Додаток 1

до рішення обласної ради

від 12 травня 2023 року № 567-VIII

VI сесія VIII скликання)

 

 

 

 

 

ПОЛОЖЕННЯ

 

про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств,

що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області

 

 

РОЗДІЛ І

ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

 

1.1. Положення про умови і розміри оплати праці керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області (далі у тексті – Положення) розроблено відповідно до Конституції України, Закону України «Про оплату праці», Кодексу законів про працю України, постанови Кабінету Міністрів України від 19 травня 1999 року № 859 «Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств» (зі змінами).

Дане Положення розроблено з метою впровадження диференційного підходу до визначення розмірів заробітної плати керівників комунальних підприємств, що знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області (далі у тексті – керівники комунальних підприємств), залежно від фінансових показників господарської діяльності підприємства і середньооблікової чисельності працюючих та для відповідного їх заохочення за якісне виконання обов’язків за контрактом.

1.2. За виконання обов’язків, передбачених у контракті, керівнику комунального підприємства нараховується заробітна плата за кошти, одержані комунальним підприємством унаслідок його фінансово-господарської діяльності, або/та кошти обласного бюджету, які отримує підприємство як фінансову допомогу відповідно до вимог чинного законодавства України.

1.3. Заробітна плата керівника комунального підприємства складається з посадового окладу, надбавок, доплат, премій та заохочень, зазначених у цьому Положенні. Інші заохочувальні виплати, що не відносяться до оплати праці, керівнику комунального підприємства не надаються.

 

 

 

РОЗДІЛ ІІ

УМОВИ І РОЗМІРИ ОПЛАТИ ПРАЦІ КЕРІВНИКІВ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ

 

2.1. Визначення розміру посадового окладу керівника комунального підприємства

 

2.1.1. Розмір посадового окладу керівника комунального підприємства визначається залежно від середньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості за рік, у кратності до мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії, відповідно до додатку 1 до цього Положення. Для розрахунку розміру посадового окладу керівника комунального підприємства використовуються дані фінансової та статистичної звітності за останній звітний рік.

2.1.2. Розмір мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії найнижчої кваліфікації на комунальному підприємстві визначається з урахуванням виду економічної діяльності у колективному договорі, що діє на комунальному підприємстві, або у іншому нормативному документі (наказ).

2.1.3. Посадовий оклад керівника комунального підприємства розраховується відповідно до додатку 2 до цього Положення та є невід’ємною частиною штатного розпису комунального підприємства.

2.1.4. Посадові оклади керівників комунальних підприємств змінюються у разі зміни відповідних показників, зазначених у підпунктах 2.1.1. та 2.1.2 цього Положення.

2.1.5. За достовірність наданої інформації стосовно середньооблікової чисельності працівників у еквіваленті повної зайнятості за рік, мінімального посадового окладу (ставки) працівника основної професії керівник та головний бухгалтер комунального підприємства несуть персональну дисциплінарну відповідальність.

 

2.2. Надбавки та доплати до посадового окладу керівника

комунального підприємства

 

2.2.1. Керівнику комунального підприємства нараховуються та виплачуються надбавка: щомісячно за стаж наукової діяльності для керівників комунальних підприємств, робота яких пов'язана з науковою, науково-технічною діяльністю, у таких розмірах: понад 3 роки – 10 відсотків, понад 10 років – 20 відсотків, понад 20 років – 30 відсотків.

2.2.2. Керівнику комунального підприємства виплачуються наступні доплати:

- за науковий ступінь кандидата або доктора наук у розмірі відповідно 15 і 20 відсотків до посадового окладу;

- за вчене звання старшого наукового співробітника у розмірі 25 відсотків та професора 33 відсотки до посадового окладу, якщо комунальне підприємство здійснює науково-дослідну, науково-виробничу та науково-технічну діяльність.

Доплати провадяться в разі, коли діяльність керівника комунального підприємства за профілем збігається з наявним науковим ступенем, вченим званням.

2.2.3. Керівнику комунального підприємства може виплачуватися грошова допомога, не більше як шість посадових окладів, у разі виходу на пенсію в межах фонду оплати праці.

 

РОЗДІЛ ІІІ

УМОВИ, ДИФЕРЕНЦІЙОВАНІ ПОКАЗНИКИ ТА РОЗМІРИ ПРЕМІЮВАННЯ КЕРІВНИКІВ КОМУНАЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЗА ПІДСУМКАМИ РОБОТИ ЗА КВАРТАЛ ТА РІК

 

3.1. Умови, диференційовані показники та розміри преміювання керівників комунальних підприємств

 

3.1.1. Преміювання керівника комунального підприємства здійснюється на підставі показників звітів про виконання фінансового плану, статистичних та бухгалтерських даних за результатами роботи комунального підприємства за звітній період.

