Звіт

про виконання заходів Програми економічного і соціального розвитку

Харківської області на 2022 рік, затвердженої рішенням Харківської обласної ради від 21 грудня 2021 року № 335-VIІІ (зі змінами), за 2022 рік

 

В умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України та введення в Україні воєнного стану (Указ Президента України від 24.02.2022 № 64 «Про введення воєнного стану в Україні») збір інформації щодо виконання Програми економічного і соціального розвитку Харківської області на 2022 рік ускладнюється відсутністю повної необхідної поточної статистичної інформації за 2022 рік, оскільки згідно з положеннями Закону України від 03.03.2022 № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни» у період дії воєнного стану або стану війни, а також протягом трьох місяців після його завершення, органи державної статистики призупиняють оприлюднення статистичної інформації, за деяким винятком.

Окреслена ситуація ускладнює проведення об’єктивного аналізу і оцінки соціально-економічної ситуації в області.

З початку повномасштабної військової російської агресії Харківщина зазнала величезних руйнувань.

У ході війни на території області пошкоджено та знищено біля 30 тисяч об’єктів. Найбільші пошкодження зазнали: Філія Управління з переробки газу та газового конденсату ПАТ «Укргазвидобування» (Шебелинське відділення з переробки газового конденсату і нафти), ПАТ «Харківський підшипниковий завод», ПАТ «Харківський тракторний завод ім. С. Орджонікідзе», АТ «Харківський машинобудівний завод «Світло шахтаря», АТ «Українські енергетичні машини», ДП «Завод імені В.О. Малишева», Науково-виробниче підприємство ХАРТРОН-ПЛАНТ ЛТД (ТОВ), Державне науково-виробниче підприємство «Комунар», Харківське державне авіаційне виробниче підприємство, ДП «Харківський машинобудівний завод «ФЕД», ДП «Харківський бронетанковий завод» та інші.

З початку повномасштабного вторгнення рф майже вся промисловість області зазнала  критичного падіння обсягів виробництва. З причин безпекової  ситуації (постійні обстріли окупантами цивільної і виробничої інфраструктури), труднощів із логістикою та браком обігових коштів, у перші місяці війни понад 80% підприємств були змушені призупиняти виробництво, тисячі людей втратили робочі місця.

Разом з тим, з другого півріччя 2022 року спостерігається відновлення роботи промислових підприємств області, поступове зростання обсягів виробництва місяць до місяця. За оперативною оцінкою, підприємствами області за 2022 рік реалізовано промислової продукції майже на 150 млрд грн, що становить дві третини обсягів 2021 року.

Підприємства області поступово відновлюють свою діяльність. Вже понад 65% підприємств поновили подання звітності до Головного управління статистики в Харківській області.

За даними Мінекономіки, 180 підприємств Харківської області скористалися урядовою програмою переміщення бізнесу та завершили релокацію у безпечні регіони країни, 60%  з них  відновили роботу на новій локації.

Найбільше підприємств з Харківщини перевезли бізнес до: Львівської області – 26%; Закарпатської області – 17%; Хмельницької області – 12%; Івано-Франківської області – 11%; Чернівецької – 8%.

Серед підприємств, які релокувалися з Харківщини, найбільшу частку складають підприємства переробної промисловості (52% від загальної кількості), оптової та роздрібної торгівлі, ремонту автотранспортних засобів та надання інших послуг (20%), професійної, наукової та технічної діяльності (7%), інформації та телекомунікацій (4%). Третина релокованих підприємств - фізичні особи-підприємці.

В агропромисловому комплексі, внаслідок дій окупантів, постраждало:

- понад 630 сільськогосподарських підприємств області, що займаються рослинництвом;

- пошкоджено та зруйновано понад 1079 одиниць сільськогосподарської техніки та обладнання;

- близько 30 підприємств харчової та переробної галузі зазнали руйнувань, а саме: пошкодження будівель та споруд, виробничого обладнання, складів готової продукції, пошкоджено виробничий та технологічний транспорт;

- зазнали пошкодження або повністю зруйновано 15 хлібоприймальних підприємств, 2 знаходяться на тимчасово окупованих територіях області;

- на деокупованих та ще тимчасово окупованих територіях області перебувають 46 тваринницьких господарств (29,1% від загальної кількості), зокрема, 37 підприємств молочного скотарства, 9 свинарських підприємств, 6 вівчарських та 4 птахівничих. Саме на цих територіях знаходиться більшість сучасних високотехнологічних підприємств галузі молочного скотарства, свинарства та м’ясного птахівництва. Ці підприємства утримували 50% поголів’я великої рогатої худоби, 61% – свиней, 46% – овець та 48% – птиці. Близько 20 тваринницьких господарств суттєво пошкоджені, загинули тисячі голів великої рогатої худоби, десятки тисяч свиней. Деякі тваринницькі підприємства припинили існування.

Попри активні бойові дії, підприємствами агропромислового комплексу у 2022 році було зібрано 2,4 млн т зернових та зернобобових культур. Цей обсяг задовольнив експорт і внутрішню потребу.

