Пояснювальна записка

до проєкту рішення Харківської обласної ради

 

«Про затвердження Програми підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023 – 2027 роки

та Порядку використання коштів обласного бюджету на виплату адресних грошових допомог»

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

 

Проєкт рішення обласної ради розроблено з метою підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області, забезпечення ефективного виконання на території області державної політики у сфері захисту прав дітей, проведення постійної роботи щодо забезпечення сталої кількості функціонуючих прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу на території міст та районів. Враховуючи, що щороку статус дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування набуває близько 600 дітей. З метою забезпечення реалізації права кожної дитини, яка залишилася без піклування батьків, на сімейне виховання є потреба у постійному розвитку сімейних форм виховання в Харківській області, пропагування цих форм та всебічній підтримці як на обласному, так і на місцевому рівні. Харківська область займає протягом останніх років лідуючу позицію щодо кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштованих до сімейних форм виховання та кількості родин патронатних вихователів. Проєкт та заходи до нього розроблені з урахуванням специфіки регіону та з метою підтримки вже існуючих форм сімейного виховання та спонукання населення до створення нових прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу та родин патронатних вихователів. Протягом останніх років спостерігається зменшення кількості прийомних сімей в регіоні, є потреба у збільшенні кількості родин патронатних вихователів, які надають послугу патронату дітям, які перебувають у складних життєвих обставинах.

 

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

 

Основними очікуваними результатами під час реалізації заходів Проєкту є підвищення якості соціального супроводження прийомних сімей, дитячих будинків сімейного типу, сімей-опікунів/піклувальників, створення сприятливих умов для розвитку дітей у сімейних формах виховання відповідно до мінімальних стандартів благополуччя та безпеки дитини.

Проєкт розроблений у відповідності до стратегічних та оперативних цілей Стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки (Оперативна ціль 1.4. Забезпечення соціального захисту населення та гендерної рівності, Завдання: 1.4.5. Розвиток сімейних форм виховання дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування. Індикатори реалізації: питома вага дітей, які виховуються у сімейних формах, % усіх дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування).

 

IІІ. Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Реалізація заходів Проєкту здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його можливостей, бюджетів територіальних громад, а також інших джерел не заборонених законодавством.

Орієнтовний обсяг фінансування заходів Програми з обласного бюджету становить 23 690,0 тис. грн.

 

IV. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

 

Правові підстави видання проєкту рішення передбачені статтею 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законами України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», постановою Кабінету Міністрів України від 05 квітня 1994 року № 226 «Про поліпшення виховання, навчання, соціального захисту та матеріального забезпечення дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування», Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки, схваленою розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09 серпня 2017 року №526-р., розпорядження Кабінету Міністрів України від 01 червня 2020 року № 703-р «Про затвердження плану заходів з реалізації II етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки».

 

 

Заступник начальника служби у справах

дітей Харківської обласної військової

адміністрації – начальник відділу

захисту прав дітей та усиновлення                                  Тетяна ПОНОМАРЕНКО

 

 «___» ________ 2023 року