державної символіки, Збройних Сил України, до простих громадян, які кожен на своєму місці докладають зусиль для наближення перемоги.  

Зокрема, здійснено інформаційну підтримку понад 100 національних інформаційних  кампаній. Для прикладу: актуальні «гарячі лінії» міністерств та відомств для консультування громадян; соціальний проєкт «Прихисток»; проєкт «Ukraine Now and Forever»; про порядок фіксації воєнних злочинів; заходи з протимінної діяльності; охорона здоров’я під час воєнного стану; правова і психологічна підтримка постраждалих внаслідок агресії російської федерації та інші.

Широко поширюється інформація про функціонування медіаплатформ «Моя війна», «СпівДія», «Допомагай», «Знайди рідних», «Там, де вас чекають», «Україна працює», «Поряд», «Коло турботи» тощо.

За сприяння Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації обласної військової адміністрації  продовжує транслюватися на регіональних ТРК, а саме: ТОВ «Телерадіокомпанія «МАТРІКС+» (м. Куп’янськ), Телерадіокомпанія «Лозова», Телерадіокомпанія Красноградщини «Центр», ТОВ «ТЕРРА-МЕДІА» (м. Лозова) аудіоролік (43 сек.) Державного бюро розслідувань (ДБР), який радить виявляти зрадників і колаборантів та звертатися до Бюро за телефоном: 044-300-27-07.

З метою недопущення терористичних актів, диверсій та інших надзвичайних подій регіональні ЗМІ області також постійно публікують звернення Управління Служби безпеки України в Харківській області до населення бути пильними і у разі підозрілих дій окремих осіб і виявлення безхазяйних предметів та об’єктів  терміново повідомляти до УСБУ в Харківської області за відповідними телефонами.

На веб-сайті обласної військової адміністрації створено банер «Правила безпеки при загрозі терористичного акту». На сторінках банеру дані рекомендації щодо правил безпеки при загрозі терористичного акту, щодо дій у разі виникнення підозрілого предмету, щодо правил поведінки при захопленні і утриманні заручників, при евакуації тощо.

Для висвітлення у міжнародному медіапросторі правдивої та змістовної інформації про військові злочини рф у співпраці з ГО «Харківський кризовий інфоцентр» та ГО «Харківський громадський форум» було створено Kharkiv Media Hub, що забезпечило більш ефективну роботу іноземних журналістів щодо фіксації ними військових злочинів російських окупантів.

 

 

Фінансування заходів регіональної Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його реальних можливостей, та інших джерел, не заборонених законодавством.

16 лютого 2022 року рішенням Харківської обласної ради від № 366-VІІI внесені зміни до комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ (зі змінами), а саме:

Пункт 2.11 підрозділу ІІ «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу ІV «Заходи Програми» Програми викладено у такій редакції: «Забезпечити придбання електронних планшетів, відеореєстраторів, відеотехніки, сучасних засобів зв’язку  для забезпечення груп швидкого реагування на повідомлення про правопорушення Головного управління Національної поліції в Харківській області» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Головному управлінню Національної поліції в Харківській області в розмірі 6000,0 тис. грн.

Пункт 2.20 підрозділу ІІ «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу ІV «Заходи Програми» Програми викладено у такій редакції: «Забезпечити придбання спеціалізованих транспортних засобів для управління патрульної поліції в Харківській області Департаменту патрульної поліції» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Департаменту патрульної поліції Національної поліції України в розмірі 3000,0 тис. грн.

Підрозділ ІІ «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу ІV «Заходи Програми» Програми доповнено новими пунктами такого змісту:

- пункт 2.26 «Забезпечити придбання автомобілів спеціалізованого призначення; ситуаційного автомобіля типу мінівен для передачі відеопотоку з місця проведення заходів за участю великої кількості людей до Ситуаційного центру ГУНП в Харківській області для аналізу оперативної обстановки, коригування дій, сил і засобів, залучених до забезпечення правопорядку, а також для нарядів реагування чергових частин територіальних підрозділів поліції в Харківській області» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Головному управлінню Національної поліції в Харківській області в розмірі 21800,0 тис. грн.;

- пункт 2.27 «Забезпечити придбання спеціального транспортного засобу для конвоювання ув’язнених працівниками Державної установи «Харківський слідчий ізолятор» з метою дотримання прав і законних інтересів та безпеки громадян під час конвоювання» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Державній установі «Харківській слідчий ізолятор» в розмірі 963,0 тис. грн.;

- пункт 2.28 «Забезпечити придбання обладнання та апаратури для відеонагляду, спостереження, переговорних пристроїв, засобів сигналізації, засобів для догляду та допуску» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Державній установі «Харківській слідчий ізолятор» в розмірі   1037,0 тис. грн.;

- пункт 2.29 «Забезпечити придбання спеціалізованого автотранспорту для Управління стратегічних розслідувань в Харківській області Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України з метою використання під час проведення оперативних заходів та розкриття злочинів, учинених у складі організованих груп, документування та припинення діяльності транснаціональних організованих груп та злочинних організацій, екстремістських та радикальних злочинних груп, злочинів в органах державної влади та місцевого самоврядування, протидії корупції, захисту прав і свобод людини і громадянина та об’єктів права власності від протиправних посягань» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Державній установі «Центр обслуговування підрозділів Національної поліції України» в розмірі 5000,0 тис. грн.;

