ЗВЕРНЕННЯ

Харківської обласної ради до Верховної Ради України

та Кабінету Міністрів України щодо розширення переліку громад Харківської області, розташованих на територіях активних бойових дій

 

 

До Харківської обласної ради надходять численні звернення депутатів, підприємців, агровиробників про наявність значних труднощів у поновленні й веденні бізнесу. Особливу увагу автори звернень приділяють проблемам сплати податків, зокрема земельного податку та податку на нерухоме майно.

Харківщина з початку  повномасштабного вторгнення РФ в Україну зазнала величезних руйнувань. Внаслідок воєнних дій на території області пошкоджено та знищено понад 20 тисяч об’єктів. Повномасштабна війна створила чимало перешкод для розвитку підприємницької діяльності.

Велика кількість суб’єктів господарювання (за даними статистики 562) здійснила релокацію власного бізнесу в більш безпечні регіони України. При цьому більшість з релокованих підприємств високотехнологічного, привабливого для інвестицій сектору виробництва повертатися не планують, а тим підприємствам, що залишились, вкрай необхідна різнопланова допомога як на місцевому, так і на державному рівні.

В таких обставинах внесення змін до Податкового кодексу України (Закон України від 15.03.2022 р. за № 2120-IX,  яким було надано пільги платникам податків) є цілком логічним рішенням, що забезпечило врахування інтересів суб’єктів господарювання, які опинилися на території проведення бойових дій.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані Російською Федерацією, визначається у встановленому Кабінетом Міністрів України порядку. Наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 р. № 309 затверджено  перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окуповані РФ. До територій активних бойових дій віднесено лише кілька громад Куп’янського району, а вся інша територія Харківської області віднесена до територій можливих бойових дій (дата припинення можливих бойових дій не визначена). При цьому, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 р. території, для яких не визначена дата завершення бойових дій (дата припинення можливості бойових дій) або тимчасової окупації Російською Федерацією, вважаються такими, на яких ведуться бойові дії, або тимчасово окупованими Російською Федерацією.

Але відповідно до Закону України від 11.04.2023 р. № 3050-ІХ  платники податків – суб’єкти господарювання на території  Харківщини, які  опинились на території ведення бойових дій, позбавлені таких пільг: вони зобов’язані сплатити податок на нерухомість, земельний податок,  орендну плату за користування земельними ділянками тощо з 01.03.2022 року.

А необхідність сплачувати податки за весь період агресії, тобто від початку вторгнення РФ, вельми демотивує суб’єктів підприємницької діяльності повертатися до Харківської області та відновлювати свою роботу. Така тенденція, в свою чергу, може  спричинити скорочення робочих місць, зменшення кількості платників податків тощо, що вірогідно створить негативний вплив на відновлення та подальший розвиток регіону в цілому.

Врегулювання зазначеної проблеми, тобто удосконалення методики надання відповідних пільг та механізмів її застосування, можливе лише на державному рівні. А це, в свою чергу, допоможе максимально ефективно використовувати наявні та створювати нові можливості для розвитку економіки місцевих громад не тільки Харківської області, а й усіх регіонів України, що межують з державою-агресоркою.

Тож, маємо зазначити, що доступ до податкових пільг, гарантований законом визначеним категоріям, має бути рівним, справедливим і поширюватися на усіх, хто був на території, де ведуться (велися) активні бойові дії. Тому, зважаючи на наведене вище, просимо дослідити зазначене питання та посприяти в розробленні відповідного механізму, який дасть право на пільги суб’єктам господарювання Харківщини, що перебували в зоні активних бойових дій, в зоні окупації, та таким, що постраждали внаслідок інших воєнних дій країни-агресорки, зокрема внести зміни до наказу № 309, розширивши перелік громад Харківської області, розташованих на території активних бойових дій у період з 01.03.2022 року по 01.04.2023 року.

 

СХВАЛЕНО

Рішення Харківської обласної ради

від ______ 2023 року № _____-VIІІ

_____сесія VІІI скликання