Пояснювальна записка

до проєкту рішення обласної ради

 

«Про припинення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ТА СІМЕЙ «НАДІЯ»»ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ шляхом приєднання до КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ТА СІМЕЙ «ГАРМОНІЯ»»ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ»

 

Розробник проєкту рішення: служба у справах дітей Харківської обласної військової адміністрації. Проєкт рішення є актом індивідуальної дії.

 

Мета: оптимізація мережі комунальних закладів соціального захисту дітей.

 

І. Обґрунтування необхідності прийняття рішення.

Служба у справах дітей Харківської обласної державної (військової) адміністрації забезпечує реалізацію на відповідній території державної політики з питань соціального захисту дітей. У підпорядкуванні служби у справах дітей Харківської обласної військової адміністрації перебувають заклади соціального захисту дітей – Комунальний заклад «Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Гармонія»» для 50 осіб (4 відділення); Комунальний заклад «Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Надія» для 20 осіб (2 відділення); Комунальний заклад «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» для 50 осіб.

З початком запровадження воєнного стану та у зв’язку з активними бойовими діями на території Харківської області було організовано евакуацію двох обласних закладів, а саме: КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей» евакуйовано до Львівської області та КЗ «Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Гармонія»» евакуйовано до Чернівецької області. Заклади продовжують здійснювати свою діяльність за місцем їх евакуації. В двох закладах перебуває 70 дітей, які продовжують отримувати послуги соціальної реінтеграції, адаптації, соціальної та психологічної реабілітації в умовах закладу.

КЗ «Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Надія» Харківської обласної ради відповідно до рішення Харківської обласної ради від 15.10.2020 № 1368-VII, на виконання Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, затвердженої розпорядженням КМУ від 09.08.2017 № 526-р, був перепрофільований з закладу інституційного типу – КЗ «Харківський обласний центр соціально-психологічної реабілітації дітей «Надія» Харківської обласної ради у заклад соціальної підтримки дітей та сімей з дітьми.

Комунальний заклад «Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Надія» з 24.02.2022 опинився на тимчасово окупованій території (Вільхуватська територіальна громада Куп’янського району Харківської області). Станом на 24.02.2022 в закладі перебувало 18 дітей. З метою збереження життя і здоров’я дітей, які перебували в закладі адміністрацією закладу спільно зі службою у справах дітей було вжито заходи щодо влаштування дітей до сімей громадян України (10 – передано під опіку/піклування; 1 дитину тимчасово влаштовано в сім’ї громадян України, 7 дітей повернуто батькам).

Деокупація території Вільхуватської сільської ради Куп’янського району Харківської області відбулась у вересні 2022.

Територія Вільхуватської сільської ради Куп’янського району Харківської області, в межах якого здійснював свою діяльність КЗ «Харківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей «Надія» перебуває у територіальній близькості з рф (близько 9 км від кордону з рф). Заклад розташовувався в орендованому приміщенні, яке зазнало руйнувань під час обстрілів з боку рф. Ремонтні роботи приміщення проводити не плануються до закінчення воєнних дій. Відновлення функціонування закладу недоречно, у зв’язку з близькістю до кордону з рф як на території громади, так і в межах Харківської області. Рішенням Харківської обласної ради від 05.10.2023 № 674-VIII затверджено Програму підтримки та розвитку сімейних форм виховання в Харківській області на 2023-2027 роки, в рамках якої передбачено побудову ефективної системи забезпечення права дитини, яка залишилась без батьківського піклування на виховання в умовах сім’ї, здійснення заходів з всебічної підтримки сімей, які взяли на виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, підтримку розвитку патронату над дитиною.

Починаючи з березня 2022 року заклад не здійснював свою діяльність, керівник закладу звільнився та виїхав за кордон. Новий керівник закладу був призначений рішенням Харківської обласної ради від 24.12.2022 № 481-VIII, після чого було здійснено заходи щодо внесення змін до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, відновлення рахунків в казначейській службі, виплати заборгованості з заробітної плати працівникам закладу, призупинення дії трудового договору з працівниками закладу, звільнення працівників за їх заявами тощо. Станом на 29.11.2023 фактична чисельність працівників закладу становить 2 штатні одиниці (директор та бухгалтер).

Заклад соціальної підтримки дітей та сімей з дітьми знаходяться у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Органом, що здійснює управління майном закладу, є Харківська обласна рада.

Враховуючи вищезазначене, підготовлений службою у справах дітей Харківської обласної державної (військової) адміністрації проєкт рішення обласної ради, підлягає затвердженню на сесії Харківської обласної ради.

 

ІІ. Суть проєкту рішення.

 

Припинення КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ТА СІМЕЙ «НАДІЯ»»ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ шляхом приєднання до КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ «ХАРКІВСЬКИЙ ОБЛАСНИЙ ЦЕНТР СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ ДІТЕЙ ТА СІМЕЙ «ГАРМОНІЯ»»ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ.

 

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

 

Цивільний кодекс України, Господарський кодекс України, Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань», постанова Кабінету Міністрів України від 16.11.2016 № 834 «Про затвердження Примірного положення про центр соціальної підтримки дітей та сімей», розпорядження Кабінету Міністрів України від 09.08.2017 № 526-р (із змінами) «Про Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки та план заходів з реалізації її І етапу», розпорядження Кабінету Міністрів України від від 1 червня 2020 р. № 703-р «Про затвердження плану заходів з реалізації II етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки».

 

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Реалізація заходів Проєкту здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його можливостей.

 

 

Заступник начальника служби у справах

дітей Харківської обласної військової

адміністрації – начальник відділу

захисту прав дітей та усиновлення                                    Тетяна ПОНОМАРЕНКО

 

«___» ________ 2023 року