Додаток до листа

 

 

 

Інформація

про хід виконання у 2022 році Програми розвитку інвестиційної діяльності Харківської області на 2021-2024 роки, затвердженої рішенням

обласної ради  від 11 березня 2021 року № 52-VІІІ (зі змінами)

 

Програма розвитку інвестиційної діяльності Харківської області на 2021 – 2024 роки, затверджена рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 52-VІІІ (зі змінами) (далі – Програма), є документом, що визначає мету, завдання, напрями та очікувані результати залучення інвестицій, з урахуванням світових тенденцій і пріоритетів соціально-економічного розвитку області, для забезпечення збалансованого економічного зростання і сталого розвитку регіону.

Програма є одним із основних засобів реалізації Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки.

У рамках виконання заходів Програми Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної (військової) адміністрації спільно з Харківським регіональним фондом підтримки підприємництва (далі – ХРФПП), громадською організацією «Асоціація приватних роботодавців» (далі – ГО «Асоціація приватних роботодавців») на постійній основі надається методична допомога та інформаційна підтримка розвитку бізнесу.

З початку повномасштабної військової російської агресії Харківщина зазнала величезних руйнувань. У ході війни на території області пошкоджено та знищено понад 20 тисяч об’єктів, з яких 31% припадає на місто Харків.

Наслідки повномасштабної війни стали катастрофічними для підприємницької діяльності.

За інформацією Головного управління ДПС у Харківській області, станом на 01.01.2022 на обліку перебувало 167 964 фізичних осіб-підприємців. До кінця 2022 року їх чисельність зменшилась на 5 145 осіб.

Разом з тим, деокупація територій Харківської області впливає на позитивну динаміку поступового відновлення економіки області. Протягом 2022 року взято на облік новостворених суб’єктів господарювання 13 236 фізичних осіб – підприємців, а у І кварталі 2023 року – 3 727 фізичних осіб – підприємців.

Найпоширенішими видами діяльності серед новостворених після повномасштабного вторгнення рф платників податків серед фізичних осіб підприємців є ІТ сфера, торгівля та надання послуг.

Попри проведення постійних обстрілів регіону, бізнес Харківщини сумлінно сплачує податки.

За інформацією Головного управління ДПС у Харківській області, за 2022 рік суб’єктами господарювання Харківщини до бюджетів усіх рівнів перераховано 57,3 млрд грн податків і зборів. До Державного бюджету надійшло майже 35,3 млрд грн, до місцевих бюджетів - 22,0 млрд грн.

Протягом січня-березня 2023 року до Державного бюджету України перераховано 9,0 млрд грн податків та зборів, до місцевого – 5,6 млрд грн, що на 2,5% більше січня-березня 2022 року. Випереджаючі темпи росту показали платники податків галузей оптової торгівлі (108%), інформації та телекомунікації (111%).

Запорукою економічного відновлення економіки області у післявоєнний час стане ефективна співпраця влади, бізнесу і міжнародних інвесторів; розробка та впровадження програм кредитування реального сектору економіки; підтримка розвитку переробних галузей промисловості, зокрема шляхом створення індустріальних парків із залученням новітніх технологій.

Ключовими векторами післявоєнного розвитку України мають стати євроінтеграція, цифровізація в економіці, оборонно-промисловий комплекс, енергетика, агросектор, IT, будівництво та нова інфраструктура.

Потрібні знання та технології країн ЄС для відновлення інфраструктури, щоб вона відповідала захисту клімату, ефективності та стійкості.

За інформацією Фонду розвитку підприємництва про результати Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» за структурою кредитного портфелю в розрізі регіонів Харківська область посідає 5 місце – 11470 млн. грн (станом на 03.04.2023), за кількістю кредитних договорів – також 5 місце (близько 3 тис. договорів). В основному кредити беруть на рефінансування раніш наданих договорів, підприємства агропромислового комплексу.

За даними Мінекономіки, 208 підприємств Харківської області релокувалися до інших областей, 108 з них відновили роботу в безпечних регіонах.

