Пояснювальна записка

до проєкту рішення Харківської обласної ради

 

Про перейменування об’єкта природно-заповідного фонду

місцевого значення в Харківській області

 

1.  Обґрунтування необхідності прийняття акта

 

Проєкт рішення Харківської обласної ради «Про перейменування об’єкта природно-заповідного фонду місцевого значення в Харківській області» розроблений на підставі вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та пропозиції Зачепилівської селищної ради Красноградського району Харківської області.

Рішенням виконавчого комітету Харківської обласної ради народних депутатів від 03.12.1984 № 562 «Про мережу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області» оголошено територією природно-заповідного фонду місцевого значення загальнозоологічний заказник «Російський Орчик» (далі – Заказник).

Зазначений Заказник, орієнтовною площею 1006,0 га, розташований на землях державної власності лісогосподарського призначення Філії «Зміївське лісове господарство» ДП «Ліси України» (413,0 га) та на землях комунальної власності в межах Малоорчицького старостинського округу (593,0 га) Зачепилівської селищної територіальної громади Красноградського району Харківської області.

Відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» Зачепилівською селищною радою запропоновано змінити назву загальнозоологічного заказника місцевого значення «Російський Орчик» на загальнозоологічний заказник місцевого значення «Орчицький».

Ураховуючи викладене розроблено даний проєкт рішення Харківської обласної ради «Про перейменування об’єкту природно-заповідного фонду місцевого значення в Харківській області».

 

2. Цілі і завдання прийняття акта

 

Приведення у відповідність до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» найменувань об’єктів природно-заповідного фонду Харківської області.

 

3. Загальна характеристика та основні положення акта

 

Рішення про оголошення зазначеного Заказника приймалося виконавчим комітетом Харківської обласної ради народних депутатів (на той час).

Відповідно до статті 53 Закону України «Про природно-заповідний фонд України» питання щодо перейменування об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення в Харківській області розглядаються на сесіях Харківської обласної ради та затверджуються відповідними її рішеннями.

До Департаменту захисту довкілля та природокористування Харківської обласної державної адміністрації надійшов лист Зачепилівської селищної ради із пропозицією змінити назву загальнозоологічного заказника місцевого значення «Російський Орчик» на загальнозоологічний заказник місцевого значення «Орчицький» з метою виконання вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

 

4.         Стан нормативно правової бази у даній сфері правового регулювання

 

На законодавчому рівні зазначене питання регулюється: Законом України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки»;  Законом України «Про природно-заповідний фонд України»;  Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні».

 

5.         Фінансово – економічне обґрунтування

 

Відповідно до статті 46 Закону України «Про природно – заповідний фонд України» витрати, пов’язані із забезпеченням режиму охорони заказників, пам’яток природи, заповідних урочищ та парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, здійснюються за рахунок підприємств, установ, організацій, інших землевласників та землекористувачів, на території яких вони знаходяться.

У разі необхідності проведення спеціальних заходів, спрямованих на запобігання знищенню чи пошкодженню природних комплексів територій та об'єктів природно – заповідного фонду зазначених категорій, можуть виділятися кошти місцевих бюджетів – для територій та об'єктів природно-заповідного  фонду місцевого значення.

 

6. Позиція заінтересованих органів

 

Змінити назву загальнозоологічного заказника місцевого значення «Російський Орчик» на загальнозоологічний заказник місцевого значення «Орчицький» запропоновано Зачепилівською селищною радою та підтримано Департаментом захисту довкілля та природокористування Харківської обласної військової адміністрації.

 

7. Регіональний аспект

Проєкт рішення обласної ради не стосується питання розвитку адміністративно-територіальної одиниці та не впливає на регіональний розвиток.

 

8. Прогноз результатів

 

Прийняття рішення Харківської обласної ради дає змогу приведення у відповідність найменувань об’єктів природно-заповідного фонду Харківської області до вимог Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки».

 

Директор Департаменту захисту довкілля

та природокористування Харківської

обласної військової адміністрації                                                  Андрій НЕРЕТА