ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішення обласної ради

від 28 липня 2023 року № 667-VІІІ

(XVIІІ сесія VІІІ скликання)

 

ПОРЯДОК

обрання представників громадськості до складу поліцейських комісій територіальних органів поліції Харківської області

 

1. Порядок обрання представників громадськості до складу поліцейських комісій територіальних органів поліції Харківської області (далі – Порядок) визначає процедуру обрання Харківською обласною радою представників громадськості до складу поліцейських комісій територіальних органів поліції Харківської області.

2. Харківська обласна рада обирає двох представників громадськості до складу поліцейської комісії, яка формується в територіальному органі поліції Харківської області з числа осіб, які мають бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет.

3. Обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії територіального органу поліції Харківської області (далі – поліцейські комісії) відбувається шляхом прийняття відповідного рішення Харківською обласною радою.

4. Максимальний строк повноважень представника громадськості у складі комісії становить три роки. Повторне призначення на посаду члена поліцейської комісії забороняється.

5. Харківська обласна рада обирає представників громадськості до складу поліцейської комісії на підставі листа керівника відповідного територіального органу поліції Харківської області або іншої, уповноваженої на це особи, адресованого Харківській обласній раді.

6. За дорученням голови Харківської обласної ради листи розглядаються постійною комісією Харківської обласної ради з питань антикорупційної та регуляторної політики, законності, боротьби зі злочинністю, регламенту та місцевого самоврядування (далі – постійна комісія), до повноважень якої віднесено узагальнення пропозицій щодо кандидатур до складу поліцейської комісії, погодження і подання їх на розгляд обласної ради.

7. Постійна комісія розглядає дані листи на своєму засіданні і приймає рішення про оголошення початку відбору кандидатів від представників громадськості, які можуть бути включені до складу відповідної поліцейської комісії, та визначає строк для подання документів, який становить не менше 10 календарних днів та не може перевищувати один місяць.

8. На підставі рішення постійної комісії структурний підрозділ виконавчого апарату Харківської обласної ради, на який покладено функції з організації висвітлення діяльності ради у засобах масової комунікації, інформує громадськість про оголошення початку відбору кандидатів від представників громадськості, які можуть бути включені до складу відповідної поліцейської комісії, шляхом оприлюднення на офіційному веб сайті Харківської обласної ради та/або у друкованих або інших засобах масової інформації та/або за допомогою інших загальнодоступних джерел інформації.

9. Представник громадськості, який має бажання бути обраним до складу поліцейської комісії (далі – кандидат) подає до Харківської обласної ради заяву про обрання до складу поліцейської комісії (далі – заява) з наданням згоди на обробку і використання персональних даних та оприлюднення відомостей стосовно нього як кандидата за формою, згідно з додатком до цього Порядку, до якої додаються:

1) копія документа, що посвідчує особу кандидата;

2) детальна автобіографія кандидата в довільній формі;

3) мотиваційний лист кандидата, в якому викладаються мотиви бути обраним до складу поліцейської комісії;

4) довідка встановленої форми, що підтверджує відсутність судимостей (термін дії довідки становить 3 місяці з дати її видачі);

5) сертифікати про проходження профілактичного наркологічного та психоневрологічного огляду;

6) інформаційна довідка або Витяг з Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення;

7) документ(и), які підтверджують бездоганну репутацію, високі професійні та моральні якості, суспільний авторитет особи, яка виявила бажання увійти до складу поліцейської комісії, зокрема, рекомендаційні листи, клопотання, характеристики тощо.

10. Кандидат особисто засвідчує копії наданих документів власним підписом та несе персональну відповідальність за достовірність наданої ним інформації та поданих ним документів.

11. Заява кандидата з доданими документами приймається і реєструється структурним підрозділом виконавчого апарату Харківської обласної ради, на який покладено функції реєстрації та обліку звернень громадян.

12. За дорученням голови Харківської обласної ради заява кандидата з доданими документами розглядається постійною комісією.

13. Засідання постійної комісії, на якому розглядатимуться заяви кандидатів, проводиться відповідно до вимог Регламенту Харківської обласної ради та Положення про постійні комісії Харківської обласної ради.

14. На засідання постійної комісії запрошуються кандидати, що надали заяви та необхідні документи. У разі відсутності на засіданні постійної комісії кандидата, якого було запрошено, подана ним заява та документи також розглядаються постійною комісією. У разі надання кандидатом документів не в повному обсязі та таких, що не відповідають вимогам пункту 9 цього Порядку, його кандидатура не виноситься на розгляд постійної комісії.

15. За результатом розгляду заяв кандидатів постійна комісія рекомендує Харківській обласній раді до обрання двох кандидатів (або одного, у випадку подачі документів лише одним кандидатом та його відповідності вимогам Закону України «Про Національну поліцію» та цього Порядку) до складу поліцейської комісії, які отримали більшість голосів та готує відповідний проєкт рішення обласної ради в порядку, передбаченому Регламентом обласної ради.

16. Проєкт рішення Харківської обласної ради про обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії подається на розгляд Харківської обласної ради в порядку, передбаченому Регламентом Харківської обласної ради.

17. Прийняте рішення Харківської обласної ради про обрання представників громадськості до складу поліцейської комісії, з інформацією про обраних представників та їх контактними даними, направляється до відповідного територіального органу поліції Харківської області.

18. Повноваження члена поліцейської комісії, обраного Харківською обласною радою, припиняються на підставах, визначених Законом України «Про Національну поліцію».

19. Для заміни представника громадськості, повноваження якого у складі комісії були достроково припинені, Харківська обласна рада обирає іншого представника громадськості на підставі листа керівника відповідного територіального органу поліції Харківської області або іншої уповноваженої на це особи, за процедурою, передбаченою цим Порядком.

 

 

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                                                 Оксана МАЛИШЕВА