ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

 

«Про реогранізацію КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «КІНОТЕАТР «БОММЕР”» шляхом приєднання до  КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР» та його перейменування на КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР – КІНОТЕАТР «БОММЕР”»

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

З метою проведення оптимізації мережі комунальних закладів культури області,  що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, із одночасним збереженням необхідного рівня доступності та якості надання культурних послуг

 

ІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено проєкт рішення.

Проєкт рішення розроблено відповідно до статей 104 – 107 Цивільного кодексу України, статті 59 Господарського кодексу України, Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», керуючись статтями 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

ІІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі прийняття рішення.

 

КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ “КІНОТЕАТР «БОММЕР»” спеціалізувався на показі некомерційного інтелектуального кіно та демонструванні фільмів. Із жовтня 2021 року кінотеатр не функціонує, будівля кінозалу потребує проведення ремонту, а кінозал потребує встановлення сучасного обладнання.

Кінотеатр має на балансі об’єкти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області (приміщення), які частково здає в оренду.

КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР» створений рішенням Харківської обласної ради від 05 березня 2013 року № 660-VІ з метою розвитку театральної та музичної культури Харківської області та належного використання її культурного надбання, формування та задоволення потреб населення в театрально-концертному мистецтві, організації театрально-концертної діяльності.

На балансі КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР» перебувають об’єкти спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області загальною площею 3868,3 м2 серед яких є глядацька зала із сценою та відповідним обладнанням «Мала сцена» (вул. Сумська, 25, місто Харків).

На сьогодні КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР» здійснює обслуговування «Малої сцени» та надає платні послуги з організації на «Малій сцені» показу вистав та концертів.

Вважаємо за доцільне розглянути питання об’єднання функцій зазначених вище  підприємства та закладу і створення на базі КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР» з його подальшим перейменуванням на КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР – КІНОТЕАТР «БОММЕР”» центру з питань кіно, театрально-концертної діяльності, який відповідав би умовам сучасності. Це дало б можливість підвищити рівень кіномистецтва в Харківській області, покращити надання культурного продукту населенню та наповнити бюджет області додатковими коштами. 

Об’єднання закладів в єдину установу створить умови для більш ефективного розвитку кінематографії, театрально-концертної діяльності та кінообслуговування населення.

Зазначаємо, що вищезазначена процедура є суто організаційним заходом та не погіршує умов праці структурних підрозділів у складі КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР» (КОМУНАЛЬНИЙ ЗАКЛАД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ «ОБЛАСНИЙ ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНИЙ ТЕАТРАЛЬНО-КОНЦЕРТНИЙ ЦЕНТР – КІНОТЕАТР «БОММЕР”»). За кінотеатром «БОММЕР» залишається виконання своїх функцій у сфері кінообслуговування регіону як структурного підрозділу вказаного закладу із збереженням його історичної назви.

 

ІV.  Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Прийняття рішення не потребує додаткових витрат з обласного бюджету.

 

Директор Департаменту культури

і туризму Харківської обласної військової

адміністрації –                                                         Едуард ПАВЛЕНКО