За 2022 рік усіма категоріями господарств по області вироблено  212 тис. т молока. Реалізовано худоби та птиці на забій (у живій вазі) 40,7 тис. т. Вироблено 308,1 млн штук яєць. Станом на 01.01.2023 у всіх категоріях господарств: поголів’я великої рогатої худоби склало 79,2 тис. голів, у тому числі корів – 38,7 тис. голів; поголів’я свиней – 59,8 тис. голів; поголів’я овець та кіз – 24,5 тис. голів; поголів’я птиці – 2667,6 тис. голів.

За 2022 рік зовнішньоторговельний оборот товарами Харківської області склав 2131,1 млн. дол. США та зменшився порівняно з 2021 роком на 49,3%.

Експортні поставки зменшились на 51,1% і склали 880,1 млн. дол. США. Імпортні надходження зменшились на 47,9% і склали 1251,0 млн. дол. США.

Зовнішньоторговельні операції проводились із партнерами із 150 країн світу.

Разом з тим, у товарній структурі зовнішньої торгівлі у 2022 році зафіксовано збільшення у порівнянні з 2021 роком експорту по таким товарам, на які припадає понад 13,5% обсягу експорту:

- жири та олії тваринного та рослинного походження – в 1,5 раза (питома вага – 12,8%);

- шкури необроблені (вироби зі шкіри) – в 1,8 раза (питома вага – 0,2%);

- синтетичні штапельні волокна – в 2,6 раза (питома вага - 0,5%).

Обсяг роздрібної торгівлі в 2022 році зменшився майже вдвічі у порівнянні з 2021 роком.

Найбільші торгівельні мережі, незважаючи на матеріальні та кадрові втрати, що виникли під час війни, змогли відновити свої позиції  на ринку збуту продукції, знайшли можливість розвинути свою мережу. Зокрема, торгівельна мережа «ПОСАД» у грудні 2022 року збільшила товарообіг у порівнянні з березнем 2022 року у 2 рази, а також  забезпечила робочими місцями більше 5000 осіб.

На теперішній час працюють майже всі мережі супермаркетів, де є технічна можливість здійснювати торгівельну діяльність, крім «Ашан». Перебоїв з постачанням продукції не спостерігається.

Значного падіння зазнала галузь будівництва, обсяги якої, за попередніми розрахунками, у 2022 році становили 41 % від обсягів 2021 року. З серпня 2022 року зафіксовано пожвавлення будівельних робіт в області за рахунок нового будівництва та проведення ремонтних робіт.

За попередніми даними, у 2022 році введено в експлуатацію 43,0 тис. кв.м загальної площі житла, з них 85,5% - в міській місцевості.

У 2022 році за Програмою економічного і соціального розвитку Харківської області було профінансовано будівництво, реконструкцію, капітальні ремонти 13 об’єктів на суму 51 101,821 тис.грн., освоєно  38 504,733 тис. грн.

В умовах воєнного стану головним завданням було недопущення масового скорочення працівників та соціальний захист і працевлаштування безробітних.

Протягом 2022 року працевлаштовано 11,0 тис. безробітних, з них 0,5 тис. – внутрішньо переміщені особи; залучено до професійного навчання 2,6 тис. безробітних, 9 осіб отримали ваучери для здійснення перепідготовки та підвищення кваліфікації; одноразову виплату допомоги по безробіттю для організації власної справи отримали 6 безробітних.

Незважаючи на бойові дії на території області, у 2022 році за рішеннями місцевих рад на організацію громадських та інших робіт тимчасового характеру було направлено майже 4,8 млн. грн., до тимчасових робіт залучено 1,9 тис. безробітних, що надало їм додаткову матеріальну підтримку.

Забезпечено активну інформаційно-консультаційну роботу серед роботодавців області з метою максимального використання діючих законодавчих компенсаторних механізмів, направлених на забезпечення зайнятості населення та ВПО. Зокрема, протягом 2022 року:

- 172 роботодавця та фізичних осіб підприємців області отримали допомогу по частковому безробіттю у зв’язку із зупиненням (скороченням) виробництва продукції (виконання робіт, надання послуг) на загальну суму 80,2 млн. грн., що дозволило зберегти понад 8,9 тисяч робочих місць;

- 272 роботодавців отримали компенсацію витрат на оплату праці за працевлаштування 621 ВПО, загальна сума до відшкодування склала більше 7,8 млн. грн.;

- 92 роботодавці Харківського регіону отримали майже 3,5 млн. грн. компенсації витрат у розмірі єдиного внеску за працевлаштування 130 безробітних, з яких 19 осіб – мали додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, тощо.

Протягом 2022 року роботодавцями області створено 15,9 тис. нових робочих місць (13,9 тис. створено фізичними особами-підприємцями).

 

 

Директор Департаменту економіки і

міжнародних відносин Харківської

обласної державної (військової) адміністрації                                     Іван ДУДКА