ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Харківської обласної ради до Верховної ради України та Кабінету Міністрів України щодо прийняття законів, спрямованих на врегулювання суспільно-релігійних відносин в Україні

 

 

З початку повномасштабної агресії російської федерації проти України загострились міжрелігійні проблеми, у першу чергу, пов’язані з наявністю церковно-канонічного зв’язку та входженням Української православної церкви до структури Московського патріархату Російської православної церкви. Дане питання набуло широкого розголосу, що викликало значну напруженість у суспільстві та непоодинокі випадки насильства.

Наразі на розгляді у Верховній Раді України знаходяться декілька проєктів законів, зокрема, проєкт Закону «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» від 23.11.2022 № 8221 та проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій» від 19.01.2023 № 8371. На обидва законопроєкти Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради України та Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України складено висновки із зауваженнями щодо їх змісту.

У той же час, темі дотримання свобод і прав людини в Україні була приділена увага в Доповіді Верховного комісара ООН, оприлюдненої наприкінці березня 2023 року.

З метою врегулювання суспільно-релігійних відносин, недопущення насильства та розколу в країні, задля зміцнення обороноздатності держави просимо прийняти закони, які б надали змогу вирішити проблеми, що виникають в діяльності релігійних організацій у правовому полі, виходячи з принципу верховенства права та статусу України як правової держави.

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення Харківської обласної ради

від ______ 2023 року № _____-VIІІ

_____сесія VІІI скликання