ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

до проєкту рішення  Харківської обласної ради

 

«Про зміну типу та перейменування КОМУНАЛЬНОЇ УСТАНОВИ ШЕВЧЕНКІВСЬКОГО  ДИТЯЧОГО БУДИНКУ-ІНТЕРНАТУ»

 

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

Галузеву політику та розвиток будинків-інтернатів забезпечує Департамент соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації (далі за текстом – Департамент). Повноваження Департаменту щодо управління діяльністю будинків-інтернатів визначаються відповідними рішеннями обласної ради, розпорядженнями голови Харківської обласної державної адміністрації та чинним законодавством України.

Харківська обласна військова адміністрація активно долучилася до виконання плану заходів з реалізації Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р (із змінами).

За дорученням керівника Харківської обласної військової адміністрації Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної військової адміністрації проведено аналіз стану діяльності 18 інтернатних установ та своєчасного забезпечення мешканців громад Харківської області соціальними послугами стаціонарного догляду.

У 2022 році через військову агресію з боку рф дітей з комунальної установи  Шевченківського дитячого будинку-інтернату тимчасово переміщено (евакуйовано) до інших будинків--інтернатів: Святошинського дитячого будинку-інтернату, м. Києв, Білоцерківського дитячого будинку-інтернату, Київської області  (41 дитину), з комунальної установи Богодухівського дитячого  будинку-інтернату - до Знам’янського дитячого будинку-інтернату, Кіровоградської області, Дарницького дитячого будинку-інтернату, м.Київ, Смілянського дитячого будинку-інтернату, Черкаської області (42 дитини).

До обласних військових адміністрацій вищезазначених областей направлені листи щодо оцінки потреби дітей, евакуйованих з Харківської області, до проведення якої будуть залучені представники Дитячого фонду ООН «ЮНІСЕФ», що дозволить після евакуації дітей розмістити їх до сімейних форм виховання.

У разі повернення дітей з тяжкими формами захворювання, є можливість їх розміщення в КУ Богодухівський дитячий будинок-інтернат, який розрахований на 160 ліжко – місць.

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

У зв’язку з негативним важким впливом на соціально-психічний стан громадян області через військові дії рф в області існує гостра потреба в розміщенні в інтернатних установах осіб чоловічої та жіночої статті з психічними розладами, які потребують стаціонарного догляду, побутового обслуговування, надання медичної допомоги, комплексу реабілітаційних послуг.

Після 24.02.2023 внаслідок ракетних обстрілів території області були сильно зруйновані будівлі комунальної установи Оскільський психоневрологічний інтернат, пошкоджені будівлі комунальних установ Куп’янського, Липецького психоневрологічних інтернатів. Підопічні цих установ евакуйовані до установ та закладів, розташованих в інших областях України,

Зміна типу комунальної установи Шевченківського дитячого будинку-інтернату (в якому немає потреби) на комунальну установу Шевченківський психоневрологічний інтернат дозволить закрити існуючу в області потребу у розміщенні осіб з психічними розладами, що потребують стаціонарного догляду.

З метою ефективного використання ліжкового фонду інтернатних установ області і забезпечення осіб чоловічої та жіночої статі соціальними послугами згідно з потребою, комунальна установа Шевченківський психоневрологічний інтернат буде розрахована для поселення 110 осіб з інвалідністю віком старше 18 років із стійкими інтелектуальними та/або психічними порушеннями, які за станом здоров’я потребують стороннього догляду.

Інтернатні установи системи соціального захисту населення області знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Органом, що здійснює управління майном будинків-інтернатів, є Харківська обласна рада.

Враховуючи вищезазначене, підготовлений Департаментом соціального захисту населення Харківської обласної державної (військової) адміністрації проєкт Положення про комунальну установу Шевченківський психоневрологічний інтернат, підлягає затвердженню на сесії Харківської обласної ради, після цього будуть вжиті необхідні організаційно-правові  заходи згідно з чинним законодавством України, необхідні для організації його функціонування.

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України, Закон України «Про соціальні послуги», Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», План заходів з реалізації  Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р (із змінами), Типове положення про психоневрологічний інтернат, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 14.12.2016 № 957.

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

Фінансування комунальної установи Шевченківського психоневрологічного інтернату буде здійснюватись за рахунок коштів обласного бюджету, передбачених за напрямом «Соціальний захист та соціальне забезпечення».

В.о. директора Департаменту соціального

захисту населення Харківської обласної

військової  адміністрації                                                                     Тетяна ПЕЧУРА