3.1.2. Преміювання проводитися за результатами роботи за квартал та рік.

3.1.3. Премія керівнику комунального підприємства нараховується та виплачується за фактично відпрацьований час у звітному періоді. За період відпусток, тимчасової непрацездатності, навчання тощо премія не нараховується.

3.1.4. Нарахування та виплата керівнику комунального підприємства квартальних премій та річної премії проводиться за рахунок фонду оплати праці, за погодженням голови обласної ради із урахуванням рекомендацій фінансової комісії.

3.1.5. Премії керівнику нараховуються при дотриманні основних умов преміювання.

Основними умовами преміювання є:

- виконання фінансово-економічних показників діяльності підприємства;

- наявність коштів на преміювання в межах фонду заробітної плати підприємства;

- своєчасне та якісне виконання умов контракту, доручень керівництва;

- своєчасне затвердження в установленому порядку фінансового плану підприємства;

- ефективне використання комунального майна;

- недопущення нещасних випадків з вини підприємства;

- забезпечення своєчасного внесення платежів до бюджету;

- відсутність заборгованості з комунальних та інших платежів;

- відсутність порушень за результатами перевірок фінансово-господарської діяльності комунального підприємства за звітний період або за попередні періоди, але не більше ніж за один календарний рік, що передує звітному періоду;

- відсутність дисциплінарного стягнення за звітний період;

- відсутність повторних обґрунтованих скарг щодо якості надання послуг комунальним підприємством.

3.1.6. Преміювання здійснюється за підсумками роботи за квартал та рік у відсотках до посадового окладу, відповідно до диференційованих показників, визначених у додатку 3 до Положення, затвердженого рішенням обласної ради від 20 вересня 2022 року № 405-VIIІ (відсоток преміювання за квартал та рік враховується включно).

При цьому, у разі:

- наявності заборгованості підприємства з виплати заробітної плати (крім поточної) у відповідному квартальному або річному звітному періоді розмір премії за такий період повинен становити не більше 20 відсотків максимально дозволеного розміру премії;

- збільшення розміру заборгованості підприємства з виплати заробітної плати у поточному квартальному або річному звітному періоді порівняно з попереднім аналогічним звітним періодом премія за такий поточний звітний період не нараховується;

- погіршення якості роботи, невиконання умов контракту, порушення трудової дисципліни премія зменшується або не нараховується у тому звітному періоді, коли виявлено відповідне порушення;

- ненадання або незатвердження (непогодження) в установленому законодавством порядку річного фінансового плану премія не нараховується.

3.1.7. Премія керівнику комунального підприємства, якого притягнуто до дисциплінарної відповідальності, не нараховується протягом дії дисциплінарного стягнення.

3.1.8. Премія не нараховується керівникам комунальних підприємств, які знаходяться в стадії ліквідації, банкрутства чи фактично не здійснюють фінансово-господарську діяльність.

 

3.2. Порядок преміювання керівників комунальних підприємств

 

3.2.1. Для надання згоди щодо преміювання керівника комунального підприємства до обласної ради надаються наступні документи:

- звернення комунального підприємства на ім’я голови обласної ради;

- звіт та пояснювальна записка про виконання фінансового плану за квартал/рік;

- звіт про виконання основних фінансових (базових) показників комунального підприємства за квартал/рік (додаток 4 до цього Положення).

3.2.2. Документи щодо преміювання керівника комунального підприємства за І-ІІІ квартали подаються до обласної ради не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним періодом, а за IV квартал/рік - не пізніше 20 числа місяця, другого за звітним періодом.

Управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради відпрацьовує подані документи та подає їх на розгляд фінансової комісії.

3.2.3. У випадку неподання або несвоєчасного подання звернення, премія керівнику комунального підприємства за відповідний звітний період не нараховується.

3.2.4. Із урахуванням рекомендацій фінансової комісії управління з питань комунальної власності виконавчого апарату обласної ради готує проєкт листа за підписом голови обласної ради щодо згоди про надання премії керівнику комунального підприємства або щодо відмови.

Питання, які не врегульовані цим Положенням або іншими рішеннями обласної ради, регулюються згідно з чинним законодавством України. ».

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату обласної ради                              Оксана МАЛИШЕВА