ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

до проєкту рішення обласної ради «Про позбавлення Суркіса Г.М.

звання “Почесний громадянин Харківської області”»

 

08 червня 2023 року до Харківської обласної ради звернулася Громадська організація «Хартія» (вих. 08/06 від 08.06.2023; вх. від 13.06.2023 № 3471/1-44) з клопотанням щодо повторного розгляду питання стосовно позбавлення народного депутата України Суркіса Григорія Михайловича звання «Почесний громадянин Харківської області».

Звання «Почесний громадянин Харківської області» було присвоєно Суркісу Г.М. рішенням обласної ради від 08 травня 2008 року № 754-V.

Харківська обласна рада звернулася до Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» (вих. від 07.07.2023 № 01-44/1529) з проханням висловити своє бачення та направити пропозиції Експертної ради з означеного питання до Харківської обласної ради.

Експертна рада з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» у листі (вих. від 24.07.2023 № 7) повідомляє, що 24 травня 2023 року відбулося засідання Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області», на якому вже було розглянуто питання про підтримку звернення громадської організації «Хартія» від 21 лютого 2023 року щодо позбавлення Суркіса Г.М. звання «Почесний громадянин Харківської області». Рішенням Експертної ради з попереднього розгляду кандидатур на присвоєння звання «Почесний громадянин Харківської області» одноголосно рекомендовано винести питання на розгляд Харківської обласної ради, відтак виключається необхідність повторного розгляду вищезазначеного питання на засіданні Експертної ради.

Згідно з пунктом 3.2. Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 жовтня 2006 року № 71-V (зі змінами) (далі – Положення), право подання клопотання про позбавлення звання «Почесний громадянин Харківської області» мають: голова Харківської обласної ради; голова Харківської обласної державної адміністрації; постійні комісії Харківської обласної ради; депутатські фракції та групи Харківської обласної ради; органи місцевого самоврядування Харківської області; територіальні громади сіл, селищ, міст області;  юридичні особи (незалежно від форм власності та напрямку діяльності); партійні осередки обласного рівня; фізичні особи (за умови підтримки їхнього клопотання юридичними особами, громадськими об’єднаннями чи організаціями тощо); трудові колективи підприємств, установ, організацій Харківської області, їхні профспілкові комітети, збори громадян (за умови підтвердження легітимності зборів колективів, громадян).

У підпункті 3.3. Положення визначено такі підстави для позбавлення звання «Почесний громадянин Харківської області»:

- громадянин за власним бажанням відмовився від звання «Почесний громадянин Харківської області», про що надав письмову заяву на ім’я голови обласної ради;

- якщо своєю поведінкою, вчинками або діями громадянин, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області»,  дискредитує себе перед територіальною громадою Харківської області або державою;

- здійснення громадянином, якому було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», кримінального злочину, за який особу було засуджено і вирок щодо якої вступив у законну силу;

- здійснення особою, якій було присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області», дій або бездіяльності, що сприяли роз’єднанню нації, створили загрозу територіальній цілісності держави, суверенітету і незалежності України; висловлювання особи на підтримку військової агресії іноземних держав проти України і ведення антиукраїнської пропаганди.

Відповідно до статті 43 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», підпунктів 3.1. - 3.3. розділу 3 Положення про звання «Почесний громадянин Харківської області», затвердженого рішенням обласної ради від 26 жовтня  2006 року № 71-V (зі змінами), на підставі звернення Громадської організації «Хартія» від 08.06.2023 (додається), враховуючи лист Експертної ради від 24.07.2023 розроблено проєкт рішення обласної ради «Про позбавлення Суркіса Г.М. звання ”Почесний громадянин Харківської області”».

Додаток: клопотання Громадської організації «Хартія» (вих. 08/06 від 08.06.2023).

 

Керуючий справами

виконавчого апарату

обласної ради                                                              Оксана МАЛИШЕВА