ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення Харківської обласної ради «Про надання згоди на прийняття єдиного (цілісного) майнового комплексу ДЕРЖАВНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОТЕЗУВАННЯ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ» з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області»

 

 

Мета: надання згоди на прийняття єдиного (цілісного) майнового комплексу ДЕРЖАВНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОТЕЗУВАННЯ  ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ» з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, який дозволить зберегти та розвивати реабілітаційну допомогу на території Харківської області.

 

 1. Підстава розроблення проєкту рішення.

Лист Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 16.06.2023 № 22/5.4-5928-23, лист Фонду державного майна України від 03.07.2023 № 10-57-1-16407.

 

2. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Прийняття рішення Харківською обласною радою про надання  згоди на прийняття єдиного (цілісного) майнового комплексу ДЕРЖАВНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОТЕЗУВАННЯ  ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ» у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області дозволить  вирішити питання медичного обслуговування поранених, протезування/ортезування, реабілітації, підготовки відповідних фахівців та проведення досліджень, а також дасть можливість для залучення додаткових коштів, необхідних для розвитку підприємства і зменшення навантаження на бюджетне фінансування.

 

3. Суть проєкту рішення.

Прийняття рішення Харківською обласною радою про надання згоди на прийняття єдиного (цілісного) майнового комплексу ДЕРЖАВНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО-КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОТЕЗУВАННЯ  ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ» у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області, за умови відповідної зміни його організаційно-правової форми. Основні положення щодо повноважень Харківської міської ради стосовно здійснення спільного управління центром буде визначено у статуті підприємства.

 

4. Правові аспекти.

Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».  

 

5. Фінансово-економічне обґрунтування.

Реалізація рішення не потребує додаткових фінансових видатків місцевих бюджетів.

 

6. Позиція заінтересованих осіб/органів/сторін.

Лист Фонду державного майна України від 03.07.2023 № 10-57-1-16407.

 

7. Громадське обговорення.

Проєкт рішення не потребує проведення громадського обговорення.

 

8. Запобігання корупції.

У проєкті рішення відсутні правила і процедури, які можуть містити ризики вчинення корупційних правопорушень або правопорушень, пов’язаних з корупцією.

 

9. Прогноз результатів.

Рішення Харківської обласної ради спрямоване на виконання вимог Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності». Основні положення щодо повноважень Харківської міської ради стосовно здійснення спільного управління центром буде визначено у статуті підприємства.

  

Відповідно до пункту 20 частини першої статті 43, статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закону України «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності», враховуючи доручення Віце-прем’єр-міністра України – Міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірини ВЕРЕЩУК від 23.03.2023 № 7716/1/1-23, від 07.04.2023 №7716/3/1-23 та Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії СВИРИДЕНКО від 13.07.2023 № 16899/2/1-23, лист голови Фонду державного майна України від 03.07.2023 № 10-57-1-16407, підготовлено проєкт рішення «Про надання згоди на прийняття єдиного (цілісного) майнового комплексу ДЕРЖАВНОГО НЕКОМЕРЦІЙНОГО ПІДПРИЄМСТВА «УКРАЇНСЬКИЙ НАУКОВО- КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР ПРОТЕЗУВАННЯ ТА РЕАБІЛІТАЦІЇ» з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області».

 

  

 

Заступник начальника управління,

начальник відділу фінансового

контролю управління з питань

комунальної власності

виконавчого апарату обласної                                   Олена КОВАЛЬОВА