ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про позбавлення Суркіса Г.М.

звання Почесний громадянин Харківської області»

 

22 лютого 2023 року до Харківської обласної ради звернулася Громадська організація «Хартія» вих. від 21.02.2023 №21/02; (вх. обласної ради від 22.02.2023 №1369/1-44) з пропозицією позбавити народного депутата Суркіса Григорія Михайловича звання «Почесний громадянин Харківської області».

Звання «Почесний громадянин Харківської області» було присвоєно Суркісу Г.М. рішенням обласної ради від 08 травня 2008 року № 754-V.

26 травня 2023 року до обласної ради надійшов лист від голови Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» Бабаєва В.М. з протоколом засідання Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» від 26.05.2023 № 19 ( вх. обласної ради від 26.05.2023 № 3152/01-44), на якому було розглянуте звернення Громадської організації «Хартія» щодо позбавлення Суркіса Г.М. звання «Почесний громадянин Харківської області».

Згідно з пунктом 3.2. Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 жовтня 2006 року № 71-V (зі змінами) (далі – Положення), право подання клопотання про позбавлення звання «Почесний громадянин Харківської області» мають: голова Харківської обласної ради; голова Харківської обласної державної адміністрації; постійні комісії Харківської обласної ради; депутатські фракції та групи Харківської обласної ради; органи місцевого самоврядування Харківської області; територіальні громади сіл, селищ, міст області;  юридичні особи (незалежно від форм власності та напрямку діяльності); партійні осередки обласного рівня; фізичні особи (за умови підтримки їхнього клопотання юридичними особами, громадськими об’єднаннями чи організаціями тощо); трудові колективи підприємств, установ, організацій Харківської області, їхні профспілкові комітети, збори громадян (за умови підтвердження легітимності зборів колективів, громадян).

Відповідно до пункту 3.3. Положення підставами для позбавлення звання «Почесний громадянин Харківської області» є:

- громадянин за власним бажанням відмовився від звання «Почесний громадянин Харківської області», про що надав письмову заяву на ім’я голови обласної ради;

- якщо своєю поведінкою, вчинками або діями громадянин, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області»,  дискредитує себе перед територіальною громадою Харківської області або державою;

- здійснення громадянином, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», кримінального злочину, за який особу було засуджено і вирок щодо якої вступив у законну силу;

- здійснення особою, якій було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», дій або бездіяльності, що сприяли роз’єднанню нації, створили загрозу територіальній цілісності держави, суверенітету і незалежності України;

- висловлювання особи на підтримку військової агресії іноземних держав проти України і ведення антиукраїнської пропаганди.

Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пунктів 3.1 - 3.3 Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 жовтня 2006 року № 71-V (зі змінами), на підставі звернення Громадської організації «Хартія» від 21.02.2023 та протоколу засідання Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» від 24 травня 2023 року, розроблено проєкт рішення обласної ради «Про позбавлення Суркіса Г.М. звання “Почесний громадянин Харківської області”».

 

Начальник управління з питань

діяльності виконавчого апарату

та роботи з персоналом виконавчого

апарату обласної ради                                                               Володимир ІГНАТЬЄВ