Серед підприємств, які релокувалися з Харківщини, найбільшу частку складають підприємства переробної промисловості (42% від загальної кількості релокованих підприємств), оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів і мотоциклів (35 %), професійної, наукової та технічної діяльності (7 %), інформації та телекомунікацій (6 %).

ГО «Асоціація приватних роботодавців», яка об’єднує підприємців Харкова і Харківської області, провела опитування своїх членів стосовно ведення підприємницької діяльності у воєнний час. За даними опитування серед тих, хто провів релокацію бізнесу, 12,1% вирішили не повертатися в регіон, 20,7% – повернуться за наявності деяких передумов, а саме:

- закінчення військових дій, обстрілів;

- відновлення купівельного попиту;

- відновлення та відбудова інфраструктури;

- поява визначеності у державній регуляторній політиці щодо підприємців, дерегуляція.

З початку воєнної агресії рф в області склались несприятливі умови для підприємців. У продовж дії воєнного стану ХРФПП надаються консультації щодо підтримки підприємців Харківщини для відновлення економіки України. Було запропоновано долучитись до вебінарів щодо підприємницької діяльності, нововведень під час воєнного стану, низки питань оподаткування бізнесу,  а також з питань релокації бізнесу, переходу на спрощену систему оподаткування, обліку та звітності, запуску грантових програм для започаткування бізнесу, навчання тощо.

Окрім цього, підприємці звертаються з питань мобілізації та бронювання працівників під час воєнного стану, трудових відносин під час воєнного стану в Україні, порядку отримання компенсації за працевлаштування переселенців та допомоги на випадок безробіття.

ГО «Асоціація приватних роботодавців» з метою підтримки бізнесу області у регіоні вживає заходи щодо сприяння вирішення нагальних питань під час дії воєнного стану. Було проведено та взято участь у наступних заходах:

23.01.2023, 14.02.2023 – участь у конференції «Відновлення України – економічний та соціальний аспекти», м. Київ. Представництво бізнесу регіону з презентацією пропозицій рішень поточних проблем економіки регіону;

07.02.2023 - вебінар для бізнесу, що постраждав від збройної агресії рф «Фіксація, оцінка та компенсація збитків бізнесу у військовий час»;

08.02.2023 - зустріч з Народним депутатом України, секретарем Національної інвестиційної Ради України Г. Янченко. Обговорення інструментів відновлення економіки регіону;

13.02.2023 - зустріч з Офісом бізнес-омбудсмена. Обговорення проблем бізнесу регіону;

07.03.2023 - вебінар для підприємців «Державні та донорські програми підтримки бізнесу»;

13.03.2023 - презентація проєкта «Підтримка приватного сектору у відновленні логістики та торгівлі на деокупованих і прифронтових територіях Харківської області»;

17.03.2023 - відкриття «гарячої лінії» підтримки бізнесу з оцінки та відшкодування збитків від війни;

21.03.2023 - проведення фокус-групи в рамках проєкту «Підтримка приватного сектору у відновленні логістики та торгівлі на деокупованих і прифронтових територіях Харківської області» для оцінки галузей, що найбільше постраждали від наслідків збройної агресії рф.

В області проводиться робота по якнайшвидшому відновленню працездатності бізнесу. Намічені пріоритетні напрями та першочергові кроки влади для стрімкого відновлення бізнес-середовища в Харківській області, а саме:

- відновлення енергетичної галузі, в тому числі забезпечення використання енергії з відновлювальних джерел енергії;

- проведення профільними структурними підрозділами Харківської обласної військової адміністрації аналізу щодо збитків, які були завдані виробничій інфраструктурі регіону внаслідок збройної агресії рф на території Харківської області, з метою залучення іноземних інвестицій, коштів міжнародних організацій до виробничої сфери, що забезпечить її відновлення, створення нових робочих місць та виробництво конкурентоспроможної продукції;

- сприяння суб’єктам господарювання агропромислового комплексу регіону, які виробляють продукцію на експорт та зацікавлені у налагодженні двостороннього співробітництва з іноземними партнерами;

- сприяння відновленню IT - індустрії в Харківській області;

- з метою стабілізації умов ведення бізнесу сприяння відновленню та збереженню інфраструктури;

- сприяння запровадженню грантових програм підтримки бізнесу;

- поглиблення економічної інтеграції з країнами ЄС, що сприятиме виконання вимог щодо підготовки України до набуття членства в Європейському Союзі.

