ЗВЕРНЕННЯ

 Харківської обласної ради до Кабінету Міністрів України

щодо створення центрального органу виконавчої влади

з питань захисту прав дітей

Перед Україною вцілому  і кожною територіальною громадою окремо надзвичайно гостро стоїть питання захисту прав дітей, адже це питання є багаторівневим.

Захист стосується належного рівня соціального забезпечення, правових послуг, своєчасного вилучення з умов небезпеки, усиновлення і попередження потрапляння дітей в інституції, влаштування до сімейних форм виховання та патронатних сімей.

В умовах воєнного стану усі проблемні питання лише загострюються і вимагають негайного комплексного вирішення.

За час, що минув з моменту ескалації війни в Україні 24 лютого 2022 року, ціле покоління українських дітей пережило місяці насильства, страху, втрат і трагедій.

Немає жодного аспекту життя дітей, на який би не вплинула війна: унаслідок військових дій діти гинуть та зазнають поранень,  багато хто з них втратив батьків, братів і сестер, вони були вимушені залишити свої домівки, втратили можливість отримувати повноцінну освіту та були позбавлені безпечного середовища.

Багато дітей було незаконно вивезено з України.

Війна спричинила непоправний вплив на психічне здоров’я та благополуччя дітей.

Катастрофічно погіршився доступ дітей і сімей до медичних послуг: медична допомога обмежується, а інколи - унеможливлена через руйнування медичних закладів.

Увесь цей комплекс питань не може бути вирішено на базі діючої системи державного управління у сфері захисту дітей.

Існуючий стан справ, коли місцеві органи національної соціальної сервісної служби мають виключно контролюючу функцію і жодна структура не займається методологічним забезпеченням місцевих служб у справах дітей, має бути змінений.

Війна поставила нові виклики перед державою. Проблема, з якою зіткнулися люди на місцях,- це відсутність належним чином закріпленого обсягу повноважень територіальних громад та їх керівників по відношенню до дітей, які проживають у громадах.

Немає єдиного координуючого центрального органу виконавчої влади, який системно і постійно займався б  дослідженням проблемних питань у сфері захисту прав дітей, проводив збір і аналіз даних з метою формування і реалізації державної політики у цій сфері.

Зважаючи на викладене, вважаємо, що створення центрального органу виконавчої влади у сфері захисту дітей буде тим кроком, який Україна має здійснити назустріч новій  реформованій системі захисту прав дітей.

 СХВАЛЕНО

Рішення Харківської обласної ради

від  травня 2023 року № ___-VIII

_____ сесія VІІI скликання