Інформація до звіту про результати виконання та стан фінансування у 2022 році заходів Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2021-2025 роки (зі змінами), затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 75-VIII

 

Відповідно до рішення Харківської обласної ради від 21.12.2021 № 336-VІII  «Про обласний бюджет Харківської області на 2022 рік» на виконання заходів Програми розвитку інформаційного простору Харківської області на 2021–2025 роки (зі змінами), затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 75-VIII (далі  - Програма), на 2022 рік передбачено та фактично профінансовано  11 954 996 грн. Використано – 11 081 551 грн.

         Кошти були спрямовані на реалізацію основних завдань Програми:

 - оперативне  інформування громадян області про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування з актуальних питань життя регіону, по КПКВК 0218420 «Інші заходи у сфері засобів масової інформації» - 6 923 866 грн;

- надання фінансової підтримки КП «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради, по КПКВК 0218410 «Фінансова підтримка засобів масової інформації» - 5 031 100 грн.

 

 

Оперативне  інформування громадян області про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування з актуальних питань життя регіону

 

Одним із головних напрямів роботи Департаменту масових комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Харківської обласної військової адміністрації (далі - Департамент) є реалізація державної інформаційної політики в області, висвітлення діяльності органів влади, подій місцевого, обласного, загальнодержавного та міжнародного значення, що відбуваються в Харківській області та за її межами.

Зокрема:

- інформування про президентські ініціативи, урядові програми, роз’яснення;

- поширення офіційних повідомлень, звернень, брифінгів Президента України, голови Верховної Ради України, прем’єр-міністра та членів Уряду, РНБО тощо;

- проведення інформаційних кампаній із різних напрямів державної економічної, соціальної та гуманітарної політики, заходів ідеології державотворення;

- створення й поширення інформаційних повідомлень про діяльність органів влади області;

- поширення друкованої соціальної реклами;

- виготовлення, розповсюдження та просування інформаційних, фото, відео та графічних матеріалів про діяльність органів державної влади та органів місцевого самоврядування з актуальних питань життя регіону;

- взаємодія з регіональними ЗМІ.

Для реалізації зазначених завдань Департамент використовує такі комунікаційні канали:

- інформаційні ресурси обласної військової адміністрації;

- традиційні медіа (телебачення, радіо, друковані ЗМІ);

- соціальні мережі та месенджери (інтернет-видання, Telegram та YouTube-канали, Facebook та Instagram-сторінки тощо);

- зовнішню соціальну рекламу: білборди, сітілайти, метролайти.

 

 

Так, у 2022 році у межах реалізації завдань Програми, передбачених п.1.4. «Створення, розміщення та сприяння розповсюдженню інформаційного контенту про діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування на медіаплатформах. Аналіз висвітлення пріоритетних питань державної політики»,  із метою належного та оперативного інформування громадян області про діяльність Харківської обласної військової адміністрації її структурних підрозділів, підпорядкованих підприємств, посадових осіб в умовах воєнного стану, перебігу бойових дій на фронті, проведення інформаційних кампаній, щодо роз'яснення державної та регіональної політики, протидію ворожій пропаганді та дезінформації, спрямованої на дискредитацію української влади, командирів та бійців ЗСУ, Департамент забезпечує щоденне інформаційне наповнення офіційних ресурсів Харківської обласної військової адміністрації (далі – ХОВА).

Підготовленні матеріали у вигляді текстових новин, інфографіки, фото та відео оперативно оприлюднюються та просуваються на таких ресурсах:

- офіційному вебсайті Харківської обласної військової адміністрації;

- офіційних сторінках Facebook та Instagram ХОВА та начальника Харківської обласної військової адміністрації;

- офіційному Telegram та YouTube - каналі ХОВА та начальника Харківської обласної військової адміністрації;

- направляється регіональним ЗМІ для оприлюднення.

 

У звітному періоді  забезпечено створення та поширення:

-  понад 300 тематичних відеофайлів. Загальний хронометраж 15 000 секунд;

-  понад 4000 цифрових зображень;

-  понад 400 ілюстративних матеріалів та презентацій;

-  понад 2500 інформаційних матеріалів;

-  здійснено інформаційну підтримку понад 100 національних інформаційних кампаній;

-  виконано понад 200 медіа-моніторингів за більш ніж 50 тематиками тощо.

 

Пріоритетним напрямком роботи у 2022 році було інформування населення про загрозу виникнення надзвичайної ситуації воєнного характеру для мінімізації її можливих наслідків та збереження життя і здоров'я населення.

Спільно з профільними структурними підрозділами, Департаментом забезпечено інформування населення щодо правил безпечної поведінки в надзвичайних ситуаціях воєнного характеру, з попередження ризиків, пов'язаних із вибухонебезпечними предметами, насамперед цивільного населення на звільнених територіях.

Також висвітлювалися питання соціального захисту населення, підтримки внутрішньо переміщених осіб, охорони здоров'я та медичних послуг, освіти і науки, агропромислового, культурного та соціального розвитку, підтримки Збройних Сил України, вакцинації, тарифів та споживчих цін на комунальні послуги, приватизації, онлайн-сервісів та цифровізації.

