ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

 

«Про реорганізацію ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА» шляхом приєднання до ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ» та його перейменування на КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ ТА ЮНАЦТВА» ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

З метою проведення оптимізації мережі комунальних закладів культури області, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, із одночасним збереженням необхідного рівня доступності та якості надання культурних послуг.

 

ІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено проєкт рішення.

Проєкт рішення розроблено на відповідно до статей 104 – 107 Цивільного кодексу України, статті 59 Господарського кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», керуючись статтями 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

ІІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі прийняття рішення.

 

ОБЛАСНИЙ КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА» не має приміщення на балансі і за основною діяльністю дублює статутні завдання ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ».

Приміщення ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ» за адресою: м. Харків, вулиця Алчевських, будинок 43, знаходиться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області.

Вважаємо за доцільне розглянути питання об’єднання ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ» і ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА» та утворення єдиної обласної бібліотеки для дітей та юнацтва.

Ураховуючи сучасні тенденції та схожість статутних завдань, об’єднання обласних бібліотечних закладів надасть можливостей вирішити проблеми відсутності приміщення на балансі ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА» для здійснення основної діяльності, заощадить кошти на утримання, оптимізує адміністративно-господарську діяльність (єдина бухгалтерія, скорочення керівних та технічних посад тощо), створити єдиний інформаційно-бібліотечний простір та обмінний бібліотечний фонд, спрямований на роботу та обслуговування дітей та юнацтва, і не призведе до зменшення, погіршення якості або доступності надання населенню культурних послуг.

Бібліотечний фонд (100,56 тис. примірників) та майно ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ЮНАЦТВА» планується розмістити в приміщенні ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКА ОБЛАСНА БІБЛІОТЕКА ДЛЯ ДІТЕЙ».

Зазначаємо, що вищезазначена процедура об’єднання двох обласних бібліотечних закладів є суто організаційним заходом та не погіршує умов праці структурних підрозділів у складі майбутнього закладу.

 

ІV. Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Прийняття рішення не потребує додаткових витрат з обласного бюджету.

 

 

Директор Департаменту культури

і туризму Харківської обласної військової

адміністрації                                                                                    Едуард ПАВЛЕНКО