ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до інформації про результати виконання та стан фінансування у 2022 році заходів комплексної програми «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022-2024 роки», затвердженої рішенням обласної ради 

від 23 вересня 2021 року № 203-VIIІ (зі змінами)

 

 1. Назва обласної (цільової) програми.

Комплексна програма «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022-2024 роки».

 2. Замовник та відповідальний виконавець програми.

 Харківська обласна рада.

 3. Найважливіші завдання, виконані у звітному періоді:

 завдання, передбачені програмою у звітному періоді;

 значущі результати реалізації програмних завдань та заходів у звітному періоді;

 коротка характеристика впливу очікуваних/отриманих результатів на вирішення основних проблем та досягнення мети програми.

Комплексну програму «Розвиток місцевого самоврядування в Харківській області на 2022-2024 роки» (далі – програма) затверджено у 2021 році в продовження дії попередніх програм розвитку місцевого самоврядування, спрямованих на забезпечення ефективної організації місцевого самоврядування на обласному рівні.

У 2022 році організація виконання програми здійснювалося в умовах воєнного стану та надзвичайних ситуацій, у зв’язку з чим основні заходи були спрямовані на посилення спроможності територіальних громад сіл, селищ, міст області, раціонального використання бюджетних коштів та їхнього направлення на фінансування заходів щодо відновлення Харківщини й забезпечення нагальних потреб органів місцевого самоврядування області.

Виконання Програми протягом 2022 року забезпечувалося шляхом реалізації заходів, передбачених у розділі VІ. «ЗАХОДИ ПРОГРАМИ ТА ПРОГНОЗНІ РОЗРАХУНКИ ФІНАНСУВАННЯ».

 4. Заплановані обсяги та джерела фінансування програми, визначені у паспорті програми.

 У 2022 році на виконання програми передбачено 32 285 950 грн.

 5. Зазначаються фактичні обсяги та джерела фінансування програми у звітному періоді:

Передбачено в обласному бюджеті на виконання заходів 25 105 674 грн.

Використано протягом року 25 094 655 грн, що становить 77% від запланованого обсягу коштів, у тому числі:

- на заходи із забезпечення формування нормативно-правової бази розвитку місцевого самоврядування, роботи обласної ради і виконання депутатами доручень виборців - 30 000 грн.;

- на заходи з налагодження дієвого зв'язку між органами місцевого самоврядування, територіальними громадами – 294 759 грн.;

 

- на розширення місцевого, міжрегіонального та міжнародного співробітництва органів місцевого самоврядування - 730 528 грн;

- на заохочення громадської ініціативи з питань місцевого та регіонального розвитку – 23 728 190 грн., зокрема, на вирішення нагальних потреб територіальних громад області щодо відновлення Харківщини – 13 903 190 грн. та на виплати стипендії громадянам, яким присвоєно звання "Почесний громадянин Харківської області" - 9 825 000 грн.;

- на організацію громадських та соціальних заходів - 311 178 грн.

7. Основні результати виконання програми за поточний рік.

 Через повномасштабне вторгнення російського агресора робота в рамках Програми була переформатована з урахуванням умов військового стану в Україні та викликами сьогодення.

Крім заходів, що фінансувалися за кошти обласного бюджету, обласною радою як відповідальним виконавцем програми забезпечено виконання інших заходів, що не потребували фінансування.

У звітному періоді постійно проводився збір та узагальнення інформації щодо потреб громад, пов’язаних з руйнуванням житлового фонду, об’єктів інфраструктури, адміністративних будівель, забезпеченням роботи об’єктів критичної інфраструктури, збільшенням кількості внутрішньо-переміщених осіб та їх забезпеченням, питаннями життєзабезпечення мешканців деокупованих територіальних громад.

Проводилась робота з моніторингу актуальних можливостей для громад в рамках грантів і конкурсів, відкритих донорськими організаціями і фондами, інформування громад щодо актуальних проєктів на сторінці обласної ради в соціальній мережі.

Здійснювалася постійна робота із взаємодії з благодійними організаціями, що надають гуманітарну допомогу, залучення ресурсів для отримання громадами різних видів допомоги відповідно до їх потреб, координація співробітництва між донорськими організаціями та громадами Харківщини в гуманітарній сфері.

Значний обсяг роботи управління займали організаційні питання забезпечення громад регіону гуманітарною допомогою. Робота ґрунтувалася на тісній взаємодії з народними депутатами України, органами місцевого самоврядування, підприємствами області, волонтерськими, громадськими організаціями та українськими і міжнародними благодійними фондами.

Організована взаємодія з органами місцевого самоврядування з інших регіонів України: Тернопільською обласною радою, Закарпатською обласною радою, Львівською обласною військовою адміністрацією, Чернівецькою обласною військовою адміністрацією, що для Харківщини має дуже важливе значення. Громади Харківщини отримали продукти харчування, речі першої необхідності, медикаменти, медичні засоби.