- пункт 2.30 «Забезпечити придбання планшетних пристроїв, автомобільних та нагрудних відеореєстраторів з акумуляторними батареями із зарядними пристроями до них, відеокамер, комп’ютерів, оргтехніки, гучномовців, квадрокоптера, сучасних засобів зв’язку з елементами живлення та іншого спеціального обладнання для військової частини 3005 Національної гвардії України з метою підвищення ефективності та швидкості реагування на правопорушення під час проведення заходів з охорони громадського порядку та безпеки, заходів з пошуку безвісти зниклих осіб, а також з метою підвищення рівня безпеки особового складу військової частини під час проходження служби» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році військовій частини 3005 Національної гвардії України  в розмірі   2500,0 тис. грн.

Пункт 9.10 підрозділу ІХ «Протидія незаконному обігу наркотичних, психотропних, сильнодіючих речовин, їх аналогів та прекурсорів» розділу ІV «Заходи Програми» Програми викладено у такій редакції: «Забезпечення придбання комплекту газового одноквадрупольно-го хромато-мас-спектрометра Thermo Fisher Scientific ISQ 7000 та іншого обладнання для Харківського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України з метою виконання судових експертиз наркотичних засобів, психотропних речовин, їхніх аналогів або прекурсорів, які призначаються правоохоронними органами у кримінальних провадженнях» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Харківському науково-дослідному експертно- криміналістичному центру МВС України в розмірі   7900,0 тис. грн.

Підрозділ ХІ «Запобігання нелегальній міграції» розділу ІV «Заходи Програми» Програми доповнено новим пунктом 11.5 такого змісту «Забезпечити придбання спеціалізованих транспортних засобів підвищеної прохідності для військової частини 9951» та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році військовій частині 9951 в розмірі 1000,0 тис. грн.

У зв’язку із внесенням вищевказаних змін орієнтовний загальний обсяг фінансування заходів комплексної регіональної Програми було збільшено з 79 965,0 тис. грн. до 129 165,0 тис.грн., а в 2022 році з 6 470,0 тис.грн. до  55 670,0 тис. грн. відповідно.

15.04.2022 року розпорядженням начальника Харківської обласної військової адміністрації № 22В внесені зміни до комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2022 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 27 лютого 2020 року № 1199-VIІ (зі змінами), підрозділ ІІ «Превентивні заходи щодо забезпечення безпеки і порядку в публічних місцях області. Дотримання прав і свобод громадян» розділу IV «Заходи Програми» доповнено новим пунктом 2.31 такого змісту: «Відновлення зруйнованих внаслідок військової агресії та вторгнення Російської Федерації об’єктів нерухомості (огорожі та будівлі) Державної установи «Холодногірська виправна колонія № 18» Північно-східного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції України та оплати будівельних матеріалів (газоблоку) та передбачено фінансування цих заходів у 2022 році Державній установи «Холодногірська виправна колонія № 18» в розмірі 214 тис. 608 грн.

15.04.2022 року розпорядженням начальника Харківської обласної військової адміністрації № 23В збільшено видатки по Департаменту оборонної, мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними органами обласної військової адміністрації на 214,608 тис. грн. на виконання комплексної регіональної Програми забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020-2022 роки за бюджетною програмою «Субвенція з місцевого бюджету державному бюджету на виконання програм соціально-економічного розвитку регіонів» (Державна установа «Холодногірська виправна колонія    № 18»).

З урахуванням викладеного, орієнтовні обсяги фінансування регіональної Програми збільшено зі 129 млн. 165 тис. грн до 129 млн. 379 тис. 608 грн.

У квітні 2022 року виконання вказаних заходів, передбачених пунктом 2.31 регіональної Програми, профінансовано у повному обсязі за рахунок коштів обласного бюджету.

Крім того, розпорядженням начальника Харківської обласної військової адміністрації від 26.08.2022 № 135В на виконання заходів, передбачених пунктом 2.20 регіональної Програми, виділено субвенцію з місцевого бюджету державному бюджету в особі Департаменту патрульної поліції для потреб УПП в Харківській області ДПП в сумі 2 600,0 тис.грн., з яких було використано за призначенням 2 552 тис. грн. Залишок невикористаних коштів у сумі 48 тис. грн. повернуто до обласного бюджету.

Відтак, протягом 2022 року на виконання заходів регіональної Програми за рахунок коштів обласного бюджету профінансовано 2 814, 608 тис. грн., з яких освоєно 2 766, 608 тис. грн. (98, 29 %), повернуто до обласного бюджету  48,0 тис. грн.

Виконання заходів, передбачених комплексною регіональною Програмою забезпечення публічної безпеки і порядку та протидії злочинності на території Харківської області на 2020 – 2023 роки, знаходиться на постійному контролі керівництва обласної військової адміністрації.

 

 

 

В.о. директора Департаменту

оборонної, мобілізаційної роботи

та взаємодії з правоохоронними органами

Харківської обласної військової

адміністрації                                                            Михайло  БЕЛЯВЦЕВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юрій Кутєпов 705 49 99

Михайло Парфьонов