У межах загальнодержавних інформаційних кампаній, Департамент проводить широку інформаційну роботу, спрямовану на утвердження в свідомості українців патріотичних цінностей, поваги до держави, культурного та історичного минулого України, державної символіки, Збройних Сил України, до простих громадян, які кожен на своєму місці докладають всіх можливих зусиль для наближення перемоги.

Зокрема, здійснено інформаційну підтримку понад 100 національних інформаційних кампаній. Для прикладу:

- актуальні «гарячі лінії» міністерств та відомств для консультування громадян;

- соціальний проєкт «Прихисток»;

- ресурс Офісу Генерального прокурора щодо документування воєнних злочинів та злочинів проти людяності, скоєних російською армією в Україні;

- проєкт «Ukraine Now and Forever»;

- про порядок фіксації воєнних злочинів;

- юридичний порадник для внутрішньо переміщених осіб;

- проєкт «Екстрене реагування задля збереження життя ВПО»;

- заходи з протимінної діяльності;

- охорона здоров'я під час воєнного стану;

- запобігання торгівлі людьми під час війни;

- правова і психологічна підтримка постраждалих внаслідок агресії російської федерації;

- платформа Європейської Бізнес Асоціації Second Chance Bank щодо допомоги країні у час війни та інші.

Широко поширюється інформація про функціонування медіаплатформ «Моя війна», «СпівДія», «Допомагай», «Знайди рідних», «Там, де вас чекають», «Україна працює», «Поряд», «Про надання допомоги постраждалим особам», «Коло турботи» тощо.

Забезпечено сприяння в поширенні соціальної реклами «Війна і міф», «Україна переможе», «Герої України», «Міста-Герої», «Прихисти своїх», «Переможемо-відбудуємо», «Крим завжди у серці», «Геноцид 1944», «Сміливість», «UNITED24», «Нескорені», «Код нації», «Надихнись Україною!», «Єдина Україна», «Готуймося. Зима близько». «Скажи чесно, ти як?», «Діти війни», «Бережи себе», «Українська – мова вільних».

 

Відповідна робота Департаменту забезпечила створення позитивного іміджу обласної влади як джерела достовірної оперативної інформації, а офіційний Telegram-канал начальника Харківської обласної військової адміністрації став головним перевіреним інформаційним джерелом про події регіону від влади, на яке посилаються журналісти та громадяни. Наразі він налічує  понад 170 тис підписників. За останні півроку середній щомісячний показник охоплення каналу становить понад 10 мільйонів.

Відвідування офіційної сторінки ХОВА у соціальній мережі Facebook, у порівнянні з попереднім періодом збільшилося на 800 процентів і становить понад 230 тис. переглядів.

Зазначене збільшення показників стосується саме соціальних мереж та месенджерів зумовлено нестабільним мобільним та інтернет покриттям, а також відсутністю  доступу у населення до традиційних ЗМІ.

 

У межах реалізації завдань Програми, передбачених п.1.3.  «Створення та розміщення інформаційних матеріалів, тематичних рубрик, інтерв’ю, звітів, репортажів про важливі події, діяльність органів виконавчої влади та місцевого самоврядування в друкованих ЗМІ та через друковану соціальну рекламу», з метою підтримки регіональної преси та інформування громадян Харківської області через друковані ЗМІ укладений договір на висвітлення діяльності обласної військової адміністрації у газеті «Слобідський край».

Для додаткового інформування населення деокупованих територій Харківської області, які тривалий час були позбавлені доступу до об’єктивних новин, з першого місяця звільнення цих громад забезпечено виготовлення  та розповсюдження інформаційного бюлетеня «Харківщина – це Україна».  Видання містить офіційні повідомлення від органів влади, інформацію про головні події, зокрема, щодо відновлення інфраструктури, а також корисні контакти та поради місцевим жителям. Загалом виготовлено 180 000 примірників зазначеного бюлетеню.

У межах загальнонаціональних інформаційно-комунікаційних кампаній, до державних свят, пам'ятних та скорботних дат забезпечено виготовлення та поширення понад 6 000 примірників інформаційної поліграфічної продукції (білборди, сітілайти, плакати  та інша акцидентна продукція)

 

Із метою інформування світової спільноти та оприлюднення злочинів російських військових області забезпечено виготовлення першої і другої частини фотоальбому про руйнування  та звільнення Харківщини.  На фотографіях зафіксовані події з початку повномасштабного військового вторгнення російської федерації і до звільнення окупованих населених пунктів Харківської області та відновлення там життєдіяльності.  Альбом двомовний — українською та англійською, накладом – 2 000 примірників, для презентації під час офіційних і дипломатичних прийомів.

 

Також, для висвітлення  у міжнародному медіапросторі правдивої та змістовної інформації про військові злочини росії  у співпраці з  ГО “Харківський кризовий інфоцентр” та ГО “Харківський громадський форум” було створено Kharkiv Media Hub, що забезпечило більш ефективну роботу іноземних журналістів щодо фіксації ними військових злочинів російських окупантів.

