Інформація

про хід виконання у 2022 році Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 60-VІІI

 

Рішення приймається з метою здійснення контролю за ходом виконання Програми розроблення містобудівної документації у Харківській області на 2021 – 2025 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 60-VІІI (далі – Програма).

Проєкт рішення підготовлений на підставі Законів України «Про місцеві державні адміністрації» та «Про місцеве самоврядування в Україні».

Програма включає сукупність заходів, які спрямовані на забезпечення реалізації завдань державної містобудівної політики в області шляхом активізації розробки містобудівної документації на регіональному та місцевому рівнях.

При формуванні заходів Програми пріоритет надавався розробленню Схеми планування території Харківської області, схем планування територій районів та комплексних планів просторового розвитку території територіальної громади.

Ураховуючи зміни у соціально-економічних показниках, на основі яких розроблено Схему планування території Харківської області, а також результатів щорічних моніторингів реалізації Генеральної схеми планування території України по Харківській області, для виконання завдань, визначених у Стратегії розвитку Харківської області на 2021–2027 роки, а також у зв’язку зі зміною в адміністративно-територіальному устрої Харківської області, виникла необхідність у підготовці та внесенні змін до наявної Схеми. Організацію внесення змін до даної Схеми було заплановано на 2022 рік. ­

Згідно прийнятого Закону України №711-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель», планування територій на місцевому рівні здійснюється шляхом розроблення та затвердження комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад, генеральних планів населених пунктів, детальних планів території, їх оновлення та внесення змін до них.

З 24 липня 2021 року основним видом містобудівної документації для територіальної громади законодавством визначено комплексний план просторового розвитку територій територіальних громад, який розробляється на всю територію територіальної громади.

На початку 2022 року роботу щодо розробки комплексного плану просторового розвитку територій територіальних громад розпочала Малоданилівська селищна територіальна громада, прийнято рішення про розроблення комплексного плану Куньєвською та Оскільською сільськими, Мереф᾽янською, Лозівською, Ізюмською, Чугуєвською та Куп᾽янською міськими територіальними громадами. 

Також, в рамках проєкту технічної допомоги «Програма USAID з аграрного і сільського розвитку», що фінансується Агентством США, розпочалася робота з реалізації пілотного проєкту з розробки комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад Пісочинської та Роганської селищних територіальних громад.

Але з моменту введення воєнного стану в Україні, та у зв’язку з тим, що відповідно до «Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», затвердженого наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309, усі територіальні громади області віднесені до вищезазначеного переліку, станом на сьогодні робота в цьому напряму призупинена.

Впродовж останніх років, в рамках реалізації Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», в області затверджено понад 300 проєктів містобудівної документації та освоєно понад 42,0 млн грн, у тому числі і на оновлення картографічної основи. Фінансування здійснювалось за рахунок місцевих бюджетів. Зазначена документація успішно реалізується, забудова та освоєння територій для містобудівних потреб відповідних територій відбувається з дотриманням їх положень.

Станом на 24.02.2022 у стадії розроблення і затвердження знаходились понад 140 проєктів містобудівної документації – комплексних планів просторового розвитку територій територіальних громад, генеральних планів населених пунктів, планів зонування територій, детальних планів територій тощо.

Питання забезпечення територій відповідною документацію знаходиться на контролі обласної військової адміністрації. У 2022 році планувалось активізувати роботу з оновлення містобудівної документації регіонального рівня та координації діяльності сільських, селищних, міських рад територіальних громад з розроблення комплексних планів просторового розвитку території територіальних громад. Одразу після припинення воєнного стану в Україні, дану роботу на території області буде поновлено.

 

 

Директор Департаменту містобудування

та архітектури Харківської обласної

державної адміністрації, головний

архітектор області                                                              Антон КОРОТОВСЬКИХ