ПОЯСНЮВАЛЬНА ЗАПИСКА

 

 до проєкту рішення Харківської обласної ради

«Про затвердження комплексної Програми підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей в Харківській області на 2024 – 2028 роки»

 

 І. Обґрунтування необхідності прийняття проєкту рішення, цілей, завдань і основних його положень.

З 14.04.2014 в Україні тривала антитерористична операція (АТО), після АТО  на сході України була введена операція Об'єднаних сил (ООС). Від 24.02.2022 триває масштабна агресія Російської Федерації проти України.

У Харківській області відповідно до даних Єдиного державного реєстру ветеранів війни (далі – ЄДРВВ) станом на 24.02.2022 чисельність учасників бойових дій АТО/ООС складала 25323 особи; членів сімей загиблих (померлих) – 1076 осіб.

Після 24.02.2022 (станом на 01.11.2023) кількість учасників бойових дій збільшилась на 3856 осіб, членів сімей загиблих (померлих) Захисників і Захисниць – на 2 252 осіб.

Наразі  актуальними є питання адаптації Захисників і Захисниць України у переході від військової служби до цивільного життя. Гострою є потреба у послугах психологічної та медико-психологічної реабілітації, без яких неможливо повернення Захисників та Захисниць України до повноцінного цивільного життя. До того ж вплив їх травматизації поширюється на їхні сім’ї та оточення.

Наразі  актуальними є питання адаптації та професійного розвитку Захисників і Захисниць України у переході від військової служби до цивільного життя. Гострою є потреба у послугах психосоціальної підтримки та медико-психологічної реабілітації, без яких неможливо повернення Захисників та Захисниць України до повноцінного цивільного життя. До того ж вплив їх травматизації поширюється на їхні сім’ї та оточення.

Саме врахування потреб та їх задоволення стимулюватиме Захисників і Захисниць України до більш активної участі у житті громади, області, суспільства та сприятиме їх швидкій адаптації до мирного життя.

 

ІІ. Обґрунтування очікуваних соціально-економічних, правових та інших результатів, у разі реалізації рішення.

 

Реалізація заходів підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей дозволить забезпечити перехід до цивільного життя, полегшить їх реінтеграцію в суспільство, сприятиме працевлаштуванню, отриманню освітніх, медичних, соціальних та інших послуг, а також психологічної допомоги і психосоціальної підтримки.

 

 

 

 

ІІІ. Посилання на нормативно-правові акти, відповідно до яких було розроблено даний проєкт рішення.

 

Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», Закон України «Про правовий режим воєнного стану», Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Указ Президента України від 24 лютого 2022 року № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затверджений Законом України від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ.

 

IV. Фінансово-економічне обґрунтування.

 

Реалізація заходів комплексної Програми підтримки Захисників і Захисниць України та членів їх сімей здійснюватиметься за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з його фінансових можливостей, бюджетів територіальних громад, а також в межах наявних бюджетних програм та інших джерел, не заборонених законодавством.’

 

 

Начальник Управління у справах ветеранів

Харківської обласної військової адміністрації                                 Олег ПУЛЬ