ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області»

 

  Відповідно до наданих Харківській обласній раді документів пропонується для розгляду питання щодо передачі об’єктів зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області та прийняття об’єкту у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області, а саме:

 

1. До Харківської обласної ради надійшло звернення від Департаменту науки і освіти Харківської обласної військової адміністрації від 06 січня  2023 року № 01-35/84 щодо передачі автобусів спеціалізованих шкільних «ATAMAN» D093S2 із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у власність відповідних територіальних громад.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.12.2020  № 1570-р «Про розподіл резерву коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у 2020 році та перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2020 рік» (далі за текстом – постанова № 1570-р) Департаментом науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (далі за текстом – Департамент) у листопаді 2021 року проведено централізовану закупівлю автобусів спеціалізованих шкільних «ATAMAN» D093S2 (далі за текстом – шкільні автобуси) для закладів загальної середньої освіти Харківської області у кількості 21 одиниці за рахунок залишку коштів освітньої субвенції – 32 914 312,00 грн та співфінансування з місцевих бюджетів – 8 033 588,00 грн.

Розподіл шкільних автобусів здійснено Департаментом відповідно до вимог пункту 4 постанови № 1570-р із урахуванням рекомендацій, наданих листом Міністерства освіти і науки України від 19.01.2021 № 1/9-19 «Щодо використання освітньої субвенції на придбання шкільних автобусів у 2021 році».

Придбані шкільні автобуси у кількості 21 одиниці на загальну суму 40947900,00 грн було передано місцевим органам управління у сфері освіти Харківської області на відповідальне зберігання на підставі укладених договорів зберігання.

Рішеннями міських, селищних та сільських рад Харківської області надано попередні згоди на прийняття шкільних автобусів із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність територіальних громад області.

Питання передачі автобусів планувалося розглянути на пленарному засіданні сесії обласної ради у лютому 2022 року. Проте, у зв’язку із російською агресію проти України та веденням активних бойових дій на території Харківської області, шкільні автобуси залишилися на відповідальному зберіганні в територіальних громадах Харківської області.

Зважаючи на деокупацію територій Харківської області, беручи до уваги наявність можливостей та існування об’єктивної необхідності щодо завершення процедури передачі автобусів в умовах правового режиму воєнного стану, Департаментом здійснено роботу щодо актуалізації інформації про наявність, стан та наміри територіальних громад прийняти шкільні автобуси у комунальну власність відповідних територіальних громад.

Враховуючи вищезазначене та беручи до уваги листи відповідних територіальних громад, пропонується розглянути питання про передачу шкільних автобусів у кількості 16 одиниць із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області у комунальну власність відповідних територіальних громад області (додаток 2 до рішення).

 

2.       До обласної ради надійшло звернення Красноградської міської ради від 27 жовтня 2022 року № 02-24/3823 (вхідний номер обласної ради  3225/01-37 від 08 листопада 2022 року) щодо передачі із комунальної власності Красноградської територіальної громади генератора PERFORM 4500 C5 RCD, заводський номер 08-2022-91102889-008, балансовою вартістю 55179,17 грн, сумою зносу 916,66 грн, залишковою вартістю 54 259,51 грн.

Листом також надано рішення Красноградської міської ради від 25.10.2022 № 2778-VIII «Про надання згоди на передачу із комунальної власності Красноградської територіальної громад у спільну власність сіл, селищ, міст Харківської області генератора».

Зазначений генератор відображається на балансі КРАСНОГРАДСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА ТЕПЛОВИХ МЕРЕЖ та знаходиться на відповідальному зберіганні КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» з правом використання.

У разі прийняття у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області генератор буде переданий на баланс КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ».

Враховуючи зазначене, пропонується розглянути питання про прийняття генератора у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області з послідуючою постановкою на баланс КОМУНАЛЬНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ЦЕНТР ЕКСТРЕНОЇ МЕДИЧНОЇ ДОПОМОГИ ТА МЕДИЦИНИ КАТАСТРОФ» (додаток 3 до рішення).

 

Керуючись пунктом 20 частини першої статті 43, статтею 59, пунктом 10 розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності» підготовлений проєкт рішення «Про спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

 

 

 

 

 

Заступник начальника управління

з питань комунальної власності,

начальник відділу по роботі з

керівниками суб’єктів спільної

власності, обліку майна та майнових

відносин виконавчого апарату

обласної ради                                                                         Ірина ПОТОПАЛЬСЬКА