ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про перейменування села Ватутіне

Харківського району Харківської області »

 

 

До Харківської обласної ради надійшов лист Нововодолазької селищної ради та пакет документів щодо прийняття обласною радою рішення стосовно клопотання перед Верховною Радою України про перейменування села Ватутіне Харківського району Харківської області на село Залужне Харківського району Харківської області.

Відповідно до пункту 29 частини першої статті 85 Конституції України питання щодо утворення і ліквідації районів, встановлення і зміни меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів віднесене до повноважень Верховної Ради України.

Відповідно до пункту 26 частини першої статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» до повноважень обласної ради віднесено прийняття рішень з питань адміністративно-територіального устрою в межах і в порядку, визначених законом.

За приписами абзацу 1 частини першої статті 7 Закону України «Про географічні назви» найменування та перейменування географічних об`єктів у межах визначених законом повноважень та відповідно до вимог цього Закону здійснює Верховна Рада України - щодо найменування та перейменування одиниць адміністративно-територіального устрою України (шляхом внесення змін до Конституції України), населених пунктів і районів, а також географічних об`єктів, створених за рішеннями Верховної Ради України.

Відповідно до статті 8 Закону України «Про географічні назви» пропозиції щодо найменування та перейменування географічного об`єкта вносяться до відповідних органів, зазначених у статті 7 цього Закону. Розгляд таких пропозицій, якщо інше не передбачено Конституцією України та законом, обов`язково має здійснюватися з урахуванням пропозицій відповідних рад – щодо найменування та перейменування географічних об`єктів, розташованих на території кількох адміністративно-територіальних одиниць.

Порядок найменування та перейменування географічних об`єктів, що складають систему адміністративно-територіального устрою України, визначається окремим законом.

Відповідно до розділу III Положення про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української РСР, затвердженого Указом Президії Верховної Ради Української РСР від 12.03.1981 року № 1654-Х, найменування і перейменування адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів - областей, районів, міст, районів у містах, селищ міського типу, сіл і селищ проводиться Президією Верховної Ради Української РСР за поданням виконавчих комітетів відповідних обласних, міських (міст республіканського підпорядкування) Рад народних депутатів, з врахуванням загальнодержавних інтересів, а також географічних, історичних, національних, побутових та інших місцевих умов та думки місцевого населення.
Подання про найменування або перейменування адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів вноситься виконавчим комітетом обласної, міської (міста республіканського підпорядкування) Ради народних депутатів лише при наявності рішень, прийнятих на сесіях відповідних нижчестоящих Рад народних депутатів.

Враховуючи рішення Нововодолазької селищної ради від 22.11.2022 № 3106-VIII «Про подання депутатів Нововодолазької селищної ради до Верховної Ради України щодо перейменування села Ватутіне Харківського району Харківської області», прийняте з урахуванням думки громадян, управлінням правового забезпечення діяльності ради виконавчого апарату обласної ради розроблено проект рішення обласної ради «Про перейменування села Ватутіне Харківського району Харківської області».

 

 

 

В.о. начальника управління

правового забезпечення

діяльності ради виконавчого

апарату Харківської обласної ради                                            Ілля КРЮЧКОВ