ІНФОРМАЦІЯ

про хід виконання у 2022 році та І півріччі 2023 року заходів обласної

Програми збереження архітектурної спадщини в Харківській області

на 2018 – 2023 роки, затвердженої рішенням обласної ради

від 07 червня 2018 року № 722–VIІ, зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 64–VIІІ

 

Обласна Програма збереження архітектурної спадщини в Харківській області на 2018-2023 роки, яка затверджена рішенням обласної ради від 07 червня 2018 року № 722–VIІ, зі змінами, внесеними рішенням обласної ради від 11 березня 2021 року № 64–VIІІ (далі – Програма), є комплексною програмою у сфері охорони пам’яток архітектури, містобудування, науки і техніки, садово-паркового мистецтва, ландшафтних.

В рамках реалізації її заходів продовжується вирішення актуальних питань пам’яткоохоронної сфери регіону, забезпечується виконання вимог Закону України «Про охорону культурної спадщини».

За поданням Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної державної адміністрації (далі – Департамент) Міністерством культури та інформаційної політики України підготовлений проєкт постанови Кабінету Міністрів України «Про занесення пам’яток культурної спадщини національного значення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України у Харківській області».

За координуванням Департаменту продовжується розроблення історико-архітектурних опорних планів історичних населених місць Харківської області – замовниками на їх розробку виступають відповідні органи місцевого самоврядування.

На сьогодні, розроблені та затверджені Міністерством культури та інформаційної політики України історико-архітектурні опорні плани м. Харків, м. Люботин, м. Чугуїв м. Ізюм, м. Куп’янськ. У стадії розроблення та затвердження – історико-архітектурні опорні плани м. Балаклія, м. Богодухів, смт Золочів, м. Красноград, м. Краснокутськ, м. Мерефа, смт Шарівка.  

Відповідно до концепції Програми Департамент співпрацює з Харківською обласною прокуратурою та її підрозділами в частині дотримання чинного пам’яткоохоронного законодавства власниками пам’яток архітектури, та замовниками будівельних робіт, що проводяться в зонах охорони таких пам’яток.

Протягом 2022 року та І півріччя 2023 року проведено 3 засідання Консультативної ради з питань охорони культурної спадщини при Департаменті містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, на яких розглянуто документацію стосовно проведення робіт по 5 об’єктам регіону.

У 2022 році та І півріччі 2023 року кошти на реалізацію Програми не виділялися.

 

Директор Департаменту

містобудування та архітектури

Харківської обласної державної

адміністрації, головний архітектор

області                                                                                Антон  КОРОТОВСЬКИХ