ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Верховної Ради України

та Кабінету Міністрів України щодо розширення переліку громад Харківської області, розташованих на територіях активних бойових дій

 

 

До Харківської обласної ради надходять численні звернення підприємців, агровиробників, а також депутатські звернення з питань, пов’язаних зі значними труднощами у поновленні й веденні бізнесу, з проханням допомоги. Особливу увагу заявники приділяють питанню сплати податків, зокрема земельного податку, податку на нерухоме майно тощо.

06 травня 2023 року набув чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо звільнення від сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11 квітня 2023 року № 3050-IX.

Документом поширено пільги щодо сплати єдиного податку IV групи, мінімального податкового зобов’язання, земельного податку, орендної плати за землю на земельні ділянки, розташовані на територіях, де ведуться активні бойові дії або є тимчасово окупованими, а також на території, що перебувають у консервації або забруднені вибухонебезпечними предметами. Перелік таких територій визначено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004 (далі – Наказ № 309).

Проте, в Харківській області є громади, які не віднесено до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, але які майже щодня потерпають від обстрілів, майно підприємств значною мірою пошкоджено, розкрадено або знищено. За даними фактами проводиться досудове розслідування у 11731 кримінальних провадженнях.

Загалом, з початку збройної агресії російської федерації 70% бізнесу Харківської області припинило своє існування чи є збитковим. За даними статистики, 562 суб’єкти господарювання змінили розташування й переїхали з Харківської області в іншу. При цьому більшість з релокованих підприємств високотехнологічного, привабливого для інвестицій сектору виробництва, повертатися не збирається, а ті підприємства, що залишилися, потребують допомоги як на місцевому, так і на державному рівні.

Особливо складна ситуація спостерігається в агропромисловому секторі. Тридцять шість відсотків харківських агропідприємств втратили свої активи на колишніх окупованих територіях. Нагальна проблема — це розмінування, адже десятки тисяч гектарів земель досі заміновано. На звільнених територіях агросектор практично не працює. Через ведення активних бойових дій багато господарств не змогли зібрати врожай, частину працівників таких підприємств мобілізовано, багато хто вимушено виїхав в інші регіони країни або за кордон.

 

Зважаючи на наведене вище, беручи до уваги, що гарантований законом доступ до податкових пільг має бути рівним і справедливим, просимо вивчити порушене питання та внести зміни до Наказу № 309, розширивши  перелік громад Харківської області, розташованих на територіях активних бойових дій.

 

 

СХВАЛЕНО

Рішення Харківської обласної ради

від ______ 2023 року № _____-VIІІ

_____сесія VІІI скликання