З метою залучення міжнародної технічної допомоги Департаментом економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної (військової) адміністрації спільно з районними військовими адміністраціями та територіальними громадами Харківської області у 2022 році розпочато роботу щодо підготовки обґрунтованих проєктних пропозицій міжнародним донорам, організаціям, фондам щодо відновлення (реконструкції) об’єктів житлового та громадського призначення, критичної інфраструктури Харківської області.

В рамках програм міжнародної технічної допомоги донорам, з якими вже налагоджено тісну співпрацю, запропоновано долучитись до реалізації проєктів в Харківській області.

В першу чергу, Харківська область сподівається на поглиблення співробітництва з представниками Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Програми розвитку Організації Об’єднаних Націй в Україні (ПРООН), Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, Програми «U-LEAD з Європою», Програми за Контрактом Фонду «Партнерство за сильну Україну», Міжнародного комітету Червоного Хреста, Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ), Шведського агентства міжнародного розвитку (Sida); Північної екологічної фінансової корпорації «НЕФКО», Німецького банку розвитку KFW, Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) тощо.

За інформацією Департаменту агропромислового розвитку Харківської обласної державної (військової) адміністрації у 2023 році очікується державна підтримка по наступних програмах:

- урядова програма «єРобота» (через «Дію» можна подавати заявки на безповоротні гранти на створення власної справи, розширення малого й середнього бізнесу, отримання нових навичок для нової кар’єри). По напрямках: гранти на створення теплиць та на підтримку садівництва, ягідництва та виноградарства (постанова Кабінету Міністрів України від 21.06.2022 № 738 «Деякі питання надання грантів бізнесу»);

- бюджетна субсидія на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення для провадження сільськогосподарської діяльності (постанова Кабінету Міністрів України від 16.08.2022 № 918 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для надання підтримки фермерським господарствам та іншим виробникам сільськогосподарської продукції»).

Не виключено, що перелік державних програм буде більшим.

Наразі залишається невирішеним проблемне питання щодо можливості аграріїв Харківської області скористатися запланованими на поточний рік державними програмами підтримки.

Водночас, у 2023 році агровиробники Харківської області мають можливість скористатися міжнародною допомогою, а саме:

- продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) розподілить високоякісні протруєні сорти насіння кукурудзи та соняшника, надані Японським агентством міжнародного співробітництва (JICA), серед 455 найбільш вразливих малих фермерів у Харківській області, одному з найбільш постраждалих від війни регіонів України;

- агровиробники отримають добрива для ярих і озимих культур та насіння соняшника за Програмою USAID з аграрного та сільського розвитку (АГРО) у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства України;

- від Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) для підтримки малих фермерів у прифронтових областях у межах програми реагування Організації для України у 2023 році отримають насіння ярих культур (пшениця, ячмінь, горох).

Програма орієнтована на юридичних осіб (фермерські господарства та товариства з обмеженою відповідальністю) та фізичних осіб-підприємців, які мають зареєстровані сільськогосподарські угіддя площею від 10 до 500 гектарів.

У програмі можуть брати участь лише ті заявники, які зареєстровані та ведуть свою діяльність у постраждалих від війни областях.

Харківська область розраховує на підтримку центральних органів законодавчої та виконавчої влади, представників бізнесу, інвесторів, міжнародних фінансових організацій, керівників дипломатичних установ іноземних держав в Україні у напрацюванні спільних заходів щодо реалізації проєктів, направлених на відновлення сталого економічного розвитку регіону.

 

 

Заступник директора Департаменту

економіки і міжнародних відносин

Харківської обласної військової

адміністрації – начальник управління

інвестиційної та зовнішньоекономічної

діяльності                                                                                        Володимир СИДОРА

 

 

 

Світлана Тарабан  0506776711