Додаток
до рішення обласної ради
від 19 серпня 2003року (р11-5-4)
(ХІ сесія XXIV скликання)
І н ф о р м а ц і я
про хід виконання рішення обласної ради від 27 червня 2000 року
“Про регіональну програму поліпшення забезпечення дітей
повноцінним харчуванням” (ХІІ сесія ХХІІІ скликання)
На виконання рішення обласної ради від 27 червня 2000 року “Про регіональну програму поліпшення забезпечення дітей повноцінним харчуванням” (ХІІ сесія ХХІІІ скликання) (р12-4-3) проведена певна робота по виконанню основних завдань програми.
За час дії програми відбулось збільшення витрат на забезпечення дітей безкоштовним харчуванням. У 2000 році було витрачено 553 тис. грн., у 2001 році – 622 тис. грн, за 6 місяців поточного року - 284тис. грн.
У лікувально-профілактичних закладах районів області близько 6 тисяч дітей перших 2-х років життя щоденно отримують харчування, з яких 2,1 тисячі - діти з малозабезпечених сімей, які отримують харчування безкоштовно.
На сьогодні харчування з молочних кухонь отримують діти в 17 районах області, та у м. Харкові.
У 10 районах області, де відсутні молочні кухні, діти забезпечуються сухими адаптованими сумішами.
У місті Харкові протягом 2000-2002 років проведено реорганізацію малопотужних молочних кухонь. Організовано комунальне підприємство “Міська молочна фабрика-кухня дитячого харчування”. На підприємстві встановлено сучасне фасувальне обладнання, яке забезпечує фасування готової продукції у одноразові поліетиленові пакети, що дозволяє дотримуватись санітарних норм виготовлення дитячого харчування.
Відкрито молочну кухню у Зачепилівському районі.
У 2002році проведено ремонтні роботи молочних кухонь у Чугуївському, Красноградському, Ізюмському районах.
На молочній кухні Вовчанського району розширено асортимент продукції, що випускається.
З 2003 року діти з малозабезпечених сімей Коломацького району отримують сухі молочні суміші.
На переробних підприємствах області АТВТ "Харківський молочний комбінат", ВАТ "Великобурлуцький сироробний завод", ЗАТ "Куп'янський молочноконсервний комбінат" виробляється різноманітна молочна продукція, що використовується в харчуванні дітей: сиркові маси з фруктовими наповнювачами, питні йогурти, сиркові десерти.
На ТОВ "Харківський м'ясокомбінат", ЗАТ "Богодухівський м'ясокомбінат", ВАТ "Вовчанський м'ясокомбінат", ВАТ "Куп'янський м'ясокомбінат" виробляються варені ковбаси в асортименті, сосиски дитячі, сосиски "Малюк". За 2002 рік вироблено 30 тонн ковбас та 40 тонн сосисок.
АТВТ “Харківський молочний комбінат” на сьогоднішній день залучено інвестицій близько 15 млн. доларів США.
У поточному році бісквітною фабрикою вироблено 8639 тонн мучних виробів, у тому числі 54,0 тонни печива, з якого 6,8 тонни - печиво для хворих на цукровий діабет.
В області проживає 17 тисяч дітей пільгового контингенту (в т.ч. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, - 2236 учня), які на 92,4% забезпечуються безкоштовним харчуванням.
Загальноосвітні навчальні заклади від обробки землі отримали у 2002 році 782,31 тис. грн., від підсобного господарства - 398,62 тис. грн. У 2003 році отриманий прибуток збільшився на 38,2%.
Сім закладів освіти обласного підпорядкування отримали Державні акти на право користування земельними ділянками (376,4га), вирішується питання отримання Державного акту ще одним закладом.
В інтернатних закладах області постійно проводиться С-вітамінізація дитячого харчування. Загальноосвітні заклади повністю забезпечені йодованою сіллю.
Збільшено зі 187 у 2002 році до 210 у 2003 році кількість таборів праці та відпочинку.
Забезпечення обласних закладів освіти продуктами харчування здійснюється підприємствами та товаровиробниками області.
Питання дотримання санітарно-гігієнічних правил у їдальнях навчально-виховних закладів освіти, якості сировини і продуктів, що надходять до їдалень, умов їх зберігання знаходяться під постійним контролем фахівців санітарно-епідеміологічної служби.
Заступник голови
обласної ради В. Зорченко