 

Фінансування комунального підприємства «Регіональний інформаційний центр» Харківської обласної ради (далі − КП РІЦ)

 

Рішенням Харківської обласної ради від 21 грудня 2021 року № 336-VIII «Про обласний бюджет Харківської області на 2022 рік» КП РІЦ було виділено фінансову підтримку на 2022 рік у сумі 5031100,00 грн по КПКВК 0218410 «Фінансова підтримка засобів масової інформації».

Розпорядженням начальника Харківської обласної військової адміністрації від 28 листопада 2022 року № 283 В «Про внесення змін до обласного бюджету Харківської області на 2022 рік» КП РІЦ було зменшено бюджетні призначення на суму 400000,00 грн.

Фінансова підтримка КП РІЦ на 2022 рік з урахуванням внесених змін складає 4631100,00 грн.

Профінансовано за 2022 рік – 3761575,00 грн.

Витрачено коштів за 2022 рік – 3761571,83 грн. з них:

оплата праці – 2773235,03 грн.;

нарахування на оплату праці – 589704,40 грн.;

оплата послуг (крім комунальних) – 398632,40 грн. (орендна плата ОК ВЕП «Держпром» – 18013,04 грн.; експлуатаційні послуги
ОК ВЕП «Держпром» – 380619,36 грн.).

Залишок коштів у сумі 3,17 грн. списано з рахунка по закінченню бюджетного року відповідно до статті 57 Бюджетного кодексу України.

За 2022 рік, згідно плану роботи, КП РІЦ працював за наступними напрямками.

Відділом аналізу інформації та видавництва на протязі року проводився моніторинг друкованих засобів масової інформації за замовленими темами.

Проводилась робота по висвітленню інформації

- щодо діяльності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування на: офіційному вебсайті КП РІЦ – 809 публікацій; Facebook – 402 публікації; Instagram – 387 публікацій;

- щодо організації та проведення інформаційних заходів в інформаційно-виставковому відділі КП РІЦ (ІВЦ «Бузок») на: офіційному вебсайті інформаційно-виставкового відділу КП РІЦ (ІВЦ «Бузок») – 41 публікація; Facebook – 205 публікацій; Instagram – 192 публікації; YouTube – 13 публікацій.

Сектор редакції книги «Реабілітовані історією» відділу аналізу інформації та видавництва КП РІЦ у січні-лютому 2022 року проводив розповсюдження накладу книги третьої частини четвертої «Реабілітовані історією. Харківська область» відповідно до затвердженого розподілу.

У зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану в Україні та активними бойовими діями на території міста Харкова, роботу над запланованим до випуску у 2022 році рукописом книги четвертої «Реабілітовані історією. Харківська область» не завершено в повному обсязі, через призупинення роботи архівних, бібліотечних та наукових закладів, які є джерелом інформації для підготовки цієї книги.

У звітному періоді проводилась звірка напрацьованих до 24.02.2022 матеріалів обласного банку даних «Реабілітовані історією» для уточнення розділу Мартиролог чергових Книг Харківського тому.

Сектор редакції книги «Книга Пам`яті України» відділу аналізу інформації та видавництва у січні-лютому 2022 року працював над розповсюдженням накладу тому 7 (30) видання Книга Пам’яті України «Переможці. Харківська область» відповідно до затвердженого розподілу.

У зв’язку із введенням правового режиму воєнного стану в Україні та активними бойовими діями на території міста Харкова, роботу над запланованим до випуску у 2022 році рукописом 8-го тому історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область» не завершено в повному обсязі, через призупинення роботи архівних, бібліотечних та наукових закладів, які є джерелом інформації для підготовки цієї книги.

Наразі за напрацьованими матеріалами в читальних залах ДАХО продовжено роботу над створенням 8-го тому історико-меморіального багатотомного наукового видання Книги Пам’яті України «Переможці. Харківська область». До цього тому увійдуть розширені біографії воїнів Другої світової війни, які померли в повоєнні роки, і нині живих: фронтовиків, партизанів, підпільників і патріотів, військовополонених та жертв нацистських переслідувань – мирних громадян, примусово вивезених до Німеччини в період 1942–1943 рр., а також наукові статті, нариси та спогади учасників тих подій.

Протягом 2022 року проводилась робота над редагуванням рукопису, уточненням даних та доповненням додатковими відомостями біографічних довідок, складених за матеріалами фонду Р-6445 (колекція трофейних документів на радянських військовополонених і репатріантів 1941–1945 рр., уродженців Харківської області та мобілізованих до лав Червоної армії з території Харківської області ДАХО).

Інформаційно-виставковим відділом КП РІЦ (ІВЦ «Бузок») організовано та проведено 27 інформаційних заходів. Крім цього, в інформаційно-виставковому відділі КП РІЦ (ІВЦ «Бузок») діє постійна тематична виставка «Колекція книг «Реабілітовані історією».

 

 

 

 

 

Директор Департаменту масових

комунікацій та забезпечення доступу

до публічної інформації Харківської

обласної військової адміністрації                                            Ярослава БЕРЕЖНА