З початку війни організовано поставку в громади регіону майже 730 тон борошна, 257 тон хлібопекарських виробів, 100 тон м’ясної продукції тощо.

Організована взаємодія з партнерами Проєкту «Угода мерів - Схід». Обласна рада як територіальний координатор Проєкту «Угода мерів Схід» протягом року сприяла участі територіальних громад в заходах Проєкту, надаючи постійну інформацію, представники обласної ради приймали участь у конференції, присвяченій 10-й річниці Проєкту, а також забезпечували поставку в громади області медикаментів, продуктів харчування, газових плиток, іншої допомоги, що надавалася Проєктом.

У рамках підписаного Меморандуму про співпрацю та взаєморозуміння між Харківською обласною радою та гуманітарною організацією ХЕКС-ЕПЕР (Швейцарія) організовано надання продуктових та гігієнічних наборів мешканцям територіальних громад області.

В рамках реалізації заходів програми Українського Фонду Швидкого Реагування, яку втілює IREX за підтримки Державного департаменту США, підписано меморандум про співпрацю між Харківською обласною радою та ГО «Студентське самоврядування Харківського національного медичного університету» та забезпечено надання гуманітарної допомоги територіальним громадам для підготовки до зимового періоду. Десять територіальних громад у п’яти районах Харківщини отримали гуманітарну допомогу саме за програмою Українського Фонду Швидкого Реагування.

В рамках меморандуму з Благодійною організацією «Благодійний фонд «Посмішка ЮА» у партнерстві з чеською неурядовою організацією «Людина в біді» забезпечено організацію безпечних просторів для дітей в трьох територіальних громадах області.

Підписано меморандум про співпрацю обласної ради, Громадської організації «ЕММАУС» та Фонду AVSI, в рамках якого на території області реалізуються проєкти, які спрямовані на надання гуманітарної допомоги, організацію рекреаційних занять для дітей територіальних громад Харківщини.

Протягом звітного періоду було проведено семінар-практикум для голів територіальних громад, старост громад Богодухівського району, нараду з керівниками суб’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, розташованих на території Богодухівського району.

За період з початку 2022 року керівництвом обласної ради проведено 21 міжнародну зустріч з керівниками європейських інституцій, регіональних влад країн Європи, послами іноземних держав та взято участь у 11 заходах міжнародного характеру, у тому числі у 7 робочих поїздках на запрошення іноземних партнерів у Роттердам (Королівство Нідерландів), Брюссель (Королівство Бельгія), Страсбург (Французька Республіка), Берлін (Федеративна Республіка Німеччина), Фієр (Республіка Албанія), Познань, Жешув (Республіка Польща).

За результатами зустрічей та перемовин, що відбулися, були налагоджені нові міжрегіональні та міжнародні зв’язки з регіонами європейських країн та партнерство з європейськими інституціями, спрямоване на вирішення гуманітарних питань, реалізацію проєктів з відновлення Харківщини та напрацьовані заходи подальшої співпраці заради сталого економічного розвитку громад області.

Від імені обласної ради було підписано низку документів міжнародного характеру, в рамках яких розпочаті активні дії з їх реалізації з особливим фокусом на надання допомоги деокупованим громадам:

-          Меморандум про взаєморозуміння, дружбу та співпрацю між Харківською обласною радою та Префектурою округу Фієрі Республіки Албанія;

-          Заява про наміри партнерства між регіоном Гранд-Ест (Французька Республіка) та Харківською областю;

-          Меморандум про взаєморозуміння між Харківською обласною радою та Представництвом іноземної неурядової організації HEKS-EPER (ХЕКС-ЕПЕР) Швейцарія;

-          Меморандум про взаєморозуміння, співпрацю і партнерство з Фондом AVSI та Громадською організацією «ЕММАУС»;

-          Меморандум про співпрацю між Харківською обласною радою та Громадською організацією «Студентське самоврядування Харківського національного медичного університету»;

-          Меморандум про взаємодію, співпрацю і партнерство між Харківською обласною радою та Благодійною організацією «Благодійний фонд «Посмішка ЮА» у партнерстві з чеською неурядовою організацією «Людина в біді».

В рамках багаторічного партнерства Харківського регіону з Великопольським воєводством Республіки Польща, організовано поїздку на двотижневі канікули до польських міст 70 дітей з чотирьох громад області: Лозівської, Красноградської, Наталинської та Зміївської, що відбулася на запрошення Маршалека Великопольського воєводства пана Марека Возняка.

Проведено роботу щодо вступу Харківської області до Асамблеї Європейських Регіонів (АЄР) - європейської спільноти, яка є платформою для формування ініціатив щодо співробітництва та взаємодії регіональних органів влади.

 

 

 

 

Заступник начальника управління

з питань територіального і місцевого

розвитку та міжнародних зв’язків                                  Ірина КОВАЛЬОВА

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради            Оксана МАЛИШЕВА