ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради

«Про надання додаткових повноважень у 2023-2025 роках
ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» щодо передачі в оренду нерухомого майна,
яке обліковується на його балансі»

До обласної ради надійшло звернення ОБЛАСНОГО КОМУНАЛЬНОГО ВИРОБНИЧО-ЕКСПЛУАТАЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «ДЕРЖПРОМ» № 215 від 15.03.2023 (вх. обласної ради № 1660/01-37 від 15.03.2023) із проханням винести на розгляд обласної ради питання про надання дозволу ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» права передавати в оренду вільні нежитлові приміщення, що обліковуються на балансі ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» та розташовані за адресами: м. Харків, м-н Свободи, 5 та пров. Дизайнерський, 4, а також виступати орендодавцем за договорами оренди комунального майна та вносити до них зміни,  у період з 2023 по 2025 роки.

На теперішній час укладено і є чинними 125 договорів оренди (у т. ч. 78 договорів оренди укладено з бюджетними установами), загальна площа майна, переданого в оренду, становить 42 686,51 м(у т. ч. 39 438,45 м2 перебуває у користуванні бюджетних установ).

За умови прийняття вищезазначеного рішення значно скоротиться час укладення договорів оренди, що в свою чергу сприятиме своєчасному укладанню договорів про відшкодуванню витрат комунальних платежів (тепло-, енерго-, електро- та водопостачання) та експлуатаційне обслуговування (поточний ремонт, прибирання освітлення, технічне обслуговування та інше), а також своєчасну сплату цих витрат та податків до відповідних бюджетів.

З метою ефективного використання комунального майна, покращення фінансового стану ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ», відповідно до Закону України «Про оренду державного та комунального майна», рішення обласної ради від 15 жовтня 2020 року № 1377-VII «Про деякі питання оренди комунального майна» (із змінами) та статей 43, 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» підготовлено  проєкт рішення обласної ради «Про надання додаткових повноважень у 2023-2025 роках ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» щодо передачі в оренду нерухомого майна, яке обліковується на його балансі», яким пропонується надання ОК ВЕП «ДЕРЖПРОМ» у 2023–2025 роках права вирішувати питання оренди нерухомого майна, що обліковується на балансі підприємства, зокрема, у порядку, передбаченому чинним законодавством України: виступати орендодавцем, укладати договори оренди, вносити зміни до договорів оренди, встановлювати додаткові умови оренди майна та інше.

Також вказаним проєктом передбачається зобов’язання керівника надавати обласній раді до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом, звіт про виконання цього рішення.

 

Заступник начальника управління

з питань комунальної власності, начальник відділу

по роботі з керівниками суб'єктів спільної

власності , обліку майна та майнових відносин

виконавчого апарату обласної ради                              Ірина ПОТОПАЛЬСЬКА